ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Ο έλεγχος και η καταγραφή των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και η πολιτική που θα ακολουθήσει ο Δήμος Κηφισιάς απέναντι στο «βομβαρδισμό» ολόκληρων περιοχών του με τέτοιου είδους χρήσεις -σε πολλές περιπτώσεις και από τα «παραθυράκια» του νόμου-, επανήλθε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου.

Αν και σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλής παρατάξεων ανέδειξαν το συγκεκριμένο θέμα σε υπ’ αριθμόν ένα, με αφορμή και τον «πόλεμο» αλληλογραφίας στην Πολεοδομία Κηφισιάς, μεταξύ του νέου πολιτικά προϊστάμενου, αντιδημάρχου Μανώλη Κουρμαδιά και του διευθυντή της υπηρεσίας Ηλία Σπυρόπουλου, σχετικά με τις βεβαιώσεις χρήσεων γης.

«Αναστολή αδειών»

Ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης προανήγγειλε τη δημιουργία ανοιχτού φόρουμ για τη χάραξη πολιτικής απέναντι σε φλέγοντα πολεοδομικά ζητήματα, που αφορούν στη συνύπαρξη καταστημάτων και κατοικιών, ενώ σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Α», ο αντιδήμαρχος Μανώλης Κουρμαδιάς αναμένεται να εισηγηθεί την αναστολή εκδόσεως αδειών ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο παραδοσιακό τμήμα της πόλης.

Όπως τόνισε ο κ. Κουρμαδιάς στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Μετά από χρόνια συζητάμε και πάλι για τη φυσιογνωμία της πόλης μας, με αφορμή τα έγγραφα που έχουμε ανταλλάξει με τον κ. Σπυρόπουλο και σε ό,τι αφορά σε πολεοδομικά θέματα, το παραδοσιακό τμήμα της Κηφισιάς και τα καταστήματα.

Οι νόμοι τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, αλλάζοντας τη φυσιογνωμία της πόλης και αφήνοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση παρατηρητή στις εξελίξεις. Αν και κάποιοι θέλουν να βλέπουν τα θέματα υπηρεσιακά, έχω την αίσθηση ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι διοικητικό».

Η Κηφισιά, κυρίως στο παραδοσιακό τμήμα της, το οποίο διέπεται από Προεδρικά Διατάγματα προστασίας, αλλά και το εμπορικό κέντρο της Νέας Ερυθραίας, «βομβαρδίζονται» στην κυριολεξία με αιτήματα για νέες άδειες ίδρυσης και λειτουργίας καφέ, μπαρ, αναψυκτηρίων κ.ά., πλέον των υπαρχόντων. Αποτελούν δε τα πλέον «δημοφιλή» θέματα, που μονοπωλούν σχεδόν τις συνεδριάσεις στα Τοπικά Συμβούλια των Δημοτικών Ενοτήτων, τα οποία καλούνται να δώσουν τις σχετικές προεγκρίσεις.

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έρχονται να αντικαφταστήσουν πρότερες και ηπιότερες χρήσεις εμπορικών καταστημάτων, τα οποία βάζουν «λουκέτο», ελέω οικονομικής κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την όχληση των συγκεκριμένων περιοχών, αλλά και την καταστρατήγηση της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Αμφισβητούμενες αλλαγές χρήσεων γης, πέργκολες με πλαστικά και σελοφάν που καταλαμβάνουν πρασιές και κοινόχρηστους χώρους, ακόμη και μόνιμες κατασκευές που νομιμοποιούνται με τον τελευταίο νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων, επέκταση τραπεζοκαθισμάτων και κατάληψη πεζοδρομίων, είναι ορισμένα από τα προβλήματα που ακολουθούν αυτού του είδους την ανάπτυξη.

«Άνοιγμα αγοράς»

Κοινή συνισταμένη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που βλέπουν καχύποπτα ή αντιτάσσονται σε αυτό το «άνοιγμα της αγοράς», όπως το ονόμασε ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι να μπει ένας φραγμός και να ορίσει ο Δήμος πού ξεκινάει και πού σταματάει.

Στις παραπάνω δυσλειτουργίες αναφέρθηκαν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Βάρσος, η δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Μουστάκη από την ΠΟΛΗ ΦΩΣ, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σκορδίλης και η επικεφαλής της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, Χριστίνα Κοσμά, η οποία ζήτησε επιπλέον μελέτη καταγραφής χρήσεων στο παραδοσιακό τμήμα της Κηφισιάς, όπου οι άδειες για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δίνονται με τη «σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου», βάσει των Προεδρικών Διαταγμάτων.

Ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ, Παναγιώτης Κανακάκης, πρότεινε συγκεκριμένα ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς για τη φυσιογνωμία της πόλης και τις χρήσεις γης, θέμα το οποίο έχει θέσει μετ’ επιτάσεως στο παρελθόν και σε ό,τι αφορά στη χάραξη πολιτικής από πλευράς Δήμου, και η πρώην δήμαρχος Εκάλης, Βάσω Σπηλιωτοπούλου.

Απέναντι στις παραπάνω φωνές και αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει «κενό» στην πολεοδομική νομοθεσία για την προστασία της Κηφισιάς από διάφορες οχλούσες χρήσεις, ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης προανήγγειλε τη δημιουργία ανοιχτού φόρουμ «για το πού πηγαίνει πολεοδομικά η Κηφισιά», αναμένοντας τις προτάσεις παρατάξεων, συλλόγων, φορέων και δημοτών, προκειμένου «να βρούμε άλλο ανάχωμα», ενάντια σε χρήσεις, που δεν συμβαδίζουν με τη φυσιογνωμία της πόλης.

Και «πόλεμος» αλληλογραφίας

Εντωμεταξύ, «πόλεμος» αλληλογραφίας μεταξύ του νέου αντιδημάρχου Χωροταξίας Πόλης Μανώλη Κουρμαδιά και του διευθυντή της υπηρεσίας Δόμησης (πρώην Πολεοδομία) του Δήμου Κηφισιάς Ηλία Σπυρόπουλου έχει ξεσπάσει με αφορμή τις βεβαιώσεις χρήσεων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ο κ. Κουρμαδιάς διαβίβασε όλη τη σχετική εσωτερική αλληλογραφία τους προς ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν και τα γραφεία τους συστεγάζονται στον ίδιο χώρο, σε λίγα μόλις μέτρα απόσταση, φαίνεται πως υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ τους, σχετικά με τον έλεγχο των χρήσεων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Με επιστολές του προς τον κ. Σπυρόπουλο, ο αντιδήμαρχος Μανώλης Κουρμαδιάς ζητούσε για τις βεβαιώσεις των συγκεκριμένων χρήσεων «να εφαρμόζονται αυστηρά και απαρέγκλιτα οι διατάξεις του Π.Δ. 23/7/1994, όπως αυτές ισχύουν και εφαρμόζονται κατά τον παρόντα χρόνο που ζητείται η βεβαίωση». Επικαλούμενος και έγγραφο του ΥΠΕΚΑ (8231/15-2-2012), βάσει του οποίου «για την αλλαγή χρήσης ‘‘καταστήματος’’ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, απαιτείται νέα οικοδομική άδεια», έθετε ουσιαστικά τον διευθυντή της υπηρεσίας Δόμησης προ των ευθυνών του «για την εφαρμογή των ανωτέρω στα αντίστοιχα θέματα αρμοδιότητάς σας» και με αφορμή καταγγελία του σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο για την αλλαγή χρήσης ενός τέτοιου καταστήματος, επί της οδού Δροσίνη 5.

Στις δύο επιστολές απάντησης προς τον κ. Κουρμαδιά, ο κ. Σπυρόπουλος, αναλύοντας τη σχετική νομολογία, καταλήγει πως το Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης στον παραδοσιακό οικισμό του Δήμου Κηφισιάς «δεν έχει αναδρομική ισχύ», ενώ «οι χρήσεις γης που έχουν θεσμοθετηθεί με αυτό, δεν εφαρμόζονται σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια, τα οποία έχουν αναγερθεί με οικοδομικές άδειες προ 10/8/1994».

Ο ίδιος αναφέρει πως το πληροφοριακό έγγραφο του ΥΠΕΚΑ, κατώτερο ισχύος εγκυκλίου, για το οποίο κάνει λόγο ο αντιδήμαρχος, δεν συνιστά κανόνα Δικαίου, στερείται δεσμευτικού χαρακτήρα και δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνει τον Νόμο.

Καταλήγει δε, «αδειάζοντας» τον αντιδήμαρχο Χωροταξίας Πόλης, σχετικά με αρμοδιότητες και ευθύνες ότι «η αρμόδια υπηρεσία για την εφαρμογή των γενικών και ειδικών πολεοδομικών διατάξεων, είναι η κατά τόπον αρμόδια πολεοδομική αρχή (σήμερα υπηρεσία Δόμησης) και μόνο». 

ΠΗΓΗ: Γιώργος Κανελλόπουλος, Εφημερίδα ¨ΑΜΑΡΥΣΙΑ”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.