Με περίπου 13 εκατ. ευρώ στο ταμείο του, ο Δήμος Κηφισιάς μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει «σχεδόν ό,τι βάλει στο μυαλό του», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Θωμάκος, στο Δημοτικό Συμβούλιο (Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016), στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017. Κι αφού τα οικονομικά δεν είχαν πρόβλημα, η «γκρίνια»… μετατοπίστηκε στο τι κάνει τα λεφτά η διοίκηση του Δήμου, με αποτέλεσμα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό να «μετατραπεί» σε συζήτηση απολογισμού ανά τομέα δράσης!

«Η δημοτική Αρχή 2,5 χρόνια τώρα δικάζεται ερήμην…»

Βασίλης Βάρσος

Βασίλης Βάρσος

Η ατάκα του τίτλου ανήκει στον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Βασίλη Βάρσο, που με αυτόν τον τρόπο ολοκλήρωσε την κριτική του κατά της διοίκησης του Γ. Θωμάκου. Όπως υποστήριξε, ο Δήμος «2,5 χρόνια τώρα δεν έχει κάνει ούτε ένα έργο», προχωρώντας σε απαρίθμηση προβλημάτων στην πόλη που, κατά τον ίδιο, θα έπρεπε με «απλές κινήσεις» και «απευθείας αναθέσεις», να έχουν αντιμετωπιστεί, «αφού τα πολλά μικρά έργα και όχι τα μεγάλα, κάνουν τη διαφορά στην καθημερινότητα».

Στάθης Κύρλος

Στάθης Κύρλος

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο σύμβουλος της παράταξης Σίγουρα Βήματα Στάθης Κύρλος, ο οποίος είπε ότι η διοίκηση «μοιάζει με μικρογραφία της κυβέρνησης», πανηγυρίζοντας για την αύξηση των αποθεματικών της, τα οποία -όπως ανέφερε- οφείλονται στους δημότες που, παρά την κρίση, ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους προς τον Δήμο. Διακοπτόμενος και δεχόμενος ειρωνικά σχόλια από συμβούλους της πλειοψηφίας, ο κ. Κύρλος κατηγόρησε τη διοίκηση ότι δεν έχει φέρει «ούτε ένα χρηματοδοτούμενο έργο» και όσα από αυτά υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στον Δήμο είναι της προηγούμενης διοίκησης.

Μαρία Κεφαλά-Σαλματάνη

Μαρία Κεφαλά-Σαλματάνη


Τέλος, από την ίδια παράταξη, η κα Μαρία Κεφαλά-Σαλματάνηπαρατήρησε ότι η συζήτηση κινήθηκε σε ρυθμούς απολογισμού και όχι προϋπολογισμού, κατηγορώντας τη δημοτική Αρχή για «κόμπλεξ» προς την προηγούμενη διοίκηση, επειδή -όπως σημείωσε- κάθε αναφορά της εμπεριέχει αιχμές και συγκρίσεις με αυτήν.

«Ο δήμος δεν είναι τραπεζικό ίδρυμα»

Ιωάννης Τσαγκάρης

Ιωάννης Τσαγκάρης

Από πλευράς Συνεργασίας, η κριτική του κ. Ιωάννη Τσαγκάρηεστιάστηκε στη μη υλοποίηση έργων από πλευράς διοίκησης και στη μη σύνδεση του προϋπολογισμού με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, όπως πρόσθεσε.

Επίσης, σημείωσε ότι μέχρι τη συγκεκριμένη στιγμή έχει υλοποιηθεί μόλις το 27% του περσινού προϋπολογισμού, ενώ κάλεσε τη δημοτική Αρχή να μην προσδοκά την αύξηση των εσόδων μέσω των ανταποδοτικών τελών, αλλά να μειώσει τις δαπάνες και ν’ αναζητήσει πόρους από άλλες πηγές, όπως η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Τέλος, δήλωσε αντίθετος με τη «διαχειριστική λογική» που ακολουθεί η δημοτική Αρχή.

Παναγιώτης Κανακάκης

Παναγιώτης Κανακάκης

Από την ίδια παράταξη, ο κ. Παναγιώτης Κανακάκης άσκησε κριτική στον τρόπο που γίνονται οι συζητήσεις για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με όλες τις παρατάξεις, ενώ κατηγόρησε τη διοίκηση ότι ελάχιστα έργα από τις προτάσεις του περσινού συμμετοχικού προϋπολογισμού έχουν ενταχθεί στον φετινό προγραμματισμό.

Γιώργος Σκορδίλης

Γιώργος Σκορδίλης

Εκ μέρους της Συνεργασίας, τοποθετήθηκε και ο κ. Γιώργιος Σκορδίλης, ο οποίος εξέφρασε την αγωνία κι ανησυχία του για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα πλεονάσματα του Δήμου η διοίκηση, λέγοντας ότι «ο Δήμος δεν μπορεί να λειτουργεί ως τραπεζικό ίδρυμα», που το μόνο που επιδιώκει είναι η αύξηση των εσόδων του. Επίσης, έθιξε το θέμα της υποστελέχωσης του τμήματος μελετών του Δήμου, στην οποία απέδωσε και το γεγονός ότι «από τα 48 έργα που βρίσκονται στον σχετικό κατάλογο της δημοτικής Αρχής, έχουν δημοπρατηθεί μόλις τα 5».

«Μας κατηγορούν ότι έχουμε πλεονάσματα»

Γενικότερα, όλοι σχεδόν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας αναφέρθηκαν σε προβλήματα στην πόλη, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα των σχολείων, με αποτέλεσμα πολλές από τις τοποθετήσεις των συμβούλων της πλειοψηφίας να κινηθούν σε επίπεδο απολογισμού του έργου που έχει γίνει ανά τομέα.

Από τις υπόλοιπες πολιτικές τοποθετήσεις που έγιναν από πλευράς πλειοψηφίας, σημειώνονται οι εξής:

Παντελής Παπανικολόπουλος

Παντελής Παπανικολόπουλος

Παντελής Παπανικολόπουλος: Εκμεταλλευόμενος τα πολλά ευμενή σχόλια από πλευράς μειοψηφίας για την καλή δουλειά που έκαναν οι οικονομικές υπηρεσίες, στις οποίες απέδωσαν και το γεγονός ότι ο Δήμος έχει υψηλά πλεονάσματα, τόνισε ότι τα στελέχη των υπηρεσιών αυτών υπήρχαν και στις προηγούμενες διοικήσεις. «Τι άλλαξε, λοιπόν;»αναρωτήθηκε, για ν’ απαντήσει ο ίδιος ότι αυτό που άλλαξε κι αύξησε τα έσοδα ήταν το είδος της διοίκησης που ασκήθηκε.

Σταύρος Ζαπάντης

Σταύρος Ζαπάντης

Σταύρος Ζαπάντης: Εξέφρασε την έκπληξή του καθώς, όπως είπε, «η μειοψηφία μάς κατηγορεί επειδή νοικοκυρέψαμε τον Δήμο και έχουμε πλεόνασμα», ενώ, απαντώντας στα περί μη ύπαρξης έργου από πλευράς διοίκησης, εξήγησε ότι «πρώτα νοικοκυρεύεις τα του οίκου σου και μετά ξεκινάς να ανοίγεσαι προς τα έξω». Επίσης, θεώρησε υπερβολικές τις καταγγελίες της μειοψηφίας για προβλήματα συντήρησης στους δρόμους της πόλης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι περιγραφές παραπέμπουν «στους βομβαρδισμένους δρόμους της Συρίας».

Ευάγγελος Αυλήτης

Ευάγγελος Αυλήτης

Ευάγγελος Αυλήτης: Σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου βασίζεται στις αρχές της διαφάνειας και της ειλικρίνειας, ενώ τον χαρακτήρισε ως «εφικτό και ρεαλιστικό». Επίσης, θεώρησε αδιανόητο να κατηγορείται μια δημοτική Αρχή επειδή, μέσα σε δύο χρόνια, αύξησε τα πλεονάσματα από τα 4 στα 13 εκατ. ευρώ. Τέλος, υποστήριξε ότι έργα στον Δήμο γίνονται και βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη, ενώ ο τελικός λογαριασμός, όπου θα κριθεί και η διοίκηση, θα γίνει στη συζήτηση του προϋπολογισμού το 2018.

«Τζάμπα μαγκιά η μη ψήφιση του προϋπολογισμού»

Γιώργος Θωμάκος

Γιώργος Θωμάκος

Επιθετικά ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο δήμαρχος, λέγοντας ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο «προπολεμικό», «παλαιοκομματικό», «σκουριασμένο» κ.λπ., σε επίπεδο αντίληψης, από το να μην ψηφίζει κάποιος έναν προϋπολογισμό.

Ο κ. Γιώργος Θωμάκος αρνήθηκε ότι έχει μικρή ανοχή στην κριτική, αλλά πρόσθεσε ότι κριτική θα πρέπει να γίνεται προς όλες τις πλευρές, και τη μειοψηφία. «Δεν μπορείτε να τα ισοπεδώνετε όλα και να λέτε ότι δεν γίνεται έργο» είπε, απευθυνόμενος στους συμβούλους της μειοψηφίας, προσθέτοντας ότι «η διοίκηση δεν έχει χάσει ούτε μία μέρα σε ό,τι αφορά στην παραγωγή έργου».

Απαντώντας στο σχόλιο του κ. Βάρσου για την κατάσταση των δρόμων, του είπε ότι, αν και δήμαρχος, «δεν έχει μάθει ακόμη» ότι οι Δήμοι έχουν περιορισμένοι δυνατότητα για απευθείας αναθέσεις, και του θύμισε ότι και ο ίδιος, όταν ήταν δήμαρχος, είχε δεχθεί έντονη και πολλές φορές άδικη, επίθεση από κεντρικά ΜΜΕ, στο πλαίσιο του γνωστού τότε «πολέμου της λακκούβας» στην Κηφισιά και βέβαια, δεν έκανε απευθείας αναθέσεις. «Πάντως, εάν έχουμε φθάσει στο σημείο να μας κατηγορείτε μόνο για τις λακκούβες στους δρόμους, τότε μάλλον είμαστε σε καλό σημείο» πρόσθεσε με χιούμορ ο δήμαρχος.

Σε ό,τι αφορά στα προτεινόμενα έργα στο πλαίσιο του συμμετοχικού προϋπολογισμού, δήλωσε ότι είναι γνωστό στους πολίτες πως δεν μπορούν να ενταχθούν όλα τα έργα που ζητούνται, καθώς οι διαδικασίες ενσωμάτωσής τους στον προϋπολογισμό δεν είναι τόσο εύκολες.

Ο κ. Γ. Θωμάκος παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στελέχωσης στο τμήμα μελετών, αλλά πρόσθεσε ότι ήδη η διοίκηση έχει ενισχύσει το τμήμα με 3 μηχανικούς και μάλιστα πέτυχε και κάτι «που δεν έχει ξαναγίνει»,δηλαδή να προσλάβει ο Δήμος ακόμη και μηχανικό με 8μηνη σύμβαση απασχόλησης. «Τι θέλετε να κάνουμε, δηλαδή, να διαλύσουμε την υπηρεσία Δόμησης, για να ενισχύσουμε το τμήμα μελετών;», αναρωτήθηκε ο δήμαρχος.

Πάντως, παρά τα προβλήματα, ο κ. Θωμάκος είπε ότι ο Δήμος δεν υστερεί σε προγραμματισμό έργων, αφού ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 14 δημοπρασίες και όχι 5 που ακούστηκε από τη μειοψηφία.

Και ο δήμαρχος έκλεισε, με το ίδιο έντονο ύφος με το οποίο ξεκίνησε, λέγοντας ότι όσοι δεν ψηφίζουν τον προϋπολογισμό, είναι σαν να θέλουν «να μπει λουκέτο» στον Δήμο, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «τζάμπα μαγκιά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.