ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΕΡΑΙΑΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ

Κλείνει το θέμα εγκατάστασης και λειτουργίας κεραίας κινητής τηλεφωνίας της Vodafone επί της οδού Κολοκοτρώνη 11, καθώς δήμος και εταιρεία ήρθαν σε εξώδικο συμβιβασμό. Έπειτα από τη γραπτή δέσμευση της Vodafone ότι δεν θα λειτουργήσει την κεραία στο συγκεκριμένο σημείο, ο Δήμος Νέας Ερυθραίας με πρόσφατη απόφαση της δημαρχιακής επιτροπής, παραιτήθηκε του δικογράφου αγωγής που είχε καταθέσει από τις 20/6/2006.

Η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη, εισηγούμενη το θέμα στη δημαρχιακή επιτροπή, επεσήμανε τα εξής: «Ήδη η παραπάνω αγωγή εκκρεμεί να συζητηθεί ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατά τη δικάσιμο της 7-6-2007, πλην όμως, εν όψει της ήδη γενόμενης αποξήλωσης της εν λόγω κεραίας και της πρόθεσης της αντιδίκου εταιρείας να μην εγκαταστήσει νέα κεραία, χωρίς τουλάχιστον να πληρούται το σύνολο των απαιτούμενων όρων και νομίμων προϋποθέσεων και αδειών, έχουν ήδη προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις και η σύνταξη σχετικού σχεδίου πρακτικού συμβιβασμού, σύμφωνα με το οποίο η μεν εταιρεία δηλώνει ότι ήδη έχει αποξηλώσει την κεραία μετά των λοιπών βοηθητικών εγκαταστάσεών της από το ακίνητο της οδού Κολοκοτρώνη, αριθμός 11, η ιδιοκτήτρια του ακινήτου συμβάλλεται επίσης ως εκ τρίτου δηλώνοντας ότι δεν υφίσταται ούτε λειτουργεί ο επίδικος σταθμός βάσης κινητής τηλεφωνίας επί του μισθωθέντος για το σκοπό αυτό  ακινήτου της, ο δε Δήμος Νέας Ερυθραίας εν όψει των παραπάνω παραιτείται από το δικόγραφο και δικαίωμα της εκκρεμούσας ως άνω αγωγής του, καθώς όλα τα αιτήματα αυτής θεωρούνται ότι ικανοποιούνται εξωδικαστικά, όπως αναφέρεται με κάθε λεπτομέρεια στο επισυναπτόμενο πρακτικό συμβιβασμού».
Την υπόθεση αυτή χειριζόταν για λογαριασμό του Δήμου Νέας Ερυθραίας ο δικηγόρος Κώστας Διάκος, νομικός σύμβουλος, επίσης, της Παναττικής Επιτροπής κατά των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ο οποίος λέει στη «Ν.Ε.»: «Με βάση το περιεχόμενο της αγωγής που καταθέσαμε και εφόσον η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας δηλώνει ότι δεν θα λειτουργήσει την κεραία στο συγκεκριμένο σημείο, η εκδίκαση της υπόθεσης θα ήταν άνευ αντικειμένου. Οπότε, ήταν και δική μου εισήγηση στον Δήμο Νέας Ερυθραίας να επέλθει εξώδικος συμβιβασμός.
Σε αυτές τις περιπτώσεις το ζητούμενο είναι να αποξηλωθεί η παράνομη κεραία κινητής τηλεφωνίας και να μην τεθεί σε λειτουργία, γεγονός που επιτεύχθηκε με τις συγκεκριμένες ενέργειες του Δήμου Νέας Ερυθραίας».
Σε ερώτησή μας, ωστόσο, στον κ. Διάκο, αν ο δήμος θα μπορούσε να διεκδικήσει δικαστικά την απομάκρυνση των κεραιών που λειτουργούν σε απόσταση αναπνοής από σχολεία της πόλης, ο ίδιος μάς απάντησε ότι έχουν υπάρξει τέτοιες αποφάσεις δικαστηρίων υπέρ των δήμων που προσέφυγαν, με βάση κυρίως τη νομολογία του ΣτΕ, αν και ο νέος νόμος δεν ορίζει ακριβή απόσταση από κτίρια εκπαίδευσης, παρά μόνο χαμηλότερες εκπομπές των κεραιών κατά 20%. Πλέον, είναι στη διακριτική ευχέρεια του δημοτικού συμβουλίου και της διοίκησης του δήμου αν θα προσφύγουν αρμοδίως γι αυτές τις περιπτώσεις, κάτι στο οποίο συνηγορούν και οι σύλλογοι γονέων των σχολείων της πόλης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.