– Από τους 95 συνολικά υποψήφιους του Λυκείου Νέας Ερυθραίας, οι 43 πέτυχαν την εισαγωγή τους σε πανεπιστημιακές σχολές και οι 16 σε τμήματα των ΤΕΙ
– 62% το ποσοστό επιτυχίας, στο οποίο καταγράφονται και 10 απόφοιτοι παλαιότερων ετών που πήραν «ρεβάνς» στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις

ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2009
323_panelladikes2009Η ώρα της εξεταστικής κρίσεως σήμανε για τους υποψήφιους των πανελλαδικών, με ζητούμενο, πάντα, τη διασφάλιση επαγγελματικής αποκατάστασης. Από την προηγούμενη Τρίτη δόθηκαν στη δημοσιότητα οι βάσεις εισαγωγής στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και αναρτήθηκαν στα Λύκεια οι ονομαστικοί κατάλογοι με τους επιτυχόντες. Μεταξύ αυτών και οι 59 επιτυχόντες (49 τελειόφοιτοι και 10 απόφοιτοι παλαιοτέρων ετών) από το Αναξαγόρειο Λύκειο Νέας Ερυθραίας που κατέγραψαν ένα ποσοστό 62% μεταξύ των 95 συνολικά υποψηφίων του σχολείου (75 τελειόφοιτοι και 20 απόφοιτοι).
Άλμα σημειώθηκε φέτος στις βάσεις των φυσικομαθηματικών και πολυτεχνικών σχολών, όπως και άνοδος στις παιδαγωγικές και στις ιατρικές σχολές. Αναμένεται να καταγραφεί ρεκόρ κενών θέσεων σε ΤΕΙ και ΑΕΙ, που ανέρχονται περίπου στις 20.000. Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ο αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 92.426, ενώ πέρυσι ήταν 97.407. Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 68.794, ενώ το 2008 εισήχθησαν 68.224. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, συγκριτικά με το 2008, προκύπτει ότι φέτος αυξήθηκαν κατά απόλυτο αριθμό οι εισακτέοι. Επίσης παρατηρείται σαφής αύξηση του ποσοστού επιτυχίας των υποψηφίων-επιτυχόντων κατά 4,4% συνολικά.
Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα γίνουν από 16 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2009. Ειδικά οι εισαχθέντες στο Β εξάμηνο των ΤΕΙ, αν δεν εγγραφούν μέσα στην παραπάνω προθεσμία, μπορούν να εγγραφούν μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2010. Αν όμως ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για μετεγγραφή θα πρέπει οπωσδήποτε να εγγραφούν στο τμήμα της επιτυχίας τους από 16 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2009. Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στιςα Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.

Στο Λύκειο Νέας Ερυθραίας
Για το Αναξαγόρειο Λύκειο Νέας Ερυθραίας τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων έδειξαν ότι οι 59 στους 95 συνολικά υποψήφιους πέτυχαν την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αρκετοί εισάγονται σε πολύ καλές σχολές που με τα σημερινά δεδομένα μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης, όπως καταγράφεται στο σχετικό πίνακα των επιτυχόντων. Παρόλα αυτά, ο αριθμός ρεκόρ των αριστούχων φέτος, σε συνδυασμό με τη μειωμένη προσφορά θέσεων στις περιζήτητες σχολές, απογείωσε τις βάσεις εισαγωγής στο σύνολο των περιζήτητων σχολών, εκτός των νομικών, ενώ στέρησε σε μερικές χιλιάδες αριστούχων τη δυνατότητα να εισαχθούν σε τμήματα της πρώτης τους προτίμησης. Αυτό καταγράφηκε και μεταξύ των αριστούχων του Λυκείου Νέας Ερυθραίας, οι περισσότεροι των οποίων δεν περνούν την πύλη της σχολής που είχαν δηλώσει ως πρώτη τους προτίμηση. Από τους επιτυχόντες του Λυκείου της πόλης μας, οι 41 θα έχουν την ευκαιρία να φοιτήσουν σε πανεπιστημιακές σχολές, οι 16 σε τμήματα των ΤΕΙ, ενώ 2 υποψήφιοι πέτυχαν την εισαγωγή τους στη Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού. Σε ένα γενικότερο επίπεδο, οι αυριανοί «ακαδημαϊκοί πολίτες» από τη Νέα Ερυθραία έδειξαν σαφή προτίμηση σε πολυτεχνικές, οικονομικές και φιλολογικές σχολές. Χαρακτηριστικό ήταν και το γεγονός ότι αρκετοί υποψήφιοι προέρχονταν από παλαιότερα έτη (οι 20 από τους 95), εκ των οποίων οι 10 πέτυχαν τελικά την εισαγωγή τους σε κάποιο τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, παίρνοντας τη «ρεβάνς» στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σημαίνει, όμως, και την έναρξη άλλων «αγώνων». Για πολλούς επιτυχόντες, μετά τη χαρά έρχεται η αναζήτηση στέγης ή η αγωνία για μία μεταγραφή. Για τους περίπου 24.000 μη επιτυχόντες των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, από την άλλη, ξεκινά ένας μαραθώνιος για την αναζήτηση «εναλλακτικών» σπουδών ή για μια δεύτερη ευκαιρία την επόμενη χρονιά στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού εξεταστικού συστήματος.

Ευάγγελος Αποστόλου, διευθυντής Λυκείου Νέας Ερυθραίας

«Δεν είναι μονόδρομος το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων»

267-lykeiarxis.jpgΟ διευθυντής του Λυκείου Νέας Ερυθραίας, Ευάγγελος Αποστόλου, δήλωσε στη «Ν.Ε.» με αφορμή τα φετινά αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων:
«Πιστεύω ότι στην Ελλάδα ψάχνουμε να βρούμε μέσα από τα συστήματα εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπως και μέσα από το υπάρχον σύστημα των  πανελλαδικών εξετάσεων, το καλύτερο δυνατό, αλλά πάντα με αρκετές φωνές ότι αυτό το σύστημα, όχι ότι δεν είναι σώνει και καλά αξιοκρατικό, αλλά ότι δεν είναι ένα σύστημα παραγωγικό ή ένα σύστημα επένδυσης στην επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών. Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε τη νοοτροπία τις περισσότερες φορές να μην αξιολογούμε αντικειμενικά το υπαρκτό, αλλά να ψάχνουμε το ιδεατό ή το ιδανικό, μειώνουμε και αυτό που υπάρχει με το συγκεκριμένο τρόπο. Ένα σχολείο -και όχι μόνο το Λύκειο Νέας Ερυθραίας- με τις αδυναμίες που έχει, θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό, αν τελικά το πιστεύανε περισσότερο και τα παιδιά και οι ίδιοι οι γονείς, ακόμη και οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, και δεν παρασύρονταν από αυτό που λέγεται ότι προωθεί στην επιτυχία των πανελλαδικών εξετάσεων, δηλαδή, το φροντιστήριο και καθόλου το σχολείο. Πιστεύω ότι και στη μία και στην άλλη περίπτωση κινούμαστε στα άκρα. Δεν έχουμε βρει σε καμία περίπτωση το μέτρο. Είναι άκρο να πιστεύουμε ότι το κάθε σχολείο με τις αδυναμίες που πράγματι έχει, μπορεί να προσφέρει τα πάντα, αλλά είναι πιο άκρο ακόμη να πιστεύουμε ότι το φροντιστήριο μόνο προσφέρει και όχι το σχολείο. Το φροντιστήριο για τα ελληνικά εργασιακά δεδομένα είναι μια καλή λύση για να δίνει εργασία σε κάποιους συναδέλφους μας. Παιδαγωγικά, ωστόσο, είναι πολύ διαφορετικό το ζήτημα.
Τώρα, αν κρίνω με αντικειμενικές συνιστώσες ότι η περσινή Γ τάξη του Λυκείου μας χαρακτηριζόταν ως μια αδύνατη τάξη, πιστεύω ότι είχε μια καλή επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις, χωρίς να είμαι σε θέση να αξιολογήσω τις καλύτερες ή τις λιγότερο καλύτερες σχολές.
Εξάλλου, πιστεύω ότι η κάθε επιτυχία είναι σχετική. Είναι τι θέλει να επενδύσει κανείς στη συγκεκριμένη σχολή που περνά και με τι ενδιαφέροντα προσέρχεται σε αυτήν. Αλλά και αυτοί που δεν πέρασαν, δε νομίζω ότι είναι αποτυχημένοι. Δεν είναι μονόδρομος το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι φέτος το σχολείο έβγαλε καταλήψεις, χωρίς να κρίνω γιατί έγιναν αυτές οι καταλήψεις, όχι ως διαδικασία, αλλά ως αποτέλεσμα του πώς μπορεί να επηρεάσει στο δια ταύτα, πιστεύω ότι αυτό συνέβαλε αρνητικά. Ωστόσο, να ευχηθούμε καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά, υγεία και προκοπή.
Να σημειώσω τέλος, ότι παρόλο που το κάθε σχολείο μπορεί να έχει και τις αδυναμίες του, επιτέλους, οι γονείς, αυτοί κυρίως και πρώτιστα για μένα και μετά τα παιδιά, ας αγαπήσουν αυτό το σχολείο και ας το εμπιστευθούν.
Εξάλλου, το λέω συνέχεια και θα το ξαναπώ, η Νέα Ερυθραία, μια περιοχή Μικρασιατών, ένα μάτι έχει κι αν αυτό το μάτι μερικές φορές αλληθωρίζει, ας μην το τυφλώσουμε. Μερικές φορές οι γονείς λειτουργούν με τέτοιο τρόπο που δεν βοηθούν, αν και δεν παραλείπω και λάθη συναδέλφων που μπορεί να γίνονται ή ακόμη και εμένα του ίδιου. Αλλά δεν αποδέχομαι κάποιες υπερβολές που καταγράφηκαν την προηγούμενη χρονιά στο χώρο του σχολείου και μάλλον δεν βοήθησαν, αλλά έβλαψαν, χωρίς να ψάχνω να βρω ποιοι είναι περισσότερο ή λιγότερο υπαίτιοι. Καταγράφω απλώς ένα γεγονός και δεν θέλω να το σχολιάσω περισσότερο».

Προηγούμενο άρθρο«Κρας τεστ» για ποδηλατόδρομους
Επόμενο άρθροΣε επιφυλακή και ο Δήμος Νέας Ερυθραίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.