Trigono350 01

Στο Τρίγωνο Εθνικής Αντίστασης, στη Νέα Ερυθραία, παρότι τα τελευταία χρόνια οικοδομήθηκαν βίλες και μεζονέτες, οι δημοτικές υποδομές είναι ανύπαρκτες και σε κάποια σημεία και το οδικό δίκτυο!

Φιλοδοξούσαν να φτιάξουν το «Κάτω Καστρί» στη Νέα Ερυθραία και μάλιστα με αυτό το τοπωνύμιο διαφημίζονταν οι αγοραπωλησίες οικοπέδων στην περιοχή του Τριγώνου Εθνικής Αντίστασης, πριν να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης και ξεκινήσει για τα καλά η ανοικοδόμησή του. Από το 2002 μέχρι σήμερα, πολύ λίγα έχουν αλλάξει σε δημοτικές υποδομές στην νεοεντασσόμενη αυτή περιοχή του ενιαίου, πλέον, Δήμου Κηφισιάς, δίπλα στο Μορτερό. Ο ιδιοκτήτες – κάτοικοι ζητούν από τη νέα διοίκηση στου Δήμου, έπειτα από τις τρεις προηγούμενες τετραετίες ολιγωρίας, να αξιοποιηθούν επιτέλους οι εισφορές τους, που ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ, για έργα βασικών υποδομών, επαναφέροντας ένα βασικό ερώτημα: «τι γίνανε τελικά τα χρήματά μας»;

Το μόνο που άλλαξε στην εικόνα του Τριγώνου Εθνικής Αντίστασης τα τελευταία δώδεκα χρόνια είναι οι βίλες και οι μεζονέτες που ανοικοδομήθηκαν σε γεωργικές και άλλες εκτάσεις, που άλλοτε και μέχρι πρότινος φιλοξενούσαν πρόχειρα κτίσματα. Η περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Εθνικής Αντιστάσεως, Ανδρούτσου και Καστρίτσας, γνωστή ως Τρίγωνο Εθνικής Αντίστασης ή κατ’ ευφημισμόν «Κάτω Καστρί», είναι μια αναπτυσσόμενη περιοχή με υψηλή αγοραστική αξία ακινήτων, τουλάχιστον, προ κρίσης, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στα όρια της εγκατάλειψης σε ό,τι αφορά σε βασικές υποδομές στις οποίες θα έπρεπε να έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια ο Δήμος.

Διανοίξεις δρόμων και ασφαλτοστρώσεις, οριοθέτηση κρασπεδορείθρων και πεζοδρομίων, διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων, φωτισμός, δίκτυο ύδρευσης, κ.α.

Τίποτε δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και οι ιδιοκτήτες «αυτοσχεδιάζουν» πολεοδομικά από μόνοι τους για τα βασικά, πληρώνοντας για δεύτερη φορά από την τσέπη τους τα «σπασμένα» προηγούμενων ετών.

Εντός ή εκτός σχεδίου; 

«Διαμένουμε τελικά σε εντός ή εκτός σχεδίου περιοχή;», αναρωτιούνται και υπενθυμίζουν ότι ο νόμος είναι σαφής για τις εισφορές τους που θα πρέπει να καταχωρούνται στα εξειδικευμένα έσοδα του Δήμου, προκειμένου να διατεθούν αποκλειστικά για έργα διαμόρφωσης στη νεοεντασσόμενη στο σχέδιο περιοχή. Τα όσα μας περιγράφει ο Χρήστος Τούσης, ένας από τους ιδιοκτήτες που πρωτοστάτησαν για να μπουν στο σχέδιο, δεν απέχουν πολύ από τις εικόνες που κατέγραψε ο φακός της «Α» στο Τρίγωνο Εθνικής Αντίστασης:

«Η περιοχή μας γνωρίζει μια μεγάλη οικοδομική ανάπτυξη. Ήρθαμε εδώ για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, σε ένα πράσινο κατά τ’ άλλα προάστιο, αλλά βλέπετε από μόνοι σας την κατάσταση που επικρατεί. Μιλάμε για αξία ακινήτων εκατομμυρίων ευρώ, αλλά είμαστε ακόμη μέσα στις λάσπες. Μόνο η αποχέτευση είχε γίνει από πριν. Ό,τι πεζοδρόμιο έχει φτιαχτεί, έχει γίνει από τους ιδιοκτήτες. Ο δήμος δεν έχει μεριμνήσει για τίποτα, ούτε ακόμη και για τα βασικά, όπως είναι οι διανοίξεις των δρόμων. Όλους τους ενδιάμεσους δρόμους τους άνοιξαν οι κατασκευαστές, ενώ άλλοι υπήρχαν από παλιά. Ούτε καν φωτισμό, ταμπέλες ονοματοθεσίας και οδοσήμανσης δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει το παραμικρό. Ενώ ο δήμος έχει εισπράξει χρήματα από τις εισφορές των ιδιοκτητών, δεν έχει διαθέσει ούτε ευρώ στην περιοχή μας. Ουσιαστικά οι μηχανικοί εφαρμόζουν το σχέδιο από μόνοι τους».

Αδιάνοιχτοι και σε κακή κατάσταση κεντρικοί δρόμοι, παλιές ιδιοκτησίες που βγαίνουν έξω από την οικοδομική γραμμή, ακόμη και ετοιμόρροπα κτίσματα, κάθετοι χωματατόδρομοι που όταν πλημμυρίζουν, γεμίζουν λάσπες και καθίστανται αδιάβατοι, απομόνωση και πολύ σκοτάδι τα βράδια, παραπέμπουν σε εικόνες παρελθουσών δεκαετιών. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν ακόμη και να συνδεθούν με δικά τους έξοδα στο τοπικό δίκτυο ύδρευσης και να προβούν επιπλέον με δική τους ευθύνη, αλλά με την άδεια του Δήμου, σε έργα ασφαλτόστρωσης για τις συγκεκριμένες εργασίες.

Πολεοδομικός αυτο… σχεδιασμός

Σήμερα στην περιοχή του Τριγώνου Εθνικής Αντίστασης, που ξεπερνά τα 300 στρέμματα, πέρα από τις εικόνες εγκατάλειψης, «βασιλεύει» ο πολεοδομικός αυτοσχεδιασμός. Χωρίς κάποιος να μπορεί να ισχυριστεί ότι οι εργολάβοι και οι μηχανικοί σώνει και καλά αυθαιρετούν, το σίγουρο είναι ότι οι ίδιοι εφαρμόζουν τις οικοδομικές γραμμές και οριοθετούν το οδόστρωμα, κατασκευάζοντας μάλιστα και τα πεζοδρόμια, έργα αρμοδιότητας του δήμου, ο οποίος παραμένει ηχηρά απών στην ανοικοδόμηση της περιοχής, καθώς ούτε τους βασικούς δρόμους, όπως είναι η Εθν. Αντιστάσεως και η Καστρίτσας, δεν έχει καταφέρει να διανοίξει μέχρι σήμερα.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για μια υπερεκτιμημένη σε αξία ακινήτων περιοχή, σε σχέση τουλάχιστον με τις σχεδόν μηδαμινές υποδομές του Δήμου όλο αυτό το διάστημα, αλλά κάποιοι ιδιοκτήτες συνεχίζουν να επενδύουν, έστω και σε περίοδο κρίσης, ευελπιστώντας ότι κάποτε θα δημιουργηθούν και αυτές.

«Τέτοια ανικανότητα, αδιαφορία ή τι άλλο να ειπώ, παραπέμπουν σε εποχές του μακρινού παρελθόντος. Φαίνεται ότι στον Δήμο δεν έχουν συνειδητοποιήσει σε ποια εποχή είμαστε. Αυτά πάντοτε εις βάρος των πολιτών. Δυστυχώς, για την περιοχή μας, έχουμε το μειονέκτημα ότι δεν υπάρχουν παρά ελάχιστοι ψηφοφόροι κάτοικοι. Οι περισσότεροι δεν ψηφίζουν εδώ με αποτέλεσμα και οι αρμόδιοι να μη νοιάζονται. Ίσως αυτό να εξηγεί και την αδιαφορία του Δήμου για την περιοχή μας», συμπληρώνει ο κ. Χρήστος Τούσης.

Ωστόσο, κατά το παρελθόν, πολλά έχουν ακουστεί για την «τύχη» των εισφορών των δημοτών. Η διοίκηση Μπουρίκα που ανέλαβε το 2003 τον Δήμο Νέας Ερυθραίας έκανε λόγο τότε για «εισφορές των δημοτών που διατέθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση σε τακτικές δαπάνες του Δήμου, για να πληρωθούν οφειλές του σε ιδιοκτήτες του παλιού Μορτερού και σε άλλα έργα» και ότι «δεν υπήρχαν τα χρήματα για να προχωρήσουν σε διαμορφώσεις στην περιοχή», ρίχνοντας ουσιαστικά το «μπαλάκι» στους κατοίκους που πλήρωσαν «να κινηθούν εναντίον του Δήμου».

Οι κάτοικοι, ωστόσο, δεν σκέπτονται ούτε και σήμερα αυτήν την προοπτική της προσφυγής στα δικαστήρια για μια υπόθεση που χρονίζει, αλλά εξακολουθούν να ρωτούν μετ’ επιτάσεως τους δημοτικούς άρχοντες: «τι γίνανε τα χρήματά μας;», αναμένοντας αυτή τη φορά απάντηση από τη νέα διοίκηση του ενιαίου Δήμου Κηφισιάς, που πρόκειται να αναλάβει τις τύχες της πόλης από την 1η Σεπτεμβρίου 2014, μήπως και δουν κάποιο φως στο «βάθος του τούνελ».

ΠΗΓΗ  amarysia.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο τρόπος που άλλαξε χαρακτήρα, οικοδομήθηκε και ”νομιμοποιήθηκε” όλο το μορτερό έχει ως ουρά μεγάλα προβλήματα αλλά κυρίως μέγιστα οφέλη. Όλα αυτά μέσα σε τριαντα χρόνια απρογραμμάτιστης και ημιπαράνομης ”αξιοποίησης”.”περισσότερα..”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.