dendias 01

Το νέο δόγμα της κυβέρνησης «νόμος και τάξη» για τη θωράκιση της χώρας στα ζητήματα ασφαλείας και την αντιμετώπιση κινδύνων, εσωτερικών και εξωτερικών ανέλυσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, από την Κηφισιά.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Κανελλόπουλος, από την εφημερίδα “ΑΜΑΡΥΣΙΑ

«Ολικό δόγμα ασφάλειας» 

Προσκεκλημένος της ΔΗΜ.Τ.Ε Νέας Δημοκρατίας Κηφισιάς, την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, δυο μέρες, μάλιστα, πριν να σημειωθεί η δολοφονική επίθεση έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στο Νέο Ηράκλειο, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο σχέδιο που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση με τον κωδικό τίτλο «Ολικό δόγμα ασφαλείας» και περιλαμβάνει αναδιάρθρωση όλων των κρατικών φορέων που εμπλέκονται στην προσπάθεια για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης. Όπως και στην αλλαγή πολιτικής σε μια σειρά από τομείς που σχετίζονται με την προσπάθεια ελέγχου της εγκληματικότητας, της μείωσης της ροής εισόδου λαθρομεταναστών στη χώρα, του εντοπισμού της εγχώριας και «εισαγόμενης» τρομοκρατίας.

Περιγράφοντας την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση Σαμαρά, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε: «Η χώρα είχε γίνει ξέφραγο αμπέλι. Για λόγους που δεν είναι κατανοητοί απολύτως, μετά το 1980 είχε επιτραπεί να δημιουργηθεί ένα ιδιότυπο καθεστώς ανομίας στην πατρίδα μας, το οποίο τελικά αποσταθεροποιούσε την ελληνική κοινωνία και την ασφάλεια των πολιτών. Είχε δημιουργηθεί μια ολόκληρη νησίδα στο κέντρο της Αθήνας, στην οποία στην πραγματικότητα ο Έλληνας πολίτης δεν αισθανόταν ότι περπατάει σε ελληνικό έδαφος που εφαρμόζονται οι ελληνικοί νόμοι. Θυμηθείτε τα παραδείγματα, Βίλα Αμαλία και όλα τα σχετικά. Υπήρχε επίσης, το συμβάν το 2008 στο οποίο πυρπολήθηκε το κέντρο της πρωτεύουσας του κράτους και το οποίο επαναλήφθηκε το Φλεβάρη του 2012, όταν 32 νεοκλασικά κτίρια κάηκαν μέσα σε ένα βράδυ. Κάθε φορά που γινόταν διαδήλωση φλεγόταν το κέντρο της Αθήνας. Είναι δυνατόν να έχεις τουρισμό, οικονομική ανάπτυξη, σταθερότητα, εικόνα ευρωπαϊκού κράτους όταν κάθε μία βδομάδα, δυο εβδομάδες σου καίγονται τα πάντα;».

«Διεσπαρμένη τρομοκρατία»

Αναφερόμενος σε θέματα εσωτερικής τρομοκρατίας, ο υπουργός τόνισε: «Παλαιότερα υπήρχε η 17 Νοέμβρη, μια μικρή συνωμοτική μαρξιστική λενινιστική οργάνωση, η οποία ως τρόπο ενέργειας είχε τις δολοφονίες, περίπου με ρυθμό ενός, δύο ανθρώπων το χρόνο. Μετά το 2008, περάσαμε σε κάτι πολύ πιο διεσπαρμένο και πολύ πιο επικίνδυνο. Καταρχήν, όταν διαλύθηκε η 17 Νοέμβρη η ελληνική κοινωνία πέρασε σε μια φάση της ψευδαίσθησης ότι πλέον η τρομοκρατία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα. Δυστυχώς η ελληνική κοινωνία διαψεύσθηκε οικτρά. Διότι αυτό το οποίο δημιουργήθηκε μετά είναι κάτι πολύ πιο επικίνδυνο, μία διεσπαρμένη τρομοκρατία, η οποία ξεκινάει από το γκαζάκι και φτάνει μέχρι τη βόμβα και η οποία απευθύνεται σε έναν ευρύτερο κύκλο νέων ανθρώπων -τους υπολογίζουμε πρέπει να σας πω ως φυτώριο στους 1000 – 2000 ανθρώπους- οι οποίοι δεν δικαιολογούνται ούτε από την ανεργία, ούτε από την ανέχεια ή άλλα τέτοια πράγματα όπως προσπαθεί να παρουσιαστεί.

Σας θυμίζω ότι το 2008 η χώρα δεν είχε μπει σε καμιά οικονομική κρίση. Είναι αντιεξουσιαστές και μάλιστα μιας βίαιης σχολής μηδενιστών, οι οποίοι επίσης αποτελούν οιονεί απειλή αποσταθεροποίησης του σκηνικού και δρουν συμπληρωματικά με αυτούς που όπως λέγαμε πριν έχουν εγκατασταθεί σε συγκεκριμένους χώρους στην πρωτεύουσα του κράτους και απειλούν τη σταθερότητα κάθε φορά που τους δίνεται η ευκαιρία για να καίνε την πόλη, και για να κάνουν τις ζημιές και για να καταστρέφουν και την εικόνα μας στο εξωτερικό. Μόνο με μία πλήρη κοινωνική στήριξη, με μία πλήρη πολιτική στήριξη και με μία Αστυνομία που θα έχει λυμένα τα χέρια της, θα μπορέσουμε να λύσουμε αυτό το θέμα που αποτελεί καρκίνωμα για την Ελλάδα και την οικονομική της ανάπτυξη».

«Εγκληματικός σχηματισμός»

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στον «εγκληματικό σχηματισμό», όπως τον χαρακτήρισε της Χρυσής Αυγής, λέγοντας: «Σαν να μην μας έφταναν όλα αυτά, εμφανίστηκε και η Χρυσή Αυγή. Εν πολλοίς, για να είμαστε ειλικρινείς ως προϊόν -τουλάχιστον σε επίπεδο κοινωνίας, γιατί σε επίπεδο προσώπων ειλικρινά σας το λέω το έχω υπογράψει, το έχω στείλει στη Δικαιοσύνη, έχω την ευθύνη αυτού που γράφω- πρόκειται καθαρά για έναν εγκληματικό σχηματισμό, πρόκειται για μία αντίδραση της κοινωνίας σε ό,τι σας περιέγραψα πριν. Αν θέλετε κατά την άποψή μου μίας λανθασμένης αντίδρασης, αν θέλετε τη γνώμη μου μίας παράλογης αντίδρασης, αλλά επίσης πρέπει να είναι καθαρό σε όλους μας, μιας αντίδρασης σε ένα κράτος, το οποίο στην πραγματικότητα είχε παραιτηθεί από το δικαίωμα του να είναι κράτος δικαίου και κράτος του νόμου. Είχε παραιτηθεί τελείως».

«Ξένιος Ζευς» και «Ασπίδα»

Σχετικά με το μεταναστατευτικό, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, προσπάθησε να μεταφέρει μια σαφή εικόνα στο κοινό: «Κάναμε δύο επιχειρήσεις, οι οποίες είναι διαρκείς, συνεχίζουν και θα συνεχίσουν. Την επιχείρηση ‘‘Ξένιος Δίας’’, που αφορά το σύνολο της επικράτειας και την επιχείρηση ‘‘Ασπίδα’’ που αφορούν τα σύνορα του Έβρου. Αυτή τη στιγμή, ειλικρινά σας λέω, είναι θέμα να περνάνε 4-5 μετανάστες την εβδομάδα, είναι θέμα. Ο Έβρος έχει κλείσει, έχει σφραγίσει. Αφού κλείσαμε τον Έβρο, οργανώσαμε μια σειρά επιχειρήσεων στα κέντρα των πόλεων και στην περιφέρεια των πόλεων, ώστε να μπορέσουμε να μαζέψουμε όλους αυτούς τους μετανάστες, που είχαν κάνει αίτημα ασύλου και είχε απορριφθεί, διότι υπάρχει μια σειρά από άλλους μετανάστες που είχαν κάνει αίτημα ασύλου προσχηματικά και μέχρι να δικαστεί, δεν μπορούμε να τους πιάσουμε. Αυτό που δεν ξέρει ο μέσος Έλληνας και σας παρακαλώ ειλικρινά να το διαφημίσετε, γιατί είναι μεγάλο επίτευγμα της κυβέρνησης Σαμαρά, είναι ότι για πρώτη φορά στο διάστημα των τελευταίων 12 μηνών αυτοί που στάλθηκαν πίσω είναι κατά πολύ περισσότεροι από αυτούς που μπήκαν στη χώρα».

Τα «άβατα»

Επανερχόμενος σε θέματα δημόσιας τάξης, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά σταμάτησε τα παντός είδους «άβατα», από το «άβατο» των Ρομά, μέχρι τα φαινόμενα τύπου Κερατέας και Σκουριών. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Το άλλο το οποίο κάναμε, είναι ότι σταματήσαμε την ανοχή της παραβατικότητας. Νομίζω στο βαθμό αυτό έχουμε κάποιες σημαντικές επιτυχίες. Πρώτον, από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι σήμερα, χτύπα ξύλο και δόξα τω Θεώ, βίαιη διαδήλωση δεν υπήρξε. Αυτή η ιστορία με τις μολότοφ, με τα καψίματα και τα λοιπά σταμάτησε. Έχουμε εξηγήσει σε όλους με κάθε τόνο ότι κράτος αμυνόμενο δεν υπάρχει. Το κράτος θα επιβάλει το νόμο και την τάξη και η ανομία δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή για κανένα λόγο. Επίσης δεν ανεχθήκαμε φαινόμενα, όπως τα παλιά της Κερατέας, τα οποία πήγαν να επαναληφθούν στις Σκουριές. Όποιος νομίζει ότι είναι, θα μου επιτρέψετε την λαϊκή έκφραση, ‘‘μάγκας’’ και μπορεί να αγνοεί τους νόμους του κράτους, θα βρει το μπελά του και το κατάλαβαν ευτυχώς και εκεί οι κάτοικοι πάρα πολύ καλά. Επίσης, εκτός από αυτό, καταργήσαμε και τα άβατα των Ρομά. Τους τελευταίους έξι μήνες υπάρχει μια συνεχής επιχείρηση σε αυτό τον τομέα. Έχουμε πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμη».

«Διαφορετική Αστυνομία»

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αναφέρθηκε, τέλος, στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, λέγοντας: «Θα δημιουργήσουμε μία Αστυνομία διαφορετική που πιστεύω ότι θα βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητά σας, τη ζωή του καθενός και της καθεμιάς από εσάς.

Όλο αυτό θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Θα χωρίσουμε την Αστυνομία σε Κλάδους. Θα υπάρχει ένας Κλάδος Τάξης, ένας Κλάδος Ασφάλειας, ένας Κλάδος Μετανάστευσης, μία συνολική Υπηρεσία, η οποία θα μπορεί να εκμεταλλεύεται όλες τις πληροφορίες που παίρνει από όλη την Ελλάδα. Θα καταργήσουμε τέσσερα επίπεδα Διοίκησης, ώστε να μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε ανθρώπινο προσωπικό, για να γίνει αυτό που όλοι λέμε, να βγει στο δρόμο».

Παρόντες 

Στην εκδήλωση της ΔΗΜ.Τ.Ε. Νέας Δημοκρατίας Κηφισιάς, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, αντιδήμαρχοι και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, αλλά και ο πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιώργος Αναστασόπουλος. Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ε Νέας Δημοκρατίας Κηφισιάς, Διονύσης Γεωργιόπουλος, με την έναρξη της εκδήλωσης, μεταφέροντας και τον παλμό των μελών της τοπικής οργάνωσης, χαρακτήρισε τον κ. Δένδια ως «ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η παράταξή μας αυτή τη στιγμή», εξαίροντας το έργο του στην κυβέρνηση Σαμαρά. Τα ίδια καλά λόγια, ωστόσο, δε είχε να πει και για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προς τον οποίον εξέφρασε παράπονα, κυρίως για τη φορολογία των ακινήτων. «Φτάνει πια κ. Στουρνάρα. Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλες θυσίες και αυτό πρέπει να το φωνάξετε προς την Ε.Ε.», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιόπουλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.