Κάτοικοι και φορείς συστρατεύονται ενάντια στην ασυδοσία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας


Δριμύ κατηγορώ κατά της δημοτικής αρχής και τη δημαρχιακής επιτροπής για τον εξώδικο συμβιβασμό του Δήμου Νέας Ερυθραίας με τη Vodafone, τον οποίο παρουσίασε και χρησιμοποίησε η εταιρεία έπειτα, προκειμένου να αδειοδοτηθεί απ? όλους τους αρμόδιους φορείς και να τοποθετήσει κεραία κινητής τηλεφωνίας επί της οδού Κολοκοτρώνη 11, απηύθυναν κάτοικοι και φορείς στη γενική συνέλευση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου & 3ου Δημοτικού Σχολείου την προηγούμενη Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου.
Ο σύλλογος γονέων αναλαμβάνει δράση από κοινού με τον τοπικό σύλλογο «το Στροφύλι» και σε συνεργασία με τον «Κηφισιά SOS» για την απομάκρυνση της επικίνδυνης κεραίας που βρίσκεται μέσα σε πυκνοδομημένη περιοχή και σε χαμηλότερο σημείο από παρακείμενα κτίρια, σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από τα σχολεία και σε απόσταση αναπνοής από την παιδική χαρά της πλατείας 28ης Οκτωβρίου.
Αν και στη συγκέντρωση επικράτησε ένταση, έπειτα από τις καταγγελίες του «Κηφισιά SOS» και των κατοίκων για τις ευθύνες του δήμου στο θέμα της τοποθέτησης της κεραίας, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στάθης Κύρλος δεσμεύθηκε τελικά ότι «ο δήμος όχι μόνο θα συνεργαστεί και η πόρτα του θα είναι ανοιχτή στους φορείς, αλλά θα τεθεί και μπροστάρης».
Κάτι που ουσιαστικά δεν έκανε το προηγούμενο διάστημα, αφού με τη στάση του επέτρεψε στη Vodafone να λειτουργήσει την κεραία «νόμιμα» κι ενώ προ του 2006 αυτή λειτουργούσε χωρίς να έχει καμία απολύτως άδεια. Ο δήμος είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία και κέρδισε, πλην όμως, ενόψει της αγωγής που εκκρεμούσε να συζητηθεί ενώπιον του Πολυμελούς πρωτοδικείου Αθηνών στις 7/6/2007, παραιτήθηκε από την υπόθεση και ήρθε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Vodafone. Λόγω «της ήδη γενόμενης αποξήλωσης της εν λόγω κεραίας και της πρόθεσης της αντιδίκου εταιρείας να μην εγκαταστήσει νέα κεραία, χωρίς τουλάχιστον να πληρούνται το σύνολο των απαιτούμενων όρων και νομίμων προϋποθέσεων και αδειών», όπως χαρακτηριστικά αποφάσισε η δημαρχιακή επιτροπή, έπειτα από εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας του δήμου.
Το γεγονός αυτό έδωσε ουσιαστικά το «πάτημα» στη Vodafone να λάβει όλες τις νόμιμες άδειες. Όπως κατήγγειλε η πρόεδρος του «Κηφισιά SOS» Ελένη Στρατηγοπούλου, του δραστήριου συλλόγου που έχει καταγράψει στα τρία χρόνια λειτουργίας του τριάντα περιπτώσεις αποξήλωσης κεραιών και φυσικά διαθέτει την ανάλογη τεχνογνωσία: «Όταν δίνετε ένα τέτοιο χαρτί, φυσικό και επόμενο είναι να το χρησιμοποιήσει η εκάστοτε εταιρεία. Η Vodafone επέδειξε τον εξώδικο συμβιβασμό με τον δήμο σε όλους τους φορείς που αδειοδοτούν. Έτσι πήρε τις άδειες. Έχουμε όλα τα χαρτιά και τα αποδεικτικά στοιχεία. Με την απόφασή της αυτή η δημαρχιακή επιτροπή αναίρεσε τη βούληση του δημοτικού συμβουλίου που έχει δηλώσει ομόφωνα αντίθετο σε κάθε τοποθέτηση σταθμών κινητής τηλεφωνίας στην πόλη. Ποτέ κανένας δήμος δεν παραιτείται από δικόγραφο μέχρι να καταστεί τελεσίδικη μια απόφαση. Το δικαστήριο είχε απορρίψει ουσιαστικά το αίτημα της εταιρείας, με το σκεπτικό ότι οι αποστάσεις των κτιρίων είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν την τοποθέτηση κεραίας. Το 2007 τι άλλαξε; Θέλουμε μια απάντηση από τον δήμο και απάντηση δεν παίρνουμε».

Καταγγελίες για «μαγειρέματα»
«Είμαστε κάθετα εναντίον της τοποθέτησης κεραιών, αλλά εμείς δε νομοθετούμε», ήταν η απάντηση του αντιδημάρχου Στάθη Κύρλου, ενώ ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Αντώνης Μπιτσάνης, που ως μέλος της δημαρχιακής επιτροπής το 2007 είχε συνυπογράψει εκείνη την απόφαση του εξώδικου συμβιβασμού με τη Vodafone, κατηγορούμενος από κατοίκους για «μαγειρέματα», δήλωσε ότι «τα πάντα έγιναν με την εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας του δήμου». Ωστόσο, αυτό δεν απαλλάσσει και από τις πολιτικές ευθύνες της τη δημαρχιακή επιτροπή, καθώς σήμερα η κεραία λειτουργεί με τη σύμφωνη γνώμη της στην οδό Κολοκοτρώνη 11, εφόσον «πληρούνται το σύνολο των απαιτούμενων όρων και νομίμων προϋποθέσεων και αδειών».
Πάντως, οι κάτοικοι και οι φορείς, όπως και τα μέλη του Συλλόγου Γονέων του 2ου & 3ου Δημοτικού που συγκάλεσαν τη γενική συνέλευση, απαίτησαν τη «συστράτευση» του δήμου στην προσπάθειά τους, προκειμένου να έχουν αποτελέσματα και αυτή τη δέσμευση απέσπασαν τελικά από τον αντιδήμαρχο κ. Κύρλο.
Οι περισσότεροι συμφώνησαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και ειρηνικές παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από το χώρο όπου λειτουργεί η κεραία, ενώ δεν έλειψαν και οι φωνές για πιο δυναμικές ενέργειες, μέχρι και σημείου αυτοδικίας. Αρκετοί όμοροι ιδιοκτήτες παραπονέθηκαν για «ύποπτους πονοκεφάλους» από τη στιγμή που επαναλειτούργησε η κεραία της οδού Κολοκοτρώνη, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν ήδη μετακομίσει από την επίμαχη περιοχή. Εκ μέρους του συλλόγου «το Στροφύλι» ο Κώστας Παράσχος τόνισε ότι ήδη μαζεύονται υπογραφές για να τις χρησιμοποιήσει ο «Κηφισιά SOS» στις ενέργειές του το επόμενο διάστημα, τάχθηκε υπέρ των κινητοποιήσεων και ανήγγειλε άλλη μια συγκέντρωση σύντομα για το συντονισμό των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Ο σύλλογος «Κηφισιά SOS» έχει ήδη καταθέσει ένσταση και καταγγελία στη διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Αττικής κατά της περιβαλλοντικής αδειοδότησης της Vodafone για την κεραία της οδού Κολοκοτρώνη, όπως άλλωστε έχει κάνει και για το ύποπτο «τετράγωνο» κεραιών που υπάρχει γύρω από το 1ο Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Εκεί έχει κληθεί να παραστεί και οι επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης, ενώ ο σύλλογος παρακολουθεί στενά το θέμα και προσπαθεί να βρει έστω και ένα «παραθυράκι» προκειμένου να ρίξει την κεραία. Σε ένα επόμενο στάδιο, πάντα με τη συνεργασία των τοπικών φορέων, θα προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια, ζητώντας την παύση λειτουργίας της κεραίας και με νομικά επιχειρήματα στη βάση της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, μεταξύ άλλων, το πρόσφατο ψήφισμα-καταπέλτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα προβλήματα υγείας που επιφέρουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά και τη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε το 2006, μετά τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο Δήμος Νέας Ερυθραίας κατά της Vodafone.
«Ενημερώνουμε τους κατοίκους ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά και όλα παίζονται στην περιβαλλοντική αδειοδότηση», τόνισε η πρόεδρος του συλλόγου κ. Στρατηγοπούλου, ενώ ζήτησε από τους κατοίκους να απαντήσουν με δυναμικές, αλλά ειρηνικές κινητοποιήσεις και σε καμία περίπτωση να μην προχωρήσουν σε ενέργειες αυτοδικίας. Κάλεσε δε το δημοτικό συμβούλιο να εκδώσει ψήφισμα για τη συγκεκριμένη κεραία της οδού Κολοκοτρώνη και για ποιους ακριβώς λόγους αντιτίθεται στην τοποθέτησή της, ενώ συνέστησε στον δήμο να ασχοληθεί ξεχωριστά με κάθε κεραία σε νομική και πολιτική βάση. «Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι παρακράτος και δεν εφαρμόζουν το νόμο», πρόσθεσε η πρόεδρος του «Κηφισιά SOS».
Όπως αποκάλυψε στο προηγούμενο φύλλο της η «Ν.Ε.», έπειτα από έλεγχο που διενήργησε τεχνικό κλιμάκιο του τμήματος Εποπτείας Φάσματος της ΕΕΤΤ και τον οποίο προκάλεσε ο «Κηφισιά SOS», ήρθε στο φως άλλη μια παράνομη κεραία της Vodafone, στην ταράτσα όπου στεγάζεται φροντιστήριο επί της οδού Ελ. Βενιζέλου 169. Έτσι, πλέον, το ύποπτο σύνολο κεραιών που αναπτύσσεται σε απόσταση αναπνοής από το 1ο Νηπιαγωγείο, το 1ο Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο και τις υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Νέας Ερυθραίας, διευρύνεται. Και το θέμα αυτό απασχόλησε την συγκέντρωση της προηγούμενης Παρασκευής.
Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των παραπάνω σχολείων συνεργάζονται και αυτοί με τον «Κηφισιά SOS», ενώ οι πρόεδροί τους με παρεμβάσεις τους δήλωσαν την εμπιστοσύνη τους προς το σύλλογο, για τον οποίο τόνισαν ότι είναι «η μόνη τους βοήθεια και έχει την τεχνογνωσία», την ίδια στιγμή που υπάρχει μια κάποια συμπαράσταση, αλλά όχι και η πρωτοβουλία του δήμου για την απομάκρυνση των κεραιών.
Η μόνη επικεφαλής δημοτικής παράταξης που βρέθηκε στη συγκέντρωση στο 2ο & 3ο Δημοτικό, ήταν η Κατερίνα Μουστάκη από τις «Δυνάμεις για μια Ερυθραία Νέα», η οποία δήλωσε τη σημερινή θεσμική αδυναμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να παρέμβει σε τέτοιου είδους θέματα, ενώ ζήτησε την ενεργοποίηση του δήμου σε ένα πλαίσιο διεκδίκησης για τη σωστή χωροθέτηση και οριοθέτηση των κεραιών, ενόψει και της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης η γραμματέας της Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Νέας Ερυθραίας Γιώτα Καραγιάννη, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Ανδρεαδάκης και ο πρόεδρος της Πανερυθραϊκής Ενότητας Κώστας Λάσκαρης, ο οποίος επιτέλεσε χρέη προέδρου στη γενική συνέλευση.
?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.