basteas_petros_skitsoΝεκρός βρέθηκε στην κατοικία του σε προάστιο της Βιρτζίνια ο Ντέιβιντ Κέλερμαν, αναπληρωτής γενικός οικονομικός διευθυντής της μεγάλης στεγαστικής τράπεζας Freddie Mac. Η σύζυγός του μίλησε για αυτοκτονία.  Ο 41χρονος Κέλερμαν εργαζόταν στην εταιρεία για περισσότερα από 16 χρόνια. Η Freddie Mac και η ανταγωνίστριά της Fannie Mae, είχαν υπέρογκες ζημίες από τις στεγαστικές επενδύσεις, γεγονός που συνέβαλε στην επιδείνωση της στεγαστικής κρίσης στις ΗΠΑ και στην παγκόσμια οικονομική κρίση.
Για ποιό λόγο ν΄ αυτοκτονήσει ένας νέος άνθρωπος 41 ετών, οικογενειάρχης και σίγουρα αρκετά ευκατάστατος; Επειδή οι επαγγελματικές του επιλογές οδήγησαν την οικονομία της χώρας του στο χάος της κρίσης;  Έχουν τσίπα* τα golden boys;
Τσίπα έχουν απ΄ ότι φαίνεται αρκετοί  Ιάπωνες υπουργοί, που μπορεί να μην καταφεύγουν στο παραδοσιακό χαρακίρι, αλλά διαλέγουν τον τελευταίο όροφο του υπουργείου τους για να πηδήξουν, όταν κάποιοι βγάλουν τα άπλυτά τους στη φόρα και πριν ακόμα οι κατηγορίες αποδειχτούν στα δικαστήρια.
«Μην καταβάλλοντας τα τηλεοπτικά τέλη που όφειλα και αμείβοντας οικιακούς βοηθούς, χωρίς να πληρώσω εργοδοτικά τέλη, διέπραξα, πριν γίνω υπουργός, απαράδεκτες παραβάσεις, τις οποίες όμως προσπάθησα να διορθώσω» δήλωνε το 2006 η Στέγκε Σίλο, υποβάλλοντας την παραίτησή της από υπουργός Πολιτισμού της Σουηδίας.Για τον ίδιο λόγο την ίδια περίοδο παραιτήθηκε και η υπουργός Εμπορίου Μαρία Μπορέλιους.
Δεν ξέρω ποια είναι η συνήθης πρακτική στις χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου στις περιπτώσεις που κυβερνητικοί αξιωματούχοι εμπλέκονται σε σκάνδαλα, αλλά ξέρω πολύ καλά μια χώρα που ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου εκεί δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.
Πριν από χρόνια στην γειτονική Ιταλία το Χριστιανοδημοκρατικό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα διαλύθηκαν γιατί οι ηγεσίες τους ήταν μέχρι το λαιμό μπλεγμένες σε σκάνδαλα χρηματοδότησής τους από κατασκευαστικές εταιρείες.
Στην Ελλάδα ο «στρατηγός» του επί οκτώ συναπτά έτη πρωθυπουργού ομολογεί ότι  κατέθεσε στο ταμείο του κόμματος τα χρήματα που έλαβε από γνωστή γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Το κόμμα του όχι μόνο δεν κινδυνεύει να διαλυθεί, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα κληθεί σύντομα να κυβερνήσει τη χώρα.
Η Ζήμενς μέσα σε δύο χρόνια κατέβαλε, σύμφωνα με τις εφημερίδες, 193 «μίζες» οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώην διευθυντή της Σίκατσεκ, προορίζονταν, κυρίως, για την ενίσχυση των δύο μεγάλων κυβερνητικών κομμάτων της χώρας μας.
Δεν αποκλείω η «μίζα» και η «συναλλαγή» να είναι γραμμένες στο DNA του Έλληνα, όπως πολλοί ισχυρίζονται. Το σίγουρο είναι πως τα σκάνδαλα που κάθε τόσο βγαίνουν στο προσκήνιο δεν αποτελούν στοιχείο της παθογένειας του πολιτικού μας συστήματος, όπως επιμένουν άλλοι. Τα σκάνδαλα είναι το ίδιο το πολιτικό μας σύστημα.
Το σκανδαλώδες σε αυτή τη χώρα δεν είναι ότι οι πολιτικοί μας «τα παίρνουν», αλλά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αυτής της χώρας αρέσκονται να στηρίζουν αυτούς που «τα παίρνουν» σήμερα ή πρόκειται να «τα πάρουν» στο μέλλον.
Σκανδαλώδες σε αυτή τη χώρα είναι ότι παρά το κατά καιρούς «εξεγερσιακό» της πνεύμα (1821, 1940-44, 1973, Δεκέμβρης 2009) μια μικρή μειοψηφία κρατάει ψηλά τη σημαία της εθνικής αξιοπρέπειας, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία έχει συνδέσει τις τύχες της με τις επιλογές και τα συμφέροντα μιας μικρής αλλά προνομιούχου ελίτ. Αυτής που δεν «μάτωσε» σε καμία ιστορική στιγμή, αλλά πάντα βγήκε από αυτές «κυβερνώσα» και κυρίαρχη. Και μετά την ελληνική επανάσταση και μετά την απελευθέρωση και μετά τη χούντα. Αυτό δεν αποτελεί σκάνδαλο, αλλά ιστορικό παζλ που μόνο η ίδια η ιστορία μπορεί να λύσει. Όσο το ταχύτερο τόσο καλύτερα.
* τσίπα=ντροπή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.