Για την εξόφληση μέρους των υπέρογκων παρελθόντων οφειλών

Εγκρίθηκε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το αίτημα του Δήμου Νέας Ερυθραίας για τη λήψη δανείου ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το θέμα ήρθε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να εγκριθούν οι όροι του δανείου και να εξουσιοδοτηθεί η δήμαρχος για να υπογράψει.
Πρόκειται για το τρίτο δάνειο που λαμβάνει ο δήμος, μετά τα δάνεια που συνομολογήθηκαν επί των ημερών της προηγούμενης δημοτικής αρχής για τα χρέη προς την ΕΥΔΑΠ και για την απαλλοτρίωση των οικοπέδων επί των οδών Καραϊσκάκη, Αίαντος και Σκουφά. Το επιτόκιο του νέου δανείου θα είναι σταθερό και θα κυμανθεί στο 5,9% με διάρκεια αποπληρωμής τα δέκα έτη και με περίοδο χάριτος ενός έτους. Η ετήσια χρεολυτική δόση για τον δήμο διαμορφώνεται σε 202.837 ευρώ. Η απόφαση λήφθηκε με 12 ψήφους υπέρ και 5 ψήφους κατά, καθώς το θέμα καταψήφισαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση. Οι ίδιοι σύμβουλοι από τις παρατάξεις της Συνεργασίας, των Δυνάμεων και των Πολιτών είχαν αποχωρήσει και από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, όταν η δημοτική αρχή είχε εισάγει το θέμα του δανείου, προκειμένου να ληφθεί απόφαση. Η αρχική εισήγηση της διοίκησης έκανε λόγο για συνομολόγηση δανείου ύψους 5 εκατ. ευρώ, το οποίο για να εγκριθεί, χρειαζόταν η πλειοψηφία των 2/3 των μελών του δημοτικού συμβουλίου, πράγμα το οποίο τελικά δεν επιτεύχθηκε λόγω της αποχώρησης των συμβούλων της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τα όσα εισηγούταν τότε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Καραφωτίου, ο οποίος και προσδιόρισε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δήμου μέχρι 31/12/2006 στα 6.253.436 ευρώ, «η σύναψη δανείου ύψους 5 εκατ. ευρώ κρίνεται η μόνη και αναγκαστική λύση ώστε ο δήμος να εξέλθει από το σοβαρό οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει λόγω συσσωρευμένων υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν κυρίως κατά το προηγούμενο έτος 2006». Πάντως, η διοίκηση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανέλθει και με νέα πρόταση λήψης δανείου μέχρι την άνοιξη για τις υπέρογκες οικονομικές οφειλές του δήμου. Από το σύνολο των 1,5 εκατ. ευρώ του νέου δανείου που λήφθηκε, περίπου 900.000 ευρώ θα διατεθούν σε εργολάβους για εκτέλεση έργων, 25.000 ευρώ για οφειλόμενες δαπάνες από αναθέσεις μελετών και τα υπόλοιπα χρήματα θα δοθούν σε προμηθευτές του δήμου
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.