225-trisagio.jpgΤο πλήρες πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων για τις «Αλλοτινές Πατρίδες» ματαιώθηκε λόγω του εθνικού πένθους από τις καταστροφικές πυρκαγιές και για τον επιπλέον λόγο της προεκλογικής περιόδου. Παρόλα αυτά, ορισμένες εκδηλώσεις σύμφωνα με την απόφαση της διοίκησης, κρίθηκε για ιδιαίτερους λόγους ότι θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν.
Την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου τελέστηκε στον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου το ετήσιο μνημόσυνο στους Μικρασιάτες πρώτους οικιστές της πόλης μας από τον δήμο, την Ένωση Μικρασιατών και τα άλλα Μικρασιατικά σωματεία. Στεφάνια στο μνημείο της πλατείας Μικρασιατών κατέθεσαν ο δήμος και το Πνευματικό Κέντρο, η Ένωση Μικρασιατών, οι σύλλογοι Σιβρισαριανών, Αλατσατιανών και Αγίας Ματρώνας, οι αθλητικοί σύλλογοι της πόλης, Πανερυθραϊκός, Αμαζόνες και ΑΜΕΣ, ο Εξωραϊστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Νέας Ερυθραίας, ο εξωραϊστικός σύλλογος «το Στροφύλι», το «Λαϊκό Θέατρο», το τοπικό παράρτημα φιλάθλων της ΑΕΚ, ο κυνηγετικός σύλλογος «ΑΕΤΟΣ», οι δημοτικές παρατάξεις και οι τοπικές κομματικές οργανώσεις.
Η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη έδωσε το πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές που ανέτρεψαν ακόμη και την καθημερινότητά μας, περιοριστήκαμε στις συμβολικές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, στην προσέγγιση του χρόνου που συνέβησαν συνταρακτικά γεγονότα, τα οποία βίαια ξεσπίτωσαν τους  γονείς και τους παππούδες μας από την πολύπαθη γη της Μικράς Ασίας. Οι μνήμες από τα βάσανα που βίωσαν, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Ογδόντα πέντε χρόνια μετά, πιστέψτε το, χωρίς οι περισσότεροι να ζουν, έχουν ευλογήσει τα παιδιά και τα εγγόνια τους να αναπολούν το ίδιο και να αγαπούν τις Αλλοτινές Πατρίδες. Σήμερα, στο μάρμαρο αυτό δεν εναποθέτουμε μόνο την τιμή αλλά και υπόσχεση ζωής. Να μη λησμονηθεί ποτέ η προγονική γη και οι μνήμες να πολλαπλασιάζονται».
Στην ομιλία του έπειτα ο πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Κυριάκος Μαρτάκης έδωσε στοιχεία και αριθμούς για «τη μεγαλύτερη γενοκτονία του Ελληνισμού», όπως τη χαρακτήρισε και κατέληξε: «Η άρνηση διδαχής τις ιστορίας φέρνει ανείπωτες καταστροφές. Γι αυτό το ελληνικό υπουργείο Παιδείας και οι υπεύθυνοι επιστήμονες που το πλαισιώνουν πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στην επιλογή των διδακτικών βιβλίων. Η ανάμνηση και η διδαχή στις νεώτερες γενιές είναι υποχρέωση και καθήκον όλων μας. Γι αυτό η Ένωση Μικρασιατών δίνουμε όρκο τιμής εδώ εμπρός σε αυτό το ιερό μνημείο θυσίας των προγόνων μας ότι δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε και να προσφέρουμε για τη διατήρηση και μεταλαμπάδευση του μικρασιατικού μας πολιτισμού και της ιστορίας στις επόμενες γενιές με κάθε θεμιτό τρόπο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.