246-1stpage.jpg

  • Κάλεσμα στη νεολαία να συμμετέχει στα κοινά της πόλης
  •  Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου οι αιτήσεις εγγραφής στα μητρώα

Για πρώτη φορά στη χώρα μας προκηρύσσονται εκλογές για τη συμμετοχή των νέων στην πολιτική ζωή και την εξοικείωση τους με τις αρχές της δημοκρατίας. Με κοινή υπουργική απόφαση, η οποία υπεγράφη από τους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών βάσει του νόμου 3443/06, προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη των πρώτων Τοπικών Συμβουλίων Νέων στις 22, 23 καθώς και 29, 30 Μαρτίου.
Με απόφαση των κατά τόπων δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων θα διεξαχθούν οι εκλογές σε μια από τις άνω προτεινόμενες ημερομηνίες. Η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών θα δημοσιοποιηθεί στην τοπική κοινωνία, με στόχο να γίνει  γνωστή κυρίως στους νέους και νέες κάθε δήμου ή κοινότητας. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι νέοι και οι νέες ηλικίας από 15 έως 28 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια των οικείων δήμων και κοινοτήτων και οι οποίοι θα πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις εγγραφής στα μητρώα των νέων, που αποτελούν τον εκλογικό κατάλογο.
Ο Δήμος Νέας Ερυθραίας άρχισε τη σύνταξη μητρώου νεολαίας και οι εγγραφές θα γίνονται μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, καθημερινά από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 14.00 μ.μ. με την αυτοπρόσωπη προσέλευση των νέων στο γραφείο Δημοτολογίου (Ν. Πλαστήρα 14, 1ος όροφος). Κάθε νέος αφού συμπληρώσει την προβλεπόμενη αίτηση εγγραφής θα παραλαμβάνει έναν αριθμό μητρώου και αυτόματα θα θεωρείται εγγεγραμμένος σε αυτό. Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Νέας Ερυθραίας τονίζει ότι η συμμετοχή στα Τοπικά Συμβούλια έχει πρωταρχική σημασία και καλεί όλους τους νέους που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια να εγγραφούν και στο μητρώο μελών.
Όπως τονίζει η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη, «το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Νέας Ερυθραίας προσμένει με μεγάλη χαρά τη δημιουργία του πρώτου Τοπικού Συμβουλίου Νέων της πόλης μας, ενώ υποσχόμαστε ότι θα είμαστε δίπλα σας στις πρωτοβουλίες και στις δραστηριότητές σας. Το όποιο μελλοντικό συμβούλιο προκύψει, θα αποτελέσει ένα συμβουλευτικό όργανο για τη χάραξη της πολιτικής για τη νεολαία, την παιδεία και τον πολιτισμό στον δήμο μας».
Για δήμους μέχρι 20.000 κατοίκους, όπως είναι και ο Δήμος Νέας Ερυθραίας, προβλέπεται πενταμελές συμβούλιο. Η θητεία του είναι διετής.
Οι εκλογές προκηρύσσονται εντός των τριών πρώτων μηνών από την έναρξη του πρώτου και του τρίτου έτους κάθε δημοτικής ή κοινοτικής περιόδου και διενεργούνται εντός μηνός σε όλους τους δήμους και κοινότητες της χώρας.

Τι πρέπει να ξέρεις για τη συμμετοχή σου

  • Οι εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων των νέων στα Τοπικά Συμβούλια κάθε δήμου και κοινότητας διενεργούνται με άμεση και μυστική ψηφοφορία με ενιαία ψηφοδέλτια.
  • Εάν εκλεγείς μέλος του Συμβουλίου, ψηφίζεις στην πρώτη συνεδρίαση για την εκλογή προέδρου, αναπληρωτή προέδρου, γραμματέα και ταμία.
  • Σε κάθε περίπτωση, παίρνεις μέρος στις δημόσιες συνεδριάσεις της Συνέλευσης του Τοπικού Συμβουλίου Νέων για να εκφράσεις τις απόψεις και τα θέματα που σε αφορούν.
  • Το Συμβούλιο συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά το μήνα, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του. Μέσω του προέδρου του, το Συμβούλιο Νέων θα προωθήσει όλες τις απόψεις, τα θέματα και τα ενδιαφέροντα των νέων της περιοχής στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
  • Όλα τα Τοπικά Συμβούλια Νέων θα συνεργάζονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Προβλέπεται η σύσταση και συγκρότηση Νομαρχιακών Συμβουλίων Νέων, καθώς και η εκπροσώπηση των Δημοτικών, Κοινοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων Νέων σε πανελλήνιο επίπεδο από την Εθνική Επιτροπή Τοπικών Συμβουλίων Νέων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.