Η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη απένειμε αναμνηστική πλακέτα στην Χλόη Ισοπούλου, χήρα του τιμηθέντος στην εκδήλωση Δρ.Πρόδρομου Ισόπουλου

Το αδιαχώρητο επικράτησε στην αίθουσα της Ένωσης Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας την Κυριακή 10 Ιανουαρίου για την παραδοσιακή γιορτή κοπής της Βασιλειόπιτας. Στην εκδήλωση τιμήθηκαν για την προσφορά και το επιστημονικό έργο του ο Ερυθραιώτης καθηγητής Δρ Πρόδρομος Ισόπουλος, που πρόσφατα έφυγε από κοντά μας, αλλά και οι επιτυχόντες στις πανελλαδικές εξετάσεις απόφοιτοι του Λυκείου.
«Δυστυχώς, και αυτή η αίθουσα μικρή αποδεικνύεται, μήπως θα πρέπει να κάνουμε ένα δημοψήφισμα για να τη μεγαλώσουμε;», τόνισε με νόημα κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών, Κυριάκος Μαρτάκης, απευθυνόμενος προς τον κόσμο, αλλά και τη δήμαρχο που ήταν παρούσα, όμως, μετά και τη γνωστή περιπέτεια με τις πολεοδομικές παραβάσεις στο δημοτικό χώρο, η Βασιλική Ταμβάκη απάντησε με το «ως εδώ και μη παρέκει».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών αναφέρθηκε στον αγώνα τους εδώ και είκοσι χρόνια «για τη διατήρηση του πολιτισμού της Μικράς Ασίας, της πατρίδας των προγόνων μας», επισημαίνοντας ότι «για κανένα μικρασιατικό σύλλογο δεν είναι χαμένες οι πατρίδες, αλλά σκλαβωμένες και γι? αυτό παλεύουμε και αγωνιζόμαστε». Ο ίδιος έκανε μια σύντομη αναδρομή στις δραστηριότητες της Ένωσης για το 2009, ενώ για τον μικρασιατικής καταγωγής (εκ Καπαδοκίας) Δρ Πρόδρομο Ισόπουλο, ο οποίος τιμήθηκε μετά θάνατο από το σύλλογο, δήλωσε πως «αν θα πρέπει να τιμηθεί ένας άνθρωπος δεν έχει σημασία αν έχει φύγει απ? αυτήν τη ζωή, αλλά πρέπει να τιμάται για να παραδειγματίζονται κι άλλοι».
Για τον Ερυθραιώτη καθηγητή, το βιογραφικό και το πλούσιο επιστημονικό έργο του, μίλησε ο εκδότης της «Ν.Ε.» Πέτρος Μπαστέας. Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαστέας: «Ήταν ένας άνθρωπος που γνώριζα πολλά χρόνια, κυρίως όμως έκανε την τιμή στην εφημερίδα να είναι ένας από τους βασικούς και μόνιμους συνεργάτες της, αυξάνοντας την ακτινοβολία της εφημερίδας με το κύρος και τις γνώσεις του. Αν επρόκειτο για άρθρο, ο τίτλος του θα ήταν ο Κύριος Καθηγητής. Για όσους τον γνώρισαν από κοντά, το παρουσιαστικό του, ο μοναδικός τρόπος που ανέλυε τα θέματα και εκφραζόταν, χρησιμοποιώντας την ελληνική γλώσσα όσο κανένας άλλος, η ευρυμάθειά του, παρέπεμπαν σε αυτόν ακριβώς τον τίτλο. Ήταν ένας άνθρωπος που σημάδεψε τον τρόπο με τον οποίο μπόρεσα να βλέπω και να κρίνω τα πράγματα. Μου απέδειξε το προσωπικό του χάρισμα ότι οι θετικές επιστήμες δεν είναι κάτι το μαγικό και απόκρυφο που ασκείται από κάποιους ειδικούς στα εργαστήρια, αλλά είναι η γνώση που πρέπει να μοιράζεται και να υπάρχει στην υπηρεσία της βελτίωσης της ζωής του ανθρώπου. Ο Κύριος Καθηγητής είχε αφιερώσει τη ζωή του σε αυτό».
Στη σύζυγο του Πρόδρομου Ισόπουλου, Χλόη, δόθηκε η αναμνηστική πλακέτα της Ένωσης Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας, ενώ λίγο αργότερα ο αντιπρόεδρος της Ένωσης κάλεσε έναν-έναν τους παραβρισκόμενους στην αίθουσα νέους και νέες της πόλης, να λάβουν τα βραβεία τους για την επιτυχία εισαγωγής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, «για την αξία και τους κόπους τους, για όλα εκείνα που έκαναν για να βγάλουν ασπροπρόσωπη τη Νέα Ερυθραία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών, πριν να καλέσει όλους τους επισήμους για να κόψουν από ένα κομμάτι πίτα και να δώσουν τις ευχές τους, ευχήθηκε σε όλους υγεία τη νέα χρονιά που διανύουμε. Από την πλευρά της η δήμαρχος, κόβοντας το πρώτο κομμάτι της Βασιλειόπιτας, τόνισε για το σύλλογο ότι «εκπροσωπούν τους Μικρασιάτες πρώτης γενιάς που έχτισαν αυτήν την πόλη» και ευχήθηκε «να μακροημερεύουν, να είναι κοντά μας, να μας νουθετούν και να μας καθοδηγούν με τις ευχές τους στα βήματά μας». Οι κυρίες του συλλόγου πρόσφεραν σε όλους παραδοσιακά γλυκίσματα φτιαγμένα με μεράκι και αγάπη, ενώ ακολούθησε και κλήρωση δώρων.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο αντιδήμαρχος Στάθης Κύρλος, για τον οποίον έγινε ειδική μνεία από τον πρόεδρο Κυριάκο Μαρτάκη για τις δωρεές του στο σύλλογο, όπως και για τον δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο των Αμαζόνων Δημήτρη Τζανετή, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αντώνης Μπιτσάνης, Κατερίνα Μουστάκη, Μαρίνα Πετούση, εκπρόσωποι του Κέντρου Ποντιακών Μελετών, του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, μικρασιατικών συλλόγων και πρόεδροι τοπικών φορέων της Νέας Ερυθραίας.