Ένωση Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας

Η καθιερωμένη κοπή της Βασιλειόπιτας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Ιανουαρίου στην αίθουσα της Ένωσης Μικρασιατών, παρουσία της πρώην δημάρχου Νέας Ερυθραίας Βασιλικής Ταμβάκη και του δημάρχου του ενιαίου Δήμου Κηφισιάς Νίκου Χιωτάκη.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Νέας Ερυθραίας ήταν κατάμεστη από κόσμο που έδωσε το παρών και τις ευχές του, υποστηρίζοντας το έργο και τις δραστηριότητες ενός από τους μεγαλύτερους συλλόγους της περιοχής μας.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών, Κυριάκος Μαρτάκης, αναφέρθηκε στον αγώνα τους από το 1988 να δημιουργήσουν αυτό το χώρο «χάρη στην αγάπη, την ομοψυχία και την επιμονή κάποιων για τη διατήρηση του πολιτισμού της Μικράς Ασίας». Ο ίδιος, πριν να καλέσει όλους τους επισήμους για να κόψουν από ένα κομμάτι πίτα και να δώσουν τις ευχές τους για το νέο έτος, απευθύνθηκε στον δήμαρχο Νίκο Χιωτάκη, τονίζοντας τη μικρασιατική καταγωγή του και ζητώντας την ενίσχυση από το νέο δήμο των σκοπών του συλλόγου.
Ο πρόεδρος ευχαρίστησε όλους όσους εργάζονται αφιλοκερδώς για την Ένωση Μικρασιατών, όπως και όσους έχουν βοηθήσει οικονομικά από το υστέρημά τους όλα αυτά τα χρόνια. Αμέσως μετά κάλεσε την πρώην δήμαρχο Βασιλική Ταμβάκη και τον δήμαρχο Νίκο Χιωτάκη να κόψουν μαζί τη Βασιλειόπιτα του συλλόγου.
«Αυτός ο δήμος είναι φτωχός αλλά με πλούσια πάθη. Ένα από αυτά είναι και η Ένωση Μικρασιατών. Όλες οι διοικήσεις την αγκάλιασαν, την προστάτευσαν, την προώθησαν. Θα πρέπει να είσαστε ευχαριστημένοι και καταξιωμένοι ηθικά γιατί καταφέρατε να υπερισχύσετε όλων και να υποδέχεστε ακόμη και το δήμαρχο ενός καλλικρατικού δήμου. Η Ένωση Μικρασιατών έχει μεγάλη ανάγκη από πολλές παροχές. Με το νέο δήμο ελπίζω να τις πετύχετε όλες», τόνισε η Βασιλική Ταμβάκη.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης αναφέρθηκε στη μικρασιατική καταγωγή του (από τον Μπουτζά της Σμύρνης) και τη συμμετοχή του ως μέλος της Ένωσης Σμυρναίων. «Τρία είναι τα σημαντικότερα σημεία του συλλόγου. Ότι διατήρησε και διατηρεί τα έθιμα της Σμύρνης, καταγράφει την ιστορία ενός νέου οικισμού στην περιοχή, του Δήμου Νέας Ερυθραίας και κρατάει τη συνοχή όσων έχουν κοινή καταγωγή και των φίλων τους σε μια παρέα. Αυτά κάνουν πολύτιμη για τον καινούργιο δήμο την Ένωση Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας. Αυτά θα προσπαθήσουμε να τα διατηρήσουμε και να τα αναδείξουμε», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χιωτάκης, ο οποίος δήλωσε πως θα ενισχυθούν σωματεία με τέτοιου είδους δραστηριότητες. Ο ίδιος δήλωσε πως στόχος του δήμου μέσα στην τετραετία είναι να διατηρήσει το συγκεκριμένο χώρο της Ένωσης Μικρασιατών, μέχρι να βρεθεί ένας καλύτερος και καταλληλότερος, όπως και η αξιοποίηση της βίλας Μπότση ως μουσείου για τους Μικρασιάτες.
Στην κοπή της Βασιλειόπιτας παραβρέθηκαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι του νέου Δήμου Κηφισιάς, οι οποίοι έλαβαν όλοι το λόγο, εκφράζοντας τις ευχές τους για το νέο έτος και για τους σκοπούς του συλλόγου, όπως και εκπρόσωποι μικρασιατικών συλλόγων και τοπικών φορέων της Νέας Ερυθραίας. Οι κυρίες της Ένωσης Μικρασιατών πρόσφεραν σε όλους παραδοσιακά γλυκίσματα φτιαγμένα με μεράκι και αγάπη, ενώ ακολούθησε και κλήρωση δώρων. Μετά το πέρας της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση και εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης.

Το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Μικρασιατών
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών που διενεργήθηκαν για την ανάδειξη των μελών του νέου Δ.Σ. της Ένωσης Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας, έλαβαν: Αγουρίδας Γιάννης 33, Βιολιτζής Βασίλης 36, Δημάκη Ειρήνη 42, Δούρου – Κούντζου Ελένη 21, Δημάκης Φώτης 30, Κατημερτζής Νίκος 34, Καλλέργης Νίκος 20, Κατσαρδίνου Ρούλα Μαύρα 29, Κούτση Έφη 21, Καραφωτίου Νίκος 21, Μαρτάκης Κυριάκος 82, Μαμζερίδη Πελίτα 19, Μίμινα Αναστασία 24, Ρουμελιώτη Μαρία 64.
Το νέο εφταμελές διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Μικρασιατών συγκροτήθηκε σε Σώμα την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, όπου εξελέγησαν: πρόεδρος Κυριάκος Μαρτάκης, αντιπρόεδρος Γιάννης Αγουρίδας, γενικός γραμματέας Ειρήνη Δημάκη, ταμίας Φώτης Δημάκης, δημόσιες σχέσεις Νίκος Κατημερτζής, υπεύθυνη μουσείου και υποδοχής Μαρία Ρουμελιώτη, μέλος Βασίλης Βιολιτζής.