Εκτός ρυμοτόμησης οι δασικές εκτάσεις

319_xartis_trigonou_ypol_mortero
H υπό ένταξη περιοχή του υπολοίπου Μορτερού (διακεκομμένη γραμμή) και η δασική έκταση (σε κύκλο) η οποία μένει εκτός ρυμοτόμησης παρά τις ενστάσεις των ιδιοκτητών

Ο πρώην δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Βάρσος και άλλα μέλη της οικογένειάς του που είναι ιδιοκτήτες εκτάσεων στο υπόλοιπο Μορτερού, κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή για κατακερματισμό των οικοπέδων τους με βάση την πολεοδομική μελέτη που προωθεί ο δήμος και έγειραν ενστάσεις. Οι ενστάσεις τους έγιναν δεκτές μόνο ως προς το σκέλος τους που αφορά στη μετατόπιση του άξονα της οδού Εθνικής Αντιστάσεως και τη μείωση του πλάτους της. Για το τμήμα της ιδιοκτησίας που έχει χαρακτηριστεί ως δασικό, η ένσταση απορρίφθηκε και σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, «θα ληφθούν υπόψη οι νομικές διατάξεις που διέπουν τις ως άνω ιδιωτικές δασικές εκτάσεις κατά την ένταξή τους στο σχέδιο πόλεως». Άλλωστε, και ο μελετητής αποφάνθηκε ότι «τα δασικά τμήματα δεν μετέχουν στη ρυμοτόμηση».
Το δημοτικό συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη του και το προηγούμενο της ένταξης στο σχέδιο πόλης του Τριγώνου Εθνικής Αντίστασης, όπου υπήρξε πρόβλημα με την πράξη εφαρμογής σε τμήμα της περιοχής, λόγω δικαστικών διενέξεων από παρατυπίες σε συμψηφισμούς και αποζημιώσεις δασικών εκτάσεων προς την οικογένεια Βάρσου, που μεταφέρθηκαν σε οικοδομήσιμες εκτάσεις άλλων ιδιοκτητών, απέφυγε τελικά το «δις εξαμαρτείν».

Στη δήμαρχο φταίει πάλι η «Ν.Ε.»
Η υπόθεση αυτή επανήλθε στο προσκήνιο κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Η δήμαρχος, ατυχώς, παραπλανώντας το Σώμα και επιχειρώντας να μεταθέσει τις πολιτικές ευθύνες και παραλείψεις του δήμου για την αναστολή της πράξης εφαρμογής στο συγκεκριμένο τμήμα του Τριγώνου Εθνικής Αντίστασης, καταφέρθηκε εναντίον της «Ν.Ε.», ισχυριζόμενη ότι η εφημερίδα έγραφε για «τρίγωνο του διαβόλου» και ότι «ο δήμος χαρίζει οικόπεδα».
Η αλήθεια, βάσει των δημοσιευμάτων, είναι ότι η «Ν.Ε.» έγραφε το 2003, καλύπτοντας εκτενώς το ρεπορτάζ, με αφορμή την ανακίνηση του θέματος από τη διοίκηση Μπουρίκα, για «τρίγωνο αντιπαράθεσης για τις δασικές εκτάσεις». Ο πρώην δήμαρχος είχε στείλει επιστολή προς τη διεύθυνση Δασών του υπουργείου Γεωργίας, με την οποία ζητούσε να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης δασικής έκτασης στη νεοεντασσόμενη στο σχέδιο περιοχή.
Και το υπουργείο Γεωργίας με έγγραφό του στις 20/2/2004 προς τον Δήμο Νέας Ερυθραίας, που κοινοποιήθηκε επίσης στη διεύθυνση Πολεοδομίας, στην Περιφέρεια Αττικής και τους ιδιοκτήτες απαντούσε επακριβώς: «Η πρόταση της υπηρεσίας μας για την ένταξη της δασικής έκτασης κατά την επέκταση του σχεδίου στην περιοχή Τρίγωνο Εθνικής Αντίστασης του δήμου σας, έγινε με την προϋπόθεση ότι θα παρέμενε ως χώρος πρασίνου. Παράλληλα γνωρίζουμε στην αρμόδια διεύθυνση Πολεοδομίας Ανατολικής Αττικής και στο ΥΠΕΧΩΔΕ ότι το ιδιοκτησιακό αυτής δεν ήταν λυμένο έναντι του Δημοσίου και ως εκ τούτου θεωρούνταν κατά τεκμήριο δημόσια. Συνεπώς, εφόσον στη διεύθυνση Πολεοδομίας δεν προσκομίσθηκε απόφαση του υπουργείου Γεωργίας μετά την αποδοχή θετικής γνωμοδότησης Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών ή απόφαση των πολιτικών δικαστηρίων, ύστερα από αγωγή περί κυριότητας έναντι του Δημοσίου, με την οποία ν αναγνωρίσθηκαν τμήματα της ανωτέρω έκτασης ως ιδιωτικά, δεν μπορούσε κατά την πράξη εφαρμογής να θεωρηθούν τα ως άνω τμήματα ως ιδιοκτησίες ιδιωτών και να τους δοθούν προς αποζημίωση, λόγω του χαρακτήρα της έκτασης ως κοινόχρηστης, οικόπεδα από εισφορά σε γη. Τα οποιαδήποτε συμβόλαια ή άλλα στοιχεία διακατοχικών πράξεων διαθέτουν οι προβάλλοντες αξιώσεις επί της ανωτέρω έκτασης, δεν επιλύουν από μόνα τους και το ζήτημα της κυριότητας αυτής έναντι του Δημοσίου. Ως εκ τούτου, η πράξη εφαρμογής που εκδόθηκε, αναρμοδίως θεώρησε τμήματα της έκτασης ως ιδιωτικά με προσκόμιση μόνο των συμβολαίων και θα πρέπει, αφού τροποποιηθεί, να μη συμπεριλάβει τα τμήματα αυτά προς υπολογισμό για εισφορά σε γη».
Καμία άλλη αναφορά, ούτε και συμπεράσματα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της δασικής έκτασης δεν έγινε από πλευράς «Ν.Ε.». Οι ιδιοκτήτες του αθλητικού κέντρου «Sunny Club» που θίγονταν από τη ρυμοτόμηση και πέτυχαν με δικαστική απόφαση την αναστολή της πράξης εφαρμογής στο συγκεκριμένο τμήμα της περιοχής, έκαναν λόγο στην ένστασή τους προς τον Δήμο Νέας Ερυθραίας για «πιθανό σκάνδαλο» και για «αποκατάσταση ιδιοκτητών ακινήτων της δασικής περιοχής με αμφισβητούμενου κύρους και ισχύος τίτλους, σε βάρος άλλων ιδιοκτητών με καθαρούς τίτλους ιδιοκτησίας». Το όλο θέμα έχει «κολλήσει» μέχρι και σήμερα στην κύρωση της πράξης εφαρμογής από τη Νομαρχία Αθηνών και αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διένεξης μεταξύ ιδιοκτητών.
Αντίθετα, η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη, ερμηνεύοντας τα γεγονότα κατά το δοκούν, παρά την έγγραφη απάντηση του αρμόδιου υπουργείου, έσπευσε η ίδια να βγάλει συμπεράσματα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη συγκεκριμένη δασική περιοχή.
Με δική της εισήγηση το 2007 και παρά τις σαφείς αποστάσεις που έλαβε η Νομική Υπηρεσία του δήμου για την επίμαχη δασική έκταση, γνωμοδοτώντας εγγράφως ότι «ο Δήμος Νέας Ερυθραίας δεν έχει καμία αρμοδιότητα να αποφανθεί επί της ιδιοκτησίας ή μη των αιτούντων», οδήγησε το δημοτικό συμβούλιο σε κατά πλειοψηφία απόφαση ώστε «να ανακληθεί ως προς το περιεχόμενό του το προηγούμενο έγγραφο της διοίκησης Μπουρίκα και να αναγνωρισθεί ότι δεν αμφισβητείται η κυριότητα των φερόμενων ως ιδιοκτητών σε περιοχές του Τριγώνου Εθνικής Αντίστασης που περικλείονται από τις οδούς Καστρίτσας, Εθνικής Αντιστάσεως και τις οποίες το υπουργείο Γεωργίας είχε χαρακτηρίσει ως δημόσιες δασικές».
Η ίδια δήλωσε ότι «θεωρούμε υποχρέωσή μας να δεχτούμε το αίτημα της οικογένειας Βάρσου και να τους υπερασπιστούμε προς πάσα αρμόδια αρχή».


1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το δάσος να μείνει δάσος!!! Οποιος θελει να κανει τσιμεντο να παρει καμια πολυκατοικια στον αγιο παντελεημωνα, εχουν πεσει και οι τιμες τωρα! ως ποτε θα ανεχομαστε αυτη την αλητεια;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.