giannis_karatsiompanis_1

γράφει ο Γιάννης Καρατσιομπάνης

Σύμφωνα με το άρθρο 967 ΑΚ «περί κοινοχρήστων πραγμάτων»,  το άρθρο 2 του ισχύοντος Κ.Ο.Κ. και  το άρθρ. 5 παρ. 1 του Συντάγματος, κάνει λόγο για «πράξη  ποινικά κολάσιμη, που μάλιστα διώκεται αυτεπαγγέλτως σε βαθμό κακουργήματος»

ΟΔΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Στις 02/07/2012 από το γραφείο τύπου του δήμου Κηφισιάς εκδόθηκε δελτίο τύπου με τίτλο «ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΑΝ ΑΠΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΑΝ ΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΠΕΖΩΝ»

«Συνεργεία της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Κηφισιάς προχώρησαν το πρωί σε κλάδεμα φυτών σε πεζοδρόμια της οδού Κερκύρας στη Δημοτική Ενότητα Νέας Ερυθραίας, παρουσία του Δημάρχου Κηφισιάς Νίκου Γ. Χιωτάκη, του εντεταλμένου Συμβούλου Ευάγγελου Σιδέρη, και του Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Κηφισιάς Φώτη Δημάκη, ώστε να απελευθερωθεί χώρος για την ασφαλή διέλευση των πεζών.

Σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Νέας Ερυθραίας από το 2003, οι προδιαγραφές κατασκευής και φύτευσης των πεζοδρομίων υπαγορεύουν να αφήνεται στα πεζοδρόμια δίοδος πεζών πλάτους τουλάχιστον 90 εκατοστών.

Είχαν προηγηθεί επιστολές από την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Κηφισιάς προς τους ιδιοκτήτες, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να φροντίσουν οι ίδιοι για την απομάκρυνση των φυτών από το πεζοδρόμιο.

Η υπηρεσία Πρασίνου θα προχωρήσει και σε άλλες κοπές φυτών που έχουν φυτευτεί σε πεζοδρόμια και παρεμποδίζουν την διέλευση των πεζών».

Με χαρά διάβασα το παραπάνω δελτίο τύπου, πιστεύοντας ότι «γράψε, γράψε κάτι  πάει να γίνει», διότι το θέμα με τη μόδα της παράνομης δενδροφύτευσης και κατάληψης των πεζοδρομίων – σε βαθμό που να παρεμποδίζονται οι γονείς των  μικρών μαθητών που συνοδεύουν τα παιδιά τους στο σχολείο αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές, οι  ηλικιωμένοι και όλοι εμείς οι πεζοί – έχει αναδείξει κατά καιρούς στο σύνολό του τόσο ο έντυπος, όσο και ο ηλεκτρονικός τοπικός τύπος αλλά και ο γράφων μέσω αυτού, θέτοντας  τη δημοτική αρχή προ των ευθυνών της.

Η νομοθεσία άλλωστε, σύμφωνα με το άρθρο 967 ΑΚ «περί κοινοχρήστων πραγμάτων»,  το άρθρο 2 του ισχύοντος Κ.Ο.Κ. και  το άρθρ. 5 παρ. 1 του Συντάγματος, κάνει λόγο για «πράξη  ποινικά κολάσιμη, που μάλιστα διώκεται αυτεπαγγέλτως σε βαθμό κακουργήματος».

Εις μάτην περίμενα όμως, έξι μήνες τώρα, να αρχίσει η αποκατάσταση της ασφαλούς διέλευσης των πεζών, με την απελευθέρωση των πεζοδρομίων από όλα αυτά τα κυπαρισσοειδή, τα λέιλαντ, τα καλλωπιστικά, τα φυτά χαμηλής ή υψηλής βλάστησης κι από τις αυτοφυείς πικροδάφνες.

H υπηρεσία  πρασίνου ΔΕΝ προχώρησε σε καμία άλλη απελευθέρωση πεζοδρομίου. Αρκέστηκε στη μία και μοναδική, αποσπασματική ενέργεια, στις πολυκατοικίες της οδού Κερκύρας, στα νούμερα 8-10, 10-12, 12-14 και στην απέναντι μονοκατοικία μάλλον για τις ανάγκες προβολής και δημοσιότητας των κυρίων της φωτογραφίας!

kerkyras-1_1

 Και πέτυχε το εκπληκτικό. Από τη μια να τιθασεύσει τις άναρχες «αγγελικούλες» και από την άλλη να ψιλό-εκφοβίσει τους ιδιοκτήτες και ενοίκους των πολυκατοικιών  και στην απέναντι μονοκατοικία,  που δεν τις είχαν κλαδέψει! Φευ!

Ποιος όμως θα μας πληροφορήσει γιατί επελέγη η οδός Κερκύρας, που είναι ένας ήσυχος κυκλοφοριακά δρόμος και όχι τόσο επικίνδυνος ώστε να αποτελέσει πεδίον δόξης λαμπρό, για τη δημοτική αρχή; Και αφού επελέγη η οδός Κερκύρας, γιατί το κλιμάκιο του ήμουν δεν πήγε και λίγο παρακάτω ώστε να διαπιστώσει παραβάσεις όπως κατάληψη πεζοδρομίου από γκαζόν και εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα ή πιο κάτω στη γωνία με την οδό Εθνικής Αντιστάσεως να καθαρίσει από τη μία πλευρά τα καλοβαλμένα λέιλαντ και από την άλλη τα άναρχα δενδρύλλια που δυσχεραίνουν την ορατότητα των οδηγών.

kerkyras-3_6 kerkyras-2_5

kerkyras-4_7 kerkyras-5_8

Κύριοι. Θέλοντας να συμβάλω κι εγώ ως απλός δημότης στο έργο σας, θα σας υποδείξω τρεις περιπτώσεις  κατάληψης πεζοδρομίων που χρήζουν της άμεσης παρέμβασής σας λόγω επικινδυνότητας για τους πεζούς!

– Οδός Κορυτσάς 10 έως 14. Στενό πεζοδρόμιο, στροφή, κατειλημμένο από βλαστάρια  δένδρων (ελιές, πικροδάφνες).

kerkyras-6_9 kerkyras-7_1

– Οδός Τατοΐου, πεζοδρόμιο ένθεν κακείθεν της στάσης κατειλημμένο από αυτοφυείς πικροδάφνες. Στο σημείο αυτό αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες από τα Ι.Χ. και οι πεζοί αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τον δρόμο.

kerkyras-8_2 kerkyras-9_3

– Οδός Μάρκου Μπότσαρη από Όθωνος έως Αχαρνών, εκεί που συνήθως γίνονται τα σοβαρά τροχαία. Ο κατασκευαστής των μεζονετών έχει καταλάβει δύο μέτρα από το πεζοδρόμιο δημιουργώντας παρτέρι με φυτά, με αποτέλεσμα οι πεζοί να αναγκάζονται  να χρησιμοποιούν τον  επικίνδυνο δρόμο. Εδώ με την επιφύλαξη ότι πρόκειται για πρασιά.

Υπάρχει όμως και μία ακόμη περίπτωση, που δείχνει ακριβώς και τη νοοτροπία της δημοτικής αρχής. Βρίσκεται απέναντι από το δημαρχείο. Μετά το γεφυράκι αριστερά, ποιο πεζοδρόμιο θα χρησιμοποιήσω κύριε δήμαρχε για να σας συναντήσω; Αυτό με τις πικροδάφνες;

kerkyras-10_4

Σας είχα καλέσει, με άρθρο μου, στις 19/03/2012 Kifisia Press και στις 30/03/2012 Νέα Ερυθραία να ξεκινήσετε την απελευθέρωση των πεζοδρομίων της πόλης μας από το απέναντι στο δημαρχείο πεζοδρόμιο. Εις μάτην!!

ΚΥΡΙΟΙ, αν δεν αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας, η επιστολή μου προς τον εισαγγελέα υπηρεσίας, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό για όλα τα κατειλημμένα πεζοδρόμια του ενιαίου δήμου Κηφισιάς είναι έτοιμη.

11 ΣΧΟΛΙΑ

 1. και άντε, πήγε ο κος Χιωτάκης -έστω και για φωτογράφηση- στην Κερκύρας για τα πεζοδρόμια. Δεν είδε τα χάλια του οδοστρώματος στη γωνία με τη Θάσου ? που τα αυτοκίνητα πρέπει να κάνουν σλάλομ για να μην πέσουν στις διάφορες τρύπες και χαθούν για πάντα? που η σχάρα του φρεατίου εγκάρσια στο δρόμο βρίσκεται 20 πόντους χαμηλότερα? Τίποτα δε βλέπει πια ο κος Δήμαρχος?

  Σχετικά με τα δεντρα στο πεζοδρόμιο, το θράσος έχει φτάσε σε τέτοιο σημείο, που στη γωνία Βενέζη – Παπαναστασίου το σπίτι ακόμα χτίζεται (έχοντας κλείσει όχι μόνο υμηυπαίθριους αλλά ολόκληρες βεράντες, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) αλλά τα λέϊλαντ τα φύτεψαν ήδη στο πεζοδρόμιο! να προλάβουν να μεγαλώσουν…

 2. Τα δένδρα σε ένα ήσυχο δρόμο εμποδίζουν , το ολικό κλείσιμο του πεζοδρομίου από τα μπαράκια και καφέ στο εμπορικό κέντρο της Ν. Ερυθραίας δεν εμποδίζουν ;
  Επιπλέον σε άλλους βασικούς δρόμους του ενιαίου δήμου , όπως Τατοίου , Καλυφτάκη κλπ δεν υπάρχουν καν πεζοδρόμια σε μεγάλο μέρος της διαδρομής αλλά φαίνεται ούτε και αυτά ενοχλούν…

  • το ότι καταλαμβάνουν τα πεζοδρόμια τα μπαρ κλπ δε σημαίνει ότι πρέπει να αγνοείται ότι οι μαθητές που πάνε στο δημοτικό και το γυμνάσιο της Ν. Ερυθραίας πρέπει να πηγαίνουν από το οδόστρωμα. Αυτή η μανία να συγκρίνουμε και να εξομοιώνουμε ανόμοια πράγματα και να συμψηφίζουμε τα πάντα θα πρέπει να τελειώνει κάποτε. ενοχλούν τα τραπεζοκαθίσματα, ενοχλούν και τα δέντρα που δεν απιτρέπουν το περπάτημα στο πεζοδρόμιο. Για ρωτήστε μια μαμά με το καροτσάκι του μωρού, ή με 2 παιδάκια στο χέρι να σας πει αν ενοχλούν. Για την Τατοίου έχετε δίκιο, είναι απαράδεκτη, αλλά δε βγαίνει άκρη, ο Δήμος λέει ότι είναι θεμα ΠΕΧΩΔΕ, αυτοί ότι είναι της περιφέρειας και η περιφέρεια ότι είναι της Μιχαλούς (στην οποία προφανώς χρωστάνε όλοι τους)

   • Αν διάβαζες προσεκτικότερα τα όσα έγραφα θα αντιλαμβανόσουν ότι δεν στηλίτευσα αυτό που έκαναν , αλλά το γεγονός ότι αυτό που ξεκίνησαν από ένα ήσυχο δρόμο δεν το συνέχισαν και σε άλλες κεντρικότερες περιοχές , προσθέτοντας επιπλέον ότι κεντρικοί δρόμοι δεν έχουν καν πεζοδρόμιο , ώστε μεταξύ άλλων να μπορούν και οι μαμάδες να κυκλοφορούν ελεύθερα με τα παιδάκια τους…

 3. κυριε απλα δεν εχετε με τι να ασχοληθειτε.στη 3 περιπτωση που ειναι το δημαρχειο μπορειτε να παρετε τη βολτα σας με ασφαλεια απο το απεναντι πεζοδρομιο που εχει 3 μετρα πλατος.ξερετε πως ζουνε συνανθρωποι μας στη κατω κηφισια ως επι το πλειστον και σεις ασχολειστε με τα πεζοδρομια?φυσικα και ειναι παρανομο αναρμοστο και επιτακτικο να ειναι τα πεζοδρομια ελευθερα αλλα και τα παραδειγματα που υποδεικνυεται ειναι αναξια σχολιασμου γιατι απλουστατα δεν εγκυμονει κανενας σπουδαιος κινδυνος.εχει αλλου σοβαροτερες περιπτωσεις κατειλημενων πεζοδρομιων αλλα εσεις προτιμησατε να υποδειξετε τα πεζοδρομια που ειναι γυρω απο το σπιτι σας.στοιχημα οτι αν ο δημαρχος εφτιαχνε κατα τυχη το πεζοδρομιο σας δεν θα ξαναγραφατε στο μπλογκ.αλλα αν δεν εχει με τι να ασχοληθει ο ανθρωπος στη ζωη του επειδη τα εχει ολα λυμενα παρενοχλει με τις σαχλες του ολους τους υπολοιπους.

  • Αγαπητέ Λουδοβίκε,
   1. σ΄ευχαριστώ που αναγνωρίζεις ότι υπάρχει όντος γενικότερο πρόβλημα!!
   2. Εγώ υπέδειξα τρεις κραυγαλέες περιπτώσεις! Αν δεν είναι επικίνδυνη η οδός Τατοΐου, που αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες. ποιος άλλος δρόμος είναι;
   3. Όσο για την τοποθέτησή σου, ότι τα γράφω για να καθαρίσει ο δήμαρχος το πεζοδρόμιό μου,
   σφάλεις! Κατοικώ στην οδό Σωκράτους!! πολύ μακριά από τις περιπτώσεις που ανέφερα!
   4. Ποτέ δεν έβαλα το ίδιον συμφέρον πάνω από το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου! Αυτό βεβαίως στην εποχή που ζούμε ΔΕΝ μπορεί να γίνει πιστευτό! σε καταλαβαίνω!
   5. Τα προβλήματα των συνανθρώπων μας στην Κάτω Κηφισιά τα γνωρίζω από πρώτο χέρι, διότι είμαι μάχιμος εκπαιδευτικός με οργανική θέση στο 2. Γυμνάσιο Κηφισιάς!!! Αυτό όμως δεν αναιρεί στο ότι ζούμε σε μια Πόλη Ζούγκλα!
   6.Τέλος σε καλώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να ασχοληθούμε και με τέτοια ευτελή προβλήματα!!που θα συντελέσουν στην ποιότητα της καθημερινότητάς μας!!

 4. τα αυτοκίνητα στα πεζοδρόμια, τα δέντρα στα πεζοδρόμια, οι πεζοί στο δρόμο, τα τραπεζοκαθίσματα όπου τύχει κλπ., τα κολωνάκια εξαφανίζονται ως δια μαγείας (σε κάποια περίπτωση είχαν γίνει ντεκόρ σε ταχυφαγείο) ή γίνονται διακοσμητικά σε σπίτια, ποιο είναι το λάθος;

  • το μυαλό μας? ο ωχαδερφισμός μας? ο φόβος μη μας πουν ρουφιάνους αν καταγγείλουμε τις απρέπειες? όσο για τα κολώνάκια-διακοσμητικά… το απαίσιο γούστο μας!

 5. αγαπητε Καρατσιομπάνης Γιάννη με συγχωρεις για το σχολιο μου ηταν ατυχεστατο.

 6. γωνία Βενέζη – Παπαναστασίου, η ακόμα ακατοίκητη νεόκτιστη μεζονέτα έχει διακοσμηθεί ήδη με λεϊλαντ στο πεζοδρόμιο, που εμποδίζουν την ορατότητα στα αυτοκίνητα! Καζατζάκη, κοντά στην Τατοϊου, στην Αστυνομία δεν περνάς με τίποτα από τα δέντρα. Που να πρωτοπείς? πιο εύκολο είναι να πεις που είναι ελεύθερο πεζοδρόμιο… στον ποδηλατόδρομο της Παπαναστασίου!

 7. ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΒΗΣΤΕΙ!
  Σπυρου μερκουρη και ευτυχιδου στο ΠΑγκρατι, ο Πατουλης εστησε το προεκλγικο του αντισκηνο 9Δημοτικε΄ς και περιφερειακες εκλογες 2019) καταλαμβανοντας το 80% του πεζοδρομιου , εμποδιζοντας και την διαδρομη που οριοθετείται απο τις ειδικες πλακες για τους τυφλους!!! και αναγκαζει τους πεζους και ΑΜΕΑ να παρακάμπτει και να περνα αναμεσα απο κολωνες πινακιδων.
  ΑΠο ποια ηθική συμπεριφορα να παραδειγματιστους οι πολιτες;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.