Αναβάλλεται, τουλάχιστον για λίγες εβδομάδες, η έναρξη του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης στις δημοτικές ενότητες Κηφισιάς και Νέας Ερυθραίας, που ήταν προγραμματισμένη για τα μέσα Νοεμβρίου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς κλήθηκε στην τελευταία του συνεδρίαση, την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, να τροποποιήσει προηγούμενη κανονιστική πράξη για το θέμα αυτό, καθώς η Περιφέρεια Αττικής επέστρεψε πίσω την απόφαση με την παρατήρηση ότι χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία επί του συνόλου των μελών του (21 ψήφοι) και όχι επί των παρόντων, όπως είχε συμβεί.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Άννα Κορογιαννάκη, το θέμα ήταν απλώς διαδικαστικό, καθώς η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων είχε την πρόθεση να το ψηφίσει. Μετά την παρέμβαση, όμως, του Εμπορικού Συλλόγου Νέας Ερυθραίας, που εξέφρασε τις ουσιαστικές του διαφωνίες για το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης (σχετική ανακοίνωση σε διπλανή στήλη), το θέμα αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση.
«Καλύτερα, κλείστε μας», αναφώνησε ο πρόεδρός του, Δημήτρης Φαφαλιός, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα για το γεγονός ότι ο σύλλογος δεν είχε κληθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να εκφράσει τη γνώμη του, ενώ η αντίθεσή του ήταν γνωστή στη διοίκηση του δήμου και κοινοποιήθηκε με νέα επιστολή διαμαρτυρίας. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ζήτησαν να συζητηθεί κανονικά το θέμα και να ληφθεί νέα απόφαση.
Μετά και την «υπαναχώρηση» του δημάρχου Νίκου Χιωτάκη, ο οποίος δήλωσε πως «δεν παίρνουμε πίσω την απόφασή μας, αλλά θέλουμε να ακούσουμε τον εμπορικό σύλλογο», το θέμα αναβλήθηκε, με την επισήμανση, πάντως, από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Λειτουργίας Πόλης πως «έτσι δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε την ελεγχόμενη στάθμευση». Ο τελευταίος είχε αναφερθεί και σε περιορισμένες αλλαγές για θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης στην Κηφισιά που προτίθεται να προτείνει.
Σχετικά με θέματα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και πάλι, το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς τροποποίησε προηγούμενη κανονιστική πράξη, σύμφωνα με την οποία αποσύρεται το άρθρο περί εισήγησης των θεμάτων αυτών από την επιτροπή κυκλοφοριακού του δημοτικού συμβουλίου.
Βάσει «Καλλικράτη», τα μόνα προαπαιτούμενα είναι απόφαση του αρμόδιου κοινοτικού συμβουλίου και της επιτροπής ποιότητας ζωής, πριν να εισαχθούν προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο.

Κάλεσμα σε επαγγελματίες για διαμαρτυρία στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς
«Όχι» σε ελεγχόμενη στάθμευση από τον Εμπορικό Σύλλογο Νέας Ερυθραίας  

«Όχι» σε άλλα χαράτσια για επαγγελματίες, εργαζόμενους και καταναλωτές, λέει ο Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Νέας Ερυθραίας, με αφορμή την επανεκκίνηση της ελεγχόμενης στάθμευσης από την Τρίτη 15 Νοεμβρίου και γι’ αυτό το λόγο καλούσε τους επαγγελματίες της πόλης να διαμαρτυρηθούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς (9/11/2011), όπου επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε του Δ.Σ. του συλλόγου τονίζονται τα εξής:
Οι αυτοαπασχολούμενοι – μικροί ΕΒΕ βιώνουν καθημερινά την οικονομική δυσπραγία του εργαζόμενου καταναλωτή, αλλά και την ένταση της φοροεισπρακτικής πολιτικής της κυβέρνησης που μας εξαθλιώνει. Μετά δυσκολίας ο αυτοαπασχολούμενος και μικρός ΕΒΕ καταφέρνει σήμερα να επιβιώσει.
* Η αναδουλειά και η πτώση τζίρου που φτάνει έως και 70% τον πνίγουν.
* Το μεροκάματο και τα έξοδα των μικρών επιχειρήσεων δεν βγαίνουν.
* Το αύριο φαντάζει αβέβαιο.
Δε φτάνουν τα μέτρα που έχουν παρθεί από την κυβέρνηση – Τρόικα – ΕΕ, έρχεται τώρα κι ο Kαλλικρατικός Δήμος Κηφισιάς να βάλει ταφόπλακα, εφαρμόζοντας την «ελεγχόμενη» στάθμευση στην ενότητα της Νέας Ερυθραίας. Αν σήμερα στατιστικά στον ενιαίο Δήμο Κηφισιάς τα δυο τελευταία χρόνια έχουν κλείσει το 20% των μικρών και πολύ μικρών εμπορικών επιχειρήσεων με την εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης, τα κλεισίματα θα πάρουν την ανηφόρα με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Την προηγούμενη περίοδο κάναμε τρεις επαφές με το δήμο καταθέτοντας αντίστοιχα τις προτάσεις μας. Δυστυχώς τις πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων.
Ερχόμαστε τώρα μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα για την εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης, από τις 15/11, ημέρα Τρίτη.
Απαντάμε:
• Πάρτε πίσω το μέτρο του ελέγχου στάθμευσης τώρα.
• Λύστε ουσιαστικά ζητήματα που σας θέσαμε (ελεύθεροι χώροι στάθμευσης, 1 ώρα στάθμευση χωρίς κόστος, κ.λπ.).
• Δεν θέλουμε άλλα χαράτσια για επαγγελματίες και εργαζόμενους – καταναλωτές.
• Διευκολύνετε τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους – ΕΒΕ να επιβιώσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Καλούμε το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων και τους δημοτικούς συμβούλους συμπολίτευσης – αντιπολίτευσης να μην επιτρέψουν την καταστροφή του τοπικού εμπορικού κέντρου. Να μην αποδεχτούν ένα ακόμα χαράτσι για τους επαγγελματίες – εργαζόμενους. Καλούμε τους επαγγελματίες (περίπτερα, καταστήματα ψιλικών, κ.λπ.) να μην αποδεχτούν να διακινήσουν την κάρτα στάθμευσης».

Επιστολή προς τις δημοτικές παρατάξεις
Σε επιστολή του και προς τις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Κηφισιάς, ο Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Νέας Ερυθραίας, επισημαίνει τα παραπάνω και καλεί «να σταματήσουν τα όποια νέα χαράτσια και η οποιαδήποτε κουβέντα για ελεγχόμενη στάθμευση στη Νέα Ερυθραία». Μεταξύ άλλων, αναφέρει προς τις δημοτικές παρατάξεις: «Θεωρούμε ότι το μέτρο αυτό καταδικάστηκε στο ξεκίνημα της εφαρμογής του στη δημοτική Ενότητα Νέας Ερυθραίας, ήδη, από την άνοιξη του 2010, γι’ αυτό και κρίθηκε ανενεργό από την τότε διοίκηση και τέθηκε σε αναστολή.
Η αιτία εφαρμογής αυτού του μέτρου το 2010 ήταν ο περιορισμός των ελεύθερων θέσεων στάθμευσης, βάσει παρεμβάσεων στο οδόστρωμα με έργα ποδηλατοδρόμων και πεζοδρομήσεις.
Σήμερα που δοκιμάζεται η τοπική αγορά της Νέας Ερυθραίας, το παραπάνω μέτρο θα είναι καταστροφικό και θα οδηγήσει σε κλείσιμο ανυπολόγιστο αριθμό μικρών επιχειρήσεων.
Θα δυσκολέψει την πρόσβαση των καταναλωτών στα μικρομάγαζα. Θα δημιουργήσει αναστάτωση στην αγορά. Θα προκαλέσει αποστροφή λόγω χαρατσιού στάθμευσης. Θα υπάρξει σημαντικός αριθμός εργαζόμενων καταναλωτών που δεν θα προτιμήσει την τοπική αγορά, λόγω αυτού του μέτρου. Εμπειρία ήδη υπάρχει. Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που δεν προκρίνει σήμερα το μέτρο του κόστους στάθμευσης είναι ότι, μετά και τον μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων που ήδη έκλεισαν και το χαμηλό ενδιαφέρον κατανάλωσης, λόγω εξαφάνισης του λαϊκού εισοδήματος, θα έκρινε κανείς ότι η στάση και η στάθμευση στη δημοτική ενότητα της Νέας Ερυθραίας δε δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα».

 

[quote style=”boxed” float=”left”]

ΣΧΟΛΙΟ  Εικόνες σαν την πιο πάνω δεκάδες καθημερινά στην πόλη. Το καλοκαίρι μάλιστα με την έξαρση των μπαρ στο κέντρο της αγοράς, η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Η ασυδοσία στη χρήση των ΙΧ πουθενά και ποτέ δεν ωφέλησε καμία αγορά. Η εμμονή των επαγγελματιών, με την σιωπηρή ανοχή των διοικήσεων, σε μια την ανεξέλεγκτη και χαώδη κατάσταση, όχι μόνο δεν αποτρέπει το κλείσιμο των καταστημάτων, αλλά ενισχύει την δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου «απόπατου» των οικιστικά θωρακισμένων από εμπορικές χρήσεις πλούσιων γειτόνων και τη συνολική απαξίωση όσων απομένουν στην αγορά. Ο έλεγχος της ανεξέλεγκτης παράνομης στάθμευσης δεν είναι το πρόβλημα, αλλά μια από τις λύσεις του προβλήματος. Αυτό δεν γίνεται κατανοητό από εμπόρους και δήμο και γι αυτό  δεν δίνεται λύση. Π.Μ.

[/quote]

 

Προηγούμενο άρθροΣχέδια για τούνελ κάτω από το κτήμα Συγγρού!
Επόμενο άρθροΔιαλογή στην πηγή και κομποστοποίηση υπολειμμάτων τροφών στους Δήμους Αθηναίων και Κηφισιάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.