Το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης στις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του φαίνεται ότι έχει γίνει περισσότερο «συνείδηση» στους επισκέπτες της Νέας Ερυθραίας, παρά σε κατοίκους και επαγγελματίες. Η απελευθέρωση θέσεων στάθμευσης που δεν υπήρχαν μέχρι πρότινος και ήταν το ζητούμενο για την εξυπηρέτηση κυρίως των επισκεπτών-πελατών του εμπορικού κέντρου, είναι ένα από τα πρώτα εμφανή αποτελέσματά του. Παρά τις αντιδράσεις αρκετών επαγγελματιών και του εμπορικού τους συλλόγου, αλλά και παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Συνεργασία, Πολίτες) που τέθηκαν κατά του συστήματος με τον τρόπο που προωθείται και εφαρμόζεται από τη σημερινή διοίκηση, φαίνεται ότι το κέντρο της Νέας Ερυθραίας άρχισε, επιτέλους, να αναπνέει.
Όλα αυτά, βέβαια, με το αντίτιμο του ενός ευρώ για μια ώρα στάθμευσης (μέγιστη διάρκεια στάθμευσης οι τρεις ώρες) και με την απειλή του προστίμου των 20 ευρώ, όπως ο ΚΟΚ ορίζει για τους παραβάτες. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, άλλες παρενέργειες δημιουργούνται, όπως είναι η μετατόπιση της ελεύθερης αλλά και παράνομης στάθμευσης στις γειτονιές, έξω από την περιοχή εφαρμογής του συστήματος, αλλά και η μη επάρκεια των θέσεων για τους μόνιμους κατοίκους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΑΝΕ, της δημοτικής επιχείρησης Νέας Ερυθραίας που διαχειρίζεται το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 465 άδειες μονίμων κατοίκων, ενώ αναμένεται ότι αυτές θα προσεγγίσουν τελικά τις 500.
Το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης προβλέπει συνολικά 490 θέσεις, εκ των οποίων οι 85 προορίζονται αποκλειστικά για κατοίκους, οι 180 είναι μικτές θέσεις για κατοίκους και επισκέπτες, ενώ οι υπόλοιπες 225 προβλέπονται μόνο για επισκέπτες.
Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι ο σχεδιασμός για τις θέσεις των μόνιμων κατοίκων δεν ήταν ο απαιτούμενος, αφού το σύνολο των θέσεων της ελεγχόμενης στάθμευσης υπερκαλύπτεται, αν υποθέσουμε ότι και τα 500 αυτοκίνητα των μονίμων κατοίκων αναζητούν μια θέση στάθμευσης τις ώρες λειτουργίας του συστήματος.
Η δημοτική επιχείρηση έχει γίνει αποδέκτης αρκετών διαμαρτυριών και απαιτήσεων από κατοίκους που ζητούν επιπλέον θέσεις. Έτσι, μια οικογένεια μπορεί να έχει τέσσερα αυτοκίνητα και να διεκδικεί τέσσερις θέσεις ή κάποιος να έχει Ι.Χ. με άδεια σε αλλουνού όνομα και να μη δικαιούται τελικά θέση. Όπως σημειώνει σχετικά ο πρόεδρος της ΔΕΑΝΕ, Νίκος Μαραγκουδάκης, «ο κανονισμός που έχει ψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο είναι σαφέστατος. Κάθε οικογένεια δικαιούται μία μόνο κάρτα για κτίσματα που έχουν κτιστεί μετά το έτος 1980. Για τα κτίσματα πριν το 1980 δικαιούνται δύο κάρτες ανά διαμέρισμα και μόνο σε περίπτωση που δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης εντός της ιδιοκτησίας κατοικίας, ενώ η άδεια του αυτοκινήτου θα πρέπει να είναι στο όνομα του δικαιούχου. Στην πλειοψηφία τους έχουν διευθετηθεί αυτά τα θέματα, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν διαμαρτυρίες από μόνιμους κατοίκους».
9.500 κάρτες σε δύο εβδομάδες
Από τις 15 Μαρτίου, οπότε και ξεκίνησε να λειτουργεί το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη 1 Απριλίου, δηλαδή σε διάστημα δυο εβδομάδων, διατέθηκαν περίπου 8.000 κάρτες του ενός ευρώ (για μια ώρα στάθμευσης) και περίπου 1.500 κάρτες των δυο ευρώ (για δυο ώρες στάθμευσης) από τα 13 σημεία πώλησης (περίπτερα και καταστήματα ψιλικών) που υπάρχουν σήμερα στη Νέα Ερυθραία.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των καρτών στατιστικά έχει πωληθεί στην περιοχή Χ. Τρικούπη και Στροφυλίου, που έχει και τη μεγαλύτερη ζήτηση για θέσεις στάθμευσης. Το ποσοστό κέρδους για τους επαγγελματίες που διαθέτουν τις κάρτες είναι 15%, ενώ ήδη η ΔΕΑΝΕ τους προμηθεύει με νέες. Όπως εκτιμά ο κ. Μαραγκουδάκης, «δε νομίζω ότι χρειάζονται περισσότερα σημεία πώλησης, αφού φαίνεται ότι ο κόσμος εξυπηρετείται από τα υπάρχοντα, αν και είμαστε βέβαια διατεθειμένοι να δώσουμε σε κάθε ενδιαφερόμενο επαγγελματία που θέλει να τις διαθέσει στην αγορά. Το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης το έχουν ασπαστεί περισσότερο οι επισκέπτες, πελάτες του εμπορικού κέντρου, οι οποίοι είναι συνεπείς και πληρώνουν κανονικά τις κάρτες τους, παρά οι κάτοικοι της Νέας Ερυθραίας. Με τον έλεγχο που μπορεί να κάνει σήμερα η Δημοτική Αστυνομία, υπάρχουν πλέον ελεύθερες θέσεις στο εμπορικό κέντρο, ειδικά στις περιοχές με κόκκινη διαγράμμιση που υπάρχει ζήτηση από επισκέπτες. Από την άλλη πλευρά, το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας δεν επαρκεί για τον έλεγχο μιας τόσο μεγάλης περιοχής. Ωστόσο, όταν γίνεται επισταμένος έλεγχος, αυτό φαίνεται αυτομάτως από τη ζήτηση των καρτών. Όσο εντατικότερος είναι ο έλεγχος, τόση μεγαλύτερη επιτυχία έχει το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης».
Για τον έλεγχο της τήρησης της στάθμευσης των οχημάτων και την επιβολή των προστίμων αρμόδια είναι η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Νέας Ερυθραίας. Οι παραβάσεις στις θέσεις του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης βεβαιώνονται με δικές της κλίσεις και το επιβαλλόμενο πρόστιμο μη συμμόρφωσης ανέρχεται στο ποσό των 20 ευρώ. Όμως, το παράνομο παρκάρισμα σε πεζοδρόμια και άλλους κοινόχρηστους χώρους είναι επίσης ένα θέμα που χρειάζεται επισταμένο έλεγχο και το οποίο δεν φαίνεται να έχει επιλυθεί ικανοποιητικά.
Η πλατεία Κονδύλη (Ταχυδρομείου) για παράδειγμα, αποτελεί ένα χώρο ελεύθερης δωρεάν στάθμευσης σήμερα, όπου η Δημοτική Αστυνομία δεν κόβει κλήσεις, κατ? εντολή της διοίκησης, που φέρεται να εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο αλλαγής της χρήσης της πλατείας, λόγω των χαμένων θέσεων στάθμευσης και του κορεσμού της οδού Κ. Βάρναλη από τα έργα των ποδηλατόδρομων.
Οι κλήσεις που βεβαιώνει η Δημοτική Αστυνομία στην περιοχή του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης ανέρχονται καθημερινά σε 40 έως 80. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτή τη στιγμή γίνεται ένας εντατικός έλεγχος, για διάφορους λόγους. Οι αντιδράσεις εκ μέρους των επαγγελματιών του εμπορικού κέντρου εξακολουθούν να είναι αρνητικές, ενώ κάποιοι εξ αυτών έχουν προβεί και σε φραστικές επιθέσεις κατά δημοτικών αστυνομικών που βεβαιώνουν κλήσεις σε πελάτες τους.
Σύνηθες είναι το φαινόμενο όταν η Δημοτική Αστυνομία εμφανίζεται, να ξεπετάγονται διάφοροι παράνομα σταθμευμένοι από καταστήματα ή καφετέριες, προκειμένου να γλιτώσουν το πρόστιμο, προλαμβάνοντας να πάρουν το Ι.Χ. τους ή προβάλλοντας κάποια δικαιολογία, επειδή δεν έχουν προμηθευτεί και τοποθετήσει την ειδική κάρτα στάθμευσης.
Ενστάσεις για τις κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας
Κάποιες από τις κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, περίπου το 10%, υπόκεινται στη διαδικασία εξέτασης ενστάσεων που έχουν υποβάλλει οι ενδιαφερόμενοι οδηγοί. Το επόμενο διάστημα θα συνέλθει η επιτροπή εξέτασης ενστάσεων που έχει συσταθεί από το δημοτικό συμβούλιο και θα τις κρίνει. Όπως λέει στη «Ν.Ε.» ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας και μέλος της παραπάνω επιτροπής, Τάσος Δούκας, «κάποιες ενστάσεις έχουν βάση και κάποιες άλλες όχι. Οι περισσότερες στερούνται βασιμότητας. Η αρχή είναι πάντα δύσκολη, υπάρχει μια περίοδος προσαρμογής στο σύστημα και η υπηρεσία μας προσπαθεί να εξηγήσει στον κόσμο τις υποχρεώσεις του σχετικά με αυτό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή Στροφυλίου και Χαρ. Τρικούπη. Όταν το σύστημα γίνει συνείδηση στον κόσμο, τότε δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία. Σίγουρα, πάντως, το προσωπικό μας δεν επαρκεί για τον πλήρη έλεγχο όλης της περιοχής εφαρμογής της ελεγχόμενης στάθμευσης, ενώ θα πρέπει να έχουμε και την ανάλογη στήριξη από κατοίκους, επαγγελματίες, επισκέπτες και τον τοπικό Τύπο, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στο έργο μας».
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Στάθης Κύρλος, τονίζει από την πλευρά του για τις πρώτες μέρες εφαρμογής του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης: «Είναι ένα πρωτόγνωρο μέτρο η ελεγχόμενη στάθμευση και σε αυτό το πλαίσιο οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί, θα έχουν και την ανάλογη τύχη, από την άποψη ότι θα είμαστε επιεικείς για τις περιπτώσεις εκείνες, τουλάχιστον, που υπάρχει βάσιμη αιτιολογία. Τις εορταστικές μέρες του Πάσχα, όπου υπήρχε κάπως μεγαλύτερη κίνηση και φόρτος εργασίας στα καταστήματα, η αγορά και το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης λειτούργησαν άψογα και αυτό νομίζω ότι το βλέπει ο κάθε δημότης. Υπάρχουν πλέον ελεύθερες θέσεις στάθμευσης για τους επισκέπτες του εμπορικού κέντρου. Από μια πρώτη επαφή που είχαμε με τον κόσμο για το πώς βλέπουν το σύστημα τις πρώτες μέρες λειτουργίας του, τα μηνύματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά και θετικά. Αυτό μας δίνει το κουράγιο να συνεχίσουμε με καλύτερες διαθέσεις. Ό,τι είναι πρωτόγνωρο, για να το εμπεδώσει ο χρήστης ή ο δημότης, χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής, όπου πρέπει να είμαστε συγκαταβατικοί και να λύνουμε σταδιακά τα προβλήματα που δημιουργούνται. Έχουμε ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά μας, όπου υπάρχουν κακώς κείμενα να τα διορθώσουμε και αυτός είναι ο σκοπός μας. Πιστεύω ότι θα είναι ευεργετικό το σύστημα για την αγορά της Νέας Ερυθραίας, για τους επισκέπτες της, αλλά και τους κατοίκους που ζουν μέσα στην περιοχή εφαρμογής της ελεγχόμενης στάθμευσης».