Το 1960 ομιλητής, κατά την εορτάσιμο ημέρα της 28ης Οκτωβρίου, στην Ακαδημία Αθηνών, είναι ο Στρατής Μυριβήλης.
Αντιγράφω: «Είχε οργανωθεί, κατά τη διάρκεια του αγώνος, υπηρεσία μεταγγίσεως αίματος από τον Ερυθρό Σταυρό της Ελλάδος. Είχα ένα φίλο γιατρό σ’ αυτή την υπηρεσία και πήγαινα κάπου-κάπου να τον δω και να τα πούμε. Ο κόσμος έκαμε κάθε μέρα ουρά για να δώσει το αίμα του για τους τραυματίες μας. Ήταν εκεί νέοι, κοπέλες, γυναίκες, μαθητές, παιδιά που περίμεναν τη σειρά τους.
Μία μέρα, λοιπόν, ο επί της αιμοδοσίας φίλος μου γιατρός, είδε μέσα στη σειρά των αιμοδοτών που περίμεναν, να στέκεται και ένα γεροντάκι.
– Εσύ, παππούλη, του είπε ενοχλημένος, τι θέλεις εδώ;
Ο γέρος απάντησε δειλά:
– Ήρθα κι εγώ, γιατρέ, να δώσω αίμα. Ο γιατρός τον κοίταξε με απορία και συγκίνηση. Ο γέρος παρεξήγησε το δισταγμό του. Η φωνή του έγινε πιο ζωηρή.
– Μη με βλέπεις έτσι, γιατρέ μου. Είμαι γερός, το αίμα μου είναι καθαρό, και ακόμα ποτές μου δεν αρρώστησα.
Είχα τρεις γιους. Σκοτώθηκαν και οι τρεις εκεί πάνω. Χαλάλι της πατρίδας. Όμως μου είπαν πως οι δύο, πήγαν από αιμορραγία. Λοιπόν, είπα στη γυναίκα μου, θα είναι κι άλλοι πατεράδες, που μπορεί να χάσουν τα παλληκάρια τους, γιατί δεν θα έχουν οι γιατροί μας αίμα να τους δώσουν. Να πάω να δώσω κι εγώ το δικό μου. Άιντε, πήγαινε γέρο μου, μου είπε κι ας είναι για την ψυχή των παιδιών μας. Κι εγώ σηκώθηκα και ήρθα».
Αναρωτιέμαι, τι έγιναν αυτοί οι πρόγονοι μας, είμαστε αλήθεια απόγονοι τους; μάλλον επιβεβαιώνουμε τη ρύση: όταν κάθε μέρα βλέπεις ένα τέρας, στο τέλος θα γίνεις τέρας!
Αφήσαμε τα υγιή πρότυπα και για χρόνια τώρα βλέπουμε και αντιγράφουμε την καλοπέραση, την αδιαφορία, το “δικό μας συμφέρον “ και βόλεμα, και ξεχάσαμε την ιστορία μας, τη θρησκεία μας, τις αξίες της ζωής, το διπλανό μας. Αφήσαμε τα πάντα να σαπίσουν και η συνέπεια είναι ότι όλα καταρρέουν.
Καιρός να ξυπνήσουμε, καιρός να θυμηθούμε, ποτέ δεν είναι αργά. Κάτι καλό θα βγει από όλα αυτά. Φτάνει να αντιληφθούμε και να πάρουμε το μάθημα.

* Ιατρός Μικροβιολόγος, Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Δημοτική Σύμβουλος Κηφισιάς – Ερυθραίας – Εκάλης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.