Αυξημένη εισροή μαθητών από τα ιδιωτικά παρατηρείται στα δημόσια σχολεία της Νέας Ερυθραίας, καθώς όπως εξηγούν οι γονείς, δεν μπορούν να ανταποκριθούν  πλέον στις οικονομικές απαιτήσεις. Η «στροφή» όμως στη δημόσια εκπαίδευση δεν συνοδεύεται και από την αντίστοιχη κάλυψη των αναγκών των σχολείων. Έτσι, το πρώτο κουδούνι και ο αγιασμός που ακολούθησε τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, παρά τα ευχολόγια που ακούστηκαν, αυτή τη φορά και από δημοτικούς υποψήφιους, βρήκαν τα σχολεία της πόλης μας με πολλές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και με κρατική υποχρηματοδότηση για συντηρήσεις και επισκευές, που δεν ανταποκρίνεται ούτε στο 1/10 των αναγκών και των αιτημάτων τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι διευθυντές σχολείων, με τους οποίους επικοινώνησε, η «Ν.Ε.» εξέφραζαν φόβους ακόμη και για το «πώς θα βγάλουν χειμώνα φέτος», εφόσον δεν υπάρχουν χρήματα για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του οποίου φαίνεται να παίρνει την ανιούσα. Όπως όλα δείχνουν, μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου και τα «μεγάλα λόγια» που θ? ακουστούν, ο νέος «καλλικρατικός» Δήμος Κηφισιάς θα πρέπει να βάλει χοντρά το χέρι στην τσέπη για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, καθώς τυπικά και ουσιαστικά η σχετική αρμοδιότητα περνάει στον τομέα ευθύνης του.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο μαθητόκοσμος αυξάνεται, κυρίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα σχολεία της Νέας Ερυθραίας λειτουργούν οριακά σε σχέση με τις υπάρχουσες κτιριακές υποδομές, ενώ την ίδια στιγμή η κατασκευή νέων σχολικών μονάδων (3ο Νηπιαγωγείο, 4ο Δημοτικό, 2ο Γυμνάσιο) παραμένει ακόμη στα χαρτιά για τον ΟΣΚ και σε στάδιο μελετών, τις οποίες θα κληθεί να υλοποιήσει και αυτές η νέα δημοτική αρχή.

Νηπιαγωγεία

?  Η υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση μπορεί να θεσπίστηκε δια νόμου, η Πολιτεία δεν έλαβε, ωστόσο, υπόψη, αν υπάρχουν οι σχολικές υποδομές για να υποδεχθούν τα προνήπια. Έτσι και φέτος παρατηρείται το φαινόμενο να «κόβονται» και, μάλιστα, με κλήρωση, όσα προνήπια δεν μπορούν να χωρέσουν στις τάξεις. Το αποτέλεσμα είναι οι γονείς να ψάχνουν για μια θέση σε νηπιαγωγεία όμορων δήμων ή ακόμη και σε ιδιωτικά.
Στο 1ο Νηπιαγωγείο Νέας Ερυθραίας έχουν εγγραφεί φέτος 48 νήπια, αλλά η ζήτηση παραμένει αυξημένη. Όπως λέει στη «Ν.Ε.» η διευθύντρια Σ. Μαυρογόνατου, «έρχονται και νέα παιδιά για εγγραφές το Σεπτέμβριο, αν και έχουν κλείσει τα τμήματα. Παρόλα αυτά, η πίεση των γονιών είναι μεγάλη και τώρα προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα επιπλέον τμήμα, λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει. Φαίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για ολοήμερα και φέτος ευελπιστούμε ότι θα λειτουργήσουμε δυο τέτοια τμήματα. Από την άλλη πλευρά, στο σχολείο μας δεν έχουμε να επισημάνουμε κάποια ιδιαίτερη έλλειψη σε υποδομές ή εκπαιδευτικό προσωπικό».
Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν το 2ο και 3ο Νηπιαγωγείο, που συστεγάζονται στο κτίριο των οδών Περγάμου και Σκουφά, με δεδομένο ότι φέτος υποδέχονται ακόμη μεγαλύτερο αριθμό παιδιών. Στο 2ο Νηπιαγωγείο όπου υπάρχουν μικτά τμήματα (ολοήμερο και κλασικό), έχουν εγγραφεί φέτος 50 παιδιά, ενώ στο 3ο  Νηπιαγωγείο που είναι αμιγώς κλασικό έχουν εγγραφεί 25 παιδιά.
Όπως σημειώνει η διευθύντρια του 2ου Νηπιαγωγείου, Ο. Κυρατσού, «η συστέγαση δημιουργεί προβλήματα και δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι για την υποδοχή των παιδιών. Η ζήτηση είναι μεγάλη, παίρνουμε κατ? αρχήν τα νήπια και κατά δεύτερον λίγα προνήπια, για τα οποία αναγκαζόμαστε να κάνουμε κλήρωση, με αποτέλεσμα να μένουν αρκετά παιδιά απ? έξω. Είναι ανάγκη να φτιαχτεί ένα νέο νηπιαγωγείο στη Νέα Ερυθραία. Από εκπαιδευτικό προσωπικό οι θέσεις είναι καλυμμένες, το υπάρχον κτίριο βρίσκεται σε καλή κατάσταση και λεπτομέρειες σε επισκευές απομένουν να γίνουν από πλευράς δήμου. Παρόλα αυτά, όλοι έχουμε μια απορία φέτος, βλέποντας τα όσα συμβαίνουν. Θα έχουμε επιχορηγήσεις για την κάλυψη των λειτουργικών μας αναγκών, για παράδειγμα, θα έχουμε πετρέλαιο και πώς θα βγάλουμε το χειμώνα»;

Δημοτικά

?  Είναι δεδομένη η αύξηση του μαθητόκοσμου στα τρία Δημοτικά Σχολεία της Νέας Ερυθραίας, όχι γιατί αυξάνονται οι γεννήσεις, αλλά κυρίως γιατί υπάρχει μεγάλη εισροή μαθητών από ιδιωτικά σχολεία.
Όπως λέει ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου, Γ. Μεριχωβίτης, το οποίο φιλοξενεί φέτος 254 μαθητές, «υπάρχει αυξητική τάση και παρατηρείται εισροή μαθητών από ιδιωτικά σχολεία, καθώς όπως μας λένε οι γονείς, αναγκάζονται να τα μετεγγράψουν σε δημόσιο σχολείο, γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις των ιδιωτικών». Όπως τονίζει ο ίδιος, «δεν υπάρχει κανένα κενό στο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, αφού έχουμε καλυμμένες οργανικές θέσεις με αποτέλεσμα να μπορούμε να προγραμματίσουμε τη νέα σχολική χρονιά. Όμως το θέμα είναι ότι το σχολείο μας ανήκει στα πιλοτικά σχολεία, μεταξύ 800 σχολείων στην Ελλάδα, με αναμορφωμένο ωρολόγιο πρόγραμμα και αυτό προβλέπει και κάποιες άλλες ειδικότητες, νέων τεχνολογιών και πληροφορικής, θεατρικής αγωγής και χορού, προκειμένου να λειτουργήσουμε. Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά έχουμε τη διαβεβαίωση από τις προϊστάμενες αρχές ότι τα κενά θα καλυφθούν στη διάρκεια της εβδομάδας».
Κάποιοι εκ των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου θα αναγκαστούν και φέτος να κάνουν μάθημα στην ημιυπόγεια αίθουσα, καθώς το θέμα της προσθήκης νέων αιθουσών στο σχολείο παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια. Επιπλέον, όπως σημειώνει ο κ. Μεριχωβίτης, «σε επίπεδο συντηρήσεων ζητήσαμε κάποια πράγματα από τον δήμο, αλλά δεν έγιναν, λόγω του γεγονότος ότι ήταν κατά πολύ μειωμένη η  κρατική επιχορήγηση. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και πιστεύω ότι μέσα σε αυτόν τον οικονομικό κυκεώνα, θα έπρεπε να είχαν προστατευτεί τα δυο κύρια δημόσια αγαθά, που είναι η παιδεία και η υγεία. Σεβόμενοι, πάντως  την κατάσταση που βρισκόμαστε, απαιτούμε μόνο τα βασικά και αναγκαία».
Και στα τρία Δημοτικά Σχολεία της Νέας Ερυθραίας, η αποστολή των σχολικών βιβλίων ήταν ελλιπής, τις πρώτες μέρες τουλάχιστον. Στο 2ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο που συστεγάζονται, η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με το επιπλέον πρόβλημα των κενών θέσεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Όπως σημειώνει η νέα διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου κ. Αλιμπέρτη, «αναμένουμε τις επόμενες μέρες να καλυφθούν τέσσερις θέσεις δασκάλων». Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο φοιτούν φέτος 170 μαθητές και στο 3ο Δημοτικό Σχολείο 160 μαθητές. Κι εδώ υπάρχουν αρκετές μετεγγραφές από ιδιωτικά σχολεία. Το σχολικό συγκρότημα λειτουργεί οριακά και όπως επισημαίνουν οι διευθυντές, «αν αυξηθούν τα τμήματα του χρόνου θα έχουμε πρόβλημα».

Γυμνάσιο

?  Κάπως καλύτερα από τις προηγούμενες χρονιές είναι τα πράγματα για το Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας, αφού φέτος λειτουργούν 11 τμήματα, όπου συνολικά φοιτούν 275 μαθητές. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τρία χρόνια οι μαθητές του Γυμνασίου είχαν φτάσει σε αριθμό «ρεκόρ» τους 335 με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα έλλειψης αιθουσών.
Όπως λέει στη «Ν.Ε.» ο υποδιευθυντής του σχολείου, Ν. Σπυρόπουλος, «ο αριθμός των μαθητών μειώθηκε φέτος και παρά το γεγονός ότι παρατηρείται εισροή από ιδιωτικά σχολεία, λόγω οικονομικής κρίσης. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι λειτουργούμε ικανοποιητικά και με τον αριθμό των μαθητών που έχουμε, πετυχαίνουμε 25άρια τμήματα, πράγμα που είναι ιδανικό για το σχολείο μας. Κενά δεν έχουμε σε εκπαιδευτικό προσωπικό, πλην δυο καθηγητών για τα μαθήματα των ιταλικών και της μουσικής, που αναμένουμε. Τα βιβλία έχουν έρθει σε ποσοστό 90%, αν και οι ελλείψεις δεν αφορούν σε βασικά μαθήματα. Επίσης, το σχολείο μας κρίνεται επαρκές από πλευράς υποδομών και το μόνο που περιμένουμε από τον δημο, είναι μια ασφαλτόστρωση στο προαύλιο, όπου μαζεύονται τα νερά».

Λύκειο

?  Στο Λύκειο Νέας Ερυθραίας, κατά την πρώτη εβδομάδα της νέας σχολικής χρονιάς, τουλάχιστον, υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με την κάλυψη κενών θέσεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, έλειπαν τέσσερις φιλόλογοι και ένας φυσικός. Στο σχολείο καταγράφεται αύξηση του μαθητόκοσμου, με 254 μαθητές να φοιτούν φέτος και υπάρχει κι εδώ τάση εισροής μαθητών από ιδιωτικά σχολεία. Όπως επισημαίνει ο διευθυντής του Λυκείου, Ε. Αποστόλου: «Ξεκινήσαμε σχετικά καλά και προσπαθούμε για το καλύτερο. Υπάρχουν όμως ελλείψεις σε καθηγητές, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε πολλά άλλα σχολεία της χώρας, αλλά μας διαβεβαίωσαν ότι μέχρι τέλη της εβδομάδας το θέμα θα έχει τακτοποιηθεί. Τα σχολικά βιβλία έχουν αποσταλεί κατά 90%. Φέτος δεν έγιναν σημαντικές επισκευές από πλευράς δήμου, καθώς τα κονδύλια που διατέθηκαν, ήταν αμελητέα, όπως άλλωστε και η κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους. Παρόλα αυτά, κάποιες μικρές βελτιώσεις έγιναν, όχι όμως όπως πέρυσι. Ωστόσο, η εικόνα του σχολείου μας δείχνει καλή σε γενικές γραμμές».

Αντώνης Μπιτσάνης, πρόεδρος Δ.Ε.Π.

«Τα αιτήματα των σχολείων δεν μπορούν να ικανοποιηθούν φέτος»

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Αντώνης Μπιτσάνης, εξηγεί στη «Ν.Ε.» τη ζοφερή πραγματικότητα που κυριαρχεί σχετικά με τις συντηρήσεις των σχολείων, αλλά και την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους, λόγω της πενιχρής κρατικής επιχορήγησης. «Τα αιτήματα που έγιναν από τους γονείς και τους δασκάλους δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, ειδικά φέτος, ούτε στο ένα δέκατο», επισημαίνει ο ίδιος.

– Ποια ήταν φέτος η κρατική χρηματοδότηση στον δήμο για τις ανάγκες των σχολείων; Τη θεωρείτε ικανοποιητική;
«Η κρατική χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων ανήλθε στο ποσό των 115.606 ?. Αυτό σημαίνει ότι καλύφθηκαν τα έξοδα θέρμανσης, καθαριότητας, γραφικής ύλης. Δεν θεωρώ ότι είναι ικανοποιητική η χρηματοδότησή τους, από το γεγονός ότι ο δήμος μας συμβάλλει με αντίστοιχα ποσά για τις ανάγκες τους και με διαφορετικούς τίτλους μέσα από τον προϋπολογισμό του. Όμως, ως άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης και κατανοώντας την οικονομική δυσπραγία, περιορίζομαι να σχολιάζω τους αριθμούς και να μη χρησιμοποιώ τις θέσεις μου ως προπαγάνδα στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης, που έχω την τιμή να υπηρετώ.
Θέλω επίσης να τονίσω ότι ο δήμος έχει προχωρήσει και σε πρωτοβουλίες, όπως χρηματοδότηση εξολοκλήρου της δημιουργικής απασχόλησης και της αθλητικής παιδείας των μαθητών μας. Όλα αυτά γίνονται με έξοδα του δήμου, που ως γνωστόν θα έπρεπε να προβλέπονται από τον εθνικό προϋπολογισμό. Θα χρησιμοποιήσω όμως και μία φράση της δημάρχου, η οποία ισχυρίζεται: ό,τι κάνουμε για τα σχολεία είναι για τα παιδιά μας και το μέλλον της κοινωνίας μας και δεν αποτελεί αντικείμενο επίδειξης και αναφοράς, παρά μόνο υποχρέωσης και δουλειάς γι? αυτούς που το δικαιούνται και που είναι η νέα γενιά».

– Υπάρχουν εκκρεμότητες για έργα και εργασίες που πρέπει να γίνουν στα σχολεία, με βάση και τα αιτήματα που σας απηύθυναν; Σε τι ποσό ανήλθε το 2010 η χρηματοδότηση του δήμου;
«Οι εκκρεμότητες για έργα και εργασίες στα σχολεία δεν τελειώνουν ποτέ. Εδώ στο σπίτι μας που είναι 80 τετραγωνικά και κάθε μέρα πρέπει να κάνουμε κάποια επισκευή, φανταστείτε λοιπόν στο μέγεθος των σχολικών κτιριακών εγκαταστάσεων από τους πολυπληθείς χρήστες τους, πόσες ανάγκες δημιουργούνται! Τα αιτήματα που έγιναν από τους γονείς και τους δασκάλους δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, ειδικά φέτος, ούτε στο ένα δέκατο, αφού η χρηματοδότηση του υπουργείου ήταν μόνο 11.000 ? και ο δήμος κάτω από τις σημερινές συνθήκες προχώρησε σε έργα διπλασίου ποσού. Όμως, εάν λάβουμε υπόψη μας τα έργα όλης της χρονιάς που έγιναν στα σχολεία, αυτά ανέρχονται σε 70.000 ?».

– Πώς εκτιμάτε ότι ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά για τα σχολεία της Νέας Ερυθραίας; Θα μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες τους (πετρέλαιο, καθαριότητα, φύλακες κ.λπ.);
«Για τη νέα σχολική χρονιά δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη, εάν δεν γνωρίζουμε κατ? αρχήν τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το χειμώνα και τις ανάγκες σε καύσιμα. Όπως και την τιμή του πετρελαίου, η οποία θα παίξει ρόλο.
Όσον αφορά στην καθαριότητα και τους φύλακες, υπάρχει προγραμματισμός και θα κάνουμε το καλύτερο, ώστε να καλυφθούν πλήρως».

– Πιστεύετε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο νέος Δήμος Κηφισιάς, ειδικότερα, είναι έτοιμος να αναλάβει τη αρμοδιότητα των σχολικών κτιρίων, βάσει των ρυθμίσεων του «Καλλικράτη»; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ανέγερση νέων σχολικών μονάδων στη Νέα Ερυθραία;
«Ο νέος Δήμος Κηφισιάς είναι λογικό να θέλει χρόνο προσαρμογής στα νέα δεδομένα του ??Καλλικράτη?? για να στήσει ένα καλό σκηνικό διαχείρισης των είκοσι περίπου σχολικών κτηριακών εγκαταστάσεων υποχρέωσής του και να οργανώσει τις υπηρεσίες που θα παρέχουν εργασίες για τη λειτουργία και συντήρησή τους. Δεν είμαι απαισιόδοξος, αλλά θα πρέπει να υπάρξει περίοδος κατανόησης και προσαρμογής όλων μας στο νέο καθεστώς. Η ανέγερση των νέων σχολικών μονάδων στα Ο.Τ. 275 και Ο.Τ. 285, που ενέταξε στο πρόγραμμα του ΟΣΚ η διοίκηση Ταμβάκη, για την κατασκευή του 4ου Δημοτικού, 3ου Νηπιαγωγείου και του 2ου Γυμνασίου στην περιοχή Μορτερό, είναι στο στάδιο της εκπόνησης μελετών και της οριστικής ένταξης σε διαδικασίες δημοπράτησης».


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.