«Ρε συ, τρελάθηκε αυτή;» μου είπε στο τηλέφωνο ο αγενής συμπολίτης μας ενημερώνοντάς με ότι η Δήμαρχος όρισε δημοτικό συμβούλιο ανήμερα της 35ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
«Θα την σκίσει η αντιπολίτευση», συνέχισε στο ίδιο αγενές στυλ, προβλέποντας ότι τη Δευτέρα θα έχουμε σώου. Αν και τα σώου είναι το ψωμί των εφημερίδων, τελείως αντιεπαγγελματικά έσπευσα να επικοινωνήσω με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.
«Φώτη, στην πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχετε κάνει κάποιο λάθος. Γράφει: Δευτέρα 17 Νοέμβρη»
«Δεν είναι λάθος. Η πορεία θα έχει τελειώσει. Έβαλα και το έψαξαν, έχω λίστα με δήμους που συνεδριάζουν την ίδια μέρα. Tα θέματα είναι πολλά και επείγοντα, γι΄ αυτό και την Παρασκευή θα ξαναγίνει συμβούλιο. Εξ άλλου και η Βουλή συνεδριάζει κανονικά την ίδια μέρα»
Με έπεισε ότι δεν είχαν τρελαθεί. Η διοίκηση του δήμου γνώρισε καλά τι πήγαινε να κάνει, είχε προετοιμαστεί συλλέγοντας και τα κατάλληλα επιχειρήματα.
Απλά δεν θεωρεί πρόβλημα να συνεδριάζεις μια τέτοια μέρα όταν πρέπει να βρίσκεσαι στην πορεία και να φωνάζεις για την επικαιρότητα των αιτημάτων των φοιτητών «Ψωμί – παιδεία – ελευθερία» και «ο αγώνας συνεχίζεται». Είναι θέμα αντίληψης.
Πρόβλημα θα ήταν να γίνει συνεδρίαση την 25η Μαρτίου όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου «είναι αργία». Οπότε; Ας καθιερωθεί η 17 Νοέμβρη ως ημέρα αργίας για να μην μπορεί η διοίκηση του δήμου και κάθε δήμου να ορίζει συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου!!!
Τελικά το «σώου» δεν αποφεύχθηκε. Η διοίκηση εφαρμόζοντας την απόφασή της να «τιμήσει» όπως εκείνη επιθυμεί την ημέρα, εισέπραξε την έμπρακτη άρνηση και αποδοκιμασία της αντιπολίτευσης, αφού ο τρόπος εορτασμού που επέλεξε η διοίκηση δεν άρεσε προφανώς στην αντιπολίτευση να επιβληθεί και στην ίδια, θεωρώντας το δημοτικό συμβούλιο εκπρόσωπο των πολιτών και όχι «τσιφλίκι» των διοικούντων.
Χωρίς να θέλω να ερμηνεύσω την αντιπολίτευση, καλά έκανε και «εκμεταλλεύτηκε» το ατόπημα της διοίκησης, αφού ο καθένας τιμά την ημέρα όπως θέλει. Άλλος με συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, άλλος με δυναμική διεκδίκηση του δικαιώματος στην αλήθεια (α-λήθη).
Τα όσα ακολούθησαν τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου στην οδό Σπύρου Λούη θα έχρηζαν των συμβουλών ψυχολόγου, αν δεν ήταν γνωστή η αντίληψη της δημάρχου για τις σχέσεις που πρέπει να διέπουν την «διοίκησή της» με τους υπηκόους της.
Άλλοι πιθανώς να  ζητούσαν συγγνώμη και το θέμα να έκλεινε εκεί. Κάποιοι να επιχειρούσαν ένα συμβιβασμό με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Η δήμαρχός μας, ποτέ. Πιστή στα βασικά δόγματα του ολοκληρωτισμού «εμείς και οι άλλοι» και «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός μας» συγκάλεσε την επομένη έκτακτη συνέντευξη τύπου (πρώτη φορά στα δημοτικά χρονικά από το 1995), για να καταγγείλει τους «εχθρούς του λαού», ήτοι σύσσωμη την αντιπολίτευση και βέβαια την «ανεξάρτητη και αδέσμευτη τοπική εφημερίδα Νέα Ερυθραία η οποία διά του εκπροσώπου της πρωτοστατούσε των γεγονότων». Το  ότι αμέσως μετά την συνέντευξη τύπου η δήμαρχος ανακάλεσε την αβάσιμη κατηγορία κατά της εφημερίδας (ο δημοσιογράφος ήταν εκεί για να κάνει τη δουλειά του) επικαλούμενη παραπληροφόρηση, δείχνει ότι η τακτική «πες – πες το μεγαλύτερο ψέμα, όλο και κάτι θα μείνει» παραμένει η βασική επικοινωνιακή τακτική της… αυτού εξοχότητος.
Η αμνησία για το νόημα της εξέγερσης του Νοέμβρη πάει πακέτο με την εχθρότητα απέναντι  στην ενημέρωση, την ελευθερία του λόγου και της δράσης.
Καθείς με τις ιδέες του…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.