Στην τελική ευθεία η αναθεώρηση του ΓΠΣ Νέας Ερυθραίας μετά την τελευταία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου

Κτίριο Βωβού. Παρόμοια διάταξη με αυτή που ακυρώθηκε με προ- σφυγή στο ΣτΕ, επανέρχεται σήμερα από τον ΟΡΣΑ με την φανερή ή σιωπηλή συμφωνία διοίκησης και δημοτικού συμβουλίου

Ένα βήμα πιο κοντά στις προτάσεις του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας (ΟΡΣΑ) στην πορεία αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Νέας Ερυθραίας βρίσκεται ο δήμος με την τελευταία κατά πλειοψηφία απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο. Χρειάστηκαν εφτά ολόκληρα χρόνια για να «ωριμάσει» μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2003 και φαίνεται πια ότι οδεύει προς το τέλος της.
Ήταν η πρώτη χρονιά της διοίκησης Μπουρίκα όταν με πρωτοβουλία της αντιδημάρχου Κατερίνας Μουστάκη, ο ΟΡΣΑ παρουσίασε την πρώτη του πρόταση για το πολεοδομικό μέλλον της Νέας Ερυθραίας, η οποία συνάντησε αρκετές αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο και απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Από τότε μέχρι σήμερα «κύλησε πολύ νερό στ? αυλάκι». Το 2006 και σε προεκλογική περίοδο παρουσιάστηκε η μελέτη αναθεώρησης του ΓΠΣ, που ανέθεσε ο δήμος στο μελετητικό γραφείο Σ. Τσαγκαράτου, εγκαινιάζοντας ένα νέο κύκλο διαβούλευσης, ο οποίος έμελε να ξεκινήσει και πάλι από μηδενική βάση, όταν ανέλαβε τον δήμο εκ νέου η διοίκηση Ταμβάκη. Για να φτάσουμε μέχρι το 2010, όπου και πάλι σε προεκλογική περίοδο, το ΓΠΣ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, με τον δήμο να πλησιάζει αυτή τη φορά αρκετά κοντά στις προτάσεις του ΟΡΣΑ.
Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη έπαιξε και η «λήξη χρόνου» που σήμανε για τις εμπορικές χρήσεις πάνω σε βασικούς οδικούς άξονες, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του 2001 και οι οποίες σήμερα ουσιαστικά λειτουργούν σε «καθεστώς ανοχής» μέσα σε περιοχές αμιγούς κατοικίας. Ένα τετελεσμένο που αδυνατίζει σημαντικά την τελική γνωμοδοτική ισχύ του δήμου στη διαδικασία αναθεώρησης του ΓΠΣ, εφόσον οι διοικήσεις της τελευταίας οκταετίας με δική τους ευθύνη δεν «έτρεξαν» το θέμα και καθυστέρησαν χαρακτηριστικά. Ο ΟΡΣΑ εισηγείται σήμερα επαχθέστερες χρήσεις σε όλες σχεδόν τις πολεοδομικές ενότητες του δήμου, από εκείνες που προτείνει ο δήμος. Αυτό απορρέει από τις προτάσεις του που απέστειλε στις αρχές Αυγούστου, έπειτα από την επεξεργασία  της Β1 φάσης της μελέτης αναθεώρησης του ΓΠΣ Νέας Ερυθραίας. Όπως τονίζεται στην απόφαση του ΟΡΣΑ, μεταξύ άλλων λήφθηκαν υπόψη οι υφιστάμενες χρήσεις γης, η πληθυσμιακή ανάπτυξη, οι προτάσεις της μελέτης τεκμηρίωσης ΓΠΣ του δήμου, η γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου, τα αιτήματα ιδιωτών και οι διαπιστώσεις από τις επιτόπιες αυτοψίες.
Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νέας Ερυθραίας, τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, ελήφθη μια κατά πλειοψηφία απόφαση-γνωμοδότηση επάνω στις προτάσεις που κατέθεσε πρόσφατα ο ΟΡΣΑ. Και όπως φάνηκε, η διοίκηση του δήμου έριξε και άλλο «νερό στο κρασί της», κυρίως για τις εμπορικές χρήσεις στη Λεωφ. Τατοΐου,  προκειμένου να βρεθεί μια κάποια λύση, πριν να εκπνεύσει η παρούσα τετραετία, που σηματοδοτείται και με την κατάργηση του Δήμου Νέας Ερυθραίας, ελέω «Καλλικράτη».

Τι προτείνει ο ΟΡΣΑ
Ο ΟΡΣΑ προτείνει, μεταξύ άλλων, επέκταση του Πολεοδομικού Κέντρου και εκτεταμένες χρήσεις γενικής κατοικίας σε Τατοΐου, Χ. Τρικούπη, Παπανδρέου και πλατεία 28ης Οκτωβρίου, επιχειρώντας να φέρει σε συνάφεια τη φυσιογνωμία της Νέας Ερυθραίας με το περιβάλλον του νέου Δήμου Κηφισιάς και τη «λειτουργική σύνδεσή της με τους λοιπούς πρώην ΟΤΑ που συνενώνονται», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα:
* Πολεοδομικό Κέντρο επί της Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου από Ιωνίας μέχρι Χαλκηδόνος.
* Τοπικό Κέντρο Γειτονιάς στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας 28ης Οκτωβρίου (στα οικόπεδα που περικλείονται μεταξύ των οδών Πλαστήρα, Αλικαρνασσού, Ηρ. Πολυτεχνείου, Κολοκοτρώνη, Δαβάκη, Β. Ηπείρου).
* Γενική Κατοικία: Στα οικόπεδα που έχουν πρόσωπο στη Γ. Παπανδρέου από Πόντου μέχρι Φλέμινγκ. Σε δυο Ο.Τ. της Λεωφόρου Ελ. Βενιζέλου (από Κύθνου έως Δελβίνου και από Ρόδου έως Ιθάκης). Εντός του συνοικισμού σε μια περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Χαλκηδόνος, Θ. Μιλησίου, Αναξαγόρα, Αγ. Φανουρίου, Γρηγορίου Ε?, Ηρ. Πολυτεχνείου, Μικράς Ασίας, Βρυούλων, Ομήρου και Δορυλαίου. Στην ευρύτερη περιοχή του οδικού άξονα της Χαρ. Τρικούπη (Ηρ. Πολυτεχνείου, Χ. Τρικούπη, Στροφυλίου, Ιωνίας, Αίαντος, Κανάρη). Σε όλη τη Λεωφ. Τατοΐου, εκτός τεσσάρων συγκεκριμένων Ο.Τ. (από Δαβάκη έως Σεούτη και από Περγάμου έως Χ. Νέζερ) που παραμένουν σε καθεστώς Αμιγούς Κατοικίας. Τέλος, στα Ο.Τ. που βρίσκονται πλησίον του κόμβου Βαρυμπόμπης (Τατοΐου, Αγ. Σαράντα, Λ. Ερυθραίας), όπως και στο πολυσυζητημένο Ο.Τ. 273, ιδιοκτησίας Βωβού στο Μορτερό (Σαμοθράκης και Γυμναστηρίου).
* Αμιγή Κατοικία σε όλες τις πολεοδομικές ενότητες του δήμου, ακόμη και σε Καστρί-Πολιτεία, κάτι που αν ισχύσει και σε αυτές τις περιοχές, σημαίνει ότι θα μπορούν να αναπτυχθούν εμπορικά καταστήματα μέχρι 50 τ.μ.
* Ελεύθερους χώρους αστικού πρασίνου για τα οικόπεδα του πρώην ΤΑΠ ΟΤΕ στην περιοχή Ζαφειρίου επί της οδού Αγ. Σαράντα.
* Περιοχές εκτός πολεοδόμησης και περιοχές προστασίας. Για τον ορεινό όγκο της Πεντέλης και τον Κηφισό ποταμό ισχύουν τα καθοριζόμενα στα Διατάγματα προστασίας τους. Η περιοχή Α? ειδικής προστασίας αφορά στο τμήμα μεταξύ Λεωφ. Ερυθραίας και Εθνικής Οδού. Στα μη δασικά και αναδασωτέα τμήματά της καθορίζονται χρήσεις αναψυχής, αθλητισμού και κατοικίας. Στην περιοχή Β? εκτός σχεδίου της Καστρίτσας καθορίζονται χρήσεις κατοικίας και πολιτιστικών εγκαταστάσεων. Και στις δυο παραπάνω ζώνες θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα οικόπεδα με ελάχιστο εμβαδόν 4 στρεμμάτων, ενώ τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια παραμένουν. Επισημαίνεται επίσης ότι απαγορεύεται η διασπορά σε πάνω από δυο κτίρια, ενώ η δόμηση υλοποιείται σε θέση που δεν θίγεται η υφιστάμενη δενδρώδης βλάστηση. Οι κατασκευές φέρουν υποχρεωτικά στέγη, ενώ απαγορεύεται η τοποθέτηση λυόμενων κτισμάτων, τροχοβιλών και η αποθήκευση παντός είδους προϊόντων. Τέλος, στη ζώνη πρασίνου, παραρεμάτιων περιοχών και ρεμάτων απαγορεύεται κάθε δόμηση και περίφραξη ή αλλοίωση του εδάφους με έργα.

Τι λέει ο δήμος
Η τελική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου πλησιάζει αρκετά κοντά στις προτάσεις του ΟΡΣΑ με τις εξής διαφοροποιήσεις και προσθήκες:
* Αμιγής Κατοικία στα οικόπεδα που έχουν πρόσωπο στη Γ. Παπανδρέου. Ανάπτυξη του Τοπικού Κέντρου γύρω από την πλατεία 28ης Οκτωβρίου, εξαιρουμένων των οικοπέδων με πρόσωπο επί των οδών Ν. Πλαστήρα, Β. Ηπείρου, που θα πρέπει να παραμείνουν σε καθεστώς Αμιγούς Κατοικίας. Αμιγής κατοικία επίσης για τα οικόπεδα που έχουν πρόσωπο στην οδό Ιωνίας, όπως και στην οδό Κανάρη. Στις περιοχές Καστριού και Πολιτείας μόνο κατοικία εξαιρουμένων όλων των άλλων χρήσεων, πλην των υπαρχόντων πολιτιστικών κτιρίων και των κοινόχρηστων χώρων.
* Αναστολή οικοδομικών αδειών για τα οικόπεδα του πρώην ΤΑΠ ΟΤΕ στην περιοχή Ζαφειρίου, όπως και σε όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές.
* Καταγραφή και αποτύπωση στο χάρτη αναθεώρησης του ΓΠΣ των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων του δήμου σε όλες τις πολεοδομικές ενότητες.
* Οι συντελεστές δόμησης να παραμείνουν ως έχουν σήμερα, καθώς ενδέχεται να υπάρξουν παρερμηνείες με τους «μέσους συντελεστές δόμησης» που προτείνει ο ΟΡΣΑ.

Τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω προτάσεις του δήμου διαμορφώθηκαν, κυρίως με βάση την εισήγηση της διοίκησης. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που έλαβαν το λόγο (Κ. Μουστάκη, Γ. Τσαγκάρης, Κ. Τζήκας), επεσήμαναν την «επιλεκτική αντιμετώπιση» τόσο του ΟΡΣΑ όσο και της διοίκησης του δήμου, για τα οικόπεδα Γκέρτσου που παραμένουν σε καθεστώς Αμιγούς Κατοικίας με μειωμένο, μάλιστα, συντελεστή δόμησης στο 0,6 κι ενώ όλη η Λεωφ. Τατοΐου παραδίδεται σε χρήσεις Γενικής Κατοικίας.
Η Κατερίνα Μουστάκη πρότεινε επιπλέον να δημιουργηθεί ένα μικρό Τοπικό Κέντρο Γειτονιάς στο κομμάτι του κόμβου Βαρυμπόμπης μέχρι την Αγ. Σαράντα και Εθν. Αντιστάσεως, όπου είναι διαμορφωμένη η κατάσταση.
«Δικαιώθηκα για την επισήμανσή μου εδώ και χρόνια ότι θα φτάσουμε και πάλι στις εκλογές του 2010 να συζητάμε για το ΓΠΣ, όπως και για το θέμα της υπογειοποίησης της Λεωφ. Κηφισίας, που τίθεται πλέον ως στόχος και από τον ΟΡΣΑ», τόνισε η ίδια.
Ο Γιάννης Τσαγκάρης προέκρινε το γεγονός ότι θα πρέπει να προχωρήσει το σχέδιο αναθεώρησης του ΓΠΣ, αλλά υποστήριξε ότι θα πρέπει να προωθηθούν και όλες οι παρατηρήσεις των δημοτικών συμβούλων, μαζί με την πρόταση της διοίκησης. Ο κ. Τσαγκάρης επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη αναστολής οικοδομικών αδειών σε περιοχές εκτός σχεδίου, έως ότου αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες, τη μη σοβαρή αναφορά του ΓΠΣ στην επέκταση του Ηλεκτρικού και την κατασκευή των υπόγειων σταθμών, όπως επίσης και την ασυμφωνία που υπάρχει μεταξύ δήμου και ΟΡΣΑ ως προς την ιεράρχηση του οδικού δικτύου.
Έκπληξη προκάλεσε η τοποθέτηση του Κώστα Τζήκα ότι «ο ΟΡΣΑ εκβιάζει», αναφερόμενος στα οικόπεδα Γκέρτσου που παραμένουν σε καθεστώς Αμιγούς Κατοικίας. «Αν δούμε το σχέδιο όπως διαμορφώνεται, στην ουσία επαναφέρουμε το ΓΠΣ στο 1988 και καταργούμε το Διάταγμα του 2001», τόνισε ο ίδιος και δήλωσε σύμφωνος με την πρόταση του ΟΡΣΑ, ζητώντας επιπλέον να συμπεριληφθούν σε καθεστώς Γενικής Κατοικίας όλα τα Ο.Τ. της Λεωφ. Τατοΐου, όπως και της Αγ. Σαράντα από τον κόμβο Βαρυμπόμπης μέχρι την οδό Χειμάρας.
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παρενέβη και ο πρόεδρος του συλλόγου «οι Φίλοι του Καστριού» Α. Αθανασόπουλος, ο οποίος δήλωσε πως οι κάτοικοι της περιοχής δεν επιθυμούν αλλαγή των χρήσεων γης, παρά μόνο αποκλειστική κατοικία, ενώ σε περίπτωση που προχωρήσουν τα σχέδια του ΟΡΣΑ, θα ξεσηκωθούν. Ο ίδιος είχε και ένα σύντομο διάλογο σε υψηλούς τόνους με την επικεφαλής της Δημοτικής Αναγέννησης, Μαρίνα Πετούση, η οποία καταψήφισε έπειτα και την πρόταση της διοίκησης για Καστρί και Πολιτεία, τονίζοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο στέλνουν όλες τις οχλούσες χρήσεις σε άλλες περιοχές της Νέας Ερυθραίας, απ? όπου και εξυπηρετούνται τελικά».
Τέλος, η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη τόνισε πως «η οικονομία δεν μπορεί να καταστρέψει την πόλη και δεν υπαναχωρούμε των αρχικών μας προτάσεων». Η ίδια δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετη και αμετακίνητη για το θέμα της Αγ. Σαράντα που έθεσε η αντιπολίτευση, όπως και για τις περιοχές Καστριού και Πολιτείας που θα πρέπει να παραμείνουν στα σημερινά τους δεδομένα, «για να μην αρχίζει να σαπίζει το μήλο προς τα πάνω», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

* Η πρόταση του ΟΡΣΑ δημοσιεύεται αναλυτικά σε χάρτη στην ιστοσελίδα της «Ν.Ε.» sepik.net/nea

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.