moystaki_katerina.jpg

Δεν θα μπω στον πειρασμό να ασχοληθώ με την επικαιρότητα, που έχει καταντήσει πια ρουτίνα, στην ζωή της Αθήνας, με τις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις, που πάντα καταλήγουν δυστυχώς σε επεισόδια με τραυματίες και βανδαλισμούς.
Όσον αφορά στο θέμα των μεταναστών, έχω αναφερθεί πολλές φορές, τόσες που φοβάμαι ότι θα έχετε βαρεθεί να διαβάζεται τις απόψεις μου.
Δεν θέλω να αναλύσω την περίπτωση Στρος Καν, αλλά δεν μπορώ να μην αναφερθώ καθόλου στο γεγονός, αφού για άλλη μια φορά διαπίστωσα την υποκρισία αυτού του λαού, που θεωρητικά και σε όσα δεν τον αφορούν κόπτεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και από την άλλη παρεμβαίνουν σε ξένες χώρες επιθετικά, συλλαμβάνουν και ξεγυμνώνουν αιχμαλώτους, τους βασανίζουν, δημιουργούν φυλακές όπως του Γκουαντάναμο, όπου οι κρατούμενοι ζουν στην απομόνωση, καταδικασμένοι χωρίς δίκαιη δίκη.
«Στη χώρα τους ήρθα αναζητώντας μόρφωση
και ανάμεσα τους βρήκα την κακία
Μας ανέβασαν σε ένα φορτηγό
και μας έδεσαν με τα δεσμά της αδικίας
Μαζί με την κακία τους είχαν και τρέλα.
Δοκιμασίες, μετά χτυπήματα και βλακεία».
Είναι ένα ποίημα γραμμένο από τον Μοχάμετ Ελ Γκαράνι, ήταν δεκατεσσάρων χρόνων όταν το 2002 έγινε «μαχητής του εχθρού». Το έγραψε στη φυλακή Γκουαντάναμο, στη Κούβα.
Αυτή η περίεργη αντιμετώπιση κάποιων ανθρώπων από την πλευρά τις εξουσίας, όχι τυχαίων, όπως ο Στρος Καν, αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις.
Ασφαλώς και δεν συμφωνώ για όσα έκανε, αν τα έκανε, επειδή όμως διατηρεί το δικαίωμα της αθωότητας μέχρις ότου αποδειχθεί το αντίθετο δεν μπορεί να θεωρείται ένοχος δίχως δίκη.
Οι χειροπέδες είχαν κάποιο νόημα ή την προσπάθεια εξευτελισμού του;
Θαύμασα όμως την άμεση αντίδραση των αρχών και την ταχύτητα διεξαγωγής των δικαστικών διαδικασιών.
Φαντάζεστε να αποδειχθεί αθώος; Τι σημαίνει όλος αυτός ο εξευτελισμός για την υπόλοιπη ζωή του, όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για την οικογένεια του;
Στην χώρα μας όμως τα προβλήματα παραμένουν, και πάλι η «συναίνεση» είναι ζητούμενο.
Όλες οι σώφρονες φωνές συγκλίνουν σ? αυτή την «απαίτηση». Ο λαός λέει: «Βρέστε τα μεταξύ σας και κάντε το καθήκον σας απέναντι στη χώρα και στις γενιές που έρχονται».
Όποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι βρισκόμαστε σχεδόν στην πλέον δύσκολη περίοδο της χώρας από την μεταπολεμική εποχή, φαίνεται ότι δεν  ζει σ? αυτή τη πατρίδα ή δεν τον αγγίζει το πρόβλημα.
Αλλά, παρ? όλη την εισαγωγική μου δήλωση, έστω και ακροθιγώς ασχολήθηκα με την επικαιρότητα.
Αλλάζω γρήγορα θέμα.
Το ξέρετε ότι η πρώτη επίσημη απαγόρευση του καπνίσματος στην Ελλάδα έγινε στις 31 Ιουλίου 1856; Το έμαθα, όταν έπεσε στα χέρια μου ένα διάταγμα της Βασίλισσας Αμαλίας.
Η απαγόρευση τότε, έγινε για διαφορετικούς λόγους.
Αλλά καλύτερα να σας παραθέσω το κείμενο όπως, το διάβασα, αξίζει τον κόπο!
ΔΙΑΤΑΓΜΑ
Περί απαγορεύσεως του καπνίζειν εντός των δημοσίων γραφείων και καταστημάτων
ΟΘΩΝ
ΕΔΕΩ ΘΕΟΥ
ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Θέλοντας να προλάβωμεν όσον ένεστι τα εξ ενδεχομένων πυρκαϊών δυστυχήματα, επί τη προτάσει του Ημετέρου επί των Εσωτερικών Υπουργού, απεφασίσαμεν και διατάττομεν.
Α΄. Απαγορεύεται η χρήσις του καπνίζειν είτε δια καπνοσυρίγκων (τσιμπουκίων), είτε δια σιγάρων, εις πάντας εν γένει τους υπαλλήλους και υπηρέτας του Κράτους εντός των δημοσίων γραφείων και καταστημάτων.
Β΄. Η απαγόρευσις αυτή επεκτείνεται και εις πάντα άλλον προσερχόμενον εις τα ειρημένα καταστήματα και γραφεία χάριν υποθέσεως ή άλλης τινος αιτίας.
Γ΄. Ο Ημέτερος επί των Εσωτερικών Υπουργός θέλει δημοσιεύσει και εκτελέσει το παρόν Διάταγμα.
Εν Αθήναις, την 31 Ιουλίου 1856.
Εν ονόματι του Βασιλέως
Η Βασίλισσα
ΑΜΑΛΙΑ
Ο στόχος του διατάγματος αφορούσε στην αποφυγή πυρκαγιών. Όπως καταλαβαίνετε πετούσαν τα αποτσίγαρα κατάχαμα, στο καλάθι των αχρήστων και, τέλος, πάντων όπου τύχαινε!
Μπορείτε να φανταστείτε το περιβάλλον που επικρατούσε στους δημόσιους χώρους!
Πολλοί ίσως θα προλάβετε τα «πτυελοδοχεία» στους διαδρόμους των Υπουργείων ή Οργανισμών.
Προσωπικά θυμάμαι, στα τελευταία τους, τα πτυελοδοχεία στον ΕΟΤ, νεαρή Αρχιτέκτων τότε, δεν πίστευα στα μάτια μου. Ευτυχώς γλυτώσαμε από αυτή την αηδία. Νομίζω πως τα χαρτομάντιλα έδωσαν τη λύση και κάποιοι νεότεροι, που δεν είχαν συνηθίσει στο θέαμα τα κατήργησαν, όχι μόνο για λόγους αισθητικής, άλλα κυρίως για λόγους υγείας. Αλλά εκτός αυτών ξύπνησαν άλλες μνήμες, βλέποντας το διάταγμα. Όπως: «Ελέω θεού Βασιλεύς της Ελλάδος» και η υπογραφή: Εν ονόματι του Βασιλέως Η Βασίλισσα ΑΜΑΛΙΑ.
Δηλαδή όλη η βασιλική οικογένεια είχε συμμετοχή στη διοίκηση του κράτους!
Από τότε που ελευθερώθηκε το Ελληνικό κράτος, βάλαμε στο κεφάλι μας ξένους να μας διοικούν. Εμείς μόνοι μας, ποτέ δεν ομονοήσαμε, να τα βρούμε και να διοικήσουμε τον τόπο μας χωρίς «επιτετραμμένους».
Οι σύμμαχοι μας, μας πρόδωσαν στο παρελθόν και το κάνουν ακόμα με διάφορους τρόπους και διαφορετικές τακτικές, πάντα όμως με το ίδιο αποτέλεσμα. Το κράτος μας, έγινε λάφυρο στους εκάστοτε νικητές, ξένους και ντόπιους.
Και οι βασιλιάδες «Ελέω θεού» δεν ήταν «διακοσμητικοί» άρχοντες, που δεν δημιουργούσαν προβλήματα στη χώρα. Αντίθετα, «ο κυρίαρχος λαός» μόνο κυρίαρχος δεν ήταν, όταν αυτοί «κατείχαν» την Ελλάδα.
Δεν μπορώ κάθε φορά, να μη θυμηθώ τις δολοπλοκίες και τις ανθελληνικές τους δράσεις, γι? αυτό και παρασύρομαι, όταν μια αφορμή τους βγάζει στην επιφάνεια.
Θα μου πείτε αυτή είναι η ιστορία μας την οποία όχι μόνο πρέπει να την θυμόμαστε αλλά και  να διδασκόμαστε από αυτή, για να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη.
Ας είναι!
Ξεκίνησα να γράφω για την αντικαπνιστική εκστρατεία και την ύπαρξη της στην Ελλάδα στο βάθος των αιώνων, και το μυαλό μου άθελα του έκανε διαδρομές στο κακό μας παρελθόν πατώντας σε δρόμους κακοτράχαλους που κάνουν την μνήμη να πονάει.
Το σήμερα όμως είναι η πραγματικότητα που ζούμε και αυτό «το σήμερα» οφείλουμε να φέρουμε εις πέρας με αξιοπρέπεια και σωφροσύνη για να μη μας γράψει η ιστορία ως τους χειρότερους προγόνους των επιγόνων μας.
Επειδή, όπως λέει και ο Ελύτης:
«Τούτο μόνο να ξέρεις: Ό,τι σώσεις μες στην αστραπή καθαρό στον αιώνα θα διαρκέσει»
Θα επανέλθω στο κάπνισμα και την απαγόρευση του, η οποία βέβαια όπως λένε οι αριθμοί έχει καταστρατηγηθεί στις περισσότερες περιπτώσεις.
Ας δούμε λοιπόν τους αριθμούς των παραβατών, από τότε που άρχισε η απαγόρευση, δηλαδή πριν ενιά μήνες.
9500 καπνίζουν μέσα στα καταστήματα. Πάνω στα τραπέζια υπάρχουν 6500 σταχτοδοχεία και 3000 καπνίζουν  με την ανοχή του υπευθύνου. Υπάρχουν 22000 καταγγελίες για τη μη εφαρμογή της απαγόρευσης. Οι 19000 από αυτές αφορούν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ακόμη υπήρξαν καταγγελίες για κάπνισμα σε δημόσια νοσοκομεία και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Από την πλευρά του Υπουργείου υποστηρίζεται ότι θα αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι. Βέβαια οι καταστηματάρχες διαμαρτύρονται για «στοχευμένους ελέγχους, στα ίδια καταστήματα, με σκοπό να τα κλείσουν για παραδειγματισμό» και ότι «τα πρόστιμα επιβάλλονται μόνο στους καταστηματάρχες και όχι στους παραβάτες καπνιστές, όπως ορίζει ο νόμος». Μια διαμάχη μεταξύ καταστηματαρχών και πολιτείας που δεν λέει να τελειώσει.
Πραγματικά, δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι, πρέπει να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους.
Προσωπικά δεν κάπνισα ποτέ και όπως καταλαβαίνετε με ενοχλεί ο καπνός στην ανάσα. Δυσκολεύομαι να αναπνεύσω και επί πλέον ζαλίζομαι. Γιατί θα πρέπει να υφίσταμαι όλη αυτή την ταλαιπωρία, που στο κάτω-κάτω, δεν είναι καπρίτσιο μου, αλλά θέμα υγείας. Και όχι μόνο της δικής μου υγείας αλλά του συνόλου.
Νομίζω ότι οι ίδιοι οι καπνιστές, που διεκδικούν το δικαίωμα τους να καπνίζουν, αν κάποιος τους επέβαλε, χωρίς να θέλουν, να βρεθούν σε ένα χώρο, που καπνίζουν «ουσίες» και να αναπνεύσουν αυτή τη «κάπνα» δεν θα το ήθελαν, ούτε θα τους άρεσε, γιατί  λοιπόν δεν καταλαβαίνουν τους μη καπνιστές και γιατί νομίζουν ότι η υγεία τους είναι μόνο δικό τους πρόβλημα;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να τιμήσει τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου με ειδικό βραβείο, επειδή η σταθερή αντικαπνιστική του στάση χαρακτηρίζεται ως πράξη πολιτικού θάρρους, αφού υπoστήριξε ένα μη δημοφιλές μέτρο, παρά την αντίδραση συμφερόντων  και σε περίοδο αυστηρής λιτότητας.
Για να δούμε! Αυτό  που ξεκίνησε με διαφορετικό σκεπτικό στις 31 Ιουλίου του 1856, θα γίνει πραγματικότητα μετά από 155 χρόνια;
Άλλωστε όλοι έχουμε το δικαίωμα να αναπνέουμε σε δημόσιους χώρους, καθαρό αέρα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.