της Μαρίας Σαντιξή

234-drybeteio.jpgΤο Δρυμπέτειο Κέντρο Προαγωγής Υγείας, σε συνεργασία με την «Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας» διοργάνωσε την Τετάρτη 7 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2007, στο σπίτι του Αθλητισμού, ενημερωτική ημερίδα με θέμα την Προστασία από τον Καρκίνο του Μαστού. Στόχος: Η πρόληψη του καρκίνυ να γίνει τρόπος ζωής.
Ομιλητές οι: Δρ. Λυδία Ιωανίδου- Μουζάκα, Ειδική Μαστολόγος, Δρ. Βας. Γεωργούντζος, Ακτινοδιαγνώστης, Δρ. Σάββας Παπαδόπουλος, Παθολογοανατόμος, Δρ. Νεκταρία Καλαμάτα-Λαμπρινάκη, Πλαστικός χειρούργος
Μαρ. Μπιτσάκου, Ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια.
Ο καρκίνος του μαστού είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου για τις γυναίκες με συχνότητα εμφάνισης να αυξάνει σταθερά. Τα αίτια δεν είναι απολύτως γνωστά παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει η επιστημονική έρευνα. Με κατανοητό και απλουστευμένο τρόπο για το κοινό, παρουσίασαν τους παράγοντες που συντελούν στην ανάπτυξη καρκίνου, τους τρόπους έγκαιρης διάγνωσης με τις διάφορες παρακλινικές εξετάσεις, την χειρουργική αντιμετώπιση και την αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή. Μας βοήθησαν να καταλάβουμε τα προειδοποιητικά σημάδια και να απευθυνθούμε στον ειδικό γιατρό. Κάθε χρόνο χιλιάδες γυναίκες και οι οικογένειες τους έρχονται αντιμέτωπες με τον καρκίνο του μαστού.
Ο σωστός και έγκαιρος έλεγχος προλαβαίνει δυσάρεστες καταστάσεις και είναι κρίμα να μπούμε σε περιπέτειες από αμέλεια ή φόβο.
Τρία είναι τα βήματα προστασίας της γυναίκας. Η μηνιαία αυτοεξέταση, η κλινική εξέταση και η τακτική μαστογραφία.
Φορτισμένη ασυνήθιστα συναισθηματικά η αίθουσα. Εκπληκτική και συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης οι κυρίες που μας μίλησαν για την αρρώστια τους με τόλμη, δίνοντας σε όλους εμάς ένα αισιόδοξο μήνυμα που αποδεικνύει ότι ο καρκίνος αντιμετωπίζεται! Τον προλαβαίνουμε, τον πολεμάμε και τον νικάμε.
Το κοινό με ένα ιδιαίτερο θερμό χειροκρότημα αγκάλιασε και στήριξε τις κυρίες, στη μάχη που δίνουν. Πολλοί έχουν βγει νικητές από αυτή την περιπέτεια, συνεχίζουν δίνοντας ζωντανό μήνυμα ελπίδας. Στο τέλος της εκδήλωσης διανεμήθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό σε όσους το παρακολούθησαν.
Κάθε γυναίκα πρέπει να έχει πρόσβαση στην ενημέρωση, δικαίωμα στον προληπτικό έλεγχο και την έγκαιρη διάγνωση που είναι σωτήρια για την αντιμετώπιση της νόσου. Κάτι που δηλαδή εξασφαλίζει στις γυναίκες της πόλης μας το Δρυμπέτειο.
Ας πάρουμε δυναμικά την υγεία στα χέρια μας και ας κάνουμε την πρόληψη μέρος της ζωής μας.
Ο καρκίνος θεραπεύεται στις περισσότερες περιπτώσεις.
ΑΝ ΔΙΑΓΝΩΣΘΕΙ ΕΓΚΑΙΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.