ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η Ένωση Συλλόγων & Κηδεμόνων του Δήμου Κηφισιάς ενημερώνει για την ημέρα δράσης και ενημέρωσης των πολιτών του Δήμου, που πραγματοποίησε το Σάββατο 10 Ιουνίου 2017, από τις 10:30 π.μ. και έως τις 14:00, σχετικά με τα προβλήματα της σχολικής στέγης στο Δήμο.

Η Ένωση καλεί τους γονείς να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, με σκοπό να ενημερωθούν οι κάτοικοι του Δήμου Κηφισιάς για τα στεγαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες στον Δήμο.

Επίσης, έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση που περιγράφει τα πλέον άμεσα στεγαστικά προβλήματα των σχολείων, καθώς κείμενο συλλογής υπογραφών, που -όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση- θα ενίσχυε την προσπάθειά τους.

ΕΝΩΣΗ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
e-mail:   ds-esgk@googlegroups.com
6937.105.194 – 6977.259.576

ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Πολίτες της Κηφισιάς

Στον Δήμο μας λειτουργούν σήμερα 14 Νηπιαγωγεία, 12 Δημοτικά, 4 Γυμνάσια και 4 Λύκεια (Δημόσια σχολεία). Σε αυτά φοιτούν 5.181 μαθητές. Ο αριθμός αυτός χρόνο με τον χρόνο αυξάνει, λόγω της στροφής μαθητών από την ιδιωτική στην δημόσια εκπαίδευση, εξ αιτίας της δύσκολης οικονομικής κατάστασης. Παράλληλα με την αύξηση των μαθητών, αυξάνονται και τα προβλήματα υποδομών. Τα σχολεία πλέον δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών.

Ενδεικτικά, γνωστοποιούμε τα παρακάτω

1.   Το 1ο Δημοτικό Κηφισιάς έχει 9 τμήματα, αλλά μόνον 6 κανονικές αίθουσες διδασκαλίας

2.   Το 1ο Δημοτικό Ν. Ερυθραίας λειτουργεί για 2η σχολική χρονιά ολόκληρο σε κοντέινερ, λόγω της επικινδυνότητας του κτιρίου, ενώ κάποιες τάξεις λειτουργούσαν σε κοντέινερ εδώ και 5 χρόνια. Άγνωστο πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί για την επιστροφή τους σε ασφαλές περιβάλλον.

3.   Το 2ο Δημοτικό Κηφισιάς έχει μετατρέψει σε αίθουσες διδασκαλίας την αίθουσα πληροφορικής, το διάδρομο, την αίθουσα εκδηλώσεων.

4.   Το 5ο  Δημοτικό  Κηφισιάς έχει 10 τμήματα, αλλά  και μόνον 9 αίθουσες διδασκαλίας.

5.   Το 2ο και 3ο Δημοτικό Ν. Ερυθραίας συστεγάζονται, έχοντας 19 τμήματα σε σχολείο που οι προδιαγραφές του ήταν για 12 τμήματα.

6.   Το 2ο Νηπιαγωγείο Κηφισιάς λειτουργεί σε ακατάλληλο χώρο που ανήκει στο 4ο

Δημοτικό Κηφισιάς, 43 παιδιά στριμώχνονται σε 2 μικρές αίθουσες συνολικά κάτω από 70 τ.μ. Τα παιδιά για να επισκεφθούν την τουαλέτα πρέπει να περάσουν μέσα από το γραφείο των εκπαιδευτικών και στη συνέχεια από την κουζίνα, η οποία έχει άμεση σύνδεση με τις τουαλέτες.

7.   Στο 6o Νηπιαγωγείο (στην Πολιτεία) οι αίθουσες και ο η αυλή είναι απολύτως ανεπαρκείς. Επίσης για να εισέλθουν τα παιδιά στο κτίριο πρέπει υποχρεωτικά να περάσουν μέσα από καφετέρια.

8.   Το 7ο και 10ο Νηπιαγωγείο Κηφισιάς συστεγάζονται σε πολύ μικρό χώρο.

9.   Το 9ο Νηπιαγωγείο Κηφισιάς (Ελαιών) λειτουργεί σε κοντέινερ

10.      Το 2ο και 3ο  Νηπιαγωγείο Ν. Ερυθραίας συστεγάζονται σε χώρο ακατάλληλο για 62 παιδιά.

Επιπλέον σε όλα τα σχολεία απουσιάζουν – ή στην καλύτερη περίπτωση υπολειτουργούν χώροι απαραίτητοι στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπως εργαστήρια φυσικής, χώροι και εξοπλισμός πληροφορικής, τραπεζαρίες κ.λ.π.

Το πλέον σημαντικό είναι ότι τα παιδιά που αντιμετωπίζουν ειδικές δυσκολίες και παρακολουθούν τμήματα ένταξης, είναι υποχρεωμένα να κάνουν μάθημα σε χώρους απολύτως ακατάλληλους. Μικρά δωμάτια, όχι φωτεινά, με παράθυρα να βρίσκονται ψηλά και να μοιάζουν περισσότερο με κελί φυλακής παρά με αίθουσα διδασκαλίας.

Σε πολλά σχολεία αφαιρέθηκε χώρος από τους διαδρόμους για να γίνουν αίθουσες. Ακόμη και χώρος κυλικείου έγινε αίθουσα διδασκαλίας.

Όσον αφορά τις τουαλέτες σε σχέση με τον αριθμό των μαθητών που εξυπηρετούν, υπάρχει σαφής παραβίαση των προδιαγραφών που η ίδια η Πολιτεία ορίζει.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι τυχαία, δεν οφείλεται σε κάποιο φυσικό γεγονός και ούτε δημιουργήθηκε σήμερα. Πρέπει να θυμηθούμε ότι και σε χρονιές ανάπτυξης-όπως την δεκαετία του  ΄90 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν η χώρα κινούνταν με ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από αυτούς των χωρών της Ε.Ε.  τα προβλήματα στην παιδεία υπήρχαν. Έλλειψη εκπαιδευτικών, βιβλίων και σχολείων.

Τώρα τα προβλήματα οξύνθηκαν. Η κατά 60%  μείωση των δαπανών για την Παιδεία, έφερε την κατάσταση στο απροχώρητο. Η πολιτική που ακολουθείται είναι συνεχής, διαχρονική και στην ίδια κατεύθυνση. Είναι απαίτηση του Ο.Ο.Σ.Α., της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και υλοποιείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις μας. Οι σχολικές υποδομές δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα τα τελευταία 7 χρόνια διότι με το ν. Καλλικράτη μεταφέρθηκαν στους Δήμους χωρίς να υπάρχουν ούτε οι απαραίτητοι πόροι, ούτε η τεχνογνωσία. Αντίθετα οι πόροι της αυτοδιοίκησης με την εφαρμογή του Καλλικράτη μειώθηκαν κατά 60%. Παράλληλα απαξιώθηκε ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, συρρικνώθηκε στα πλαίσια της Κτιριακές  Υποδομές – Κτ. Υπ. ΑΕ  η οποία πέρυσι εντάχθηκε στο Υπερταμείο με συνέπεια την απώλεια του κοινωφελούς του χαρακτήρα.

Εμείς οι γονείς αντιδρούμε σε αυτή την πολιτική.

Αγωνιζόμαστε για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των παιδιών μας-που είναι κατοχυρωμένο και συνταγματικά-στην πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Επιδιώκουμε και στον Δήμο Κηφισιάς την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα των παιδιών να φοιτούν σε σύγχρονους και λειτουργικούς χώρους.

Συγκεκριμένα διεκδικούμε άμεσα:

 • Την άμεση υλοποίηση του έργου επέκτασης του 1ου Δημοτικού Κηφισιάς
 • Την έναρξη του έργου επισκευής – ενίσχυσης – επέκτασης του 1ου Δημοτικού Ν.
 • Ερυθραίας
 • Την ανέγερση κτιρίου του 3ου Δημοτικού και 3ου Νηπιαγωγείου Ν. Ερυθραίας
 • Την ανέγερση κτιρίου 9ου Δημοτικού – 10ου Νηπιαγωγείου Κηφισιάς
 • Την μεταστέγαση του 2ου Νηπιαγωγείου Κηφισιάς
 • Την επίλυση του προβλήματος στενότητας χώρου του 6ου Νηπιαγωγείου Κηφισιάς
 • Την ανέγερση κτιρίου 9ου Νηπιαγωγείου Κηφισιάς στην Αγ. Τριάδα

Zητάμε επίσης την ίδρυση:

 • Ενός νέου δημοτικού σχολείου στην περιοχή Αλωνίων, Κεφαλαρίου, Πολιτείας
 • Τουλάχιστον ενός μουσικού/ καλλιτεχνικού γυμνασίου – λυκείου στην Περιφερειακή ενότητα Βορείου τομέα. <
  Ζητάμε από τον Δήμαρχο της πόλης μας και το Δημοτικό Συμβούλιο να υποστηρίξουν με αποφάσεις τους την δημιουργία νέων σχολικών μονάδων.
 • Απαιτούμε από την κυβέρνηση να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για την εκτέλεση των παραπάνω έργων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.