Σε τελικό στάδιο για την αποστολή του στον Δήμο Νέας Ερυθραίας, κατόπιν επεξεργασίας και προελέγχου από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), βρίσκεται η μελέτη αναθεώρησης και επέκτασης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Νέας Ερυθραίας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Ν.Ε.», η μελέτη του ΓΠΣ, όπως τροποποιήθηκε από τον ΟΡΣΑ, περιέχει πολύ πιο επαχθείς όρους και ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά στις χρήσεις γης, από εκείνες που πρότεινε τελικά ο δήμος. Πρόκειται για ένα σενάριο πέρα από κάθε φαντασία, με βάση τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις, επίσης, που κατέθεσαν παρατάξεις και φορείς κατά τη διαβούλευση που προηγήθηκε. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση του ΟΡΣΑ προβλέπει μεταξύ άλλων:
* Γενική Κατοικία σε όλα τα Ο.Τ. της Λ. Τατοΐου, πλην εκείνων που παραμένουν αδόμητα και για τα οποία θα ισχύσει το καθεστώς της Αμιγούς Κατοικίας.
* Αμιγή Κατοικία στα Ο.Τ. της οδού Αγ. Σαράντα, πλην του τριγώνου όπου συναντάται με τις οδούς Τατοΐου και Ερυθραίας, το οποίο παραμένει σε καθεστώς Γενικής Κατοικίας.
* Γενική Κατοικία στο Ο.Τ. 273, ιδιοκτησίας της εταιρείας του Μπάμπη Βωβού, εξαιρούμενη όλων των άλλων χρήσεων πλην κατοικίας, τραπεζών, γραφείων, ασφαλιστικών εταιριών και κοινωφελών οργανισμών, όπως ήταν και η πρόταση του δήμου.
* Πολεοδομικό Κέντρο στα οικόπεδα με πρόσωπο την Ελ. Βενιζέλου, ενώ στα πίσω οικόπεδα μέχρι τη Γ. Παπανδρέου επιβάλλονται χρήσεις Γενικής Κατοικίας.
* Γενική Κατοικία σε όλο το συνοικισμό πλην του Πολεοδομικού Κέντρου και των τμημάτων του που πρότεινε ο δήμος για Αμιγή Κατοικία.
* Αμιγή Κατοικία (από αποκλειστική κατοικία) στις περιοχές Καστρί και Πολιτεία με πρόβλεψη για την ανάπτυξη καταστημάτων μέχρι 50 τ.μ. στα ισόγεια για την εξυπηρέτηση της γειτονιάς.
* Γενική Κατοικία επί της Χαρ. Τρικούπη και μέχρι τα όρια Νέας Ερυθραίας-Κηφισιάς, με πρόβλεψη για τις νομίμως υφιστάμενες εμπορικές χρήσεις που παραμένουν.
* Γενική Κατοικία σε όλα ανεξαιρέτως τα Ο.Τ. της πλατείας 28ης Οκτωβρίου.
Ο ΟΡΣΑ είχε ζητήσει για προέλεγχο το κείμενο της μελέτης που κατατέθηκε, συνδυαζόμενο με τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που τροποποιούσαν την αρχική μελέτη, αλλά και χάρτη με τις τελικές χρήσεις, όπως έχουν ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο. Το θέμα προέκυψε κατά τη διαδικασία εκπόνησης της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και πριν την έγκριση της Β1 φάσης της μελέτης αναθεώρησης και επέκτασης του ΓΠΣ.
Παρόλα αυτά, η αλλαγή των χρήσεων γης επί το δυσμενέστερο, όσο και η ανάμιξή τους σε οικοδομικά τετράγωνα, αποτελούν μείζονα θέματα στη διαδικασία αναθεώρησης του ΓΠΣ, για τα οποία έχει ήδη αποφανθεί το ΣτΕ και έχουν τεθεί στο παρελθόν μέσα από τις στήλες της «Ν.Ε.».
Το τελικό κείμενο του ΟΡΣΑ με τις αλλαγές που προτείνονται, αναμένεται να το έχει στα χέρια του ο δήμος μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, προκειμένου να εκφράσει έπειτα τη γνώμη του επί του σχεδίου. Σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις στελεχών της διοίκησης του δήμου, στα οποία έθεσε το θέμα η «Ν.Ε.», «δεν πρόκειται για τετελεσμένο, αλλά ο δήμος έχει την ευελιξία να αποστείλει εκ νέου τις προτάσεις του». Οι ίδιοι, ωστόσο, προβληματίζονται αν θα πρέπει στην παρούσα περίοδο, εν μέσω θέρους, να έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να ληφθεί απόφαση. Άλλωστε, με την τροπή που έχει λάβει η υπόθεση, χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί, ενώ αν επιμείνει ο ΟΡΣΑ στη δική του πρόταση, δεν αποκλείεται ο δήμος να προσφύγει αρμοδίως κατά του σχεδίου.
Αυτό αποτελεί και ένα «στοίχημα» για τη διοίκηση του δήμου που ξεκίνησε από μηδενική βάση στην αρχή της τετραετίας την όλη διαδικασία αναθεώρησης του ΓΠΣ, αλλά κινδυνεύει πλέον να γίνει «μπούμερανγκ» με τις προτάσεις που διατυπώνονται από πλευράς ΟΡΣΑ. Το δίλημμα που τίθεται σήμερα είναι διαπραγμάτευση με τον ΟΡΣΑ ώστε το ΓΠΣ να σταλεί για ΦΕΚ πριν από το τέλος του έτους με τις ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις ή να πάει το θέμα στις καλένδες και να το αντιμετωπίσει συνολικά η νέα διοίκηση του καλλικράτειου Δήμου Κηφισιάς;