Τον επανασχεδιασμό των μονάδων υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ με τη διαίρεσή τους σε περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και σε όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, σε σύσκεψη που είχε την Τετάρτη 13 Ιουλίου με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κυρίως από την Αττική, όπου εκδηλώνονται και οι εντονότερες αντιδράσεις.
Η εξαγγελία του υπουργού φαίνεται να ικανοποιεί τις δημοτικές αρχές και τους τοπικούς φορείς στην Αττική, αντί των αρχικών σχεδίων του υπουργείου για τη δημιουργία τριών μονάδων του ΟΚΑΝΑ στα νοσοκομεία ΕΛΠΙΣ, ΑΤΤΙΚΟ και ΚΑΤ.
Κάτι τέτοιο, άλλωστε, αποτελούσε και αίτημα της ιατρικής και επιστημονικής κοινότητας που ασχολείται με το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης, αρκεί, βεβαίως, να υλοποιηθεί, ώστε να εξαλειφθούν και οι «λίστες της ντροπής», που διογκώνουν το πρόβλημα στις περιοχές όπου ήδη λειτουργούν θεραπευτικές μονάδες φαρμακευτικής υποστήριξης του ΟΚΑΝΑ για τη χορήγηση μεθαδόνης.
Ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη, μεταξύ 19 δημάρχων απ? όλη την Ελλάδα, ενημερώνοντας το ίδιο βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης του που συνεδρίαζε, εκτίμησε πως «ο υπουργός έκανε δυο βήματα μπροστά και ελπίζω να συνεχίσει».
Όπως τόνισε ο ίδιος, «επανεπιβεβαιώσαμε τις θέσεις μας ότι δεν μπορεί να γίνει ένα γκέτο μέσα στο ΚΑΤ για τη χορήγηση της μεθαδόνης. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έσκυψε με ευαισθησία στο θέμα που απασχολεί ιδιαιτέρως την Κηφισιά, άκουσε τις προτάσεις μας και θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ένα νέο σχέδιο, που θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα δώσει οριστική λύση σε αυτό το ζήτημα».

Οριζόντια έχθρα στα κόμματα, ανακάλυψε ο κ. Λοβέρδος
«Βρήκα έχθρα – οριζοντίως υπάρχουσα – στα πολιτικά κόμματα και ουχί, καθέτως. Βρήκα αντιπαράθεση», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος νωρίτερα στη σύσκεψη με τους δημάρχους. Είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας, προστατεύοντας τη δημόσια υγεία, τόνισε ο υπουργός, ανακοινώνοντας ότι την 1η  Οκτωβρίου θα κλείσει τον ΟΚΑΝΑ στον Πειραιά. Όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας, του Πειραιά, και της Θεσσαλονίκης θα πάρουν μια μικρή μονάδα, από το σύνολο των 17 που θα δημιουργηθούν. «Θα διαιρεθεί το πρόβλημα. Και η διαίρεση αυτή θα οδηγήσει γρήγορα στην επίλυσή του. Σ? αυτή τη λύση θα προχωρήσουμε χωρίς ολιγωρία, χωρίς καθυστερήσεις».
Σε 15 μέρες, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη, θα ανακοινωθούν τα νοσοκομεία στα οποία θα δημιουργηθούν οι νέες μονάδες. Η μικρή μονάδα, (100-120 εξαρτημένων) που θα αποκεντρώσει τις μονάδες της Θεσσαλονίκης του Πειραιά και της Αθήνας, θα βοηθήσει τους ανθρώπους να απεξαρτηθούν, είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Θα βοηθήσει τα κέντρα των πόλεων, την επιχειρηματική δραστηριότητα, την οικονομική και κοινωνική ζωή. Οι ασθενείς θα μπορούν να εξυπηρετούνται σε περισσότερα των υπαρχόντων σήμερα, κέντρων απεξάρτησης. Αυτό, θα σημάνει εξάντληση και της «λίστας της ντροπής», όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι «οι λίστες της ντροπής ντροπιάζουν όλους».
Πάντως, σε αντίθεση με το λεκανοπέδιο Αττικής, όπου και καταγράφονται εντονότατες αντιδράσεις, εντυπωσιακή είναι η στάση της επαρχίας όσον αφορά την τοποθέτηση μονάδων υποκαταστάτων στα νοσοκομεία.

Υπέρ μονάδων ΟΚΑΝΑ Κρεμαστινός, Σκουλάκης, Καμίνης. Κατά Μιχαλολιάκος, Παχατουρίδης
Αυτό επισήμανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός, ενώ ο δήμαρχος Χανίων και πρώην υφυπουργός Υγείας Μανώλης Σκουλάκης, μίλησε για τον άψογο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ανάλογη μονάδα στα Χανιά, εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή του για τις αντιδράσεις των δημάρχων, καθώς όπως είπε, οι ίδιοι οι δήμοι εδώ και αρκετά χρόνια ζητούσαν διαίρεση του προβλήματος σε όλους και εγκατάσταση των μονάδων στα νοσοκομεία.
Πρέπει να πολεμήσουμε την αντίληψη «αυτό που δεν θέλω στην αυλή μου ας πάει στην αυλή άλλου», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ανακοινώνοντας ότι ο Δήμος Αθηναίων θα δεχθεί τμήμα του ΟΚΑΝΑ στο Δημοτικό Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ. Για την ανάγκη απομάκρυνσης του ΟΚΑΝΑ από το Κέντρο του Πειραιά μίλησε ο δήμαρχος της πόλης Βασίλης Μιχαλολιάκος, τονίζοντας ότι είναι λάθος να μπαίνουν οι δήμοι σε αντιπαράθεση μεταξύ τους. Είναι θέμα της πολιτείας, είπε, να λύσει το θέμα. Για διαίρεση του προβλήματος έκανε λόγο ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για τη δημιουργία μονάδας στην περιοχή του, όπως επίσης και ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο οποίος είπε ότι το νοσοκομείο ΚΑΤ είναι ήδη επιβαρημένο.
Για έλλειμμα ενημέρωσης μίλησαν αρκετοί δήμαρχοι, τονίζοντας μάλιστα ότι θα δέχονταν το μοίρασμα του προβλήματος σε όλους, χωρίς εξαιρέσεις. Για συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Πολιτείας μίλησαν από την πλευρά τους οι βουλευτές της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος, του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, και του ΛΑΟΣ Ουρανία Παπανδρέου.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

«Ναι» σε μικρή και ελεγχόμενη μονάδα ΟΚΑΝΑ στο ΚΑΤ
Τη δημιουργία πολλών μικρών και ελεγχόμενων μονάδων υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, μια από αυτές και στο νοσοκομείο ΚΑΤ, υποστηρίζει η Οργάνωση Κηφισιάς της Δημοκρατικής Αριστεράς σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε. Σύμφωνα με αυτό:
Με λύπη παρακολουθούμε, για άλλη μία φορά, την κοινωνία μας, τη Δημοτική Αρχή και άλλους θεσμικούς και μη φορείς, μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα, να αντιδρούν με βάση φοβικά αντανακλαστικά που οδηγούν, με τη σειρά τους, σε θέσεις αντικοινωνικές και απάνθρωπες. Αναφερόμαστε στις αντιδράσεις ενόψει της επικείμενης λειτουργίας μονάδας υποκατάσταστων του ΟΚΑΝΑ στο νοσοκομείο ΚΑΤ.
Σχετικά με το  πρόβλημα των ναρκωτικών και της εξάρτησης απ? αυτά εμείς πιστεύουμε πως:
? Το πρόβλημα είναι από τα πιο σοβαρά που απειλούν την ίδια την κοινωνία στο σύνολό της. Κατά συνέπεια, αφορά σε ολόκληρη την κοινωνία και όχι απλά σε κάποιους από εμάς.
? Η πρόληψη είναι σαφώς πιο σημαντική από τη δίωξη και τον κολασμό, καθώς προηγείται της δημιουργίας του προβλήματος.
? Η αντιμετώπιση απαιτεί πρωτίστως τη διαπίστωση και καταπολέμηση των αιτιών που το δημιουργούν.
? Βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση είναι η ύπαρξη πλέγματος κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης. Και γι? αυτό απαιτείται η ενεργοποίηση όλων μας.
? Στα πλαίσια ενός ευρύτερου, επιστημονικά έγκυρου και τεκμηριωμένου πανεθνικού σχεδίου, είναι σαφής και επιτακτική η ανάγκη ίδρυσης πολλών Κέντρων Υποκατάστασης και Απεξάρτησης, ώστε να καλυφθούν οι κατά τόπους ανάγκες.
Επίσης πιστεύουμε ότι οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας οφείλονται ΚΑΙ στο  έλλειμμα εμπιστοσύνης που χαρακτηρίζει τη σχέση των πολιτών με το κράτος, καθώς αυτό δεν έχει δώσει θετικά δείγματα γραφής σχετικά με την υλοποίηση παρόμοιων σχεδίων.
Με βάση τις σκέψεις αυτές, η Δημοκρατική Αριστερά υποστηρίζει:
? Τη δημιουργία πολλών μικρών και ελεγχόμενων μονάδων υποκατάστασης (μία από αυτές θα είναι αυτή στο ΚΑΤ).
? Την ανάγκη να σταματήσουν οι φοβικές και εκφοβιστικές κραυγές, έτσι ώστε η πολιτεία, οι τοπικές αρχές, η τοπική κοινωνία και ειδικοί επιστήμονες να συνεργαστούν νηφάλια και με καλή διάθεση για να βρεθεί λύση που θα εξασφαλίζει:
1. Την όσο το δυνατόν καλύτερη και με ευκολότερη πρόσβαση περίθαλψη των συνανθρώπων μας που υποφέρουν και
2. Την ελαχιστοποίηση των συνεπειών που μπορεί να έχει το όλο εγχείρημα στο περιβάλλον και τους κατοίκους του.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Προφανώς ο κ. Υπουργός παρακολουθεί τις προτάσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς και πίτσικε πως έκανε λάθος με την αρχική του πρόταση!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.