Μετά το περσινό φιάσκο, ξεκινά και πάλι η α’ φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, μετά την έγκριση των τευχών δημοπράτησης από την Ε.Ε. του ΕΣΔΝΑ, που συνεδρίασε υπό την προστασία των… ΜΑΤ. Με άλλη απόφασή της, εξάλλου, μειώνεται το ύψος των εισφορών των δήμων της Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων για το 2013.

«Σε όσους μιλάνε για συμφέροντα και άλλες σκοπιμότητες απαντάμε ξεκάθαρα. Δεν χρωστάμε τίποτα και σε κανέναν. Προχωράμε ανεπηρέαστοι, με διαφάνεια, με διάλογο, με αυστηρή τήρηση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας. Στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων κληρονομήσαμε λάθη και προβλήματα και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις με μοναδικό μέλημα και προτεραιότητά μας τον εργαζόμενο, τον πολίτη, το περιβάλλον», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συζήτησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δ.Σ. του Συνδέσμου, τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για τα τεύχη της α’ φάσης του διαγωνισμού, με τα οποία θα γίνει η διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί ΣΔΙΤ. Τα τεύχη περιλαμβάνουν τις βασικές πληροφορίες για την κατασκευή των εργοστασίων. Αναθέτουσα Αρχή θα είναι ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής. Η Αναθέτουσα Αρχή θα συμμετέχει στη χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής, με την καταβολή ποσού που θα ανέρχεται ποσοστιαία ενδεικτικά από 40% έως και 60% της κατασκευαστικής αξίας του έργου, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), και το οποίο θα προέρχεται από κοινοτική ή/και εθνική χρηματοδότηση. Οι προς επεξεργασία ποσότητες των απορριμμάτων θα είναι της τάξης του 1,35 εκατ. τόνων ετησίως, χωρίς το ποσό αυτό να είναι δεσμευτικό. Ο χρόνος ισχύος της Σύμπραξης θα είναι ενδεικτικά για 27 χρόνια. Οι χώροι στους οποίους θα υλοποιηθούν τα έργα είναι οι τρεις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) που προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για την Αττική με τη ρητή επιφύλαξη της χωροθέτησης της ΟΕΔΑ Κερατέας, όπως αναφέρεται στο τεύχος δημοπράτησης του έργου.

Στο διαγωνισμό θα γίνουν δεκτές όλες οι δόκιμες τεχνολογίες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι έχουν ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία.

Βασικό κριτήριο επιλογής του αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο τέλος χρήσης που θα κληθεί να καταβάλλει ο δημότης, παράλληλα με την επίτευξη όλων των περιβαλλοντικών στόχων.

Τέλος, στη μείωση των εισφορών των δήμων μελών του για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής προχώρησε ο ΕΔΣΝΑ με απόφαση του Δ.Σ. Η ετήσια εισφορά των δήμων προς τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, καθορίζεται σύμφωνα με το νόμο με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου με βάση το κόστος των παρεχόμενων προς τους δήμους υπηρεσιών, ήτοι ευρώ ανά τόνο και ανάλογα με τις ποσότητες στερεών αποβλήτων που αντιστοιχούν σε κάθε δήμο, συμπεριλαμβανομένων και των αντίστοιχων υπολειμμάτων από τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών.

Για το 2013 το Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ, αντιλαμβανόμενο τη δυσχερή οικονομική θέση, στην οποία έχουν περιέλθει αρκετοί δήμοι της Αττικής, αποφάσισε τη διατήρηση της υφιστάμενης τιμής, δηλαδή 45 € ανά τόνο απορρίμματος, γεγονός που σε συνάρτηση με τη μείωση του όγκου των εισερχόμενων απορριμμάτων, οδηγεί σε μείωση του συνόλου της εισφοράς των δήμων για το 2013 σε ποσοστό της τάξης του 14 %.

Η απόφαση αυτή θα έχει ισχύ μέχρι την εκπόνηση αναλυτικής μελέτης κοστολόγησης υπηρεσιών του ΕΔΣΝΑ, οπότε και το Δ.Σ. του Συνδέσμου θα κληθεί να λάβει νέα απόφαση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.