Πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνίστρια τη γενική γραμματέα του Δήμου, Χριστίνα Κοντάκου, έλαβε χώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς στη συνεδρίαση της 5ης Οκτωβρίου 2016. Η Γ.Γ του Δήμου επιτέθηκε φραστικά κατά του προέδρου του Δημοτικου Συμβουλίου με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του Σώματος, Δημήτρης Μωράκης, να διακόψει δύο φορές τη συζήτηση και τη δεύτερη οριστικά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σαιτ “ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ” το ιστορικό είναι το ακόλουθο:

“Η πρώτη διακοπή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς έλαβε χώρα όταν, μετά τη διαδικασία των ερωτήσεων, ο πρόεδρος του Σώματος έδωσε τον λόγο στον δήμαρχο, Γιώργο Θωμάκο, για ν’ απαντήσει στα τιθέμενα ερωτήματα. Τότε, η κα Κοντάκου διέκοψε τη διαδικασία, λέγοντας στον πρόεδρο ότι είχε ζητήσει τον λόγο ν’ απαντήσει εκείνη σε ορισμένα ερωτήματα. Ο κ. Μωράκης της εξήγησε ότι είχε ήδη δώσει τον λόγο στον δήμαρχο και τότε η γ.γ., σε έντονο ύφος, άρχισε να ρωτά τον πρόεδρο εάν έχει κάποιο πρόβλημα και δεν την αφήνει ν’ απαντήσει.

Δημήτρης Μωράκης και Γιώργος Θωμάκος

Δημήτρης Μωράκης και Γιώργος Θωμάκος

Επίσης, τον ρωτούσε εάν έχει αλλάξει κάτι μετά από 2,5 χρόνια, που παρενέβαινε στο Σώμα κι απαντούσε σε ερωτήματα, συμπληρώνοντας: «Υπάρχει κανονισμός που απαγορεύει στη γ.γ. του Δήμου να παίρνει τον λόγο στο Συμβούλιο;». Ο πρόεδρος, εμφανώς εκνευρισμένος, της απάντησε ότι υπάρχει και να πάρει τον κανονισμό να τον διαβάσει, με την κα Κοντάκου να απαντά στην πρόκληση λέγοντάς του να αναγνώσει «τώρα» στο Σώμα τον κανονισμό,«με τη σελίδα και το άρθρο που το αναφέρει αυτό» και να πάρουν θέση και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι.

Ο κ. Γ. Θωμάκος, διαβλέποντας ίσως τη συνέχεια της έντασης, έσπευσε να καθησυχάσει την κα Κοντάκου, λέγοντάς της ότι μόλις απαντήσει ο ίδιος, θα παρακαλέσει τον πρόεδρο να της δώσει τον λόγο για να συμπληρώσει ό,τι εκείνη νομίζει. Ωστόσο, η κα Κοντάκου επέμεινε στην αξίωσή της, λέγοντας ότι δεν θέλει να συμπληρώσει κάτι, αλλά ν’ απαντήσει στα ερωτήματα που είχαν γίνει.

Προσπαθώντας να δώσει τέλος στο ζήτημα που είχε προκύψει, ο κ. Μωράκης είπε ότι «εδώ δεν είναι χώρος για να συζητούνται αυτά τα θέματα» (σ.σ. να διαβαστεί ο κανονισμός), συμπληρώνοντας ότι αναλαμβάνει την ευθύνη και δεν δίνει τον λόγο στην κα Κοντάκου. Τότε, όμως, ήταν που η γ.γ. ξάφνιασε το Σώμα, λέγοντας, με αρκετά ψύχραιμο τόνο είναι αλήθεια, ότι «αυτό που κάνει ο πρόεδρος είναι φασιστικό», προσθέτοντας ότι αυτό το λέει «με κάθε ευθύνη και να γραφτεί στα πρακτικά».

Ακολούθησε «μίνι θερμό επεισόδιο» της κας Κοντάκου και με τον αντιδήμαρχο Χρήστο Καλό, ο οποίος της είπε ότι«φασιστικό είναι να παίρνει το μικρόφωνο μόνη της και να διακόπτει τον πρόεδρο», ενώ ο κ. Μωράκης ανέφερε τρεις φορές ότι «ο πρόεδρος είναι φασίστας σύμφωνα με την κα Κοντάκου» και προχώρησε σε ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης.

Δεύτερη και οριστική διακοπή

Στην επανάληψη της συνεδρίασης, το κλίμα έδειχνε να έχει ομαλοποιηθεί, αλλά μάλλον μόνο επιφανειακά. Ο δήμαρχος πήρε τον λόγο κι απάντησε στα ερωτήματα που είχαν τεθεί και πλέον το Σώμα ξεκινούσε να συζητήσει τα εκτός ημερησίας θέματα.

Το πρώτο ζήτημα, το οποίο είχε έρθει ως έκτακτο, αφορούσε στην παροχή εξουσιοδότησης στον δήμαρχο για τη συμμετοχή του Δήμου σε ένα εγχείρημα της Περιφέρειας (συνεργατικός σχηματισμός στον κλάδο του τουρισμού). Ο κ. Θωμάκος έκανε την εισήγηση, την οποία -όπως είπε- είχε ετοιμάσει η κα Κοντάκου και την ευχαρίστησε γι’ αυτό, κι ακολούθησαν ερωτήσεις από πλευράς συμβούλων. Ένας από αυτούς ήταν ο κ. Ιωάννης Καπάτσος, επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής, που ρώτησε αν υπάρχουν υποχρεώσεις που θα προκύψουν για τον Δήμο από αυτή τη συμμετοχή και κυρίως σε οικονομικό επίπεδο. Ο δήμαρχος απάντησε ότι στο εισηγητικό της γ.γ. δεν αναφέρεται κάτι για οικονομική υποχρέωση και κάλεσε την ίδια εάν θέλει να προσθέσει κάτι, να το πράξει. Μάλιστα, στο αίτημά του συνεπικούρησε και ο κ. Βασίλης Βάρσος (δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας), λέγοντας στον πρόεδρο να καλέσει την κα Κοντάκου ν’ απαντήσει. Αυτό που ακολούθησε, ωστόσο, δεν ήταν αναμενόμενο.

Χριστίνα ΚοντάκουΟ διάλογος είναι χαρακτηριστικός;

– Πρόεδρος: Κυρία Κοντάκου έχετε απάντηση για την ερώτηση του κ. Καπάτσου;
– Γ.Γ.: Κύριε πρόεδρε, επειδή σέβομαι την ηλικία σας και όχι τον ρόλο σας, θα απαντήσω σχετικά με την εισήγηση αυτή…
– Πρόεδρος: Κύριε δήμαρχε διακόπτω το Συμβούλιο.

Ευθύς αμέσως ο κ. Μωράκης σηκώθηκε από τη θέση του, με τον δήμαρχο να επιχειρεί να τον συγκρατήσει, προσπαθώντας προφανώς να τον πείσει να συνεχίσει τη συνεδρίαση, αλλά ο πρόεδρος ήταν ανένδοτος. Μάλιστα, ακούστηκε να λέει: «Τι λες μωρέ; Είμαστε σοβαροί εδώ μέσα;», και να θέτει και το δίλημμα «ή αυτή ή εγώ».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.