Ολομέτωπη επίθεση εξαπολύει ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής (ΣΥΒΑΑ) κατά του αντιδημάρχου Επιχειρηματικότητας και Αγοράς Εργασίας του Δήμου Κηφισιάς, Ευάγγελου Αυλήτη, τον οποίο και κατηγορεί ότι αδυνατεί «να χωρίσει δυο γαϊδουριών άχυρα».

Αφορμή για την επίθεση του ΣΥΒΑΑ κατά του αντιδημάρχου ήταν τοποθέτηση του πρώτου σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς με την οποία, σύμφωνα με τον σύλλογο, αμφισβητείται -στα όρια της συκοφαντικής δυσφήμισης, όπως υποστηρίζει- η βιολογικότητα των προϊόντων που διακινούν οι σχετικοί έμποροι.

Ο Σύλλογος, με ανακοίνωσή του, συνδέει τη συγκεκριμένη δήλωση με τη γενικότερη μη διεθέτηση του θέματος λειτουργίας της βιολογικής αγοράς, «εκείνης που επί 15 έτη προμήθευε εκατοντάδες δημότες Κηφισιάς και των όμορων Δήμων, με αδιαμφισβήτητα υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα», όπως σημειώνει, κατηγορώντας συνολικά τη διοίκηση του Δήμου για «παρελκυστική πολιτική» στο όλο ζήτημα.

Η ανακοίνωση – καταγγελία 

Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2016 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Θέμα: Επιστολή του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής  σχετικά με τις συκοφαντικές δηλώσεις του κυρίου Αυλήτη σχετικά με τη βιολογικότητα των προϊόντων των παραγωγών του Συλλόγου μας.

Αξιότιμε Δήμαρχε Κηφισιάς,

Αξιότιμο Διοικητικό Συμβούλιο,

Κύριε Αυλήτη,

Παρά τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες επικοινωνίες του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής, τόσο προφορικές αλλά και κυρίως έγγραφες, μετά λύπης μας, διαπιστώνουμε ότι η αληθής πρόθεση της Δημοτικής Αρχής για την λειτουργία της Βιολογικής Αγοράς των Αλωνίων είναι ο παρελκυστικός χειρισμός του αιτήματος πρωτίστως των Δημοτών και δευτερευόντως του Συλλόγου μας, που κατατείνει  στην παρεμπόδιση της λειτουργίας αυτής. Της αγοράς εκείνης που επί 15 έτη προμήθευε εκατοντάδες Δημότες Κηφισιάς και των όμορων Δήμων με αδιαμφισβήτητα υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα.

Τούτο θα μπορούσε να γίνει δεκτό, εφόσον αποτελούσε ρητή απόφαση του Δήμου και ξεκάθαρη πολιτική θέση της Δημοτικής Αρχής και των συν αυτώ. Αντ’ αυτού όμως και υπό το πρόσχημα της δήθεν νομιμότητας (γιατί θα έπρεπε ήδη να έχει καταστεί ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΑΦΕΣ εις άπαντες οι οποίοι έχουν διαθέσει απλώς χρόνο για να διαβάσουν την μεταξύ ημών και του Δήμου αλληλογραφία) οι Δημοτικοί Άρχοντες οι οποίοι κατά το χρόνο λήψης των αποφάσεών τους οφείλουν να γνωρίζουν το νόμο, ή αν δεν τον γνωρίζουν τουλάχιστον να τον μελετούν, προ της λήψης των αποφάσεών τους, έχουν μέχρι σήμερα οδηγηθεί σε λήψη αποφάσεων αμφιβόλου νομιμότητας για τη μεταφορά και λειτουργία της Αγοράς των Αλωνίων.

Αντιδράσαμε όπως και όπου έπρεπε, μπήκαμε στη λογική να κάνουμε έναν -όπως αφελώς θεωρούσαμε- εποικοδομητικό διάλογο για την υποστήριξη της αγοράς, των καταναλωτών, των παραγωγών, με στόχο της διατήρηση της λειτουργίας της αγοράς, έτσι ώστε αυτή να πραγματοποιείται κατά τον προσφορότερο τρόπο για την τοπική κοινότητα. Δυστυχώς σφάλαμε, γιατί η αληθής πρόθεση των συνομιλητών μας ήταν αμφίβολης ειλικρίνειας και σίγουρα όχι ξεκάθαρη προς ημάς.

Μετά τη λήψη μιας απόφασης για τη μεταφορά της αγοράς από την περιοχή των Αλωνίων σε έτερες τοποθεσίες (η αγορά βγήκε κυριολεκτικά στη γύρα, μέχρι να αποφασιστεί κατά τη λαϊκή ρήση που θα «κάτσει εν τέλει η μπίλια») την οποία, παράνομη ούσα, προσβάλλαμε στις Αρμόδιες Αρχές και πράγματι μας δικαίωσαν, αναγνωρίζοντας ότι ουδέν εκτελεστικό περιεχόμενο είχε, διαπιστώνουμε ότι πλέον η πολεμική που αναπτύσσεται σε βάρος μας αποκτά το χαρακτήρα της ποινικά κολάσιμης πράξης, ήτοι αυτής της συκοφαντικής δυσφήμισης αναφορικά με τη βιολογικότητα των προϊόντων μας.

Είναι, πλέον, προφανές ότι εφόσον το αίτημα των Δημοτών Κηφισιάς και των όμορων Δήμων (που τροφοδοτούν όμως την εμπορική αγορά της Κηφισιάς στο σύνολό της και όχι μόνο αυτή των Βιοκαλλιεργητών) εξακολουθεί σθεναρά να υφίσταται και να διατυπώνεται όχι μόνο εγγράφως προς αμφότερους, αλλά και με συνεχή φυσική παρουσία ακόμα και κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων και των Τοπικών Κοινοτήτων, το μόνο «επιχείρημα» που μπορεί  πλέον να επιχειρηθεί να υποστηριχθεί είναι αυτό της αμφισβήτησης της ποιότητας των προς διάθεση προϊόντων.

Ειδικότερα, στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του Δήμου σας μετά από ερώτηση που ετέθη από πολίτη αναφορικά με το πρόγραμμα προσφοράς προϊόντων «Αγάπη με το κιλό», ο κ. Αυλήτης επί λέξει απάντησε: «Το δημόσιο ό,τι δέχεται και ειδικά για ευαίσθητους τομείς όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί θα πρέπει να έχει την άδεια των παραγωγών αντίστοιχα και τον επίσημο ελεγκτικό φορέα του κράτους. Όταν δε, κάτι είναι μη αδειοδοτημένο δεν μπορεί να αποδεχτεί ο Δήμος, οποισδήποτε Δημόσιος Φορέας να ταϊσει παιδάκια από τρόφιμα που ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ και στα χαρτιά δεν γνωρίζουμε από που προέρχονται. Οι παιδικοί σταθμοί που κάνουν προμήθειες τροφίμων γίνονται από συγκεκριμένους προμηθευτές που έχουν και την ευθύνη αυτών που προμηθεύουν. Εμείς δεχόμαστε και ευχαριστούμε πολύ την πρόταση των βιοκαλλιεργητών και έχουμε ζητήσει να γίνει συνεργασία όταν ξεκινήσουνε για να πηγαίνει στο Κοινωνικό Παντοπωλείο που εκεί σιτίζονται ενήλικες τέλος πάντων και δεν υπάρχει αυτή η ευαισθησία και ο φόβος που υπάρχει στα 4χρονα και 3χρονα στα 2χρονα και στα 5χρονα. Είναι διαφορετικά να δέχεσαι προϊόντα για μεγάλους παρά προϊόντα για μικρούς. Εκεί πρέπει να το προσέξουμε αυτό».

Ο κ. Αυλήτης με την ανωτέρω απάντησή του είτε ομολογεί την παντελή άγνοια του ισχύοντος εθνικού και κοινοτικού νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την καλλιέργεια, επεξεργασία και διάθεση των βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα, είτε σκοπίμως αμφισβητεί τη βιολογικότητα των προϊόντων που διατίθενται στις Αγορές Παραγωγών του Συλλόγου προκειμένου να πλήξει ανεπανόρθωτα το κύρος των εν λόγω αγορών.

Δεδομένης, όμως , της ήδη μεταξύ ημών και του Δήμου αλληλογραφίας, αλλά και των εκ του σύνεγγυς συναντήσεων και αυτοπρόσωπων παρουσιών του Συλλόγου μας, με τα οποία έχουν παρασχεθεί άπασες οι πληροφορίες αναφορικά με τα ανωτέρω υψίστης σημασίας ζητήματα, η μόνη εκδοχή που καταλείπεται είναι δυστυχώς η δεύτερη και αυτή της εξυπηρέτησης μικροπολιτικών συμφερόντων και πολιτικών αντεγκλήσεων εντός του Δ.Σ..

Για πολλοστή φορά, τον ενημερώνουμε ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στη χώρα μας για τον βιολογικό τρόπο παραγωγής, την επισήμανση και τον έλεγχο των βιολογικών προϊόντων  καθορίζεται και διαμορφώνεται επί τη βάσει των Κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 834/2007 και 889/2008 όπως έχουν τροποποιηθεί  και  ισχύουν και στην ελληνική έννομη τάξη. Η πιστοποίηση δε της βιολογικότητας των προς διάθεση προϊόντων λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα από τους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕΠ) Βιολογικών Προϊόντων οι οποίοι και αποτελούν τον ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΦΟΡΕΑ Πιστοποίησης της βιολογικότητας των διαθέσιμων προϊόντων στην ελληνική Αγορά. ΟΥΔΕΙΣ ΕΤΕΡΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙ! Ουδείς έτερος ελέγχει τον παραγωγό και τα προϊόντα του προ της διάθεσης αυτών. Ακολούθως και μετά την πιστοποίηση εκάστου παραγωγού, οι λοιποί αρμόδιοι κρατικοί φορείς, ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ, Αρμόδιες Διευθύνσεις Βιολογικής Γεωργίας, Περιφέρεια κτλ, ελέγχουν το εάν και κατά πόσο οι Οργανισμοί Πιστοποίησης έπραξαν σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του εθνικού και κοινοτικού νομοθέτη.

Έχει δε κατ’ επανάληψη ενημερωθεί τόσο το Δ.Σ. του Δήμου Κηφισιάς όσο και ο κ. Αυλήτης αναφορικά το γεγονός ότι άπαντες οι παραγωγοί του Συλλόγου μας έχουν ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙ από τους αρμόδιους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης καθώς η συμμετοχή τους στο Σύλλογό μας ΑΠΑΙΤΕΙ την προσκόμιση των σχετικών εγγράφων! Ουδείς, λοιπόν, δύναται να δηλώνει άγνοια, πολύ περισσότερο δε να αμφισβητεί την βιολογικότητα των διαθέσιμων προϊόντων  των παραγωγών του Συλλόγου μας. Εάν δε τις παραβεί τις διατάξεις των ως άνω νομοθετικών διατάξεων έρχεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες του Νόμου και όχι με την προσωπική, καθ’ όλα υποκειμενική και κατάφωρα δυσφημιστική κρίση του κ. Αυλήτη.

Η αδειοδότηση μιας ομάδας ή συλλόγου πιστοποιημένων παραγωγών βιολογικών προϊόντων για την εγκατάσταση και λειτουργία είτε λαϊκής αγοράς βιολογικών προϊόντων είναι αγοράς παραγωγών βιολογικών προϊόντων που ρυθμίζονται από τους νόμους 4264/2014 και  4384/2016 είναι έτερο ζήτημα που ουδόλως αφορά την πιστοποίηση των προϊόντων, αλλά τη χωροταξική  αδειοδότηση και τοποθέτηση των πιστοποιημένων παραγωγών. Προφανώς,  ο κ. Αυλήτης,  αν και  Έμμισθος Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Αγοράς Εργασίας, αλλά και έχοντας διατελέσει υπεύθυνος λογιστικού γραφείου αντίστοιχα, ήτοι ως φαινομενικά καθ’ ύλην αρμόδιος γι’ αυτό αλλά και παρόμοια ζητήματα στο Δήμο Κηφισιάς, αδυνατεί να κατανοήσει τη διαφορά, κατά τη λαϊκή ρήση να χωρίσει «δυο γαϊδουριών άχυρα», εκθέτοντας με τον τρόπο αυτό όμως τη Δημοτική Αρχή, παραπληροφορώντας τους Δημότες Κηφισιάς και το σύνολο της κοινής γνώμης και κατασυκοφαντώντας τους πιστοποιημένους παραγωγούς του Συλλόγου μας.  Για το ποινικό σκέλος των ψευδών του δηλώσεων αρμόδιες είναι οι Εισαγγελικές Αρχές.

Μας προκαλεί, όμως, αλγεινή εντύπωση, ο διαχωρισμός από τον εν λόγω Κύριο, των πολιτών του Δήμου σε δύο κατηγορίες. Σε πολίτες που μας ενδιαφέρει η υγεία  τους (παιδιά) και σε πολίτες που….. δε βαριέσαι…. απόκληροι είναι ούτως ή άλλως….. (όπως επί λέξει αναφέρει «…που εκεί σιτίζονται ενήλικες τέλος πάντων και δεν υπάρχει αυτή η ευαισθησία και ο φόβος…»)

Όχι, κύριε Αυλήτη, το αγαθό της δημόσιας υγείας είναι ενιαίο και θα πρέπει να προσφέρεται ισότιμα σε όλους του πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας ή οικονομικής κατάστασης. Το γεγονός ότι συμπολίτες μας σιτίζονται με τη συνδρομή του θεσμού των Κοινωνικών Παντοπωλείων δεν τους καθιστά Πολίτες Β’ διαλογής, ούτως ώστε να επιδέχονται εκπτώσεις αναφορικά με την ποιότητα της σίτισής τους!  Εμείς προσφέρουμε τα πιστοποιημένα προϊόντα των παραγωγών μας και στους δύο απλόχερα, χωρίς διακρίσεις! Προφανώς, η προσωπική σας διαδρομή, η επιστημονική σας κατάρτιση και η συμμετοχή σας σε εκκλησιαστικά συμβούλια δεν πρόλαβε να σας  το διδάξει αυτό…. Αλλά για αυτές τις αντιλήψεις και θέσεις σας, θα σας κρίνουν  οι συμπολίτες σας…. την ψήφο των οποίων σύντομα θα αναζητήσετε ως υποψήφιος τοπικός άρχων του Δήμου Κηφισιάς.

Κύριε Αυλήτη, σας καλούμε να ανασκευάσετε δημόσια το περιεχόμενο των συκοφαντικών δηλώσεών σας αναφορικά με την αμφισβήτηση της πιστοποιημένης βιολογικότητας των προϊόντων των παραγωγών του Συλλόγου μας, όπως δημόσια ήταν και η συκοφαντική σας δήλωση.

Από πλευράς μας συγκοινοποιούμε την παρούσα εις άπαντες του Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης και τους συναρμόδιους Φορείς προκειμένου να λάβουν γνώση του περιεχομένου των δηλώσεών σας.

Μετά τιμής,

Για το ΔΣ του ΣΥΒΑΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                     Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μαΐστρος Καραμπάσης                                                                               Ηλίας Μαυριάς

Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                      Η ΤΑΜΙΑΣ

Βόλη Ιωάννα                                                                        Μερκούρη Γεωργία

ΤΑ ΜΕΛΗ

Αρβανίτης Θεόδωρος

Γκολέμης Χρήστος

Δρίτσας Κωνσταντίνος

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.