Εν μέσω θερμοκρασιακού καύσωνα, ελεγχόμενης πτώχευσης και ιδιωτικοποιήσεων με κλείσιμο οργανισμών και απολύσεις εργαζόμενων, προωθείται ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ της Υγείας για τον ενταφιασμό του όποιου ΕΣΥ είχε απομείνει. Οι  μαγικές λέξεις είναι «εξορθολογισμός» ? «αξιολόγηση». Επικεφαλής υλοποίησης τους ο μέγας Λοβέρδος, που σαν υπουργός εργασίας «προστάτευσε» τους εργαζόμενους με νόμους μεσαίωνα, ενώ τώρα ανέλαβε να «σώσει» και την Υγεία.
Μόνο που από την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια και την Επιτήρηση αυξήθηκαν κατακόρυφα οι αυτοκτονίες (οικονομικά αδιέξοδα), οι ψυχικές παθήσεις (ανεργία), η φυματίωση (κακή διατροφή) αλλά και αρρώστιες που είχαν σχεδόν εξαφανιστεί (μείωση εμβολιασμών).
Ξεκίνησε με τον πόλεμο κατά του κόστους των φαρμάκων, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι προμήθειες με απευθείας αναθέσεις, και να περιορισθεί η κάλυψη για ακριβά φάρμακα για σοβαρές αρρώστιες (αύξηση της αγοράς φαρμάκων χωρίς ασφαλιστική κάλυψη κατά 134 εκ. Ευρώ !!).
Τώρα προχωράει ακάθεκτος  σε «συγχωνεύσεις» στο χώρο της Υγείας με σχέδιο που θέλει ένα δημόσιο σύστημα Υγείας εμπορευματοποιημένο σε όσες υπηρεσίες θα εξακολουθεί να παρέχει, αφήνοντας μεγαλύτερο πεδίο επιχειρηματικής δράσης στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Η πρώτη φάση του σχεδίου των συγχωνεύσεων που ανακοινώθηκε, περιλαμβάνει κατάργηση ή ενοποίηση κλινικών, εργαστηρίων και μονάδων και σε επόμενη φάση, μέσα από τη λειτουργία των δημόσιων υγειονομικών μονάδων με επιχειρηματικούς κανόνες, θα «ωριμάσουν» τα επόμενα μέτρα.
Χρησιμοποιούν κριτήρια για τις συγχωνεύσεις και δείκτες αξιολόγησης για τη «βιωσιμότητα» μιας υγειονομικής μονάδας (αυτοχρηματοδότηση) με βάση τα οποία θα κρίνουν αν μια υγειονομική μονάδα μπορεί να είναι «κερδοφόρα». Αντίστοιχη αξιολόγηση θα γίνεται και στο προσωπικό των μονάδων υγείας, από την οποία θα εξαρτάται ένα μέρος των αποδοχών (παραγωγικότητα), ακόμα και η διατήρηση της δουλειάς του ή όχι.
Οι δείκτες και τα κριτήριά τους είναι ιδιωτικοοικονομικά. Τους ενδιαφέρει το κόστος του ΕΣΥ (αλλά και το κέρδος των ιδιωτικών κέντρων) και όχι η υγεία. Όσο για τα στοιχεία που επικαλούνται είναι πλασματικά:
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υπάρχουν πανελλαδικά 956 κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με πληρότητα 75%, ενώ είναι 681 πανελλαδικά με πληρότητα 100%. Καθημερινά υπάρχει λίστα αναμονής στο ΕΚΑΒ από 3 έως 30 περιστατικά με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται σε ιδιωτικές ΜΕΘ.
Μιλάει για αυξημένο «μέσο κόστος» νοσηλείας π.χ. στον «Ευαγγελισμό», όταν το συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι γνωστό ότι περιθάλπει σύνθετα περιστατικά, ενώ το ίδιο ισχυρίζεται και για τον «Άγιο Σάββα», που χρησιμοποιεί ακριβή τεχνολογία και φάρμακα. Και τα δύο νοσοκομεία ενοχοποιούνται επίσης για την πάνω από το μέσο όρο «μέση διάρκεια νοσηλείας», όταν, λόγω του είδους των περιστατικών που νοσηλεύουν, πάντα θα έχουν περισσότερες μέρες νοσηλείας.
Ήδη, με τα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν, προβλέπεται μείωση των οργανικών κλινών από 46.873 σήμερα σε 35.815 (με τελικό σχεδιασμό για 25.000), τη στιγμή που η προσέλευση των ασθενών στα δημόσια Νοσοκομεία έχει αυξηθεί (λόγω της κρίσης) κατά 30%. Επιπλέον σχεδιάζεται παράδοση 550 κρεβατιών στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για εκμετάλλευση (υπό την  ονομασία «ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ»), κατάργηση 330 κλινικών και μείωση 700 γιατρών πανελλαδικά σε πρώτη φάση.
Αρνητική συνέπεια στην υγεία για τα λαϊκά στρώματα θα υπάρξει και από το γεγονός ότι θα έχουν στη διάθεσή τους λιγότερες μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, αφού έχει ανακοινωθεί ότι περίπου 132 παραρτήματα του ΙΚΑ θα κλείσουν.
Οι νέες περικοπές που έχουν εξαγγελθεί για το 2011 ύψους 1 δισ. 300 εκατ. ευρώ και επιπλέον 350 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, μέχρι και το 2015, σημαίνουν ότι αντικειμενικά ένα μέρος των δαπανών για τις δημόσιες μονάδες Υγείας θα τα πληρώσει ο λαός.
Με βάση όλα τα παραπάνω η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς απαιτεί καμία κατάργηση ή συγχώνευση δημόσιου νοσοκομείου και μονάδας πρόνοιας, υγειονομικής μονάδας του ΙΚΑ, Κέντρου Υγείας και καμία κατάργηση νοσοκομειακού κρεβατιού. Κριτήριο πρέπει να είναι η πλήρης κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι το κόστος και το κέρδος των υγειονομικών μονάδων.
Ενιαίο, Καθολικό, Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας

ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ KAI ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς
Ενάντια στα μέτρα Δ.Ν.Τ. ? Ε.Ε. ? Κυβέρνησης
epitropikifisias@gmail.com  Tηλ.: 6974105775

Προηγούμενο άρθροτου Γιάννη Ιωάννου από το ΕΘΝΟΣ
Επόμενο άρθροΠαρέσυρε ποδηλάτη, επειδή βιαζόταν να μη χάσει την πτήση του!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.