Dimotikoi-Astinomikoi

Την έμπρακτη συμπαράσταση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς και του δημάρχου Νίκου Χιωτάκη ζητούν οι 40 εργαζόμενοι της Δημοτικής Αστυνομίας και οι 14 σχολικοί φύλακες, οι οποίοι μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Ιουλίου το μεσημέρι, με αφορμή τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις, εγκρίθηκαν ομόφωνα δυο ψηφίσματα.

Ένα κατόπιν εισήγησης του δημάρχου Κηφισιάς Νίκου Χιωτάκη, αλλά  κι εκείνο που πρότειναν οι εργαζόμενοι. Μαζί με τα παραπάνω, έγινε δεκτό να συμπεριληφθεί και η πρόταση του ανεξάρτητου δημοτικού   συμβούλου, Γιώργου Σκορδίλη, «να ανασταλούν οι διαδικασίες εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, έως ότου η κυβέρνηση πάρει πίσω το πολυνομοσχέδιο που αφορά στις διαθεσιμότητες των  δημοσίων υπαλλήλων».

Ωστόσο, στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Κηφισιάς, που βγήκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης, δεν αποτυπώνονται επακριβώς τα παραπάνω.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου: «Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κηφισιάς, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως στις 3.00 το μεσημέρι, μετά από πρόταση του δημάρχου, Νίκου Γ. Χιωτάκη, ψήφισε ομόφωνα την εισήγηση του Δημάρχου Κηφισιάς.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της εισήγησης του Δημάρχου Κηφισιάς, Νίκου Γ. Χιωτάκη: Ο Δήμος Κηφισιάς εκφράζει την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη κατάργηση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών, όπως είναι η Δημοτική Αστυνομία και οι Σχολικοί Φύλακες.  Αρμοδιότητες που αποκτήθηκαν μετά από πολλές θυσίες, κόπους και δαπάνες και οι οποίες είναι εξαιρετικά χρήσιμες για την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων και των τοπικών κοινωνιών. Οποιαδήποτε νέα οριζόντια κινητικότητα στους Δήμους μετά την πρώτη φάση κινητικότητας, θα σημάνει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αδυναμία υλοποίησης βασικών υπηρεσιών.

Είμαστε σύμφωνοι με την αξιολόγηση του προσωπικού αλλά παράλληλα ζητάμε τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων που προβλέπει ο Ν.3852/2010 στους Δήμους με το απαραίτητο προσωπικό και τους πόρους, ώστε να ενισχυθεί η αποκέντρωση του κράτους.

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μεταρρύθμιση του κράτους σημαίνει αποκέντρωση και εγγύτητα ως προς την άσκηση της δημόσιας εξουσίας και όχι τυφλές και οριζόντιες μετακινήσεις, διαθεσιμότητα και απολύσεις. 

ΖΗΤΑΜΕ: Να προχωρήσει σε αντικειμενική, αξιόπιστη και σοβαρή αξιολόγηση των Υπουργείων, των φορέων του Δημοσίου  και των Δήμων και αμέσως μετά να γίνει   αξιόπιστος διάλογος για την κινητικότητα των υπαλλήλων, χωρίς απολύσεις. Οι εργαζόμενοι του Δήμου Κηφισιάς ήταν παρόντες στο Δημοτικό Συμβούλιο και κατέθεσαν ψήφισμα με το οποίο εκφράζουν την αντίδρασή τους στις σχεδιαζόμενες απολύσεις».

Σε έντονα συγκινησιακή και φορτισμένη ατμόσφαιρα, από το γεγονός της ανακοίνωσης της «διαθεσιμότητάς» τους, έπειτα από χρόνια υπηρεσίας στον Δήμο Κηφισιάς, οι εργαζόμενοι ζήτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο να μη μείνει στα λόγια και τα ψηφίσματα, αλλά να προβεί σε πιο δυναμικές αντιδράσεις, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Το ίδιο απαίτησε και ο εντεταλμένος σύμβουλος της Δημοτικής Αστυνομίας, Γιώργος Μαραζιώτης, ο οποίος έκανε λόγο ακόμη και για παραιτήσεις των δημοτικών συμβούλων, ως ένδειξη έμπρακτης συμπαράστασης στον αγώνα  τους, αλλά και πολλοί άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι των εργαζομένων στον Δήμο Κηφισιάς.

«Είναι υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ολόκληρης της κοινωνίας. Δεν είμαστε αριθμοί, είμαστε εργαζόμενοι, είμαστε άνθρωποι. Ζητούμε την έμπρακτη και αμέριστη συμπαράσταση του Δημοτικού Συμβουλίου και του δημάρχου Κηφισιάς στα δίκαια αιτήματά μας», τόνισαν οι εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους προσπαθούσαν να δώσουν κουράγιο στους συναδέλφους τους.

Με σκυθρωπά και θλιμμένα πρόσωπα, από τη στιγμή που οι ιθύνοντες της κυβέρνησης τούς έδειξαν την πόρτα εξόδου από τον Δήμο, περιέγραψαν με λεπτομέρειες το έργο που προσφέρουν επί δεκαετίες και έκαναν λόγο για «άδικες αποφάσεις», οι οποίες θα επιδεινώσουν τελικά, εκτός από τις δικές τους συνθήκες ζωής, και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών τους.

Χαρακτηριστικές ήταν οι στιγμές συγκίνησης που ακολούθησαν από το αυθόρμητο «ξέσπασμα» απόγνωσης του προϊσταμένου της Δημοτικής Αστυνομίας, Τάσου Δούκα, ενός από τους αρχαιότερους δημοτικούς αστυνομικούς στην Ελλάδα, ο οποίος στα 53 του χρόνια αντιμετωπίζει τον εφιάλτη της απόλυσης, αλλά κυρίως η διάθεση συμπαράστασής του στα δεκάδες νέα παιδιά της Δημοτικής Αστυνομίας, τα οποία, όπως είπε ο ίδιος, «δεν μπορεί πλέον να κοιτάξει στα μάτια». 

«Αν θα χάσουμε κάτι, εκτός του μισθού μας, αυτό θα είναι σίγουρα η αγάπη των παιδιών», τόνισε από την πλευρά της η εκπρόσωπος των σχολικών φυλάκων.    

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Κηφισιάς κατέθεσε, επίσης, ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο απαιτούν να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. «Καμία απόλυση, καμία ιδιωτικοποίηση, όχι στις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους», τονίζουν σε αυτό.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Κηφισιάς είχε προγραμματίσει γενική συνέλευση για την προηγούμενη Πέμπτη, ώστε να αποφασιστούν οι κινητοποιήσεις τους, στο πλαίσιο των ευρύτερων κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ, όπως επισημαίνει στην «Α» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Αλέξανδρος Κουρής. «Οι μάσκες στην κυβέρνηση έχουν πέσει. Χτυπούν τους εργαζόμενους και τη μονιμότητα στο Δημόσιο με οριζόντιες απολύσεις, χωρίς αξιοκρατία», τονίζει ο κ. Κουρής.

Το ψήφισμα των εργαζόμενων στη δημοτική αστυνομία
«Δεν είμαστε αριθμοί, είμαστε άνθρωποι»

Στο ψήφισμά τους που κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Αστυνομία, τονίζουν τα εξής: Η μνημονιακή κυβέρνηση αποφάσισε να παραγκωνίσει την προσφορά και το έργο της Δημοτικής Αστυνομίας και να την αντιμετωπίσει σαν ένα λογιστικό νούμερο. Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε κάποια θέματα σχετικά με τους εργαζόμενους της Δημοτικής Αστυνομίας, διότι με τα γνωστά ψεύδη που διασπείρονται συστηματικά, η Δημοτική Αστυνομία εμφανίζεται ως ένα άντρο «βολεμένων» υπαλλήλων που δεν προσφέρουν τίποτα. Πιο συγκεκριμένα:
* Προσληφθήκαμε αξιοκρατικά μέσω διαγωνισμών ΑΣΕΠ. Εξεταστήκαμε με επιτυχία σε υγειονομικές, αθλητικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες. Παρακολουθήσαμε με επιτυχία εξάμηνη θεωρητική εκπαίδευση σε θέματα αρμοδιοτήτων του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας.

* Είμαστε ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι. Διαθέτουμε υψηλά τυπικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, ξένες γλώσσες, γνώση Η/Υ). Είμαστε κυρίως νέοι άνθρωποι με σύγχρονο πνεύμα, αισιοδοξία και επαγγελματισμό, γεγονός που μπορεί να διαμορφώσει μια άλλη σχέση μεταξύ Δήμου και πολίτη.

Ενδεικτικά παραθέτουμε ορισμένα μόνο από τα στοιχεία που αφορούν στη Δημοτική Αστυνομία Κηφισιάς για τα έτη 2011-2012-2013:

* Προχωρήσαμε στη σύνταξη 310 εκθέσεων ελέγχου – αυτοψίας για πάσης φύσεως ζητήματα που αφορούν όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Κηφισιάς. Προχωρήσαμε στη διενέργεια 1071 γνησίων υπογραφής.

* Προχωρήσαμε στη βεβαίωση 79.025 εκθέσεων παραβάσεων, χωρίς να συνυπολογίσουμε τη συμβολή μας στα έσοδα του Δήμου, μέσω βεβαίωσης παραβάσεων καθαριότητας, παράνομου εμπορίου, καταλήψεων κοινόχρηστων χώρων – τραπεζοκαθισμάτων, καπνίσματος, υπαίθριας διαφήμισης, περιπτέρων κ.τ.λ. Επιπλέον, η γραμματεία της Δημοτικής Αστυνομίας έχει καταχωρίσει από τον Μάιο του 2012 έως τον Μάιο του 2013, 21.300 κλήσεις που αφορούν σε πράξεις βεβαίωσης του ΚΟΚ παρελθόντων ετών, σε συνεργασία με το τμήμα εσόδων του Δήμου μας.

* Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου μας, τα ήδη εισπραχθέντα έσοδα για παραβάσεις ΚΟΚ ανέρχονται την τελευταία τριετία σε 1.842.410,18 ευρώ.

Ενόψει της ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα, θα είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς το θεσμό της Δημοτικής Αστυνομίας. Η κατάργηση του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας δεν είναι υπόθεση μόνο των εργαζομένων και των οικογενειών τους, που θα περιέλθουν σε κατάσταση φτώχιας. Είναι υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ολόκληρης της κοινωνίας. Όχι στις απολύσεις. Δεν είμαστε αριθμοί, είμαστε εργαζόμενοι, είμαστε άνθρωποι. Ζητούμε την έμπρακτη και αμέριστη συμπαράσταση του Δημοτικού Συμβουλίου και του δημάρχου Κηφισιάς στα δίκαια αιτήματά μας.

του Γιώργου Κανελλόπουλου απο την ΑΜΑΡΥΣΙΑ       

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.