Ένα γεγονός που δεν τιμά καθόλου τον Δήμο Νέας Ερυθραίας, αν και οι υπηρεσίες του έχουν ενημερωθεί εγκαίρως

329_1_dimotiko

Παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τη δυνατότητα προσβασιμότητας μαθήτριας με κινητικές δυσκολίες στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, έκανε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, ζητώντας την άμεση έγκριση κονδυλίου από τον δήμο.
Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, «από τις 14 Μαΐου οι υπηρεσίες του δήμου είχαν ενημερωθεί ότι επρόκειτο να φοιτήσει παιδί με ειδικές ανάγκες στο 1ο Δημοτικό Σχολείο. Ήταν γνωστό ότι το κτίριο δεν παρείχε προσβασιμότητα στο παιδί. Στις 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των φορέων και οι εκπρόσωποι του δήμου μάς διαβεβαίωσαν ότι μέχρι το άνοιγμα του σχολείου θα είχαν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες κατασκευές. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει γίνει τίποτα. Απαιτούμε να συζητηθεί άμεσα το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και να εγκριθεί τροποποίηση του προϋπολογισμού για την έγκριση του σχετικού κονδυλίου».
Η μικρή Μαριλία, ελλείψει υποδομών προσβασιμότητας στο σχολείο, παρά τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις που παραμένουν στα χαρτιά και σε κάποιες υπουργικές εγκυκλίους, αναγκάζεται καθημερινά να τραβάει το δικό της «Γολγοθά» και με τη βοήθεια της μητέρας της να ανεβαίνει τα σκαλιά μέχρι το υπερυψωμένο ισόγειο, προσπαθώντας να έχει ίσες ευκαιρίες στη δημόσια εκπαίδευση, όπως και οι υπόλοιποι συμμαθητές της. Ο πατέρας της που ήταν παρών στη συνεδρίαση, περιέγραψε τη βάσανο που τραβούν καθημερινά και την απορία στα ματάκια της κόρης του, καθώς η μικρή μαθήτρια δεν μπορεί να μετακινηθεί από μόνη της με αποτέλεσμα να μη συμμετέχει στον αγιασμό, στη γυμναστική και γενικότερα στις δραστηριότητες των υπόλοιπων παιδιών του σχολείου.
Σίγουρα πρόκειται για γεγονός που δεν τιμά καθόλου τον Δήμο Νέας Ερυθραίας, αν και οι υπηρεσίες του είχαν ενημερωθεί εγκαίρως. Χρειάστηκε να φτάσει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και να συζητηθεί σε προ ημερήσιας διάταξης διαδικασία, για να βρεθεί μια κάποια λύση. Η δημοτική αρχή προσανατολίζεται τώρα στην ενδεδειγμένη λύση προμήθειας και τοποθέτησης ειδικού ανελκυστήρα στις εξωτερικές σκάλες του σχολείου, αντί της ράμπας που είχε προταθεί αρχικά και ο οποίος θα παρέχει προσβασιμότητα στη μικρή μαθήτρια, όπως και σε τυχόν άλλες περιπτώσεις μαθητών στο μέλλον με κινητικές δυσκολίες.
Παρόλα αυτά, δεν δεσμεύθηκε για το χρονοδιάγραμμα του έργου. Όπως δήλωσε η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη ερωτώμενη γιατί δεν έχει ήδη γίνει, απάντησε ότι «κι εγώ διερωτώμαι γιατί δεν είχαμε την ευαισθησία όλα αυτά τα χρόνια να κάνουμε κάτι. Είναι λάθος μας ως διοικήσεις να μην έχουμε προβλέψει την προσβασιμότητα σε δημόσια κτίρια και τώρα να προκύπτει το πρόβλημα». Και πρόσθεσε η ίδια: «Προσωπικά, όπως και ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας έχουμε έρθει σε επικοινωνία με τον διευθυντή του 1ου Δημοτικού και το γονέα του μαθητή, ώστε με την επιμέλεια της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου να προχωρήσουμε εντός ευλόγου χρόνου στην επίλυση του θέματος. Προκειμένου να επισπευσθεί η τοποθέτηση του ειδικού ανελκυστήρα, θα εγκρίνουμε ακόμη και μεταγενέστερα την ένταξη του έργου στον προϋπολογισμό του δήμου».

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Χτές στο σταθμό του ΚΑΤ είδα στην απέναντι αποβάθρα δύο άτομα με κινητικές δυσκολίες να περιμένουν το τρένο με τη συνοδεία δύο ακόμα μελών της οικογένειας τους,και μίας σεκιούριτυ του σταθμου(?!?).Αναρωτήθηκα…

  ΄Όσες φορές έχω ταξιδέψει και μείνει στο εξωτερικό,ελάχιστες φορές έχω δεί ΑΜΕΑ συνοδεία άλλου,αφού οι υποδομές είναι τέτοιες που οι άνθρωποι αυτοί αυτοεξυοηρετούνται,εκτός μερικών δύσκολων περιπτώσεων.

  Στην προσπάθεια για την βιώσιμη μετακίνηση όλων των πολιτών της Αθήνας,ως ποδηλάτισσα προσωπικά και ώς ομάδα ποδηλατών της πόλης,τασσόμαστε ανοιχτά στο πλαί σας και ευχόμαστε κάποτε να καταλάβουν οι συμπολίτες μας που θα θέλουν ΟΛΑ δικά τους,ότι υπάρχουν ανάγκες ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ για τους οποίους εθελοτυφλούμε.

  Εύχομαι όλα να βούν καλώς για τη μικρή Μαριλία και να εγκριθούν τα μέγιστα δυνατά κονδύλια για την αυτοεξυπηρέτηση της!Θα ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις.

  Φιλικά

  Σοφία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.