234-laiki.jpgΤελεσίγραφο κατοίκων για τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς αλλά ο δήμος απαντά προς το παρόν με ευχολόγια

Ξεχείλισε το ποτήρι, μαζί και η αγανάκτηση των κατοίκων, που είδαν την προηγούμενη Δευτέρα τη λαϊκή αγορά και πάλι στην οδό Ευαγγελιστρίας, μετά το νέο αποτυχημένο χειρισμό του δήμου και παρά τις υποσχέσεις, να τη μεταφέρει από 1η Φεβρουαρίου στις οδούς Χ. Σμύρνης και Ομήρου. Η ανακοίνωση που αντίκρισαν εκείνη τη μέρα σε κολώνες και δέντρα ανέφερε ότι η λαϊκή θα λειτουργήσει και πάλι στις οδούς Ευαγγελιστρίας και Ηπείρου «μέχρι νεωτέρας». Οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν και πλέον απειλούν με επεισόδια αν δεν εφαρμοστεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τη μεταφορά της.
Στη συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης, όπου απαίτησαν και συζητήθηκε προ ημερήσιας διάταξης το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την επί δεκαετίες λειτουργία της λαϊκής στην περιοχή τους, άκουσαν για πολλοστή φορά τη δημοτική αρχή να τους ζητεί να κάνουν μια ακόμη «αβαρία» και την επόμενη Δευτέρα. Έπειτα από πρόταση της δημάρχου, επιτροπή του δήμου μαζί με εκπροσώπους του Σωματείου των επαγγελματιών της λαϊκής αγοράς θα εξετάσουν, μετά εορτής και απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, η οποία και αναμένεται φυσικά να τροποποιηθεί, τις δεκαέξι πιθανές περιπτώσεις δρόμων που πρότεινε κατ αρχήν η επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος για τη λειτουργία της.
Μόνο τη μία από τις τέσσερις θέσεις για τις οποίες εξέφρασε γνώμη και αποφάσισε κατά πλειοψηφία προ ημερών το δημοτικό συμβούλιο να λειτουργεί ανά τρίμηνο η λαϊκή, αποδέχεται ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών και το Σωματείο των επαγγελματιών και αυτή εισηγείται προς την Περιφέρεια που αναμένεται να εκδώσει την τελική απόφαση. Πρόκειται για τις οδούς Δαβάκη και Κύπρου, ενώ απορρίπτει, λόγω ανεπαρκών γεωμετρικών στοιχείων, τις οδούς Παπαναστασίου, Ηρ. Πολυτεχνείου και Κανάρη, όπως και τη Χ. Σμύρνης και Ομήρου. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σωματείου που παρενέβη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και απάντησε σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων, στη λαϊκή αγορά της Νέας Ερυθραίας υπάρχουν 250 πάγκοι πωλητών με είδη μαναβικής και 98 πάγκοι εμπόρων, ενώ το συνολικό μήκος που χρειάζεται για την ανάπτυξή της είναι 800 μέτρα.

«Στο γόνατο»
Η Περιφέρεια Αττικής απέστειλε την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, «στο γόνατο», όπως είπε και ο εκπρόσωπος των επαγγελματιών της λαϊκής, την προηγούμενη Παρασκευή, έγγραφο στον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών με το οποίο απέρριπτε, λόγω στενότητας, την οδό Χ. Σμύρνης και Ομήρου και αποφάσιζε να παραμείνει στην οδό Ευαγγελιστρίας μέχρι νεωτέρας. Οι κάτοικοι αιφνιδιάστηκαν και στο δημοτικό συμβούλιο όπου παρέστησαν, τόνισαν τις ευθύνες του δήμου για την αδυναμία εξεύρεσης λύσης στο θέμα που έχει προκύψει. Ζήτησαν «να μπει ο δήμος μπροστά» στις παραστάσεις τους στην Περιφέρεια. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα οι δημοτικοί σύμβουλοι που μετέχουν στις συνεδριάσεις της επιτροπής Χωροταξίας του δήμου, αλλά και οι κάτοικοι, αμφισβήτησαν τα γεωμετρικά στοιχεία που έδωσε ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών, προκειμένου να στηρίξει την ακαταλληλότητα των υπόλοιπων δρόμων.
Η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη δήλωσε ότι «θα υποστηρίξουμε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προς όλες τις αρμόδιες αρχές, ενώ θα υπάρξει επικοινωνία με τον υπουργό Ανάπτυξης προκειμένου να περιοριστεί ο όγκος της λαϊκής στη Νέα Ερυθραία». Μέχρι έκδοσης νεωτέρας απόφασης, ο δήμος θα επιχειρήσει σε συνεργασία με το Σωματείο Λαϊκών Αγορών να βρει μια κοινά αποδεκτή λύση, αυτή τη φορά, όχι επί του χάρτου, αλλά επί του δρόμου.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.