Ο διοικητής του ΚΑΤ απαντάει στη «Ν.Ε.» για τη μονάδα υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ που ετοιμάζεται να έρθει στο νοσοκομείο και για τη λειτουργία κεραίας κινητής τηλεφωνίας που ξεσήκωσε επίσης τους κατοίκους


Σε αποκλειστική του συνέντευξη σήμερα στη «Ν.Ε.» ο διοικητής του ΚΑΤ, Ευάγγελος Παπαφράγκας, απαντάει στις ερωτήσεις της «Ν.Ε.» και της τοπικής κοινωνίας για δυο αποφάσεις της διοίκησης του νοσοκομείου που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων. Για την κεραία κινητής τηλεφωνίας που εγκαταστάθηκε και λειτουργεί πάνω από το χώρο όπου στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες και η επαγγελματική σχολή βοηθών νοσηλευτών, αλλά και για την απόφαση παραχώρησης χώρου για την εγκατάσταση μονάδας υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ. «Η οπτική η δική μου μπορεί να είναι μόνο ιατρική, δεν είναι κοινωνική. Αν ήμουν από την πλευρά του δήμου, θα είχα άλλο προβληματισμό», δηλώνει ο ίδιος.

– Ως γιατρός με ειδικότητα κλινικού μικροβιολόγου, έχετε την παραμικρή ανησυχία σχετικά με την τοποθέτηση και λειτουργία της κεραίας στο νοσοκομείο σας;
«Καθόλου και δεν ανησυχώ για τον εξής λόγο: για να μη χρειάζεται άδεια ένα κεραιοσυστήματα μικροκυψελών, πάει να πει ότι δεν είναι επικίνδυνο. Παρόλα αυτά, εγώ δήλωσα την κεραία στην αρμόδια επιτροπή αδειοδότησης, τηνΕΕΤΤ, που μου απάντησε ότι δεν χρειαζόταν καν ενημέρωση. Έπειτα από μερικές εβδομάδες έγινε ερώτηση στη Βουλή για το θέμα αυτό και τους ενημερώσαμε λεπτομερειακώς. Επειδή υπήρχαν διάφορα δημοσιεύματα, ζήτησα και την έγγραφη απάντηση της ΕΕΤΤ, που μού την έστειλε, ελήφθη υπόψη και σταμάτησε η αυτόφωρη διαδικασία».

– Ο ισχύων νόμος 3431/2006, πάντως, δεν διαχωρίζει συστήματα κεραιών κινητής τηλεφωνίας, απαγορεύοντας την εγκατάστασή τους σε νοσοκομεία. Εκτός αυτών, είχατε επιτρέψει στο παρελθόν και τη λειτουργία κανονικής κεραίας της Cosmote που αποξηλώθηκε?
«Δεν πρόκειται για σταθμό βάσης κεραίας κινητής τηλεφωνίας. Είναι ένας ενισχυτής σήματος, ένας αναμεταδότης, που τοποθετείται ακόμη και σε επιχειρήσεις. Η πρώτη κεραία που εγκαταστάθηκε, βγήκε επιτόπου, μετά την αυτοψία της ΕΕΤΤ. Αυτό αποφασίστηκε, επειδή δεν υπήρχε καθόλου σήμα στο νοσοκομείο για να εξυπηρετούνται στην επικοινωνία τους ασθενείς και επισκέπτες. Δεν είχα κανέναν άλλο λόγο να το κάνω, και, μάλιστα, δεν μου χτύπησε την πόρτα και καμία άλλη εταιρεία. Μάλιστα, με την κατάλληλη τροποποίηση, το σύστημα αυτό αναμένεται να εξυπηρετήσει και τις υπόλοιπες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, για να μη θεωρηθεί ότι υπάρχει επιλεκτική μεταχείριση σε μια εταιρεία».

– Ο Σύλλογος «Κηφισιά SOS», που κίνησε και την όλη διαδικασία της μηνυτήριας αναφοράς σε βάρος σας, με επιστολή του σήμερα στη «Ν.Ε.» σάς καλεί «να παραιτηθείτε και να πάρετε μαζί την κεραία και τις αποφάσεις σας που θα καταστρέψουν την πόλη μας». Τι απαντάτε;
«Δεν μπορώ να καταλάβω ??ειλικρινά?? γιατί με θεωρούν ??εγκληματία??. Δικαίωμά τους είναι, αλλά εγώ δεν έκρυψα τίποτα, τα έκανα όλα φανερά και έχω τις διαβεβαιώσεις των επισήμων οργάνων της Πολιτείας. Και όχι μόνο αυτό, έκανα και κάτι άλλο. Εκτός από το ότι κάλεσα τον ??Δημόκριτο?? να μετρήσει τις ακτινοβολίες, εγκαταστήσαμε και μετρητή του Πολυτεχνείου. Εγώ έδωσα τον όρκο του Ιπποκράτη και τον τηρώ. Δεν περιμένω διαπιστευτήρια από κανέναν περιβαλλοντικό σύλλογο. Αλλά, καλά, είχαν τις πληροφορίες τους ότι πρόκειται για τον ??εγκληματία τον Παπαφράγκα??, ο οποίος μαίνεται και πολεμάει κατά της υγείας των κατοίκων, των ασθενών και των εργαζομένων, αλλά δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να μού το επισημάνουν, δεν έψαξαν τι είδους κεραία είναι, παρά μόνο κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά; Το θέμα δεν ήταν κρυφό, αλλά μπορείτε να μου πείτε πώς έσπασε η πόρτα και μπήκαν στο χώρο του νοσοκομείου, όπου φωτογράφισαν, παρεμπιπτόντως; Δεν πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο τα κίνητρά τους είναι υπέρ του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών. Η πρόεδρος του συλλόγου παρατύπως μπήκε, δηλώνοντας σύμβουλος του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, ενώ δεν είναι. Φεύγοντας με προπηλάκισε κιόλας, λέγοντάς μου απειλητικά ??θα τα πούμε στο δικαστήριο??. Αν νομίζει αυτή η κυρία ότι θα πρέπει να παραιτηθώ, ας έρθει να διοικήσει εκείνη το νοσοκομείο. Εγώ εδώ και 40 χρόνια προσφέρω υπηρεσίες υγείας, επί 25 χρόνια ήμουν διευθυντής στο Σισμανόγλειο. Είμαι επώνυμος, αλλά όχι για εγκληματικές πράξεις».

– Εφόσον, λοιπόν, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, γιατί το συγκεκριμένο κεραιοσύστημα καμουφλαρίστηκε κατάλληλα ως επέκταση του τοίχου;
«Δεν κρύφτηκε, απλά οι μικροκυψέλες δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένες. Ένα μόρφωμα, το οποίο δηλώνεται επισήμως, γίνεται αυτοψία και επιβεβαιώνεται, για ποιο λόγο να πρέπει να κρυφτεί; Άλλωστε, εγώ δεν ασχολήθηκα καθόλου με το θέμα αυτό, δεν είμαι τεχνικός, ήταν κατασκευαστικό θέμα της εταιρείας. Εφόσον δεν χρειάζεται άδεια, γιατί να κρυφτεί; Αν χρειάζεται, όμως, άδεια, τότε φταίει η ΕΕΤΤ που μου απάντησε διαφορετικά».

– Ορίστηκε τελικά δικάσιμος από τον εισαγγελέα σχετικά με την υπόθεση που κατηγορηθήκατε;
«Δεν έχει οριστεί δικάσιμος, δεν έχω ενημερωθεί σχετικά, το πιθανότερο είναι να έχει τεθεί στο αρχείο η υπόθεση, λέω εγώ. Αφέθηκα ελεύθερος με εισαγγελική εντολή και, μάλιστα, έπειτα από την κοινοποίηση του εγγράφου της ΕΕΤΤ ότι δεν χρειάζεται άδεια».

– Μεγαλύτερο θέμα στην τοπική κοινωνία, ωστόσο, έχει δημιουργηθεί με την απόφαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου σας να παραχωρήσει χώρο για την εγκατάσταση μονάδας υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ στο ΚΑΤ. Κατά την άποψή σας δεν ενέχουν κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή τα σχέδια αυτά του υπουργείου Υγείας;
«Όποιος έρχεται στο νοσοκομείο δεν τον ρωτάω αν είναι χρήστης ή όχι, αν είναι επικίνδυνος, εγκληματίας ή οτιδήποτε άλλο. Εγώ υπηρεσίες υγείας προσφέρω. Όταν ήρθε, λοιπόν, η απόφαση από την κεντρική διοίκηση και μου ζήτησαν χώρο για την εγκατάσταση της μονάδας υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ, το έπραξα με απόφαση του Δ.Σ., χωρίς να πειράξω το περιβάλλον, με ξεχωριστή είσοδο και απομονωμένο από τον υπόλοιπο χώρο του νοσοκομείου, για την καλύτερη εξυπηρέτηση και των άλλων ασθενών. Υπηρεσίες υγείας είναι και αυτές».

– Είχατε προηγουμένως κάποια επικοινωνία με τη διοίκηση του νοσοκομείου Σωτηρία, όπου λειτουργεί μια παρόμοια μονάδα του ΟΚΑΝΑ, για να δείτε τα τυχόν προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργηθούν;
«Δεν με απασχολεί εμένα το θέμα αυτό. Η οπτική μου είναι από την πλευρά των ιατρικών υπηρεσιών. Διαφορετικά, τα προβλήματα παραβατικότητας που μπορεί να προκύπτουν από τη λειτουργία τέτοιων μονάδων, φαντάζομαι πως είναι δουλειά του ΟΚΑΝΑ και της υγειονομικής περιφέρειας, για να εφαρμόσει τις αποφάσεις της και να ελαχιστοποιήσει, αν όχι να εξαφανίσει τα προβλήματα από την ανάπτυξη και λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας».

– Η απόφαση παραχώρησης του χώρου για τη μονάδα του ΟΚΑΝΑ είχε ληφθεί από το Δ.Σ. του ΚΑΤ στις 29/12/2010. Μεσολάβησαν κάποιοι μήνες που η τοπική αυτοδιοίκηση, οι κάτοικοι και οι φορείς τους δεν ενημερώθηκαν. Θεωρείτε ότι θα έπρεπε να έχει υπάρξει προηγουμένως ένας διάλογος;
«Από πλευράς νοσοκομείου δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, δεν ήταν δική μας αρμοδιότητα, ούτε θα μπορούσαμε εμείς να πάρουμε αυτήν την πρωτοβουλία. Την ανάπτυξη και αποκέντρωση των μονάδων του ΟΚΑΝΑ την ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Η συγκεκριμένη απόφαση του Δ.Σ. του ΚΑΤ, όπως και οι υπόλοιπες αποφάσεις του είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο. Δεν έγινε τίποτα κρυφά».

– Ως γιατρός ποια είναι η άποψή σας για τη χορήγηση υποκατάστατων σε τοξικοεξαρτημένους από τα νοσοκομεία;
«Η άποψή μου συμπλέει περισσότερο με την πρόταση του Παναγιώτη Κανακάκη, που εκφράστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς. Να καταργηθεί, δηλαδή, ο ΟΚΑΝΑ ως έχει σήμερα και να υπάρξει επιμερισμός του σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, ώστε η περίθαλψη των τοξικομανών να μην πραγματοποιείται σωρευτικά. Είμαι πιο κοντά σε αυτήν την άποψη. Είναι προτιμότερο να υπάρχει η αντιμετώπιση σε νοσοκομεία, καθώς αυτοί οι άνθρωποι παθαίνουν πολύ συχνά ατυχήματα ή έχουμε να αντιμετωπίσουμε και άλλες καταστάσεις σχετικά με την υγεία τους. Το πρόβλημα είναι κοινωνικό και πανελλήνιο, δεν υπάρχει μόνο στο κέντρο, υπάρχει ακόμα και στα βόρεια προάστια. Υπάρχει, βέβαια, ένας προβληματισμός σχετικά με την αντιμετώπισή του. Τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, οι γνώστες του θέματος και οι ειδικοί ας κάτσουν να αποφασίσουν πώς. Η εφαρμογή ενός προγράμματος απεξάρτησης πρέπει να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρόκειται για κεντρική πολιτική απόφαση».

– Να συνάγουμε, δηλαδή, εξ όσων λέτε, ότι δεν έχει μελετηθεί και πολύ καλά η αντιμετώπιση του αυτού κοινωνικού προβλήματος;
«Η οπτική η δική μου μπορεί να είναι μόνο ιατρική, δεν είναι κοινωνική. Αν ήμουν από την πλευρά του δήμου, θα είχα άλλο προβληματισμό. Εμένα δεν μου επιτρέπεται αυτή τη στιγμή να έχω άλλο προβληματισμό, από το να μην αρνηθώ συνειδησιακά αυτού του είδους τη νοσηλεία. Τα θέματα πολιτικής είναι αλλουνού υπευθυνότητα. Αναφορικά με το χώρο ευθύνης μου και όχι έξω από αυτόν, θα προσπαθήσω ούτως ώστε οι προσερχόμενοι να έχουν την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση και πρόσθετη υποστήριξη».

– Τυπικά θα μπορούσε το Δ.Σ. του ΚΑΤ να πει όχι στην απόφαση του υπουργείου Υγείας και να μην παραχωρήσει χώρο;
«Δεν θα μπορούσε να πει όχι, εφόσον πρόκειται για κεντρική απόφαση. Αλλά γιατί να πούμε όχι άλλωστε; Αν είχα αντίρρηση συνειδησιακή ή δεοντολογική, θα το έλεγα. Δεοντολογικά με βρίσκει σύμφωνο και η ιατρική οπτική είναι αυτή».

– Δεν φοβάστε τις αντιδράσεις των δήμων και των κατοίκων; Θα εμείνετε στις αποφάσεις σας παρά τις δυναμικές κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται;
«Δεν είναι θέμα να εμείνω εγώ. Δεν είναι δικό μου θέμα, ούτε και θέλω να έρθω σε σύγκρουση με τον κόσμο. Είναι θέμα του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης. Εγώ είμαι ανοιχτός να συζητήσω πώς μπορούν να βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγείας που προσφέρουμε σε τοπικό επίπεδο».

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η Μαλιώρη (Προεδράρα ΟΚΑΝΑ) έχει μηνιαίο μισθό 4.200? + οικογενειακές παροχές + επιδόματα εορτών και αδείας (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 544/31-12-2008) συν όσα άλλα καθαρίζει από τη συμμετοχή της σε διάφορα ΔΣ και επιτροπές (πχ ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ).

    Για να μην έχουμε αυταπάτες…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.