kozonis_nikos.jpg

«Νόμος για τον ρυπαντή που πληρώνει (θάφτηκε), Υδατική Διαχείριση σε λεκάνες απορροής επιφανειακών υδάτων (θάφτηκε), Κοινή Υπουργική Απόφαση για το «ειδικό χωροταξικό βιομηχανίας» (εγκρίθηκε), Νέες προδιαγραφές «απόρριψης βιομηχανικών λυμάτων, σε συλλεκτήριους αγωγούς» (ζυμώνεται), Τρόποι ίδρυσης, διοίκησης και λειτουργίας των «οργανωμένων ιδιωτικών βιομηχανικών περιοχών», (εγκεκριμένο από καιρό)» (απόσπασμα από άρθρο του χημικού μηχανικού Αθανάσιου Παντέλογλου, στην εφημερίδα «Πράσινη Πολιτική», Απρίλιος 09)
«Στην εποχή της οικονομικής κρίσης ο κος Σουφλιάς κατάφερε να βρει 300 εκ ευρώ για την ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου.  Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ τονίζουν πως πρόκειται για ένα έργο με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε βιότοπους και ποτάμια οικοσυστήματα και θυμίζουν πως έχει ήδη σταματήσει τρεις φορές από το Συμβούλιο της Επικρατείας (1994, 2000, 2005) για περιβαλλοντικούς λόγους και πως η ΕΕ αρνείται να το χρηματοδοτήσει. Το πραγματικό περιβαλλοντικό πρόβλημα της Θεσσαλίας δεν είναι η ανεπάρκεια νερού, αλλά η μνημειώδης κακοδιαχείριση των υδάτινων πόρων που σταθερά ενθαρρύνεται από τις καταστροφικές πολιτικές επιλογές των τελευταίων δεκαετιών». (απόσπασμα από άρθρο των Τάσου Κρομμυδά και Φίλιππου Δραγούμη, στην εφημερίδα «Πράσινη Πολιτική», Μάιος 2009)
«Μετά τη δίκη της Μαργαρίτας Καραβασίλη, που «μίλησε» για τις ευθύνες της Ειδικής Υπηρεσίας Ελεγκτών Περιβάλλοντος και του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη συνεχιζόμενη και επεκτεινόμενη ρύπανση στις περιοχές του Ασωπού ποταμού, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία απέστειλε εξώδικο στον Θανάση Παντελόγλου, προειδοποιώντας τον να ανακαλέσει τα όσα δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε την Κυριακή 21/12/08 στην εφημερίδα Realnews σχετικά με τις ευθύνες της ΕΑΒ για τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού και των υπόγειων νερών της περιοχής. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουμε ότι κανένα εξώδικο δε μπορεί να μας κάνει να σιωπήσουμε και περιμένουμε ακόμα από την ΕΑΒ να απαντήσει σε τέσσερα ουσιαστικά ερωτήματα που θέσαμε σχετικά με τις ευθύνες της για τη ρύπανση των περιοχών του Ασωπού.Αλλά και η πρόσφατη εμπρηστική ενέργεια, που προκάλεσε καταστροφές στο σπίτι του Στέφανου Κόλλια στην Καλοσκοπή Φωκίδας, αποτελεί πρωτοφανή εκδήλωση εκδικητικότητας για τα όσα κατήγγειλε σε σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες μεγάλης μεταλλευτικής εταιρείας που απειλούν σοβαρά το φυσικό περιβάλλον της Γκιώνας. Τόσο η εγκληματική επίθεση κατά της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα όσο και ο εμπρησμός της κατοικίας του Στέφανου Κόλλια, δείχνουν ότι έχουμε πια να κάνουμε με τραμπούκικες επιθέσεις υπεράσπισης των παρανόμων σε ένα κράτος όπου απουσιάζει η νομιμότητα και οι πολίτες καλούνται να παλέψουν για το αυτονόητο. Το μήνυμα, όμως, είναι ένα: τέτοιες ενέργειες δεν μας φιμώνουν» (Θεματική Ομάδα Περιβάλλοντος των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, 31/12/08)
«Η προσωπική επίθεση που δέχτηκε πριν από δέκα μέρες ο Μιχάλης Τρεμόπουλος συνέβη μόλις οι δημοσκοπικές επιδόσεις των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ άρχισαν να εκτινάσσονται στα όρια των διψήφιων ποσοστών. Φυσικά πίσω από αυτή κρύβεται η αγωνία τους μήπως εκφραστεί και η άλλη Θεσσαλονίκη, πέρα από εκείνη του κ. Ανθίμου και του κ. Ψωμιάδη, ενώ δεν του έχουν συγχωρήσει και το ρόλο του στα ζητήματα του Πόρτο Καράς, του Βατοπεδίου και των «κουμπάρων». (απόσπασμα από άρθρο του «ιού», για την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» 6/6/2009)
«Η διατήρηση των εγκεκριμένων κοινοχρήστων χώρων και των χώρων πρασίνου, οι οποίοι, σύμφωνα και με τα δεδομένα της κοινής πείρας, συμβάλλουν ουσιωδώς στη βελτίωση των συνθηκών διαβιώσεως, ιδίως σε πυκνοδομημένα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα, αποτελεί πρωταρχικό όρο για την προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος και συνεπώς τροποποιήσεις που επιφέρουν τη μείωσή τους ή την αναίρεση της πολεοδομικής λειτουργίας τους δεν είναι κατ αρχήν συνταγματικώς ανεκτές» (γνωμοδότηση του Ε Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας)
«Είναι απαραίτητο να εκπονήσουμε μια οικολογία της πληροφόρησης . Πρέπει να παράγουμε βιολογικά προϊόντα πληροφόρησης και να πείσουμε τους πολίτες να τα δοκιμάσουν, γράφει ο διευθυντής της εφημερίδας Monde Diplomatique Ignazio Ramonet» (απόσπασμα από άρθρο του Βασίλη Μουλόπουλου, στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» 26/6/09)
«ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ ΣΤΑ ΚΙΟΥΡΚΑ» (Ομάδα πολιτών κατά της δημιουργίας Τεχνόπολης στα Κιούρκα)
«Διεκδικούμε την εφαρμογή του κοινοτικού προγράμματος για γειτονιές με μηδενικούς ρύπους». (απόσπασμα από το προεκλογικό πρόγραμμα της ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ δημοτικής παράταξης ΠΑΝΕΡΥΘΡΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, για τις Δημοτικές Εκλογές του 2006. Πώς πάει η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ;)
«Η μακροχρόνια έκθεση στη σωματιδιακή ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί σε αυξημένη θνησιμότητα και μετρήσιμη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης.» (Κλέα Κουτσουγιάννη, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών). Το «κάπνισμα» ΑΥΤΟ πότε θα ΚΟΠΕΙ αρμόδιοι;
«Με βάση το τελευταίο σχέδιο (Π.Δ. ΄95/ υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Κώστας Λαλιώτης) στον Ελαιώνα έπρεπε σήμερα να υπάρχει ένας πνεύμονας πρασίνου που θα κάλυπτε μια έκταση περίπου 3.500 στρεμμάτων. Μάλιστα, σύμφωνα με του ειδικούς η ανάπλασή του θα συνέβαλε στη διαμόρφωση του τοπικού κλίματος. Η διάταξη της περιοχής από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά και η κατάληξή της στη θάλασσα επιτρέπουν την καλύτερη κυκλοφορία των βοριάδων και της θαλασσινής αύρας. Το «πράσινο όραμα» πάντως έμεινε στα χαρτιά και, σήμερα οι κάτοικοι αποκαλούν τον Ελαιώνα «χαβούζα», αφού στο μεγαλύτερο μέρος του λειτουργεί ως αλάνα απόρριψης αποβλήτων από τις μάντρες, τις αποθήκες, τα αμαξοστάσια και τα πρακτορεία μεταφορών που είναι διάσπαρτα σε όλη την περιοχή. Αυτό που χαρακτηρίζει πλέον όλη την περιοχή του Ελαιώνα είναι η οικοδομική αναρχία και η έλλειψη κάθε ζωτικού χώρου.» (απόσπασμα από ρεπορτάζ του Προκόπη Γιογιακά, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» της 2-3/5/2009)
«Η λεωφόρος Μαραθώνος, η Μεσογείων, η Κηφισίας, η Αλεξάνδρας, η οδός Πατησίων, και γενικά όλοι οι μεγάλοι δρόμοι έχουν γίνει άθλιοι διαφημιστικοί χώροι. Η Αθήνα, «η διαμαντόπετρα στης γης το δακτυλίδι», είναι πλέον μια βρώμικη πόλη και οι γύρω δήμοι εξίσου βρώμικοι ή λίγο περισσότερο. Και όχι μόνο από την αφισοκόλληση. Στους δρόμους θα δείτε απίστευτης ποικιλίας σκουπίδια. Από χαρτιά, αποτσίγαρα και μπουκάλια μέχρι σκισμένα ρούχα, χαλασμένα στρώματα, λεκάνες και διαλυμένα έπιπλα. Τι κάνουν οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και οι υπεύθυνοι καθαριότητας; Γιατί προσποιούνται ότι δεν βλέπουν την άθλια κατάσταση των πόλεων; Γιατί αδιαφορούν για τις συνθήκες ζωής του απλού πολίτη;» (απόσπασμα από άρθρο του Θεόδωρου Π. Λιανού, καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», 10/5/09)
«Επισκέπτεστε την Αθήνα αρκετά συχνά. Τι είδους μέτρα θα προτείνατε για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη;» «Θα ξεκινούσα από τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το υπάρχον σύστημα προφανώς χωλαίνει, δεν είναι αρκετό για να πείσει τους πολίτες να αφήσουν το αυτοκίνητο στο γκαράζ του σπιτιού τους. Θα επεξέτεινα τους λεωφορειόδρομους και θα έκανα ακριβότερη τη χρήση του Ι.Χ. στο κέντρο, είτε με την επιβολή διοδίων είτε με την αύξηση των χρεώσεων στάθμευσης. Θα ενθάρρυνα τους Αθηναίους να παίρνουν το λεωφορείο, προσφέροντάς τους αξιόπιστες λεωφορειακές γραμμές. Και θα τους μάθαινα να χρησιμοποιούν το ποδήλατο, σχεδιάζοντας ένα εκτενές δίκτυο ποδηλατόδρομων.» (απόσπασμα από συνέντευξη του Περιβαλλοντολόγου Μπέντζαμιν Τζιλ στην Αλεξάνδρα Μανδρακου, 13/3/09, http://kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcommon_2_14/02/2009_1288178)
Η Οικολογική Αθήνα, πιστεύει πως το κυκλοφοριακό είναι πρώτα η μετακίνηση ανθρώπων και πως μόνη λύση είναι η απελευθέρωση ενός μέρους από το χώρο που κατέχει σήμερα το αυτοκίνητο και η απόδοσή του στη συγκοινωνία, το ποδήλατο και το περπάτημα. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνουμε:
Να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στους πεζούς και τα ποδήλατα, για ασφαλή πρόσβαση στις στάσεις της δημόσιας συγκοινωνίας και στις τοπικές εξυπηρετήσεις κάθε περιοχής.
Πρόγραμμα διαπλάτυνσης πεζοδρομίων σε τουλάχιστον 1,5 μέτρο πλάτος
Κατασκευή ολοκληρωμένων δικτύων πεζοδρόμων και ποδηλατόδρομων
Διατήρηση της δωρεάν στάθμευσης μόνο για το 1ο ΙΧ κάθε κατοικίας και αξιοποίηση της ελεγχόμενης στάθμευσης ως αντικινήτρου για τη χρήση του ΙΧ
Ουσιαστική ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς
Οργανωμένη προώθηση της συλλογικής χρήσης του ΙΧ και δίκτυα διάθεσης / ενοικίασης ποδηλάτων για κατοίκους και επισκέπτες
(απόσπασμα δημοσιεύματος από την εφημερίδα «Πράσινη Πολιτική», ΙΟΥΝΙΟΣ 2009)

«Για να φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για αξιοποίηση των κρυφών ποταμών της Αθήνας θα πρέπει να πραγματοποιηθούν διεξοδικές μελέτες για τον ακριβή εντοπισμό τους αλλά και για τις ποσότητες νερού που τους διαρρέουν. Ακόμα όμως κι αν διαπιστωθεί ότι το καλοκαίρι δεν έχουν νερό, ενώ τον χειμώνα η ροή είναι μικρή, υπάρχουν τρόποι για τον τεχνητό εμπλουτισμό τους με ύδατα. Αν, για παράδειγμα, απεγκλωβίζαμε τους παραποτάμους που περνούν κάτω από τους ελεύθερους χώρους στου Γκύζη θα δημιουργούνταν μικρές οάσεις δροσιάς. Πρόσφατα είχα επισκεφθεί το ρέμα του Ποδονίφτη, στο οποίο κατέγραψα θερμοκρασίες 3-4 βαθμών Κελσίου χαμηλότερες σε σχέση με το κέντρο της Αθήνας», λέει ο διδάκτορας σε θέματα περιβάλλοντος και ηθικής κ. Αθανάσιος Κουτρούμπας, που τα τελευταία πέντε χρόνια διεξάγει μελέτες για τα κρυφά ποτάμια της Αθήνας. (απόσπασμα από δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» 4-5/7/09)
«Ο Κηφισός μπορεί να γίνει ένα επίμηκες μητροπολιτικό και κλιματιστικό πάρκο της Αθήνας, το οποίο θα μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της θερμοκρασίας, το λιγότερο, δύο βαθμούς Κελσίου» (δήλωση του αρχιτέκτονα-πολεοδόμου Βασίλη Ζώτου, στο περιοδικό έντυπο «ταχυδρόμος» 1/8/09)
«Αντιβιοτικά, παυσίπονα, αντιβηχικά, δερματικές αλοιφές συσσωρεύονται στα φαρμακεία των ελληνικών νοικοκυριών επειδή περίσσεψαν ή δεν χρησιμοποιήθηκαν. «Ληγμένα» ή όχι πετάγονται στα σκουπίδια ή στην αποχέτευση και γίνονται απόβλητα. Τότε, ακόμη και τα πιο αθώα, όπως τα παυσίπονα, ρυπαίνουν το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα και προστίθενται στο «κοκτέιλ» των τοξικών παραγόντων, που υπονομεύουν την ανθρώπινη υγεία. Καθώς η δράση τους είναι σωρευτική, μιλάμε για τόνους επικίνδυνων ουσιών. Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά στους ασθενείς που χρησιμοποιούν φάρμακα, τα οποία τους έχουν περισσέψει ή λήξει, να μην τα πετούν στα σκουπίδια ή στην αποχέτευση, αλλά να απευθύνονται στις πιο κοντινές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την καταστροφή ή αδρανοποίηση των φαρμάκων. Μέχρι σήμερα, τέτοιο πρόγραμμα δεν υπάρχει στην Ελλάδα.» (απόσπασμα από ρεπορτάζ της Γαλήνης Φουρά, στην εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»  19/7/09)


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.