Εν αναμονή της έναρξης των έργων για το δεύτερο τμήμα του δικτύου ποδηλατοδρόμων, ο δήμος καλεί κατοίκους και φορείς να συμμετέχουν στην
Εν αναμονή της έναρξης των έργων το επόμενο διάστημα για το δεύτερο τμήμα του δικτύου ποδηλατοδρόμων, μήκους 3.500 μέτρων που αφορά στη συνέχεια της Γ. Παπανδρέου, όπως επίσης και στις οδούς Λ. Ακρίτα, Σεβδικίου, Β. Ηπείρου και Δαβάκη, το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε στην τελευταία του συνεδρίαση να αποφασίσει για το πρόγραμμα της ευρωπαϊκής «ημέρας χωρίς αυτοκίνητο» που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Σεπτεμβρίου και τις έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν.  Πιθανώς, με την ολοκλήρωση των έργων σε Γ. Παπανδρέου και Βάρναλη, ο Δήμος Νέας Ερυθραίας να είναι από τους πρώτους δήμους στην Αττική που θα γιορτάσουν τη συγκεκριμένη μέρα με πραγματικούς ποδηλατόδρομους. Σύμφωνα με την εισήγηση του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Τάκη Ανδρεαδάκη, «η συγκεκριμένη μέρα εκφράζει μια άλλη μορφή κινητικότητας στις πόλεις, όπου οι πολίτες ακολουθούν τους κανόνες μετάβασης στην εργασία τους, στα σχολεία, στον τόπο διασκέδασής τους, χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατο ή το βάδισμα. Ο Δήμος Νέας Ερυθραίας, ο οποίος αγκάλιασε εδώ και πολλά χρόνια το θεσμό και όχι μόνο, υλοποιώντας το 2009 έργα υποδομής και ενισχύοντας νέους τρόπους κινητικότητας, προγραμματίζει για την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου ποδηλατικό γύρο, κυνήγι θησαυρού με τη συμμετοχή των προσκόπων και ημερίδα. Την ημέρα αυτή θα κλείσουν περιμετρικά οι δρόμοι από Βάρναλη, 25ης Μαρτίου, Ν. Πλαστήρα, Αθ. Διάκου και Γ. Παπανδρέου. Επίσης θα γίνουν δαπάνες ύψους 3.000 ευρώ για τη διοργάνωση της εκδήλωσης».
Τόσο η Κατερίνα Μουστάκη, όσο και η Ελευθερία Ρούσσου διαφώνησαν με το χαρακτήρα μιας «εθιμοτυπικής πανήγυρης» τη συγκεκριμένη μέρα, πολύ περισσότερο, καθώς ο πεζός έχει μια δύσκολη αποστολή καθημερινά σε μια πόλη χωρίς τα κατάλληλα πεζοδρόμια, όπου κυριαρχούν παντού τα αυτοκίνητα και πρότειναν αντί για «φανφάρες» ο δήμος να διοργανώσει δράσεις εντός των σχολείων με ενημέρωση των μαθητών για την ασφαλή οδική συμπεριφορά και τους εναλλακτικούς τρόπους κινητικότητας. Η διοίκηση του δήμου δήλωσε πως θα συμπεριλάβει τέτοιου είδους δράσεις στο πρόγραμμα της «ημέρας χωρίς αυτοκίνητο». Το θέμα εγκρίθηκε με μόνη αρνητική ψήφο εκείνη της Μαρίνας Πετούση, η οποία έκανε λόγο για «αστεία ιστορία» και για «παραφιλολογία κατά του αυτοκινήτου», δηλώνοντας ότι δεν θα συμμετέχει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Νέοι ποδηλατόδρομοι
Στο μέτωπο των ποδηλατόδρομων τώρα, δημοπρατήθηκε και αναμένονται να ξεκινήσουν τα έργα του δεύτερου τμήματος του δικτύου στη Νέα Ερυθραία. Πρόκειται για τμήμα 3.500 μέτρων που αφορά στη συνέχεια της Γ. Παπανδρέου, όπως επίσης και στις οδούς Λ. Ακρίτα, Σεβδικίου, Β. Ηπείρου και Δαβάκη. Το έργο είχε υποβληθεί για χρηματοδότηση στην ενδιάμεση διαχειριστική αρχή του υπουργείου Μεταφορών και εγκρίθηκε στο πλαίσιο της επέκτασης του δικτύου ποδηλατοδρόμων των δήμων της βορειοανατολικής Αττικής. Μάλιστα, από την έκπτωση (200.000 ευρώ) που επιτεύχθηκε κατά τη δημοπράτηση του έργου, μέρος των χρημάτων αυτών θα διατεθούν για να αναπτύξει ο δήμος σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων για μετακινήσεις μέσα στην πόλη.
Τέλος, αναμένεται η έγκριση της Περιφέρειας Αττικής για τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «πράσινη ζωή στην πόλη» του τελευταίου τμήματος στην περιοχή του Μορτερού, που θα συμπληρώσει το «παζλ» του δικτύου ποδηλατοδρόμων στη Νέα Ερυθραία.
Το έργο «επέκτασης ποδηλατοδρόμων και ενίσχυσης του δικτύου σε οδούς της Νέας Ερυθραίας» έχει προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής 2007-2013, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Το συγκεκριμένο έργο προβλέπει δίκτυο ποδηλατοδρόμων μήκους 2.600 μέτρων στις οδούς Παπαναστασίου, Σεφέρη, Καζαντζάκη και Εθν. Αντιστάσεως του Μορτερού σε εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης, βάσει του ερευνητικού προγράμματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τον Δήμο Νέας Ερυθραίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.