Ποιος περίμενε την ανατροπή ενός κραταιού συστήματος και μάλιστα με τέτοιο πάταγο που ακούστηκε σχεδόν σε όλα τα δελτία ειδήσεων, το βράδυ της Κυριακής 25 Μαΐου; Ήταν  όμως φυσικό, σύμφωνα με τον επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Ελπίδας», Γιώργο Θωμάκο, γι’ αυτό άλλωστε, όπως μας είπε, στην πρώτη του μετεκλογική συνέντευξη, κατέβηκαν στις εκλογές. Για να κερδίσουν.

– Περιμένατε το  συγκεκριμένο αποτέλεσμα  της εκλογικής αναμέτρησης της 18ης Μαΐου και εν συνεχεία το καθοριστικό της 25ης Μαΐου;
Οι στενοί συνεργάτες και κυρίως τα πρόσωπα με τα οποία ξεκινήσαμε την προσπάθεια αυτή ενάμιση χρόνο πριν, πιστεύαμε διαρκώς στη νίκη. Δε θα συμμετείχαμε εάν δεν πιστεύαμε τεκμηριωμένα στη νίκη. Μάλιστα σε όλες μας τις συναντήσεις εργασίες, υπήρχε στην οθόνη μία κάρτα που έγραφε με κόκκινα γράμματα «θα νικήσουμε». Ειδικότερα για την πρώτη Κυριακή, κατά την άποψή μου, αντικειμενικά το 26%  για έναν νέο και ανεξάρτητο συνδυασμό, χωρίς κομματικές και οικονομικές εξαρτήσεις, είναι πολύ πιο ικανοποιητικό από το 51,5% της δεύτερης Κυριακής που οφείλεται σε μία ευρεία κοινωνική συμμαχία. Στόχος την πρώτη Κυριακή ήταν να υπερβούμε το 20%. Μία περιστασιακή ολίγων ωρών απαισιοδοξία δημιουργήθηκε εξαιτίας του ότι πολλοί από εμάς περίμεναν κάπως μικρότερο ποσοστό για το συνδυασμό της διοίκησης. Αλλά αυτός ο σύντομος πεσιμισμός διαλύθηκε τη Δευτέρα 19 Ιουνίου το απόγευμα, σε μία ιστορική και αξέχαστη συνέλευση του συνδυασμού, στη βίλα Κώνστα στη Νέα Ερυθραία, όπου δόθηκε το σύνθημα της αντεπίθεσης και τελικής νίκης.

 

– Όλη η Ελλάδα μιλάει για «αναπάντεχο αποτέλεσμα». Εσείς το βλέπετε έτσι;
Προσωπικά, καθόλου έτσι δεν το βλέπω. Γνωρίζω τις αντιδράσεις του κόσμου και την έκπληξη όχι μόνο των συμπολιτών μας αλλά και της περιφέρειας. Αν όμως δεν πίστευα αταλάντευτα στη νίκη, δε θα είχα θέσει υποψηφιότητα. Έχουν συμβεί ανατροπές τέτοιες στο παρελθόν.  Ίσως φέτος ειδικά να μην υπήρχε κάτι παρόμοιο. Υπήρχαν όμως και άλλα φαινόμενα ανατροπών, όπως ο συνδυασμός που επικράτησε στο Δήμο Βριλησσίων, ο οποίος κάλυψε 17 μονάδες τη δεύτερη Κυριακή και τριπλασίασε σχεδόν τις ψήφους του.
Με δυο λόγια πάντως, ο συνδυασμός μας ήταν σαφές ότι είχε μεγάλες δεξαμενές άντλησης ψήφων τη δεύτερη Κυριακή, ενώ ο συνδυασμός της διοίκησης είχε πια στερέψει.

 

– Το βράδυ της Κυριακής που ξεκαθάρισε ότι είσαστε οι νικητές των εκλογών, συνεργάτες σας έκαναν λόγο για «ιστορική μέρα».  Θα τη χαρακτηρίζατε κι εσείς έτσι;
Ίσως θα προσέξατε ότι εκείνος που πανηγύριζε λιγότερο το βράδυ εκείνο ήμουν εγώ και  απόλαυσα  τη νίκη λιγότερο από όλους. Είναι μεγάλη κουβέντα να μιλήσουμε για «ιστορική μέρα» οπωσδήποτε όμως μια άλλη μέρα ξημέρωσε και ένα νέο κεφάλαιο ξεκίνησε για την πόλη μας, αφού μια δωδεκαετής διοίκηση με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ανήκει στο παρελθόν και μία ελπίδα ανατέλλει, αφού έχουμε δεσμευτεί για συγκεκριμένες αλλαγές, τουλάχιστον στον τρόπο διοίκησης.

 

– Στο πρόγραμμά σας προεκλογικά είχατε μιλήσει για έργα των πρώτων τριών μηνών. Πώς σκοπεύετε να υποδεχτεί η Κηφισιά το νέο έτος;
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες μας με την είσοδο του νέου χρόνου θα έχουμε προσπαθήσει να απελευθερώσουμε τα αδιάβατα πεζοδρόμια, να έχουμε κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις σε όλες τις σχολικές μονάδες και ήδη αυτές της ημέρες οργανώνουμε συναντήσεις με τις διευθύνσεις όλων των σχολείων, ανάδειξη των πινακίδων σήμανσης και ονοματοθεσίας, καθώς και των διαβάσεων των πεζών, συστηματικό πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων, έναρξη της τοπικής δημοκρατίας με συνοικιακές συνελεύσεις. Από την πρώτη ημέρα και χωρίς καμία περίοδο χάριτος θα τεθούν οι βάσεις ακόμα και για μακροπρόθεσμα έργα στο Δήμο μας, όπως η εξασφάλιση πολυχώρου πολιτισμού και δημιουργίας του αθλητικού κέντρου της Κάτω Κηφισιάς, με αλλαγή των σχεδίων του.

 

– Πολλοί που δεν σας υποστήριξαν προεκλογικά κάνουν λόγο για το γεγονός ότι βγήκατε ως νέα πρόσωπα στο Δήμο, ενώ κι εσείς προσωπικά και κάποιοι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού σας, συμμετείχατε για χρόνια σε προηγούμενα δημοτικά συμβούλια. Τι θα απαντούσατε σε αυτούς;  Τι θα δώσετε που δεν δώσατε όταν ξανασυμμετείχατε στη διοίκηση του Δήμου;
Έχουν δίκιο, δεν ισχυρίστηκα ότι είμαι νέο πρόσωπο, αντιθέτως προβάλλαμε τη δημοτική πείρα των ολίγων, όπως εγώ, σε συνδυασμό με τη βαθιά ποιοτική ανανέωση,  που φέρνουν σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου οι 19 καινούργιοι σύμβουλοι και σε επίπεδο κοινοτικών συμβουλίων οι 14 καινούργιοι σύμβουλοι, που έχουν όμως σπουδαία εμπειρία σε κοινωνικό, επαγγελματικό και επιστημονικό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι αυτό άλλωστε τελικά ενέκριναν και οι πολίτες ότι είναι το ιδανικό μίγμα διοίκησης. Όσο για τους έμπειρους της νέας διοίκησης όπως εγώ, σε καμία περίπτωση δεν είχαμε τυποποιηθεί κατά το παρελθόν ως δημοτικό κατεστημένο, ούτε είχαμε αφομοιωθεί, ως προς συγκεκριμένες πρακτικές της απερχόμενης διοίκησης.

 

– Ποιες είναι οι επαφές σας με την απερχόμενη διοίκηση;
Το μόνο που έγινε ήταν μία ανεπίσημη συνάντηση με πρωτοβουλία του δημάρχου για ενημέρωση της νέας διοίκησης σε κατεπείγοντα ζητήματα του καλοκαιριού και μόνο. Σε αντίθεση με ανακριβή ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκαν, αυτό και μόνο αυτό συνέβη.  Ασφαλώς αναμένω την τακτική και ουσιαστική ενημέρωση που πρέπει να γίνει πριν την ανάληψη των καθηκόντων μας από την 1η Σεπτεμβρίου. Ανεξάρτητα όμως με αυτό, έχουν ξεκινήσει ουσιαστικές συναντήσεις εργασίας και ενημέρωσης με διευθύνσεις και τμήματα του Δήμου μας και θέλω να ευχαριστήσω τα υπηρεσιακά στελέχη, που πολύ πρόθυμα μας προσφέρουν και χρόνο και πληροφορίες ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων μας. Σας γνωστοποιώ επίσης ότι η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου θα γίνει  την Τετάρτη 27 Αυγούστου στις 7.00 το απόγευμα,  από τον Μητροπολίτη μας, κ. Κύριλλο, στην αίθουσα Βασ.   Γκατσόπουλου στο δημαρχείο.

 

– Σκοπεύετε να σκαλίσετε προκειμένου να διαπιστώσετε αν υπάρχουν «άπλυτα» της απερχόμενης διοίκησης;
Το μόνο βέβαιο είναι, σύμφωνα και με προγραμματική μας δέσμευση, ότι θα πραγματοποιηθεί καθολικός οικονομικός έλεγχος από ορκωτούς λογιστές, στα πλαίσια πιστεύω μιας ορθής και χρηστής εναλλαγής στη διοίκηση. Όπως ήδη έχω πει, το ίδιο θα όφειλε να κάνει και η παρούσα διοίκηση αν επανεκλέγετο. Οι πολίτες θα πληροφορηθούν το πόρισμα, επίσης θα γίνουν γνωστά στοιχεία για το πού  κατευθύνονται τα δημοτικά τέλη, καθώς και οι εισφορές σε χρήμα. Ταυτόχρονα θα αναρτηθεί μονίμως η κατάσταση της  ακίνητης περιουσίας του Δήμου, ώστε να είναι ορατή σε κάθε πολίτη, όπως και οι διαγωνισμοί , προμήθειες, άδειες, θα αναρτώνται σε πραγματικό χρόνο στο διαδίκτυο με πλήρη στοιχεία, με ποσά προσφορών, κατακυρώσεων και άλλα.

– Σκοπεύετε να επανεξετάσετε τις άδειες για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που ήδη λειτουργούν;
Θα διενεργηθεί έλεγχος νομιμότητας σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στη συνέχεια θα διενεργείται έλεγχος των άλλων αρμοδίων Αρχών. Ήδη έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις με τις διευθύνσεις των αστυνομικών τμημάτων, ώστε να υπάρχουν τακτικοί έλεγχοι ως προς τους όρους λειτουργίας των καταστημάτων αυτών, δηλαδή όσον αφορά το  ωράριο, την  ηχορύπανση, τη ρύπανση, την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ενεργειακοί και υγειονομικοί έλεγχοι.

 

– Μια και τα μαγαζιά αυτά ανήκουν στον κόσμο της νύχτας, δε φοβόσαστε μήπως υπάρχουν επιπτώσεις για εσάς αν κάνετε τέτοιου είδους ελέγχους;

 

Κανείς δεν έχει να φοβάται τίποτα όταν εφαρμόζει με ίσους όρους το νόμο, ασκώντας διοίκηση αυστηρή και δίκαιη. Αυτό που σχεδόν πάντα έλειπε από τον τόπο μας ήταν η ίση μεταχείριση, πολιτών και επιχειρηματιών.

– Συμμετέχετε στο θίασο του Λαϊκού Θεάτρου ως ερασιτέχνης ηθοποιός εδώ και κάποια χρόνια.  Σκοπεύετε να συνεχίσετε;
Ήδη μετά τις εκλογές ξεκίνησα αμέσως πρόβες, αν και κάπως καθυστερημένα, και για αυτό έχω και μικρή συμμετοχή στο καλοκαιρινό έργο. Χαίρομαι όμως πολύ που πρόλαβα και μπήκα στην παράσταση.  Φυσικά σκοπεύω να συνεχίσω, πρώτον διότι είναι κάτι που αγαπώ, πιστεύω και υποστηρίζω, δεύτερον, πιστεύω ότι περισσότερο από ποτέ θα βοηθήσει στην ψυχική μου ισορροπία, τρίτον γιατί μια διαφορετική στάση εκ μέρους μου, να διακόψω επειδή έγινα δήμαρχος, θα ήταν μικρόψυχη.

 

– Διαπιστώνουμε ότι πολιτιστικοί Θεσμοί της πόλης μας όπως τα Χορωδιακά και τα Χορευτικά έχουν εξασθενήσει, ενώ και η Ανθοκομική Έκθεση στην οποία έχετε διατελέσει πρόεδρος, φέτος δεν ήταν και στα καλύτερά της. Πιστεύετε ότι πρέπει να επανέλθουν;
Κάθε μία από τις θεσμικές εκδηλώσεις έχουν διαφορετική αντιμετώπιση και ιστορία. Φυσικά η Ανθοκομική θα παραμείνει για πάντα η μεγαλύτερη γιορτή της πόλης, με διαρκή ανάγκη ανανεώσεων και καινοτομιών κάθε χρόνο. Μάλιστα υιοθετούμε ως νέα διοίκηση το στόχο που θέσατε ως εφημερίδα για δωρεάν είσοδο και θα προσπαθήσουμε να το πετύχουμε. Οι άλλες δύο εκδηλώσεις πράγματι υποβαθμίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Περισσότερο θα ήθελα να αναφερθώ, στο πάλε ποτέ «Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ», που αναδείκνυε την πόλη μας σαν σημαντική πόλη της χορωδιακής μουσικής, από την άλλη όμως είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι όταν έρχονταν δύο χορωδίες από το εξωτερικό, οι δαπάνες ήταν σημαντικές. Αφού ο θεσμός εδώ και λίγα χρόνια έχει υποβαθμιστεί νομίζω ότι, με τη βοήθεια φυσικά χορηγών που θα εξασφαλίσουμε από νωρίς, έχει έρθει η ώρα της ανάτασής του. Στο «Σεργιάνι» τα πράγματα είναι πιο απλά, αρκεί να συντονιστούμε λίγο καλύτερα μεταξύ μας και να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή διακεκριμένων χορευτικών τμημάτων από την πατρίδα μας.

 

– Έχετε εικόνα για την κατάσταση που βρίσκονται τα οικονομικά του Δήμου μας;
Οι οικονομικές υπηρεσίες μέχρι στιγμής, αν και η ενημέρωση δεν έχει ολοκληρωθεί, μας μιλούν για πολύ καλή οικονομική κατάσταση του Δήμου και εξοφλήσεις, έστω και πρόσφατα, των παλαιών οφειλών.  Αυτό είναι κάτι που μας ικανοποιεί και θα στηριχτούμε σε αυτό το δεδομένο για να βελτιώσουμε και άλλο την οικονομική κατάσταση του Δήμου.

 

– Πώς σκοπεύετε να ξεπεράσετε το πρόβλημα της ελλιπούς χρηματοδότησης, από το κράτος, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Προσπαθώντας να αντιπαρέλθουμε τη συρρίκνωση της κεντρικής οικονομικής ενίσχυσης με οικονομίες κλίμακας, με απεμπλοκή των εντάξεων στο σχέδιο πόλεως περιοχών για νέα έσοδα, συστηματική αναζήτηση εσόδων από τέλη και βέβαια ένα καινούργιο διαφορετικό μοντέλο αναζήτησης  χορηγιών, που θα ξεκινούν από τον απλό πολίτη.

 

– Προεκλογικά είχατε αναφερθεί σε  δημοψήφισμα σχετικό με τον Καλλικράτη. Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε αυτό;
Φυσικά. Είναι κάτι που πρόκειται να συζητηθεί στα Κοινοτικά Συμβούλια και στο Δημοτικό Συμβούλιο και εφόσον ψηφιστεί, θα προχωρήσουμε σε δημοψήφισμα.

 

– Τα μνημόνια απαιτούν θυσίες υπαλλήλων.  Γνωρίζετε αν θα πρέπει να προχωρήσετε με την ανάληψη των καθηκόντων σας σε απομακρύνσεις υπαλλήλων;
Και από χαρακτήρα και από πολιτικές πεποιθήσεις και στάση ζωής, τόσο εγώ όσο και ο συνδυασμός της νέας διοίκησης θα αγωνιστούμε για την ενίσχυση των θέσεων εργασίας, κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και  θα σταθούμε δίπλα σε όποιον εργαζόμενο απειληθεί η θέση του,  αν και προβλέπω ότι οι σχετικές δυσμενείς προγνώσεις των προηγουμένων μηνών στο χώρο της δημόσιας διοίκησης για απολύσεις, τελικά δε θα επιβεβαιωθούν. Διαβλέπω στροφή και της Κυβερνητικής πολιτικής και βέβαια πρέπει να πούμε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος μόνιμος ή αορίστου χρόνου.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΚΗΦΙΣΙΑ 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.