229-giannoy.jpgΜια πρόταση προς το Τοπικό Συμβούλιο Νέων

ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ

Η στρατηγική του αιφνιδιασμού που έχει υιοθετήσει η Διοίκηση του Δήμου, σχετικά με τις πολεοδομικές ρυθμίσεις που επιχειρούνται, οδηγεί στην αποτυχία και βέβαια δημιουργεί πλήθος ερωτηματικών στο κατά πόσο πραγματικά επιθυμεί την υλοποίηση τους. Έτσι εκτός από τη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιείται γιατί νομοθετικά επιβάλλεται ως διαδικασία στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, για τις μελέτες ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που αυτές επιφέρουν και τη μελέτη της ελεγχόμενης στάθμευσης δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική συζήτηση.  Η δημοσίευση τους στην ιστοσελίδα του Δήμου αποτελεί προσπάθεια ενημέρωσης, η οποία βέβαια θα βοηθούσε μόνο εάν υπήρχε η οποιαδήποτε διάθεση προς τη κατεύθυνση ενός ουσιαστικού συμμετοχικού σχεδιασμού. Τέτοια διάθεση όμως δεν υπάρχει και φαίνεται ότι η κ. Δήμαρχος τις μεγαλύτερες πιέσεις για την ακύρωση τους ήδη τις υφίσταται από την ίδια την παράταξη που ηγείται. Επανειλημμένα ακούμε τη κ. Δήμαρχο να αναφέρεται για το στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης της πόλης. Όμως το κύρος της συμμετοχής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου στις μελέτες δεν αρκεί για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου, όσο συντηρείται ένα παραδοσιακό σύστημα τοπικής διακυβέρνησης, που αγνοεί ότι η επιτυχία απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας και τη συμμετοχή των κατοίκων στη λήψη των αποφάσεων.
Για να επανέλθουμε λοιπόν στο ερώτημα του προηγούμενου άρθρου. Υπάρχουν στη Ν. Ερυθραία κοινωνικές δυνάμεις που μπορούν να υποστηρίξουν παρόμοιες πολεοδομικές ρυθμίσεις ;
Σίγουρα υπάρχουν και θα πρέπει να αναζητηθούν στους οργανωμένους χώρους όλων ανεξαιρέτως των δημοτικών παρατάξεων κυρίως όμως:

Στους πεζούς και ποδηλάτες, που αδυνατούν να κυκλοφορήσουν με ασφάλεια στους δρόμους αυτής της πόλης.
Στους γονείς που κάνουν σλάλομ μεταξύ των αυτοκινήτων για να βγάλουν βόλτα το παιδί τους με το καροτσάκι.
Στους γέροντες που κινδυνεύουν σε κάθε τους βήμα.
Στα άτομα με κινητικά προβλήματα που ζουν αποκλεισμένα.
Στους εμπόρους που παρακολουθούν να συρρικνώνεται σταδιακά η πελατεία τους εξ αιτίας της συνεχόμενης υποβάθμισης του εμπορικού κέντρου της πόλης.
Στους κατοίκους  που είναι διατεθειμένοι να υπερασπιστούν το δημόσιο χώρο.

Ο κόσμος αυτός αθροιστικά είναι σημαντικός και ικανός να διεκδικήσει πιεστικά από την τοπική εξουσία το δικαίωμα του να ζήσει σε μια φιλικότερη πόλη, εάν κατά την άποψη μου ισχύσουν οι  ακόλουθες προϋποθέσεις :
Να καθίσουν διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές ομάδες στο τραπέζι των συνομιλιών, που δεν έχουν λόγο να συμβιβαστούν ή να υποταχτούν σε μικρά ή μεγάλα συμφέροντα, τα οποία λειτουργούν σε βάρος της πόλης και του περιβάλλοντος.
Βάση των διεκδικήσεων να αποτελέσουν οι μελέτες για την αναθεώρηση του Γ.Π.Σ, οι μελέτες ανάπλασης του Καστριού και ιστορικού κέντρου και η μελέτη ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.
Οι προτάσεις στην παρούσα φάση λήψης αποφάσεων πρέπει να είναι  τεκμηριωμένες με  τεχνική και νομική υπόσταση.
Τέλος ο καμβάς πάνω στον οποίο μπορεί να υφανθούν οι προτάσεις που θα προκύψουν να είναι το τετραετές Επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο είναι νομοθετικά υποχρεωμένη η διοίκηση σύντομα να καταθέσει. Με αυτό υποχρεώνεται μεταξύ άλλων να  καθορίσει τους στρατηγικούς στόχους και τις προτεραιότητες της τοπικής ανάπτυξης.
Το πρόσφατα εκλεγμένο Συμβούλιο Νέων στη πόλη μας κρίνει ότι πρέπει να έχει άποψη για όλα τα παραπάνω ;
Εάν ναι πως θα έβλεπε την πρόταση να ξεκινήσει και συντονίσει αυτή την προσπάθεια;
Θεσμός καινούργιος, άφθαρτος από αντιπαραθέσεις, εκτός κομματικών και παραταξιακών χαρακωμάτων, συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις να δημιουργήσει νέες διεργασίες πολιτικής και επικοινωνιακής παρέμβασης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.