Αν κάποιος Έλληνας Ευρωβουλευτής  κατήγγειλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Ελλάδα ότι κερδοσκοπεί δανείζοντας άλλη χώρα της Ευρωζώνης, θα είχε χαρακτηριστεί  το λιγότερο ως εθνικός μειοδότης.
Και όμως ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (στην ίδια ευρωομάδα που ανήκει και το ΠΑΣΟΚ) Μάρτεν Σούλτς, υπέβαλλε ερώτηση στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτο το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, αυτόν για τον οποίο η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της στη Βουλή πανηγύριζαν την επομένη της 25ης Μαρτίου.
Ο κ. Σουλτς τόνισε ότι με βάση τη ρήτρα της μη διάσωσης, ένα κράτος δεν υποχρεούται να αναλάβει τα χρέη άλλου κράτους, αλλά δεν επιτρέπεται να αποκομίζει και κέρδη από αυτό. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη Γερμανία, η οποία θα δανείζει την Ελλάδα με επιτόκιο 5% ενώ δανείζεται με 3% η ίδια.
Η μεγάλη Γερμανική εφημερίδα Bild, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, γράφει ότι η Γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση σκέφτεται να δανείσει την Έλλαδα διοχετεύοντας χρήματα προς αυτήν μέσα απο την Γερμανική κρατική τράπεζα KfW. Η KfW δανειζόμενη από τις χρηματαγορές με επιτόκια 3% θα δανείζει στην συνέχεια την Ελλάδα με επιτόκιο 5%. Η διαφορά του 2% στα επιτόκια θα είναι κέρδος για τη Γερμανία αποφέροντας ετησίως 200 εκατ.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ανέφερε ότι «το πατριωτικό μας καθήκον είναι να σώσουμε τη χώρα… Το ιστορικό μας χρέος είναι να πάρουμε κάθε απόφαση που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον».
Παράξενο δεν είναι. Ένας Γερμανός Ευρωβουλευτής να έχει διαφορετική άποψη, από τον Έλληνα πρωθυπουργό για το ελληνικό εθνικό συμφέρον;
Το σκεπτικό του πρωθυπουργό δημιουργεί συνειρμούς επικίνδυνους όχι τόσο για το «έθνος», όσο για τη δημοκρατία.
Δηλαδή όσοι διαφωνούν και αντιστέκονται στο μονόδρομο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, που βάζει την ελληνική οικονομία υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ, όσοι διαφωνούν με την προοπτική οι Έλληνες εργαζόμενοι να υποστούν τα δεινά των συναδέλφων τους στην Ουγγαρία, τη Λεττονία, την,  Ρουμανία, που γεύτηκαν τα καλά του ΔΝΤ, δεν γνωρίζουν το «εθνικό συμφέρον»;
Κατά το παρελθόν, σε ανάλογες περιόδους της ελληνικής ιστορίας, όσοι αντιστάθηκαν σε «εθνικούς μονόδρομους» και «προσανατολισμούς» γνώρισαν ποικίλες διώξεις έως και τη φυσική εξόντωση. Η περιπέτεια της 21ης Απριλίου οδήγησε σε μια μεταπολίτευση που αποφάσισε να βάλει οριστικά τέλος στο διαχωρισμό των Ελλήνων ανάλογα με τη στάση τους  απέναντι στο «εθνικό συμφέρον».
Πριν από λίγες ημέρες σε Κοινή Διακήρυξη που εξέδωσαν οι Πρόεδροι των 10 μεγαλύτερων επιστημονικών φορέων της χώρας (*)  για την κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας  επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η πολιτική «νέων συμπληρωματικών μέτρων», με την «τεχνογνωσία» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα προκαλέσει νέα καταιγίδα. Επίταση και νέα ύφεση. Νέο και βαθύτερο βύθισμα της πραγματικής οικονομίας. Και παραθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις εξόδου από την κρίση.
Στην αγωνία ολόκληρης της κοινωνίας ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να απαντά με επιχειρήματα βγαλμένα από τις πιο σκοτεινές στιγμές της ελληνικής ιστορίας.
Κυρίως όταν στο σύντομο χρονικά, αλλά πυκνό πολιτικά, διάστημα που κυβερνά τη χώρα, η κυβέρνησή του  δεν έχει πείσει ότι έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει προς όφελος των πολλών τα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση. Στις δημοκρατίες, λέγεται, δεν υπάρχουν αδιέξοδα.
Αν δεν μπορεί να στήσει ο πρωθυπουργός ευήκοον ους στις κραυγές των πολλών (96% είναι κατά της προσφυγής στο ΔΝΤ), αν δεν μπορεί να τα βάλει με τα στηρίγματα της ελληνικής οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας, έ τότε ας παραμερίσει κι ας δώσει το λόγο στο λαό, για ν΄ αποφασίσει ο ίδιος.

(*) ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ,  ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ,  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ,  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ,  ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
http://portal.tee.gr/portal/page/portal/press/dt/2010/20100420koinhDiakhrykshTvn%20epistimonikwnForevn.doc

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.