ΠΕΤΡΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥ
ΠΕΤΡΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥ

Σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο εγκρίθηκε κονδύλι ύψους 1.520.000 ευρώ για την δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων στην πόλη μας. Το έργο αυτό έρχεται να προστεθεί σε ένα ακόμη, που έχει ήδη δημοπρατηθεί, ύψους περίπου 1.000.000 και αφορά παρόμοιου τύπου παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης και στην περιοχή του Καστριού. Συνολικά λοιπόν υπάρχει ένα σημαντικό ποσόν, που είναι διαθέσιμο για τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής των κατοίκων αυτής της πόλης. Ο σχεδιασμός αυτού του έργου φαίνεται να υπηρετεί συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι συγκλίνουν τελικά στην αναστροφή της σχέσης αυτοκινήτου προς πεζούς και ποδηλάτες, σαφώς υπέρ των δεύτερων.

Τα έργα όμως αυτά θα αποτύχουν για τους παρακάτω λόγους:
1.    Δεν είναι νομιμοποιημένα μέσα από ένα διάλογο με την κοινωνία.
    Η διοίκηση του δήμου για την υλοποίηση των συγκεκριμένων πολεοδομικών παρεμβάσεων, έχει αγνοήσει τη σημασία του συμμετοχικού πολεοδομικού σχεδιασμού. Παραβλέπει ότι οι πολεοδομικές επιλογές,  επειδή ακριβώς δεν υπάρχει αντικειμενικός ορισμός του δημόσιου κοινού συμφέροντος, μπαίνουν στο πεδίο των αντιπαραθέσεων, των αναμετρήσεων, των πιέσεων, των επηρεασμών και της πειθούς. Ο διάλογος από μόνος του δεν οδηγεί  σε λύση των συγκρούσεων. Σίγουρα όμως αναδεικνύει τα προβλήματα και νομιμοποιεί τις επιλεγόμενες λύσεις.
    Αντίθετα η δική μας δημοτική αρχή  εγκλωβισμένη σε μια τεχνοκρατική- αριστοκρατική αντίληψη του προβλήματος, επιλέγει άκριτα τους αρχιτεκτονικούς δογματισμούς  μελετητών και νομίζει ότι μπορεί να τους επιβάλει με τη μέθοδο του αιφνιδιασμού. Η παρουσία του Μετσόβιου Πολυτεχνείου δεν νομιμοποιεί από μόνη της καμιά απόφαση. Αντίθετα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι περιπλέκει και βλάπτει την αξιοπιστία και το κύρος του ιδρύματος, με τον τρόπο που εμφανίζεται.

2.    Γίνονται με ανορθόδοξο και ανορθολογικό τρόπο.
Μια σειρά ενεργειών που προαπαιτούνται για την επιτυχία ενός παρόμοιου εγχειρήματος αγνοούνται τελείως. Έτσι :
    Η ανάπτυξη μιας τοπικής συγκοινωνίας, που θα εξυπηρετεί τον πολίτη στις μετακινήσεις του μέσα στην πόλη και από την πόλη στον ηλεκτρικό σταθμό της Κηφισιάς ή το σταθμό του προαστιακού σιδηροδρόμου στον Αγ. Στέφανο για παράδειγμα, αγνοούνται τελείως.
     Η διεύρυνση των πεζοδρομίων και η δημιουργία ποδηλατοδρόμων στους περισσότερους δρόμους,  που έχουν επιλεγεί απαιτεί την ύπαρξη χώρων στάθμευσης στις γειτονιές. Οι τελευταίοι δεν υπάρχουν και φυσικά ούτε προβλέπεται η δημιουργία τους από καμιά μελέτη.
    Δεν υπάρχει δημοτική αστυνομία για τον έλεγχο των χώρων.
    Η ελεγχόμενη στάθμευση που ήταν να λειτουργήσει από τις αρχές του Σεπτέμβρη δεν υφίσταται.

3.    Οι προτεινόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στην ήδη επιφορτισμένη Ελ. Βενιζέλου.
Η απάντηση του μελετητή στη διαπίστωση αυτή από δημοτικό σύμβουλο ήταν αποστομωτική. Ο υπεύθυνος μελετητής θεωρεί ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα που θα προκύψει στη λεωφόρο θα δημιουργήσει συνθήκες όξυνσης, οι οποίες θα επιτρέψουν τη διεκδίκηση της υπογειοποίησης της, από το ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως άλλωστε προτείνεται από την ίδια τη μελέτη. Μέχρι τότε όμως τι μπορεί να έχει γίνει;
Εξ άλλου η καθυστέρηση κίνησης των  οχημάτων έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση ρυπογόνων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Η συγκεκριμένη λοιπόν άποψη του μελετητή ενώ θέλει και για λόγους υγείας να ευνοήσει την κίνηση πεζών και ποδηλάτων ταυτόχρονα τους υποχρεώνει (μέχρι να υπογειοποιηθεί η Ελ. Βενιζέλου ), να εισπνέουν πολλαπλάσιους ατμοσφαιρικούς ρύπους.

4.    Δεν υπάρχει καμιά μελέτη για την αγορά της Ν. Ερυθραίας.
    Οι επιχειρούμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και πολεοδομικές παρεμβάσεις τι επιπτώσεις θα έχουν στη συγκεκριμένη αγορά, χωρίς να έχουν προηγηθεί προαπαιτούμενα έργα (τοπική συγκοινωνία, χώροι στάθμευσης;) Η άντληση παραδειγμάτων από δήμους, που έχουν υλοποιήσει παρόμοιες παρεμβάσεις ούτε επιστημονική είναι ούτε μπορεί να πείσει τους επαγγελματίες, ιδιαίτερα στην σημερινή οικονομική συγκυρία. Έχει άραγε γνώση ο εμπορικός κόσμος της Ν. Ερυθραίας τι επιχειρείται;
    Δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων. Ποια χρονική περίοδο και πόσο χρόνο θα διαρκέσουν τα έργα;

5.    Δεν θα υποστηριχθούν ούτε από την Διοικούσα Παράταξη.
    Η παράταξη της Πανερυθραϊκής Ενότητας στερείται της απαραίτητης «συνοχής», για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα προκύψουν από τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους στη φάση της υλοποίησης του έργου. Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η στάση τους στις ενστάσεις των κατοίκων, του προς ένταξη στο σχέδιο υπόλοιπου κομματικού του Μορτερού. «Επιθυμία μας ήταν να σας κάνουμε μια κηπούπολη, αλλά εσείς αρνείστε», με αυτά τα λίγα λόγια και με αστείες διαδικασίες η κ. Δήμαρχος ισοπέδωσε το όραμα της για την συγκεκριμένη περιοχή. Απέναντί της δεν βρήκε όμως μόνο τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και τους μισούς συμβούλους της πλειοψηφίας.

Για όλους λοιπόν τους παραπάνω λόγους ισχυριζόμαστε ότι:
    Δίκτυο ποδηλατοδρόμων δεν πρόκειται να γίνει.
    Το μόνο που  θα γίνει είναι φαρδύτερα πεζοδρόμια, για να υποδεχθούν με περισσότερη άνεση τα αυτοκίνητα.

_______________

Υ.Γ
Ερωτήσεις προς τη Διοίκηση του Δήμου.
1.    Ποια ακριβώς μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Μεταφορών;
2.    Γνωρίζουμε ότι σύμβουλος για παρόμοια θέματα του υπουργείου Μεταφορών είναι το Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Δηλαδή στην περίπτωση μας κριτής και κρινόμενος ταυτίζονται. Είναι αλήθεια;
3.    Υποχρεωτικά πρέπει το ποσόν του 1.520.000 ευρώ  να έχει απορροφηθεί έως 31/12/2009, γιατί διατίθεται από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Στο χρονικό αυτό διάστημα δεδομένης της φύσης του έργου, η απορρόφηση δεν πρόκειται να υπερβεί τις 300.000ευρώ. Όταν κλείσει η διαχειριστική αρχή, το υπόλοιπο ποσόν ποιος το εγγυάται;
4.    Τέλος από περιέργεια. Ποιος καθηγητής Πολυτεχνείου μονοδρόμησε την οδό Κερκύρας και άφησε διπλής κατεύθυνσης την παράλληλη οδό Λιθριού;

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μία βολτα ως τρίκαλα ισως να μας έδιναν πολλες απαντησεις στον αρθογράφο, εργο του βλαστου ειναι ο πετυχημενος ποδηλατοδρομος στην πολη των τρικαλων.

 2. 1. Οι πολεοδόμοι σχεδιάζουν δεν αποφασίζουν
  2. Τις αποφάσεις για την υλοποίηση όσων σχεδιάζονται τις παίρνουν οι πολιτικοί.
  3. Κατά κανόνα στη Χώρα μας υπό την πίεση του πολιτικού κόστους, οι πολεοδόμοι δεν αναγνωρίζουν στο τέλος τα έργα τους.
  4. Τι άραγε εμποδίζει τη δική μας τοπική αρχή, αλλά και τόσες αλλες να ελευθερώσουν τα πεζοδρόμια και τις πρασιές και να παραχωρήσουν στον πεζό το χώρο που δικαιούται;
  5.Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας καταλαμβάνει ακόμη και το οδόστρωμα έξω από το μαγαζί του,για να εξασφαλίσει μια θέση στάθμευσης για τους πελάτες του. Η Δήμαρχος σταθμεύει όπου κάνει κέφι, καθημερινά δε πηγαίνοντας στο Δημαρχείο παρακολουθεί επαγγελματία που στεγάζεται κάτω από αυτό, να καταλαμβάνει πεζοδρόμια και οδόστρωμα!! Αφήνουν κατάστημα εμπορίας αυτοκινήτων να χρησιμοποιεί εκθεσιακό χώρο την Ελ. Βενιζέλου!!! Αυτοί οι άνθρωποι θα υποστηρίξουν τους ποδηλατόδρομους;

  5. Τα παραδείγματα πάντα βοηθούν. Στα Τρίκαλα λόγω της μορφολογίας του εδάφους το ποδήλατο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα ως μέσο μετακίνησης (άλλωστε χρησιμοποιήτο πριν από τους ποδηλατόδρομους). Όμως τα Τρίκαλα όπως άλλωστε και κάθε πόλη, παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες, που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και οι οποίες νομίζω τελικά καθιστούν τα μεγέθη δύσκολα συγκρίσιμα.
  6. Όταν κριτής και κρινόμενος είναι το ίδιο πρόσωπο, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και νομίζω ότι σε αυτό οφείλουμε να συμφωνήσουμε όλοι. Αυτό αφορά όλους τους ανθρώπους, όσο σπουδαίοι και εάν είναι. Αλλωστε η ομάδα του Πολυτεχνείου πληρώθηκε για τη μελέτη που έκανε με τη μορφή ερευνητικού προγράμματος για το δήμο μας. Προφανώς και δεν υπήρξε κανένα ερευνητικό πρόγραμμα. Μια κυκλοφοριακή μελέτη έγινε. Γιατί δεν μπορούσε να γίνει από ένα ιδιωτικό μλετητικό γραφείο και η ομάδα του Πολυτεχνείου να ήταν σε αυτή την ιστορία σύμβουλος του δήμου δωρεάν; Πρέπει τα ιδρύματα αυτά τελικά για να εξοικονομήσουν πόρους να μετατρέπονται σε εργολάβοι; Και δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα στη Χώρα μας.

  7. Τελικά τέτοιου τύπου παρεμβάσεις υλοποιούνται μόνο από
  α)Ισχυρές Διοικήσεις με πολιτική βούληση, που αψηφούν το πολιτικό κόστος
  β)Από κοινωνίες που παρεμβαίνουν και διεκδικούν.

  Βλέπετε να υπάρχει τίποτε από τα παραπάνω στην πόλη μας;

 3. Πέτρο,

  Εν μέρει συμφωνώ και έχουμε πολλά παραδείγματα συμβούλων που κάνουν ότι “γουστάρουν”, το ίδιο γίνεται στο Μαρούσι σε μαγαζί κινητής τηλέφωνίας που ανήκει σε Δ.Σύμβουλο. Βέβαια το θέμα είναι γιατι τους ψηφίζουμε;

  Σύμφωνω για τα ψαράδικα (αυτά δεν λέμε; προσωπικά όταν χρειαστώ εκεί να παρκάρω απλώς βγάζω τα εμπόδια και ας φέρουν την τροχαία)και συμφωνώ όχι μόνο για καταστήματα πώλησης Ι.Χ. αλλά και για τα ρεστοραν στην Τρικούπη – και με μπράβους-παρκαδόρους – (θέμα της Κηφισιας είναι αλλά σύντομα θα τα δούμε και στην περιοχή μας).

  Πάντως όσα περισσότερα αμάξια κυκλοφορούν τόσο το χειρότερο για εμάς, ενώ το εμπορικό κέντρο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αγοραστών με αποτέλεσμα να υπάρχει γνωστική διαφωνία όπως λέμε στο μάρκετινγκ, δλδ άλλα περιμένεις και άλλα παίρνεις για καταστήματα με Premium τιμές.

  Η κοινωνία πρέπει να παρέμβει ώστε να φύγουν τα αμάξια απο το κέντρο και απο τα πεζοδρόμια και να έχουμε ποδηλατόδρομους.

  Θα βάλω ένα άλλο θέμα, η τροχαία Κηφισιάς τι κάνει για όλες τις παρανομίες π.χ. Τρικούπη κλπ; είναι άφαντη, γιατι δεν εφαρμόζει τον νόμο; Η διοικητής είναι από αδιάφορη ως άχρηστη, αν δεν εφαρμοστεί ο νόμος πως θα έχουμε ελευθερα τα πεζοδρόμια και στο μέλλον τους ποδηλατόδρομους.

  Σε επιστολή φίλου μας απο την ένωση πεζων η απάντηση της διοικητού ήταν αδιάφορη, “θα στείλουμε κλιμάκιο” και μπούρδες.

  Πάντως εμπορικό κέντρο δίχως πεζόδρομο και πράσινο δεν μπορεί να έχει προστιθέμενη αξία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.