του Γιάννη Τσαγκάρη Δημοτικού Συμβούλου, Επικεφαλής της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
του Γιάννη Τσαγκάρη Δημοτικού Συμβούλου, Επικεφαλής της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Αν και το θέμα τέθηκε με αφορμή και σε αντιδιαστολή της πρότασής μας για την ασφάλεια των πολιτών, δεν έχει καμία σχέση με την πρόταση που είχαμε καταθέσει.
Το θέμα τότε είχε τεθεί από εμάς με αφορμή την έξαρση στην πόλη μας κλοπών, ένοπλων επιθέσεων με αποκορύφωμα την εν ψυχρώ δολοφονία συμπολίτη μας τον περασμένο Φλεβάρη. Είχαμε ζητήσει από τη διοίκηση να ληφθούν άμεσα μέτρα όπως:
– Την αποδέσμευση της όποιας αστυνομικής δύναμης της πόλης μας από την φύλαξη         μεμονωμένων προσώπων και ενίσχυση της δύναμης για την φύλαξη της περιοχής.
– Την επανεξέταση των μέτρων ασφαλείας που έχουν σχεδιαστεί, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των «εύκολων στόχων» της πόλης μας.
– Συνεργασία Δήμου-Αστυνομίας για την καταγραφή των προβλημάτων, των αδυναμιών και των αιτημάτων, καθώς και τον προσδιορισμό ενός πλαισίου συνεργασίας.
– Διάβημα του δήμου προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης με τα αιτήματα που θα προκύψουν από το παραπάνω πλαίσιο συνεργασίας.
– Εφόσον κριθούν σκόπιμα το παραπάνω, θα μπορούσαν να γίνουν και σε ένα πιο διευρυμένο διαδημοτικό επίπεδο.
Δυστυχώς, απ όλα τα παραπάνω, η διοίκηση του δήμου δεν έκανε το παραμικρό. Αντί για όλα αυτά μάς φέρνει το θέμα της συγκρότησης «τοπικού συμβουλίου πρόληψης παραβατικότητας» χωρίς να μπορούμε να αντιληφθούμε επακριβώς ούτε το αντικείμενό του, αλλά ούτε και την αναγκαιότητα της σύστασής του. Όλοι είμαστε ενάντια στο έγκλημα και υπέρ της πρόληψης. Διατηρούμε όμως την καχυποψία μήπως πίσω από τις λέξεις πρόληψη και πρόβλεψη, κρύβονται η καταστολή, η ποινικοποίηση κοινωνικών ομάδων και ο κοινωνικός φόβος.
Αλήθεια ποιος είναι αυτός που θα προσδιορίσει τα όρια της παραβατικότητας και με τι κριτήρια; Η παραβατικότητα είναι έννοια που έχει τις ρίζες της σε κοινωνικά αίτια. Έχει να κάνει με τους κοινωνικούς συσχετισμούς. Για παράδειγμα, πριν από κάποια χρόνια ο αριστερός θεωρείτο παραβατικό άτομο. Την περίοδο της χούντας οι αντίθετοι με το καθεστώς ήταν χαρακτηρισμένοι ως παραβατικοί. Ακόμα και σήμερα για κάποιους μια εξωγαμιαία σχέση θεωρείται παραβατική συμπεριφορά.
Για να αντιμετωπίσεις την παραβατικότητα που έχει κοινωνικά αίτια, πρέπει να αντιμετωπίσεις τα κοινωνικά αίτια. Δραστηριότητες όπως επανένταξη αποφυλακισμένων ή βοήθεια σε χρήστες ή απεξαρτημένους κ.λπ., είναι αντικείμενο της κοινωνικής υπηρεσίας. Εφόσον συμπεριλαμβάνονται στο αντικείμενο δράσης του τοπικού συμβουλίου πρόληψης της παραβατικότητας, σημαίνει ότι τους θεωρεί φορείς παραβατικότητας.
Με πρόσχημα τις «παραβατικές δράσεις» φοβούμαστε  ότι ανοίγουμε τις πόρτες και δίνουμε την συγκατάθεσή μας ακόμα και για παρακολουθήσεις σε τοπικό επίπεδο. Δηλαδή κάμερες σε διάφορα «ευαίσθητα σημεία», εκπαίδευση εθελοντών και άλλα σχετικά.
Για όλα τα παραπάνω λοιπόν διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας και δεν θεωρούμε ότι εξυπηρετεί σε κάτι η σύστασή του, ούτε έχει να κάνει με την ασφάλεια του πολίτη και γι αυτό είμαστε ουσιαστικά αντίθετοι σ αυτό το όργανο. Θα συμμετέχουμε όμως, έτσι ώστε να αποτρέψουμε, κατά το δυνατόν, να μετατραπεί σε ανεξέλεγκτο όργανο και θα παρακολουθούμε τη δράση του για να εξασφαλίσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ελευθερία.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εμείς θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στις προτάσεις που έχουμε καταθέσει σχετικά με την ασφάλεια του πολίτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.