Ο νέος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος ανοίγει τα χαρτιά του για το προεκλογικό 2010


Ο Γιώργος Μαραζιώτης στη δεύτερη τετραετία που εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος, αναλαμβάνει για πρώτη φορά καθήκοντα αντιδημάρχου στον τομέα του περιβάλλοντος και μάλιστα σε προεκλογική χρονιά. «Οργανώνουμε την καθημερινότητα πάνω σε τέσσερις κατευθύνσεις: καθαριότητα, πράσινο, προστασία του πολίτη, κυκλοφοριακά προβλήματα. Στην καθαριότητα από εφέτος καθιερώνουμε τον οδοκαθαριστή γειτονιάς», τονίζει ο ίδιος στη συνέντευξη που ακολουθεί και υπογραμμίζει πως «ό,τι θέλω να κάνω, δεν το συνδέω με την προεκλογική χρονιά, αλλά με την επιθυμία μου να φανώ χρήσιμος και αντάξιος της εμπιστοσύνης που μου έχουν επιδείξει οι συμπολίτες μου». Σχετικά με τα θέματα περιβάλλοντος και μετακίνησης στην πόλη, ο κ. Μαραζιώτης απαντάει ότι η διοίκηση του δήμου «υποστηρίζει την προτεραιότητα των πεζών, των ποδηλάτων και των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα», ενώ υπογραμμίζει ότι «θα συνεχίσουμε τα έργα αναπλάσεων  σε κάθε γειτονιά, γιατί αυτά εμποδίζουν τη νοοτροπία όσων θέλουν να κάνουν τη Νέα Ερυθραία, Κυψέλη». Για τη διοικητική μεταρρύθμιση και το σχέδιο «Καλλικράτης», τέλος, ο νέος αντιδήμαρχος αποκαλύπτει ότι υπάρχουν και άλλες προτάσεις για συνένωση της Νέας Ερυθραίας. «Γιατί π.χ. να μη γίνει ένας μεγάλος δήμος, Νέα Ερυθραία, Εκάλη, Διόνυσος, Δροσιά, Ροδόπολη, Σταμάτα;», λέει χαρακτηριστικά.

– Τι σημαίνει για εσάς η επιλογή της δημάρχου να σας αναθέσει τον τομέα του περιβάλλοντος και της καθαριότητας;
«Το γεγονός ότι μου ανατέθηκε ο τομέας περιβάλλοντος και καθαριότητας σημαίνει ευθύνη και πολλή δουλειά, ώστε να ανταποκριθώ στις τόσες μεγάλες υποχρεώσεις απέναντι στους συμπολίτες μου. Πάντοτε κοιτούσα το καλύτερο για τους ανθρώπους που είναι γύρω μου και ζουν στη Νέα Ερυθραία, οι οποίοι και αξίζουν κάθε προσπάθειας, ώστε να χαίρονται μια πόλη καθαρή χωρίς θορύβους, που να διατηρείται πράσινη και φιλική για τους ίδιους και τα παιδιά τους».

– Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας για το 2010 στην κατεύθυνση βελτίωσης της καθημερινότητας των δημοτών;
«Το 2010 θα συνεχίσω τα όσα σημαντικά και σπουδαία έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Στηρίζομαι στις υπηρεσίες του δήμου μας, με τις οποίες υπάρχουν σχέσεις μεταξύ μας εμπιστοσύνης και κατανόησης, ώστε να οργανώνουμε την καθημερινότητα πάνω σε τέσσερις κατευθύνσεις: καθαριότητα, πράσινο, προστασία του πολίτη, κυκλοφοριακά προβλήματα. Στην καθαριότητα από εφέτος καθιερώνουμε τον οδοκαθαριστή γειτονιάς. Στο πράσινο σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τη συντήρηση αλλά και την ενίσχυσή του, ώστε κάθε γειτονιά του δήμου μας να ξεχωρίζει για τη δροσιά και τους κήπους της. Χαρακτηριστικά σας λέω ότι από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα έχουν φυτευτεί 850 δέντρα και μικρά φυτά. Για την προστασία του πολίτη επεκτείνουμε το δημοτικό φωτισμό σε κάθε γειτονιά. Συμπληρώνουμε και ανανεώνουμε, ώστε να υπάρχει μεγάλη ετοιμότητα στα προγράμματα του δήμου για την αντιμετώπιση των θεομηνιών. Για την κυκλοφορία θα θέσουμε σε εφαρμογή την ελεγχόμενη στάθμευση με την βοήθεια της δημοτικής μας επιχείρησης».

Έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία ότι αναλαμβάνετε ένα δύσκολο πόστο σε προεκλογική χρονιά, το οποίο οι δημότες αξιολογούν ως το υπ? αριθμόν ένα για την ποιότητα ζωής τους;
«Σημασία έχει η ικανοποίηση των συμπολιτών μου από το αποτέλεσμα και η καλυτέρευση της ζωής τους. Η Νέα Ερυθραία είναι ο τόπος μου, γεννήθηκα εδώ, μεγάλωσα εδώ, όπως θα έλεγε ένας απλός άνθρωπος και ό,τι θέλω να κάνω, δεν το συνδέω με την προεκλογική χρονιά, αλλά με την επιθυμία μου να φανώ χρήσιμος και αντάξιος της εμπιστοσύνης που μου έχει επιδείξει όλος ο κόσμος της».

Υπάρχει σχεδιασμός για το σύστημα ανακύκλωσης σε ό,τι αφορά την αναβάθμισή του, καθώς υπάρχουν προβλήματα στη συνεργασία σας με την εταιρία που το διαχειρίζεται σήμερα;
«Το σύστημα ανακύκλωσης είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, όπως το αντιλαμβάνομαι και δεν μπορεί να ανανεωθεί ή να αναπτυχθεί από ένα δήμο. Η ανακύκλωση θέλει οργάνωση και συνεργασία πολλών δήμων. Πρέπει να βρεθούν χώροι και να γίνουν νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις. Χρειάζονται διπλάσιοι κάδοι από αυτούς που μας έχουν δοθεί μέχρι σήμερα. Χρειάζεται προσωπικό που να ασχολείται μόνο με την ανακύκλωση. Ο προηγούμενος αντιδήμαρχος έχει καταθέσει στη διοίκηση προτάσεις για μία αναβαθμισμένη ανακύκλωση που προσπαθούμε, με όσες δυνάμεις έχουμε, να εφαρμόσουμε. Αυτή η στιγμή αντιμετωπίζουμε δύο μεγάλα προβλήματα. Τα προβλήματα της εταιρείας με την οποία συνεργαζόμαστε και η οποία είναι μικρή για να ανταποκριθεί σε τόσους δήμους και την έλλειψη προσωπικού στην υπηρεσία καθαριότητας».

– Έχετε θέσει ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους σε ότι αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων και πώς αξιολογείτε τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Δήμος Νέας Ερυθραίας στους δημότες του;
«Θα έλεγα ότι θέλουμε να μειώσουμε στο 50% τα σκουπίδια που στέλνουμε στη χωματερή. Με τη μείωσή τους, θα εξοικονομήσουμε χρήματα από τα καύσιμα, τις συντηρήσεις των οχημάτων και τους μισθούς των οδηγών. Με την ανακύκλωση θα είχε μεγαλύτερη ωφέλεια ο δήμος, αλλά και γενικά όλο το κράτος μας, σε πρώτες ύλες και σε ενέργεια, εάν μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα και οργανωμένα στο χώρο που συγκεντρώνονται τα υλικά. Οι υπηρεσίες του δήμου προς τους δημότες μπορούν να είναι καλύτερες εάν από κοινού εφαρμόζουμε τους κανόνες καθαριότητας που έχουν τεθεί από το δημοτικό συμβούλιο. Εάν οι πολίτες βοηθήσουν να αποθηκεύονται σωστά τα σκουπίδια στους κάδους και δεν πετούν τα ογκώδη όλες τις ώρες στους δρόμους».

– Σε εποχές τσιμεντοποίησης, ποια θα πρέπει να είναι η λογική σχετικά με θέματα περιβάλλοντος, ώστε η Νέα Ερυθραία να παραμείνει ένα πράσινο προάστιο; Συμμερίζεστε τις ανησυχίες ορισμένων ότι τείνουμε να μετατραπούμε σε Κυψέλη;
«Η διοίκησή μας με το νέο πολεοδομικό σχεδιασμό και τη σημασία που δίνει στους κοινόχρηστους χώρους έχει δώσει δείγματα της πολιτικής της. Η παράταξή μας υποστήριξε σε πολλές γειτονιές τη μείωση του συντελεστή δόμησης. Η διοίκηση του δήμου μας τόλμησε και κατασκευάζει 5 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμους. Δηλαδή, υποστηρίζει την προτεραιότητα των πεζών, των ποδηλάτων και των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα. Κατασκευάζουμε πεζόδρομους, νησίδες με πράσινο. Η Νέα Ερυθραία άλλαξε όψη. Μεγάλωσα στους δρόμους της οδού Σεβδικίου και της οδού Βάρναλη, εκεί που παλιά ήταν το ρέμα του Σκαμπά. Στην αλάνα πάνω από την οδό Παπανδρέου έπαιζα ποδόσφαιρο. Σήμερα οι δρόμοι αυτοί έχουν αλλάξει όψη, με τους κυβόλιθους, το πράσινο και το δημοτικό φωτισμό. Τα έργα αυτά θα συνεχίσουμε να τα κάνουμε σε κάθε γειτονιά, γιατί αυτά εμποδίζουν κάθε νοοτροπία όσων θέλουν να κάνουν τη Νέα Ερυθραία, Κυψέλη».

– Ποιες είναι οι απόψεις σας για το σχέδιο «Καλλικράτης» και τη διοικητική μεταρρύθμιση; Μια πιθανή συνένωση του δήμου μας με τους όμορους Δήμους Εκάλης και Κηφισιάς, θα δημιουργήσει ένα νέο ισχυρότερο δήμο, ικανό να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις του μέλλοντος;
«Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για το σχέδιο ??Καλλικράτης??. Η συνένωση δήμων πρέπει να συνοδεύεται και από κάποιους κανόνες που περιμένουμε όλοι να ακούσουμε από την κυβέρνηση και να μιλήσουμε γι? αυτές στο δημοτικό συμβούλιο. Η δημιουργία ενός μεγάλου δήμου που θα εξασφαλίζει χώρους μεταφόρτωσης σκουπιδιών, ένα νέο σύστημα ανακύκλωσης, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, οργανωμένους χώρους άθλησης, που θα λύνει αντιπλημμυρικά προβλήματα και θα βοηθούσε τους πολίτες να έχουν καλές κοινωνικές παροχές και εργασία, θα ήταν κάτι πολύ επιθυμητό. Απ? ό,τι γνωρίζω, υπάρχουν και άλλες προτάσεις για συνένωση της Νέας Ερυθραίας. Γιατί π.χ. να μη γίνει Νέα Ερυθραία, Εκάλη, Διόνυσος, Δροσιά, Ροδόπολη, Σταμάτα; Θα έλεγα ότι πρέπει να ξανασυζητήσουμε, όταν θα μάθουμε τα κριτήρια των συνενώσεων. Δεν έχω μεγάλη εμπειρία σε αυτοδιοικητικά θέματα τέτοιου είδους. Πιστεύω ότι είναι δύσκολο να γίνει τόσο εύκολα ένα νέος δήμος, μεγάλος σε έκταση και σε πληθυσμό. Πρέπει να μελετηθεί το κάθε βήμα και να λυθούν οι οικονομικές ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εύχομαι όμως να πετύχει η πρόταση Ραγκούση. Η παράταξή μας θα την υποστηρίξει και περιμένει τις προϋποθέσεις για να επανέλθουμε στο δημοτικό συμβούλιο. Συναισθηματικά θα έλεγα ότι θέλω η Νέα Ερυθραία να είναι η μητρόπολη των νέων δήμων. Όπως γνωρίζετε, είμαι μια ζωή Πανερυθραϊκός. Δεν βλέπω τη ζωή ως ποδόσφαιρο, αλλά ως αγωνιστικό στάδιο με συνεχές τρέξιμο, προσπάθεια και στόχους. Κάπως έτσι βλέπω και το μέλλον της Αυτοδιοίκησης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.