giorgos_skordilis

Με την πεποίθηση ότι «… κάθε αποτίμηση ενός εκλογικού αποτελέσματος πρέπει να ξεκινά από την αυτοκριτική…» ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «αλλαΖΩ» και επανεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς με το συνδυασμό «Συνεργασία» Γιώργος Σκορδίλης, στην πρώτη του μετεκλογική συνέντευξη στον “Τύπο της Κηφισιάς” ανέλυσε διεξοδικά τα αίτια της δικής τους αποτυχίας, αλλά και τα σημεία της μεγάλης ανατροπής του σκηνικού τη δεύτερη Κυριακή, εστιάζοντας στο κλίμα αλλαγής που επιζητούσε το εκλογικό σώμα.

Μιας αλλαγής, το μήνυμα της οποίας, σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, δεν μπόρεσε να το εκμεταλλευτεί ο κ. Χιωτάκης, οπότε γι’ αυτό τον λόγοι ευνοήθηκε ο κ. Θωμάκος. Κατά τ’ άλλα, ο κ. Σκορδίλης παραδέχτηκε ότι οι λόγοι που ο συνδυασμός «Συνεργασία» έχουν αν κάνουν τόσο με την ανάλωση μεγάλου προεκλογικού χρόνου στη συγκρότηση του συνδυασμού όσο και με την έλλειψη επικοινωνιακής πολιτικής, μ’ αποτέλεσμα να μην προλάβει να πείσει. Έτσι…

Να ξεκινήσουμε από τα δικά σας. Υπολογίζατε ότι ο συνδυασμός «Συνεργασία», που είχατε συμπήξει οι τρεις δημοτικές παρατάξεις, θα ήταν δεύτερη δύναμη στις εκλογές. Τελικά, ήρθατε τρίτοι. Τι μεσολάβησε γι’ αυτό;

Έχετε δίκιο. Είμαι οπαδός της θεωρίας ότι κάθε αποτίμηση ενός εκλογικού αποτελέσματος πρέπει να ξεκινά από την αυτοκριτική, για να δεις γιατί πέτυχε ή δεν πέτυχε αυτό που είχες βάλει ως στόχο. Και είναι αλήθεια αυτό που λέτε ότι για μας ήταν ένα κακό αποτέλεσμα. Είχαμε βάσιμες ελπίδες ότι η «Συνεργασία» αυτή, που πραγματώθηκε με τις τρεις δυνάμεις, θα μπορούσε να διεκδικήσει την είσοδό της στη δεύτερη Κυριακή και, πιθανά, να είχε βάσιμε ελπίδες να διεκδικήσει και το δήμο.
Πολλοί λόγοι υπάρχουν για τα αίτια της ήττας. Ο πιο βασικός είναι ότι αναλωθήκαμε πάρα πολύ στην προσπάθειά να πετύχουμε αυτή τη συνεργασία, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος προεκλογικός χρόνος για να έχουμε την επαφή και να επικοινωνήσουμε αυτή τη συνεργασία στον κόσμο.
Το δεύτερο είναι ότι υπήρχαν πάρα πολλά ζητήματα λειτουργικότητας, τα οποία δεν μπορέσαμε να τα ξεπεράσουμε, μ’ αποτέλεσμα αξιόλογο στελεχιακό δυναμικό, που θα μπορούσε να κατευθυνθεί σε άλλες πρωτοβουλίες ενόψει των εκλογών, ν’ αναλωθεί σε γραφειοκρατικά πράγματα ή άλλες διαδικασίες που ήταν ξένες ως προς την κινητοποίηση του εκλογικού σώματος στην κατεύθυνση που θέλαμε.
Το τρίτο και σημαντικό είναι ότι η «Συνεργασία» αυτή δεν μπόρεσε να πείσει ότι ήταν μια εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση του δήμου μας.

Σωστά, αλλά γιατί δεν μπόρεσε να πείσει;

Γιατί φάνηκε πως υπήρχαν σημεία, στα οποία έπρεπε να σταθεί προγραμματικά με πολύ μεγάλη προσοχή, αλλά δεν κατορθώσαμε να τα διευκρινίσουμε, να τα καταστήσουμε σαφή στον κόσμο και να απογαλακτιστούμε, αν θέλετε, από οποιεσδήποτε κομματικές εξαρτήσεις, γιατί υπήρχε, όπως ξέρετε, σε μια «συνιστώσα» υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, μ’ αποτέλεσμα αυτό να μην βοηθήσει στο να μπορέσει αυτό το σχήμα να δείξει το πραγματικό ανεξάρτητο και πολυσυλλεκτικό νόημά του ως προεκλογικό σχήμα.

Να παρατηρήσουμε ότι φτάσαμε στις ημέρες των εκλογών κι ακόμη δεν είχατε γνωστοποιήσει το πρόγραμμά σας. Σας «κυνηγούσαμε» να μας δώσετε μιαν ανακοίνωση ή μια φωτογραφία από κάποια συγκέντρωσή σας και πέρασαν οι εκλογές κι ακόμα τις περιμένουμε… Τι έγινε και δεν δουλέψατε έγκαιρα και σωστά;

Είναι αλήθεια ότι επικοινωνιακά δεν πήγαμε καθόλου καλά, γιατί και αργήσαμε, αλλά και, αν και οι προγραμματικές θέσεις μας ήταν σαφείς –και σας ευχαριστούμε που μας είχατε δώσει την ευκαιρία, μέσα από το «TVkifisias. gr» να εκθέσουμε τις απόψεις μας– όσο μας αφορά, ως δημοτική κίνηση «αλλαΖΩ», που συμμετείχαμε σ’ αυτή τη συνεργασία, είχαμε σχετικά έγκαιρα καταθέσει απόψεις, τις οποίες και φιλοξενήσατε στην εφημερίδα σας και είχαμε, πραγματικά, συμβάλει στον προεκλογικό διάλογο με συγκεκριμένες θέσεις.
Τώρα, σας είπα ότι επικοινωνιακά, υστερήσαμε όσον αφορά τη συλλογική έκφραση του σχήματος, κυρίως στα αυτοδιοικητικά ζητήματα και τις θέσεις μας για το δήμο.

Πολλοί, όμως, θεωρούν ότι ένα βασικό αίτιο της αποτυχίας σας ήταν το πρόσωπο του επικεφαλής. Θα θέλαμε να μας δώσετε τη δική σας εκτίμηση.

Έχω την εκτίμηση ότι ο Παναγιώτης Κανακάκης, έχοντας μια μακρά οικογενειακή ιστορία στην πόλη, γιατί ο πατέρας του χρημάτισε δήμαρχος, είχε μια παρουσία πολλών χρόνων και ως επικεφαλής με διάφορα εκλογικά σχήματα και μια παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο, η οποία και δεν είχε, νομίζω, αρνητικά στοιχεία. Υπήρχε, όμως, μια κόπωση. Η αλήθεια είναι αυτή. Τη στιγμή, όμως, εκείνη που έπρεπε να καταλήξουμε στη συνεργασία μας, ήταν μια πολιτική απόφαση να στηρίζουμε τον Παναγιώτη Κανακάκη, ως επικεφαλής του συνδυασμού συνεργασίας των τριών αυτόνομων παρατάξεων. Δεν θεωρώ πως αυτό ήταν το βασικό στοιχείο που χάσαμε στις εκλογές. Πιστεύω πως δεν αναδείξαμε τα προτερήματα που είχε αυτός ο συνδυασμός. Επικοινωνιακά δεν περάσαμε στον κόσμο αυτά που είχαμε, πραγματικά, ως όπλα, που ήταν η ομογενοποιημένη άποψη γύρω από τα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, η φρεσκάδα ανθρώπων που ήσαν στο ψηφοδέλτιο και μια μεγάλη δεξαμενή προσόντων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν και θα μπορέσουν να βοηθήσουν, γιατί πολλοί από εμάς θα στηρίξουμε την προσπάθεια της πόλης να πάει μπροστά και, ταυτόχρονα, θα σταθούμε απέναντι σ’ οτιδήποτε, κατά τη γνώμη μας, παραβιάζει τις αρχές και τις απόψεις μας. Αλλά, δεν έγινε δυνατό αυτά τα προτερήματα να τα βγάλουμε μπροστά και να υπερισχύσουν.

Ν’ αλλάξουμε τώρα σκηνικό και να πούμε ότι για πολλά χρόνια στο μέλλον θα συζητιέται αυτή η ανατροπή της μιας βδομάδας, όπου ο κ. Χιωτάκης με το 46,5% δεν μπόρεσε, τελικά, να επανεκλεγεί δήμαρχος και βγήκε ο κ. Θωμάκος που την πρώτη Κυριακή είχε πάρει 25,5%. Αυτή την ανατροπή εσείς πως την είδατε;

Έχετε δίκιο. Είναι απ’ αυτά που δεν συμβαίνουν συχνά. Κάθε τι, όμως, έχει τις αιτίες του. Κι αν θέλετε να σταθούμε σε μια προσέγγιση γι’ αυτό το αποτέλεσμα, θα έλεγα τα εξής: Θεωρώ πως στο εκλογικό σώμα είχε ωριμάσει η ιδέα της αλλαγής. Ήθελε αλλαγή! Κι αυτό το μήνυμα, όποιος κατόρθωνε να το πάρει, θα ήταν ο νικητής της επομένης των εκλογών. Όπως κι έγινε. Η αλλαγή έπρεπε να γίνει σε πρόσωπα, σε νοοτροπία, σε αλλαγή μοντέλου διοίκησης και νομίζω ότι ο νυν δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης δεν αφουγκράστηκε στο μέγεθος και στο βαθμό που έπρεπε αυτό το μήνυμα. Προσπάθησε να το υπερκαλύψει, κάνοντας ανοίγματα, τα οποία στον κόσμο δεν στάθηκαν και πολύ ευχάριστα, γιατί το να συλλέγεις ανεξέλεγκτα και να διευρύνεις το συνδυασμό σου προς οποιαδήποτε κατεύθυνση φαίνεται στον κόσμο πως λειτουργείς λίγο καιροσκοπικά και υπερβαίνεις τα πραγματικά ζητήματά του. Ένα, λοιπόν, ήταν αυτό: η αποκωδικοποίηση του μηνύματος που έστελνε ο κόσμος από τον κ. Χιωτάκη δεν έγινε σωστά.
Το δεύτερο, έχει να κάνει με το ότι δεν επικοινώνησε καθόλου ή επικοινώνησε λάθος το έργο που είχε γίνει στο δήμο, μη προβάλλοντας, ουσιαστικά, ή προβάλλοντάς τα καθυστερημένα, ζητήματα που αφορούν τον κόσμο, καθώς όταν τα βλέπει τις τελευταίες ημέρες, τότε στέκεται δύσπιστα απέναντί τους.
Και τρίτο, νομίζω πως έπεσε θύμα ενδοπαραταξιακών και εσωκομματικών αντεγκλήσεων και αντιπαραθέσεων, που, όπως ξέρετε, είναι πολύ σύνηθες αυτή την περίοδο και ιδίως μέσα στα κόμματα που κυβερνούν. Γιατί και ο κ. Θωμάκος προέρχεται από τον ίδιο κομματικό χώρο, βασίστηκε σε άτομα που προέρχονται απ’ αυτόν –μάλιστα, πρόσφατα δήλωσε πως αναστέλλει την κομματική του ιδιότητα– οπότε είχε αναφορές στο χώρο, γι’ αυτό και κατάφερε και έπεισε περισσότερο για την αλλαγή που θα ερχόταν.

Ναι, αλλά πως βλέπετε να έρχεται αυτή η αλλαγή;

Εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα για το νέο δήμαρχο! Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι είναι ένας έμπειρος άνθρωπος. Έχει κάνει διοίκηση αρκετά χρόνια, προέρχεται απ’ αυτό το σχήμα που διοικούσε μέχρι σήμερα το δήμο μας, υπήρξε δημοτικός σύμβουλος και με τον κ. Τασούλα και με τον κ. Βάρσο και με τον κ. Χιωτάκη, χρημάτισε και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, άρα έχει μια εμπειρία. Το ζήτημα είναι ν’ αποκωδικοποιήσει κι εκείνος το μήνυμα των εκλογών σωστά.
Και το μεγάλο στοίχημα κι ο μεγάλος κίνδυνος, ταυτόχρονα, είναι για μένα το κατά πόσο θα θελήσει να συγκρουστεί μ’ αυτά τα λάθος πράγματα που υπήρχαν και όλοι το ομολογούσαμε και τα συζητούσαμε ή αν θα θελήσει να συμβιβαστεί και να ενσωματωθεί στη λογική τους.
Ο κόσμος αυτό που ζητεί είναι να γίνει σεβαστό το πρόβλημά του και όσο κι ευτελές να φαίνεται σ’ εμάς ορισμένα ζητήματα στην καθημερινότητά του είναι πολύ σοβαρά γι’ αυτόν. Και οι Υπηρεσίες του δήμου, όταν έχει πρόβλημα ο δημότης, δεν το αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα. Έχει πληρώσει ο άλλος την αποχέτευσή του με 1.300 ευρώ στην εποχή που ζούμε με δυσκολία και είναι τώρα οκτώ μήνες που δεν έχει ακόμη συνδεθεί! Αυτά είναι πράγματα, τα οποία κοστίζουν και την ώρα της κρίσης, γιατί η ψήφος πλέον δεν δίνεται ελαφρά τη καρδία, με όλη αυτή τη δυσπιστία προς το πολιτικό σύστημα γενικά ακόμη και στις τοπικές κοινωνίες, οπότε θέλει μεγάλη προσοχή στο πως θα διαχειριζόμαστε και με ποιο πνεύμα και προσοχή τα αιτήματα των πολιτών.

Δηλαδή, στον καινούργιο δήμαρχο τι θα πείτε;

Και μέσα στο συμβούλιο, δημοσίως, αλλά και κατ’ ιδίαν, όταν μας δίνετε η ευκαιρία να συζητήσουμε, θα του επισημάνουμε ακριβώς αυτά τα πράγματα: να σταθεί δίπλα στον πολίτη, όχι με νοοτροπία πελατειακού χαρακτήρα, γιατί υπήρχε κι αυτό το πρόβλημα στην τελευταία περίοδο στο δήμο που μεροληπτούσε υπέρ ορισμένων πολιτών σε βάρος άλλων, και θα πρέπει συνολικά εκτιμώντας τα πράγματα και βάζοντας και ιεραρχώντας σωστά τις προτεραιότητες να προχωρεί τα θέματα για το κοινό όφελος των δημοτών και όχι των «ημετέρων»!

Και σε ποια προβλήματα πρέπει άμεσα ο νέος δήμαρχος να επικεντρωθεί;

Αυτά που αναδείχθηκαν ως κορυφαίου ενδιαφέροντος, κατά την εκλογική αναμέτρηση, ήταν το θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων, που πρέπει να δούμε πως και τι κατεύθυνση θα δώσουμε για να επιλυθεί, αλλά και τα περιβαλλοντολογικά ζητήματα, τα οποία είναι ο πλούτος αυτού του δήμου. Το περιβάλλον είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο που έχει αυτή η πόλη, μαζί με την πολιτιστική της κληρονομιά. Δηλαδή, ποτάμι Κηφισσό, που δεν έχουν άλλες περιοχές κι εμείς το έχουμε κακοποιήσει και πρέπει άμεσα να κάνουμε παρέμβαση. Πεντελικό Όρος, όπου σε ένα με δυο χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης βγαίνεις σ’ ένα πανέμορφο δάσος, δεν έχουν άλλες περιοχές. Ρέματα, όπως είναι η Πύρνα κ.ά., δεν έχουν. Αυτά πρέπει να τα βάλουμε σε προτεραιότητα στην ατζέντα και νομίζω πως υπάρχουν γόνιμες προτάσεις και μέσα από το συνδυασμό «Συνεργασία», πιστεύοντας πως μπορούμε να συμβάλουμε, ουσιαστικά, σε μια γόνιμη πρόταση για την πόλη.

Να περάσουμε στα δικά σας. Είσαστε επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «αλλαΖΩ». Πρόκειται ν’ αλλάξετε στο μέλλον ή θ’ ακολουθήσετε την ίδια τακτική;

Όντως, πολύ σωστά επισημάνατε, συμμετέχουμε στο σχήμα της «Συνεργασία» που ευχόμαστε να πάει καλά και να είναι βιώσιμο, γιατί έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Συμμετέχουμε ως δημοτική κίνηση «αλλαΖΩ», την οποία και δημιουργήσαμε εδώ και δέκα μήνες περίπου με κάποιους άξιους φίλους και συναδέλφους. Θεωρήσαμε ότι η συμμετοχή μας βοήθησε το σχήμα «Συνεργασία» κι αυτό αποδεικνύεται και από τα ποσοστά. Δηλαδή, στις πρώτες εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου βρίσκονται άτομα της παράταξης και νομίζω ότι αυτό από τον κόσμο αξιολογήθηκε θετικά. Έτσι, αυτή την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο κόσμος θα τη διαχειριστούμε με μεγάλη ευθύνη, θα μιλήσουμε μαζί του –ήδη κάναμε μια πρώτη συνάντηση στη βδομάδα που πέρασε– και έχουμε βάλει ένα πλάνο δουλειάς το οποίο περιλαμβάνει και συζητήσεις με την τοπική κοινωνία, γιατί αυτό που δίνει δύναμη ο κόσμος είναι η επικοινωνία μαζί του, που πρέπει να είναι συχνή, όχι ευκαιριακή, ουσιαστική και να δίνει διέξοδο στις ανησυχίες και τα προβλήματά του.

Να κλείσουμε μ’ ένα προσωπικό θέμα. Ακούστηκαν πολλά ότι κάτι ζητήσατε, κάτι σας έταξαν και πως, ενώ ο κ. Χιωτάκης νόμισε ότι θα τον στηρίξετε, οι περισσότεροι πιστεύουν πως στηρίξατε τον κ. Θωμάκο. Τι συμβαίνει τελικά;

Έχετε δίκιο. Οι συνθήκες με τις οποίες έγινε η εκλογική αναμέτρηση της δεύτερης Κυριακής ήταν, όντως, ενδιαφέρουσες και συγκρουσιακές. Όπως σας ανέφερα και σε μια απαντητική επιστολή προς την εφημερίδα σας, είμαι άνθρωπος που έχω προσωπικές σχέσεις και με τον κ. Χιωτάκη από τα μαθητικά μας χρόνια και με τον κ. Θωμάκο, καθώς συνυπήρξαμε στο παλιό δημοτικό συμβούλιο και εκτιμώ την προσπάθεια και των δύο. Φύση και θέση μου είναι πάντα ότι ο αγώνας γίνεται με όρους διαφάνειας και όχι με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά με κοινωνικούς όρους και σεβασμού, πάνω απ’ όλα, της βούλησης του κόσμου. Σε καμιά περίπτωση –και θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω αυτό– δεν λειτούργησα με τρόπο για να ικανοποιήσω προσωπικά μου συμφέροντα, καθώς δεν το έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου, οπότε και σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσα να παραβιάσω την απόφαση που είχαμε πάρει ως συνδυασμός για την «ψήφο κατά συνείδηση», γι’ αυτό και δεν πέρασε από το μυαλό μου να παρέμβω και να χειραγωγήσω την ελεύθερη βούληση των συνδημοτών μου, γιατί ο κόσμος ήταν πλέον ώριμος να κάνει αλλαγές.
Πράγματι, επικοινώνησαν μαζί μου και ο Νίκος Χιωτάκης και ο Γιώργος Θωμάκος, όπως πιστεύω ότι θα έκαναν και μ’ όλους τους συμμετέχοντες κι εμπλεκόμενους σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση, αλλά το μόνο που κάναμε ήταν να συζητήσουμε για την απόφαση που πήραμε ως συνδυασμός. Αυτό ήταν και το μοναδικό που ελέχθη.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΥΠΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.