Με στόχο την ενίσχυση του στοιχείου της εντοπιότητας στην αγορά εργασίας, τη στιγμή που τα ποσοστά ανεργίας καλπάζουν και στην Κηφισιά
Τη δημιουργία και λειτουργία γραφείου ανέργων στα όρια του καλλικρατικού Δήμου Κηφισιάς αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τον εισηγητή του θέματος, Λεωνίδα Ψυχόπαιδα, ήταν ένα αίτημα της επιτροπής Νεολαίας, καθώς το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15 έως 29 ετών.
Στον προϋπολογισμό του 2012 θα εγγραφεί το ποσό των 16.000 ευρώ προκειμένου να οργανωθεί το γραφείο ανέργων, με φορέα υλοποίησης την Κοινωνική Μέριμνα Κηφισιάς. Ο τρόπος λειτουργίας του και η σύνδεσή του με τις επιχειρήσεις της περιοχής θα τεθούν σε επόμενο στάδιο. Μια από τις πρώτες ενέργειες θα είναι η σωστή καταγραφή των δεδομένων και για τις τρεις δημοτικές ενότητες.
Η ανεργία καλπάζει και στην Κηφισιά με τις επιχειρήσεις να συνεχίζουν να σφίγγουν το ζωνάρι των εξόδων τους, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας τους με τον πιο εύκολο τρόπο της απόλυσης των υπαλλήλων τους, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό έχει βάλει «λουκέτο», λόγω οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα τουλάχιστον με τα περσινά δεδομένα και τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι «εγγεγραμμένοι» μόνο άνεργοι στο ΚΠΑ Κηφισιάς -υπάρχει και ανενεργός πληθυσμός που δεν προστρέχει στον ΟΑΕΔ- ήταν 2800, εκ των οποίων οι 1320 άνδρες (ή 47,14%) και οι 1482 γυναίκες (ή 52,92%).
Οι γυναίκες είναι συνήθως τα πρώτα θύματα της ανεργίας, αφού σε όλους τους δείκτες φαίνεται ότι το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι σχεδόν διπλάσιο από εκείνο των ανδρών. Ηλικιακά το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15 έως 29 ετών (20,4%) ενώ για τις νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 26,2%. Το ποσοστό των ανέργων στην Κηφισιά σε σχέση με τον κατά προσέγγιση πραγματικό πληθυσμό της διαμορφώθηκε πέρυσι σε 5,6%, ποσοστό αρκετά υψηλό για την περιοχή, αν σκεφτεί κανείς τις επιχειρήσεις που διαθέτει.
Με δεδομένη την οικονομική κρίση και το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις αναστέλλουν τη λειτουργία τους, τα παραπάνω ποσοστά λογικά θα έχουν πάρει την ανιούσα.
Η εισήγηση ψηφίστηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν να συμμετέχουν και να συμβάλουν ενεργά στην προσπάθεια. Ωστόσο, η προηγούμενη εμπειρία από τη λειτουργία γραφείο ανέργων στα όρια του Δήμου Κηφισιάς δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Ο Δήμος Κηφισιάς συμμετείχε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα και χρηματοδοτήθηκε για το σκοπό αυτό στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά όπως τόνισε και η Χριστίνα Κοσμά, «έχουν υπάρξει επανειλημμένως τέτοια μεγαλεπήβολα σχέδια, έχουν δαπανηθεί χρήματα, καλή η πρόθεση αλλά πρόκειται για ένα σχέδιο που αποτυγχάνει στα 16 χρόνια που βρίσκομαι στον δήμο».
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Βασίλης Βάρσος, πρότεινε να υπάρξει πίεση από πλευράς δήμου στα καταστήματα που αιτούνται άδειες από τον δήμο, να ενισχύουν το στοιχείο της εντοπιότητας ως προς την προσφορά εργασίας.
Ο Παναγιώτης Κανακάκης ζήτησε «να μην υπάρχει σκοπιμότητα, αλλά διαφάνεια» στη λειτουργία του γραφείου ανέργων, προς αποφυγή δημιουργίας πελατειακών σχέσεων με τους δημοτικούς άρχοντες. Άλλοι πάλι, όπως ο αντιδήμαρχος Βασίλης Ξυπολυτάς, έκαναν λόγο για «στρέβλωση στην αγορά εργασίας μέσω παρέμβασης του Δημοσίου».