Αγαπητή Μαρία ( ή όπως σε λένε),

Προχθές έγινε στη γειτονιά σου μια συγκέντρωση των κατοίκων της περιοχής, που θέλουνε να διαμαρτυρηθούν για την κεραία κινητής τηλεφωνίας που «φιλοξενείς» στην ταράτσα σου.
Είχε προηγηθεί, μερικές ημέρες πριν, μια παρόμοια συγκέντρωση, λίγο πιο κάτω στο δεύτερο Δημοτικό Σχολείο.
Φαντάζομαι ότι γνωρίζεις την ύπαρξη ενός σχολείου και ενός νηπιαγωγείου στην περιοχή σου, που προσβάλλονται όλο το εικοσιτετράωρο από την ακτινοβολία που εκπέμπει η κεραία σου.
Ίσως να έχεις ακούσει ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν όλες αυτές οι κεραίες έχουν επιπτώσεις στην υγεία όλων όσων βρίσκονται υπό την επήρεια της. Θα σε έχουν ενημερώσει ακόμα ότι ο όροφος στον οποίον τοποθετείται η κεραία δέχεται μηδενική ακτινοβολία και ακόμη ότι το υπόλοιπο κτίριο δέχεται ελάχιστη.
Το πρόβλημα αρχίζει με τους γείτονες σου και μάλιστα με αυτούς που βρίσκονται σε απόσταση της μέγιστης επίδρασης, όπως είναι το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο της περιοχής σου.
Μιλάμε για μικρά παιδιά που έχουν ευαισθησία σε τέτοιου είδους ακτινοβολία.
Δεν ξέρω αν έχεις παιδιά, δεν ξέρω αν έχεις οικογένεια, δεν ξέρω καν αν κατοικείς σ? αυτό το κτήριο που επέτρεψες την εγκατάσταση της κεραίας.
Κατανοώ βέβαια ότι σ? αυτές τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, είναι πολύ μεγάλη ανακούφιση το ποσόν που σας δίνουν αποζημίωση-ενοίκιο, οι απρόσωποι επιχειρηματίες της πολυεθνικής κινητής τηλεφωνίας. Καταλαβαίνω ότι πρέπει να είναι πάρα πολλά αυτά τα λεφτά, αλλιώς γιατί θα διακινδυνεύατε την ησυχία σας και την κατακραυγή των γειτόνων σας, για ψίχουλα;
Ίσως με αυτά τα λεφτά να πραγματοποιείς κάποια όνειρα σου. Ίσως να  σπουδάζεις παιδιά, ίσως?πολλά ίσως.
Όμως σκεφτήκατε ποτέ, όλοι εσείς, που έχετε νοικιάσει τις ταράτσες σας σε μια και περισσότερες πολλές φορές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, ότι γύρω σας ζουν και κατοικούν άνθρωποι που επηρεάζονται από την  ακτινοβολία που εκπέμπεται;
Σκεφθήκατε ότι μπορεί κάποιοι να συγκαταλέγονται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά, οι έγκυες και οι ηλικιωμένοι;
Ξέρετε μήπως, ότι τα παιδιά και οι έφηβοι όταν εκτίθενται σ? αυτή την ακτινοβολία έχουν αυξημένο κίνδυνο προσβολής από λευχαιμία;
Ξέρετε μήπως ότι προκαλεί υπογονιμότητα, δυσλειτουργία της μνήμης, ιστολογικές αλλοιώσεις σε νεογνά και έμβρυα;
Ξέρετε ότι υπάρχει το «σύνδρομο των μικροκυμάτων»; Δηλαδή αυτοί που εκτίθενται σε τέτοιου είδους ακτινοβολία παρουσιάζουν χρόνια συμπτώματα απώλειας μνήμης και όρασης, ζαλάδες, κεφαλαλγίες, καρδιοαγγειακά νοσήματα, το αίσθημα της κόπωσης ακόμη και επιδείνωση των καρκινοπαθειών;
Όλα αυτά δεν τα ξέρετε; Δεν τα ακούσατε πουθενά, δεν τα διαβάσατε;
Θα μου πείτε λόγια του αέρα, δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις, ούτε κάποιος νεκρός από « ηλεκτρομαγνητική ρύπανση».
Μην ξεχνάτε ότι έτσι ακριβώς είχαν αντιμετωπιστεί στο παρελθόν κάποιες άλλες βλαβερές για την υγεία περιπτώσεις, όπως είναι το κάπνισμα, οι διοξίνες, η ραδιενέργεια, που αρχικά, είχαν θεωρηθεί ακίνδυνα μέχρι που μάθαμε τις επιπτώσεις τους όταν άνθρωποι πέθαιναν, κατά χιλιάδες από την ύπαρξη τους.
Πληρώσαμε όλοι πολύ ακριβά αυτή μας την ολιγωρία.
Αυτό προσπαθούμε να προλάβουμε, ο κίνδυνος είναι μπροστά μας, επιστήμονες και ειδικοί μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ας τους ακούσουμε
Θα μου πείτε, ότι αυτοί που σας τοποθέτησαν την κεραία, σας διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος και μάλιστα σας έδωσαν να διαβάσετε κάποιες μελέτες επιστημόνων, παγκόσμιας αναγνώρισης, που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι απολύτως αβλαβείς. Άλλωστε, η πολιτεία έχει φροντίσει με νόμους και προδιαγραφές να προστατεύει τους πολίτες της. Δεν γίνεται τίποτε παράνομα. Αλλιώς δεν  θα το επέτρεπε!
Έχετε απόλυτο δίκιο!
Η πολιτεία πρέπει και οφείλει να πάρει μέτρα αυστηρά, εκείνα που προτείνονται από επιστήμονες ελεύθερους και όχι εξαρτημένους.
Η πολιτεία οφείλει να προσδιορίσει τις θέσεις των κεραιών καθώς και το όριο εκπομπής τους, όπως γίνεται σε κάθε χώρα που σέβεται τους πολίτες της και αποφασίζει χωρίς εξαρτήσεις, ανεπηρέαστη από τις επιθυμίες των κάθε λογής προστατών, με μοναδικό γνώμονα την υγεία και ευτυχία του λαού της.
Θα μου πείτε ποιόν να πιστέψετε, είναι αμφιλεγόμενες οι θέσεις των επιστημόνων. Είναι έτσι στ΄ αλήθεια; Ή κάποιο ερευνούν με χρηματικές επιχορηγήσεις πολυεθνικών εταιριών κινητής τηλεφωνίας, που τελικά καταλήγουν σε αποτελέσματα εκ των προτέρων επιθυμητά; Όσο αυτό να ακούγεται τρομερό, δυστυχώς γίνεται σε παγκόσμια κλίμακα, είναι πολλά τα λεφτά!
Εκείνο που δεν μπαίνει σε αμφισβήτηση, είναι ότι η πρόληψη σώζει.
«Η εύκολη επίκληση της επιστημονικής «βεβαιότητας» για την έλλειψη βλάβης, οδήγησε συχνά στην αδυναμία λήψης μέτρων προφύλαξης. Όμως τίποτε επιστημονικό δεν υπάρχει στη δήθεν βεβαιότητα»1.
Μετά από όλα αυτά, θα μπορείτε να  κοιμάστε ήσυχοι τα βράδια και να απολαμβάνετε το μάλλον υψηλό έσοδο σας, που εισπράττεται λόγω αυτής της επιβλαβούς για τους συνανθρώπους σας εγκατάσταση;
Πιστεύετε ότι η πρόκληση βλαβών στην υγεία κάποιων, ακόμη και αγνώστων σε σας, ανταλλάσσεται  με όλα τα χρήματα του κόσμου;

Σημείωση
1. Άποψη για το θέμα του «Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος»

Προηγούμενο άρθροΈφυγαν όλες οι ταμπέλες;
Επόμενο άρθροΦωτορεπορτάζ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.