lae-kifisias - 01Με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε για τη μεταφορά της αγοράς βιοκαλλιεργητών από την περιοχή των Αλωνίων και τις αντιδράσεις που προκαλεί η απόφαση αυτή του Δήμου Κηφισιάς, με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα Κηφισιάς επισημαίνει τα παρακάτω:

«Στηρίζει τις Τοπικές Αγορές Παραγωγών που οργανώνονται και λειτουργούν από αυτοδιαχειριζόμενους φορείς παραγωγών και λειτουργούν με δημοκρατικές διαδικασίες. Οι συγκεκριμένες Ομάδες προωθούν απευθείας στους καταναλωτές αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, υποκαθιστούν εισαγωγές από την εγχώρια παραγωγή και στηρίζουν τη λαϊκή κατανάλωση προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών και του περιβάλλοντος.

Μια τέτοια αγορά είναι και η τοπική Αγορά Βιοκαλλιεργητών της Κηφισιάς, που δραστηριοποιείται εδώ και 13 χρόνια στην περιοχή μας. Η βεβιασμένη όμως πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Κηφισιάς να πάρει στις 20 Ιανουαρίου απόφαση μετακίνησης της Αγοράς αυτής χωρίς να έχει εξαντλήσει την διαβούλευση, παρά την αντίθετη απόφαση – γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Κηφισιάς και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και χωρίς να έχουν κληθεί οι παραγωγοί στη συνεδρίαση του ΔΣ, δημιουργεί ερωτηματικά:

* Εντάσσεται ενδεχομένως σε σχέδιο κατάργησης αγορών βιοκαλλιεργητών όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, που εξελίσσεται σε πολλές περιοχές της Αττικής (Κορυδαλλός, Ψυχικό και αλλού), με ενορχηστρωμένη καθώς φαίνεται βιομηχανία καταγγελιών, πίσω από την οποία πιθανά κρύβονται συμφέροντα.

* Βασίζεται στο νόμο 4264/2014 για τις λαϊκές αγορές (όπου συμμετέχουν και έμποροι) και όχι στον 4235/2015 (που ρυθμίζει μεταξύ άλλων τις αγορές παραγωγών και βιοκαλλιεργητών). Τυχόν αποδοχή της απόφασης από τους παραγωγούς θα σήμαινε αποδοχή από τη μεριά τους της φύσης της Αγοράς Βιοκαλλιεργητών Κηφισιάς ως λαϊκής αγοράς και όχι ως αγοράς παραγωγών.

* Βάζει σε κίνδυνο την δυνατότητα στήριξης της από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) το οποίο μεριμνά για την τοπική ανάπτυξη και τις Ομάδες Τοπικής Δράσης.

* Οδηγεί έτσι τους παραγωγούς να κλείσουν την αγορά τους (όπως φαίνεται ότι αποφάσισαν) σε περίοδο οικονομικής κρίσης, δημιουργώντας τους πρόβλημα επιβίωσης.

* Αναστατώνει τους καταναλωτές και τους οδηγεί σε αναζήτηση άλλων αγορών.

Ζητάμε από το Δήμο:

* Να αναστείλει για λίγους μήνες την απόφασή του, μέχρι να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα ρυθμίζει λεπτομέρειες του νόμου 4235, και που αναμένεται τον Απρίλιο, και να ολοκληρωθεί η διαβούλευση.

* Να προχωρήσει σε ουσιαστική διαβούλευση για το θέμα με τους παραγωγούς και κατοίκους, επιδιώκοντας συναινετική λύση που είναι απολύτως εφικτή, που δεν θα

αγνοεί τις σοβαρές ενστάσεις των παραγωγών, και θα επιλύει τυχόν πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν.

Γιατί οι δήμοι πρέπει να γίνουν κύτταρα δημοκρατίας, οι αποφάσεις να παίρνονται μετά από δημοκρατικό διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε να λαμβάνουν υπ’ όψιν τα κρίσιμα ζητήματα για όλους, χωρίς παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων (που δεν υπόκεινται σε πλειοψηφίες). Η ύπαρξη έντονων διαφωνιών και ισχυρών μειοψηφιών στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30/3, η ομολογία δημοτικών συμβούλων ότι είχαν άγνοια βασικών πλευρών του θέματος όταν αποφάσισαν τη μεταφορά της αγοράς στο Δ.Σ. του Ιανουαρίου, δείχνει ότι η συζήτηση και η διαδικασία σχηματισμού αντίληψης ήταν ατελείς.

Αναμένουμε από την Δημοτική Αρχή να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιτευχθεί συναίνεση.

Η Λαϊκή Ενότητα Κηφισιάς αγωνίζεται για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας στην πορεία διεξόδου από την κρίση. Μπορούμε να παράγουμε αλλιώς, προς όφελος του εργαζόμενου ανθρώπου, εξασφαλίζοντας τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας, διαφυλάσσοντας την οικολογική ισορροπία και την επιβίωση του πλανήτη.

Καλούμε όλους τους πολίτες να στηρίξουν τις Τοπικές Ομάδες παραγωγών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.