του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΓΚΑΡΗ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε στις 26-5-2008 καταψηφίσαμε την Δ΄ φάση Διαμόρφωση Προγράμματος Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων (Π.Ο.Π.) του HABITAT AGENDA, που υποτίθεται ότι είναι Ολοκληρωμένο Τοπικό Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Πριν εξηγήσω τους λόγους για τους οποίους καταψηφίσαμε την συγκεκριμένη πρόταση, θα ήθελα να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις. Φάνηκε για άλλη μια φορά το γενικότερο αλαλούμ και η σύγχυση που διακρίνει τη διοίκηση του Δήμου, η ανεπάρκειά της να δώσει ικανοποιητικές εξηγήσεις για το περιεχόμενο της πρότασης που εισηγείται για ψήφιση, η διάσταση λόγων και πράξεων, η μυστικοπάθεια και η ανειλικρίνεια. Τέλος, και αυτό δεν αφορά μόνο την Διοίκηση, όποιος υπερψήφισε αυτή την πρόταση φανερώνει και τις πραγματικές πολιτικές του επιλογές.
Η τοποθέτηση της Δημάρχου, η οποία με λίγα λόγια προσπαθούσε να πείσει το Σώμα ότι η ψήφιση της πρότασης όπως έχει, γίνεται ως αναγνώριση του όγκου της δουλειάς των μελετητών, αυτό είναι αστείο και βεβαίως δεν ευσταθεί.
Ψηφίζοντας την Δ΄ Φάση ως έχει, σημαίνει ότι συμφωνούμε και υιοθετούμε τις προτάσεις και την φιλοσοφία της και τη χρησιμοποιούμε σαν μπούσουλα για τα επόμενα χρόνια.
Άλλωστε τι νόημα θα είχε να πληρώσουμε μια μελέτη την οποία δεν θα χρησιμοποιήσουμε; Αν εν γνώσει μας πληρώνουμε μελέτες για το περιεχόμενο των οποίων δεν συμφωνούμε τότε κάνουμε κατασπατάληση Δημόσιου χρήματος.
Στη συζήτηση διαφάνηκε μια πλήρης ταύτιση της Διοίκησης αλλά και των άλλων παρατάξεων που την υπερψήφισαν, με πολιτικές επιλογές των τελευταίων χρόνων που θέλουν να παραδίδουν την εκμετάλλευση Δημόσιων χώρων, Δημόσιων και Κοινωφελών Υπηρεσιών σε Ιδιωτικά συμφέροντα μέσω των λεγόμενων Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Δεν θέλουμε να δαιμονοποιήσουμε αλλά και σε καμία περίπτωση να αναδείξουμε τα ΣΔΙΤ σαν μονόδρομο ανάπτυξης.
Μην ξεχνάμε ότι με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για δραστική μείωση και ουσιαστική Ιδιωτικοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το επιχείρημα, ότι τα ΣΔΙΤ μας προσφέρουν «δωρεάν» έργα, δεν είναι αληθές. Ο πολίτης θα πληρώνει μια ζωή και με πανωτόκι, αφού στο υπάρχον φορολογικό σύστημα θα επιβληθεί νέο πρόσθετο καθεστώς έμμεσης φορολογίας για την πληρωμή υπηρεσιών και υποδομών.
Είναι μύθος επίσης ότι με αυτό τον τρόπο τα έργα εκτελούνται γρήγορα. Απαιτείται μια ιδιαίτερη διαδικασία που σε κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα αυτές του Δήμου μας, είναι αρκετά χρονοβόρες. Και εν πάση περιπτώσει να μην ξεχνάμε ότι τα έργα υποδομής και οι υπηρεσίες αποτελούν Συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας προς τους πολίτες, κυρίως σε ότι αφορά την Παιδεία, την Υγεία, τον Αθλητισμό, την Κατοικία, την Εργασία, την απόλυτη προστασία του Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος. Αυτή την υποχρέωση δεν μπορεί να αλλοιώσει ούτε η αδυναμία υλοποίησής τους, ούτε η μεγάλη καθυστέρηση περάτωσης από έλλειψη (μερική ή ολική) διατιθέμενων πόρων.
Εμείς επιμένουμε στον διεκδικητικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Έρχομαι τώρα στο περιεχόμενο της πρότασης για να δώσω κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα.
Στην «Βελτίωση των υποδομών Α βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης» προτείνει την κατασκευή 2ου Γυμνασίου στο χώρο πλησίον του πάρκου Ήβη. Αυτή ήταν και η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Παιδείας. Η Διοίκηση είχε όμως άλλη άποψη την οποία και δρομολόγησε σε αντίθεση με τις προτάσεις της Επιτροπής Παιδείας αλλά και του Τοπικού Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης, την ίδια μάλιστα μέρα που μας έφερε την πρόταση του HABITAT AGENDA για έγκριση. Δηλαδή στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο για το ίδιο θέμα πήρε δύο διαφορετικές αποφάσεις.
Στον «Εκσυγχρονισμό δομών προστασίας της Δημόσιας υγείας» το τοπίο είναι νεφελώδες. Δεν διευκρινίζει τι ακριβώς θέλει να κάνει. Η άποψή μας είναι η δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού τύπου στα πλαίσια μιας διαδημοτικής συνεργασίας.
Στον «Εκσυγχρονισμό δομών και προώθησης δράσεων κοινωνικής μέριμνας» προτείνεται δημιουργία Κέντρου Νεότητας. Δεν μας διευκρινίζει πού προτείνει να γίνει αυτό και το δικό μας επίσης ερώτημα είναι γιατί να μην μιλήσουμε για δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου;
Επίσης το ίδιο ΕΠΟΠ δεν αναφέρεται πουθενά η προοπτική δημιουργίας Γηροκομείου που μπορεί να γίνει επίσης στα πλαίσια Διαδημοτικής συνεργασίας.
Προτείνει τη δημιουργία διαδημοτικού Κοιμητηρίου, αλλά δεν διευκρινίζει πού. Προφανώς διαφωνούμε με το σκεπτικό ότι υπάρχει αναγκαιότητα Κοιμητηρίου επειδή γίνονται ταφές και από τις γύρω περιοχές, Εκάλη, Βαρυμπόμπη κλπ. Οι γειτονικές περιοχές να μη μεταθέτουν το πρόβλημά τους αλλά να συμβάλλουν στην επίλυση κοινών προβλημάτων.
Δεν αναφέρεται πουθενά πρόταση αξιοποίησης της βίλας Μπότση.
Προτείνει και μάλιστα βραχυπρόθεσμα την προώθηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο Τρίγωνο Καστρίτσας που είναι χαρακτηρισμένη Δασική. Η θέση μας για τις δασικές εκτάσεις είναι γνωστή. Σήμερα γίνεται γνωστή και η πραγματική πρόθεση της Διοίκησης και των άλλων παρατάξεων που την ψήφισαν.
Προτείνει τη δημιουργία χώρων στάθμευσης με την μέθοδο των ΣΔΙΤ. Το ίδιο κάνει και για την ελεγχόμενη στάθμευση. Εμείς πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο δεν θα λυθεί το πρόβλημα αλλά αντίθετα θα επιδεινωθεί και με μαθηματική ακρίβεια θα γίνει ένα παζάρι κερδοσκοπίας.
Με την «προσφιλή» μέθοδο των ΣΔΙΤ προτείνεται και η δημιουργία Κολυμβητηρίου.
Σε ότι αφορά το Δίκτυο Ύδρευσης, η Διοίκηση, όχι μόνο δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της αλλά πριν καν κατασταλάξει ποια θα είναι η πρότασή της για το μέλλον του, σπεύδει να υπερψηφίσει μαζί με τις άλλες παρατάξεις το ξεπούλημά της σε ιδιώτες. Και για να μη χάνει χρόνο, είχε μάλιστα ετοιμάσει και Τεχνικά Δελτία!!!
Σχετικά με τα αντιπλημμυρικά παρουσιάζονται να εντάσσονται στο Πρόγραμμα Θησέας, ενώ όπως είναι γνωστό τα χρήματα του προγράμματος Θησέας, η Διοίκηση τα μετέφερε από τα αντιπλημμυρικά προκειμένου να τα διαθέσει στις Παρεμβάσεις των οδών Παπανδρέου και Βάρναλη
Και φτάνουμε στο Δημαρχείο που είναι το μεγάλο μυστικό της Διοίκησης. Προτείνεται η κατασκευή του Δημαρχείου επίσης με την μέθοδο ΣΔΙΤ. Δίνεται το γκαράζ σε ιδιώτη για εκμετάλλευση και προτείνεται η δημιουργία Εμπορικού Κέντρου στον ίδιο χώρο. Η κυρία Δήμαρχος έχει υποχρέωση να ενημερώσει τους κατοίκους της Νέας Ερυθραίας τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει για το θέμα και να μην παίζει κρυφτό στις πλάτες των συμπολιτών μας.
Και τέλος ότι απομένει από υπάρχοντες δημοτικούς χώρους τους εντάσσει στα ΣΔΙΤ για την «αξιοποίησή» τους.
Τελικά να γίνει σαφές ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η κατασκευή των υποδομών αλλά η αξιοποίησή τους από τον Δήμο με σκοπό να προσφέρει στους δημότες του κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες. Κάτι τέτοιο με τα ΣΔΙΤ σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζεται.
Καταψηφίσαμε λοιπόν αυτή την πρόταση επειδή δεν θέλουμε να συμβάλλουμε στο ξεπούλημα ζωτικών τομέων της πόλης μας και επειδή πιστεύουμε ότι ο Δήμος δεν πρέπει να χάσει σε καμία περίπτωση τον κοινωνικό του χαρακτήρα.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.