Εντάξει, αιφνιδιάστηκα. Όπως όλοι, δεν το περίμενα ότι κολυμπάμε σε τόσο βαθιά νερά. Κι όπως συμβαίνει σε κάθε κρίσιμη περίοδο της ζωής μας, αλλά και της ιστορίας, οι ισορροπίες διαταράσσονται. Η Έρις και ο Πόλεμος αναλαμβάνουν δράση, μέχρι να φτιάξουμε καινούργιες.
Αλλά πριν μας καταλάβει η οργή και ο πανικός, σταθείτε για μια στιγμή και αναλογισθείτε. Ο άνθρωπος, μόνος, είχε την δύναμη να τα βάλει με τις δυνάμεις της φύσης, να τις καθυποτάξει και να τις καταστρέψει πολλές φορές, να φτιάξει κοινωνίες και πολιτισμούς ή να τα ξεθεμελιώσει κατά το δοκούν.
Δικός του ο κεραυνός, δικό του και το φως. Αυτός και μόνο έχει την δύναμη να τα προστατεύσει και να σωθεί. Δεν λέω, είναι εκτονωτικό και χρήσιμο να θυμώνουμε με τους αυτουργούς της εγχώριας κρίσης, που μας έφεραν με την πλάτη στον τοίχο. Και είναι υγιές και επιβεβλημένο να αντιδρούμε στην προσπάθεια διασπάθισης των με αίμα κεκτημένων κοινωνικών μας δικαιωμάτων και του μέλλοντος των παιδιών μας. Όμως είναι επίσης αναγκαίο και λυτρωτικό, τέτοιες στιγμές, να πω “το παίρνω πάνω μου”. Διότι, αν δώ την δική μου ευθύνη σ’ αυτό, έχω κιόλας και τον έλεγχο πάνω του. Λένε ότι το κακό δεν έχει δική του κατοικία. Κατοικεί, όπου του κάνεις χώρο, είτε μέσα σου, είτε στην κοινωνία, είτε στην φύση. Όταν αναλάβω την ευθύνη γι αυτό, στο χέρι μου είναι να δώσω την λύση που εγώ επιλέγω και όχι άλλος για μένα.
Είμαι τελειωμένος μόνο αν εγώ αποφασίσω να είναι έτσι. Είμαι ζωντανός και ελεύθερος πολίτης. Η δύναμη του μυαλού και το ψυχικό σθένος, τα όπλα μου σε αυτή την μάχη και έχει πάντα πολύ ενδιαφέρον, όταν δοκιμάζονται στα “ψηλά αλώνια”.
Στην ιστορία της ανθρωπότητας υπήρξαν πολλές καμπές και τότε ακριβώς γράφτηκαν πολλές λαμπρές σελίδες. Όχι εύκολα, όχι αβασάνιστα. Όταν τα πράγματα μοιάζουν να είναι αδιέξοδα, το μυστικό κλειδί είναι πάντα η Υπέρβαση. Να υπερβούμε εαυτούς. Να βγάλουμε το ρούχο της ψυχικής μιζέριας και της πνευματικής ένδειας. Να τινάξουμε από πάνω μας την σκόνη της κοινωνικής ραστώνης και αδιαφορίας και να τραβήξουμε μπροστά μας μια γραμμή . Περνάω την γραμμή και μια καινούργια μέρα ξημερώνει για μένα, γιατί εγώ είμαι ο χαρτογράφος της ζωής μου, γιατί γεννήθηκα λεύτερος !
Τα πολυτιμότερα αγαθά στην ζωή μας δεν είναι οικονομικού μεγέθους . Θυμηθείτε όταν υπήρξατε αληθινά ευτυχισμένοι, υπήρχε η δυνατότητα να το αγοράσετε αυτό; Οι αληθινές αξίες είναι πάντα εδώ, δίπλα μας, μέσα μας και είναι δικές μας. Περιμένουν να τις ξανα-ανακαλύψουμε! Και πριν θεωρηθεί ότι κάνω κήρυγμα, σπεύδω να γίνω σαφής. Έχουμε ανάγκη από νέες ποιότητες στην ζωή μας. Ο καταναλωτισμός και η υποκουλτούρα έχουν οριστικά χρεοκοπήσει Αν δεν διαχωρίσουμε την θέση μας θα μας παρασύρουν μαζί τους. Δεν είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, οτι δεν είναι στο χέρι μας. Είναι στο χέρι μας και στο κάθε κύτταρό μας που διψάει για αλλαγή. Μια μικρή φράση, ένας ψίθυρος στο αυτί “κάνε την διαφορά ! ” .
Μη μετράς τις μέρες σου με την κούραση. Μέτρα τις με το τί έχεις καταφέρει.
Μη μετράς τις νύχτες σου με το στρες που κάθεται μολύβι πάνω σου. Μέτρα τις με τα παραμύθια που διηγήθηκες στα παιδιά σου και τα ταξίδια που έκανες πάνω στο αθώα μαγεμένο βλέμμα τους. Μέτρα τις με τον έρωτα που σου κλείνει το μάτι, με το χαμόγελο και το κρασί που μοιράζεσαι με τους φίλους.
Μέτρα την ζωή σου σαν πλάσμα της φύσης γιατί αυτή είναι το σπίτι σου. Δεν είσαι υβρίδιο της τεχνολογίας. Μέτρα την ζωή σου με το πνεύμα γιατί εκεί κατοικούν το φως και η ελευθερία. Βαθιά ψυχή φίλοι μου και όχι καλό κουράγιο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.