Το υπουργείο δίνει περιπτώσεις υπαλλήλων σε δημοτικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν έως και πάνω από 80.000 ευρώ ετησίως, ενώ ο Δήμος Κηφισιάς που απέστειλε καθυστερημένα τα στοιχεία απαντάει πως τέτοιες περιπτώσεις δεν τον αφορούν

Συνεχίζεται το κυνήγι των «γκόλντεν μπόις» στις δημοτικές επιχειρήσεις, κατά τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ντίνο Ρόβλια, ο οποίος δημοσιοποίησε απολογιστικά στοιχεία 230 δήμων σε σύνολο 325. Ο Δήμος Κηφισιάς συμπεριλήφθηκε αρχικά στη λίστα των 95 δήμων που δεν απέστειλαν στοιχεία, αν και όπως υπογραμμίζεται σε δελτίου Τύπου που εξέδωσε μετά τη δημοσιοποίηση, «έχει αποστείλει τις καταστάσεις στο υπουργείο Εσωτερικών, αλλά με μια μικρή καθυστέρηση», ενώ «τα υπέρογκα ποσά που εμφανίζονται να εισπράττουν υπάλληλοι των δήμων, δεν τον αφορούν».
Στη λίστα των «γκόλντεν μπόις» δημοσιοποιούνται κραυγαλέες περιπτώσεις υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) που λαμβάνουν έως και πάνω από 80.000 ευρώ μικτά ετησίως, ενώ προκύπτει και ότι σε μεγάλα ποσοστά οι υπάλληλοι των δημοτικών επιχειρήσεων αμείβονται καλύτερα από εκείνους του Δημοσίου (ακόμα και σε δήμους που βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας). Σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλαν οι 230 δήμοι, ο κ. Ρόβλιας συμπεραίνει ότι στις δημοτικές επιχειρήσεις:
* Άνω του 60% των υπαλλήλων ΠΕ έχουν ετήσιες αποδοχές (μέσος όρος 43.105,95 ευρώ) μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων ΠΕ.
* Άνω του 53% των υπαλλήλων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) έχουν μέσο όρο 36.621,97 ευρώ, δηλαδή, μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο κλάδο στο Δημόσιο.
* Άνω του 55% στον κλάδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) έχουν μέσο όρο 30.676,69 ευρώ, δηλαδή, μεγαλύτερο από το μέσο όρο στο Δημόσιο.
* Άνω του 62% στον κλάδο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) έχουν μέσο όρο αποδοχών 27.048,23, δηλαδή, μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο στο Δημόσιο.
Ο υπάλληλος δημοτικής επιχείρησης με την υψηλότερη μισθοδοσία για το 2010 είναι μηχανολόγος μηχανικός σε δήμο της Κορινθίας, με συνολικές ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές 87.325 ευρώ. Τη δεκάδα στον κλάδο ΠΕ συμπληρώνει πολιτικός μηχανικός στην Πιερία με 75.843,44 ευρώ. Στον κλάδο ΤΕ οι δέκα πρώτοι κινούνται μεταξύ 49.571,97 και 56.619,89 ευρώ. Στη δευτεροβάθμια (ΔΕ) οι «χρυσές» αμοιβές κυμαίνονται μεταξύ 52.543,23 ευρώ και 77.466,49, ενώ στις δύο πρώτες θέσεις είναι ένας διοικητικός γραμματέας και ένας δημοσιογράφος στον πρώην Νομό Θεσσαλονίκης. Εντυπωσιακές και οι εμφανιζόμενες αμοιβές στους ΥΕ, όπου εμφανίζονται δύο εργάτες να λαμβάνουν 56.703,89 (Ρόδος) και 43.088,65 ευρώ (Κοζάνη), ενώ οι δήμοι που τους απασχολούν είναι υπερχρεωμένοι.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που έστειλαν 230 δήμοι, εκ των οποίων όμως 44 δεν ακολούθησαν το υπόδειγμα της εγκυκλίου, 12 δεν διέθεταν δημοτικές επιχειρήσεις και 9 έχουν επιχειρήσεις χωρίς τακτικό προσωπικό. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Ντίνος Ρόβλιας, «τα συγκεντρωθέντα στοιχεία θα διαβιβαστούν στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Εσωτερικών, με το οποίο θα υπάρξει και συνεννόηση για το θέμα των δήμων που δεν απέστειλαν στοιχεία».

«Δεν μας αφορούν τα υπέρογκα ποσά»

Μεταξύ των δήμων που δεν απέστειλαν στοιχεία, συγκαταλέγεται και ο Δήμος Κηφισιάς. Όπως τονίζεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε (5/9/2011) μετά τη δημοσιοποίηση των παραπάνω στοιχείων: «Με αφορμή δημοσιεύματα εφημερίδων, τα οποία αναφέρουν ότι 95 δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου και του νέου Δήμου Κηφισιάς, δεν απέστειλαν αναλυτικά στοιχεία για το κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού των δημοτικών επιχειρήσεων, σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Κηφισιάς έχει αποστείλει τις καταστάσεις στο υπουργείο Εσωτερικών, αλλά με μια μικρή καθυστέρηση.
Ο Δήμος Κηφισιάς λόγω της ενοποίησής του με τη Νέα Ερυθραία και την Εκάλη προσπάθησε πρωτίστως να τακτοποιήσει και να οργανώσει τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν κατά τη συνένωση των τριών δήμων, αλλά και να εξυπηρετήσει τους πολίτες. Παράλληλα σας επισημαίνουμε ότι τα υπέρογκα ποσά που εμφανίζονται να εισπράττουν υπάλληλοι των δήμων δεν αφορούν τον Δήμο Κηφισιάς. Οι υπηρεσίες μας λειτουργούσαν, λειτουργούν και θα συνεχίσουν να λειτουργούν με διαφάνεια και νομιμότητα, έτσι όπως προβλέπει το Σύνταγμα της Ελληνικής Πολιτείας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.