Η έκθεση φωτογραφίας του Ιδρύματος της Βουλής  των Ελλήνων για τον κοινοβουλευτισμό  και τη δημοκρατία φιλοξενείται στη Νέα Ερυθραία  έπειτα από πρωτοβουλία της Ελεαυθερίας Ρούσσου

323_alotines2009-1

Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Η αττική γη υποδέχεται του πρόσφυγες του 22 – μια φωτογραφική αναδρομή» θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νέας Ερυθραίας. Η έκθεση φωτογραφίας θα διαρκέσει έως τις 20 Σεπτεμβρίου και εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τις Αλλοτινές Πατρίδες 2009.
Η συγκεκριμένη έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία έρχεται στη Νέα Ερυθραία έπειτα από πρωτοβουλία της πρώην προέδρου του Πνευματικού Κέντρου, δημοτικής συμβούλου Ελευθερίας Ρούσσου. Μάλιστα, επρόκειτο αρχικά να φιλοξενηθεί στην πόλη μας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τις Αλλοτινές Πατρίδες το 2007, αλλά δυστυχώς τότε πρόλαβαν οι καταστροφικές πυρκαγιές.
Η κ. Ρούσσου είπε στη «Ν.Ε.» σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή που θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά την επόμενη Κυριακή:
«Το 2006 είχα επισκεφθεί την έκθεση με θέμα Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του 22. Είχε οργανωθεί άριστα και παρουσιαστεί από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία στον εκθεσιακό του χώρο. Τότε σκέφθηκα τις Αλλοτινές Πατρίδες και τη δυνατότητα να παραχωρηθεί από το Ίδρυμα της Βουλής στη Νέα Ερυθραία, η έκθεση αυτή. Το 2007 στέφθηκαν με επιτυχία οι συνεννοήσεις που είχα με τους υπεύθυνους, οι οποίοι πρόθυμα αποδέχθηκαν και συμφώνησαν, ώστε η έκθεση στο σύνολό της (φωτογραφίες εποχής, κειμήλια, χειρόγραφα, φορεσιές κ.τ.λ.) να είναι στη διάθεσή μας για τις γιορτές μνήμης Αλλοτινές Πατρίδες 2007.
Όμως, άλλαι αι βουλαί των ανθρώπων και άλλαι των εμπρηστών Εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών με τα τραγικά αποτελέσματα ματαιώθηκαν φυσικά τα πάντα. Δύο χρόνια μετά επανέφερα το αίτημα. Το υλικό πλέον είναι φωτoγραφίες από το Μουσείο – Αρχείο της EPT, το Μουσείο Μπενάκη, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, τη ΧΕΝ κ.τ.λ. Θα παρουσιαστεί συνεπώς μια φωτογραφική αναδρομή με ανάγλυφες τις προσπάθειες της μικρής τότε Αθήνας να αντιμετωπίσει το τεράστιο κύμα των προσφύγων
-οδυνηρή συνέπεια του μεγάλου ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τις πατρογονικές τους εστίες το 1922, να οργανώσει, να διευκολύνει την επιβίωσή τους και στη συνέχεια τη σταδιακή ενσωμάτωσή τους στο κοινωνικό σύνολο με απόλυτη επιτυχία. Θέμα τόσο επίκαιρο με τα νέα τεράστια κύματα προσφύγων που δημιουργούνται παγκοσμίως, εξαιτίας κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών ανακατατάξεων. Ας διδαχθούμε από το παρελθόν.
Επίσης, στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης θα είναι πολλή σημαντική η διάλεξη της καθηγήτριας του ΕΜΠ και υπεύθυνης των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, κ. Μάρως Καρδαμίτση-Αδάμ, με θέμα τις σημαντικές αλλαγές στον πολεοδομικό ιστό της Αττικής μετά την εγκατάσταση των προσφύγων.
Εκ μέρους του δήμου, της δημάρχου κ. Β. Ταμβάκη, του Πνευματικού Kέντρου και προσωπικά εκφράζουμε τις θερμότατες ευχαριστίες μας στον καθηγητή, γενικό γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής κ. Ευάγγελο Χρυσό, την καθηγήτρια του ΕΜΠ και υπεύθυνη των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη κ. Μάρω Καρδαμίτση-Aδάμη, την κ. Άννα Ενεπεκίδου και την κ. Μυρτώ Καρακωστάνογλου, υπεύθυνες του τμήματος εκθέσεων. Ελπίζουμε ο κόσμος της Νέας Ερυθραίας να εκτιμήσει την ιστορική αξία της έκθεσης και να την επισκεφθεί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.